A csőd széléről menekülhet meg a Ganz

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány a CG Electric Systems Hungary Zrt.-t, a nagy múltú Ganz Villamossági Művek jogutódját. A lépés célja a 415 munkavállalót foglalkoztató, magas hozzáadott értékű nehézipari termékeket gyártó, ugyanakkor külföldi tulajdonosa által elhanyagolt és nehéz gazdasági helyzetbe került üzem fennmaradásának biztosítása.

A csőd széléről menekülhet meg a legnagyobb múltra visszatekintő magyar iparvállalat, a Ganz. Egy friss kormányrendelet ugyanis stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította jogutódját, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-t, amely az elmúlt években – elsősorban az indiai tulajdonos, a Compton Greaves a hazai vállalat szempontjából előnytelen döntései miatt – rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe került. Az anyavállalat az utóbbi hónapokban már a folyamatos termeléshez szükséges finanszírozást sem tudta biztosítani, amit tovább súlyosbítottak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai.
 
A jogi kategória a gazdaság- vagy foglalkoztatáspolitikai szempontból különösen fontos vállalatok számára nyújt speciális védelmet a csőd- és felszámolási eljárásokban, többek között állami felszámoló közreműködését biztosítja.
 
A vállalatnak jelenleg 415 szakképzett alkalmazottja van, legtöbbjük a tápiószelei üzemben, Nagykáta térségében, ahol a társaság az egyik legjelentősebb foglalkoztató, de egy szolnoki hegesztett szerkezeti gyárban és a budapesti központban is vannak alkalmazottaik – árulta el Szendrődi István vezérigazgató. A cégvezető hozzátette: „a legfontosabb cél a munkahelyek minél nagyobb részének megőrzése.”

Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!
 
A nehézipari termékeket– például erőművi motorokat és a hazai villamosenergia-hálózatban is széles körben használt transzformátorokat – készítő, valamint ezekhez kapcsolódó szerviz- és fővállalkozási szolgáltatásokat nyújtó cég a vezérigazgató szerint olyan egyedülálló mérnöki és gyártási tudást halmozott fel az évtizedek során, amelyre Magyarországon és nemzetközi szinten is nagy a kereslet. 2013-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a kormánnyal, amelynek céljai között szerepelt a versenyképesség erősítése és a munkaerő képzése.
 
„A Ganz márkanév ma is világhírű” – fűzte hozzá Szendrődi István, annak ellenére, hogy a külföldi tulajdonos az utóbbi években saját márkaneve alatt forgalmazta a termékeket. A vezérigazgató az erős márka, valamint a nagy hozzáadott értékű, versenyképes, minőségi termékportfólió miatt is komoly üzleti potenciált lát a gyártás újraindításában, majd felfuttatásában.„Meggyőződésem, hogy stabil, a hazai gyártás sikerességében érdekelt tulajdonosi háttérrel, a meglévő értékekre építve, hosszú távon gondolkozva a múlthoz méltó jövő elé nézhet az üzem” – összegzett a vezérigazgató.
Fényes múlt
 
A Ganz cégcsoportot 1844-ben, még a Habsburg Monarchia korában alapította Ganz Ábrahám. A vas- és acélgyártással, majd villamos berendezések és közlekedési eszközök – vonatok, hajók, villamosok – termelésével foglalkozó vállalat a dualizmus korára az ország egyik legjelentősebb cége lett. Mérnökeinek szabadalma, az egyfázisú transzformátor a modern villamosenergia-rendszerek alapját jelenti. A szocializmus időszakában a vállalatot államosították, majd a rendszerváltás után került újra magánkézbe, több hazai és külföldi befektető tulajdonában is megfordult. Szinte a világ minden országában található a cégcsoport által gyártott berendezés.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

A Rába 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül ingyenesen a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-től, az alapítvány közérdekű céljainak megvalósítása érdekében - közölte a járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

800 új légiutaskísérőt vesz fel még idén a Wizz Air

A Wizz Air korábban nem tapasztalt méretű nemzetközi toborzásba kezd, amelynek célja 800 új légiutaskísérő felvétele még ebben az évben - jelentette be közleményében a légitársaság, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.
2021. 08. 20. 06:00
Megosztás:

Nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 22,4 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első fél évben, csaknem 73 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; nettó eredménye 2,19 milliárd forintot tett ki, 1,88 milliárd forinttal, 627,5 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2021. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás: