A magyarok 66 százaléka rendelkezik megtakarítással

A magyar lakosság megtakarítási kedve jelentősen, 13 százalékkal 66 százalékra nőtt a legutóbbi, 2017-es felmérés adataihoz képest – derült ki a Budapest Alapkezelő legfrissebb reprezentatív, lakossági befektetéseket vizsgáló kutatásából[1]. A magyarok számára továbbra is a biztonság, a kiszámíthatóság és a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempontok a megtakarítási forma kiválasztásánál, így nem csoda, hogy a folyószámla és az állampapír a legnépszerűbb megtakarítási forma. Ugyanakkor a befektetési célú megtakarítások aránya is nőtt: a megkérdezettek közel egyharmada igyekszik kamatoztatni a félretett pénzét. A Budapest Alapkezelő véleménye szerint a trend folytatódni fog, azonban érdemes lehet több lábon állni és egyszerre többféle befektetési termékben tartani a megtakarításokat.

A magyarok 66 százaléka rendelkezik megtakarítással

A Budapest Alapkezelő még 2013-ban indította évente ismétlődő trendkutatását, amelynek célja, hogy felmérje a hazai lakosság körében a megtakarítani tudók arányát, a különböző megtakarítási, befektetési eszközök megoszlását, valamint a megtakarítási és befektetési eszközökkel kapcsolatos pénzügyi ismereteket és az egyes eszközökhöz – ezen belül kiemelten a befektetési alapokhoz – való viszonyulást.

Egyre többen takarítanak meg, de nem feltétlenül a várható hozam miatt

A legutóbbi, 2017-es kutatás óta jelentősen, 13 százalékkal nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya: tavaly a lakosság közel kétharmada tett félre valamilyen célra. A megtakarítás összege ugyanakkor nem változott érdemben: a lakosság 31 százaléka továbbra is kevesebb, mint 100 ezer forinttal rendelkezik, legfeljebb 1 millió forintot a válaszadók 37, míg ennél nagyobb összeget a válaszadók 33 százaléka takarított meg.

Szintén változatlan az előző évekhez képest, hogy továbbra sem szívesen fialtatjuk a pénzünket: a megkérdezettek 35 százaléka ugyanis lekötés nélkül folyószámlán, negyedük pedig készpénzben tartja a megtakarításait annak ellenére, hogy különben a kutatásban résztvevők számára egy befektetés esetében a garantált hozam kiemelkedően fontos. 

Mennyire vagy spórolós? ITT megnézheted!

Ha a befektetési eszközöket vizsgáljuk, akkor a legnépszerűbb közülük az állampapír, amely aránya a fentiektől jócskán elmarad, csak a magyarok 12 százaléka rendelkezik valamilyen konstrukcióval. Népszerűsége azonban növekedő tendenciát mutat (az elmúlt két évben 4 százalékkal nőtt), és várhatóan az elkövetkezendő időszakban tovább emelkedhet az állampapírba fektetők aránya.

A kiszámíthatóság jóval fontosabb, mint a magas hozam

A tartósan alacsony kamatkörnyezet ellenére a lakosság nem vált elfogadóbbá a kockázatokkal szemben, a válaszadók továbbra is inkább az alacsony hozamú, de kiszámítható befektetéseket választják. A különböző lehetőségek közötti mérlegelésben a legfontosabb szempont a tőke biztonsága, ezt követi a garantált hozam és a likviditás. Csak a negyedik legfontosabb szempont a várható magasabb hozam, bár a kutatás szerint a megtakarítási célú befektetéssel rendelkezők 51 százaléka nyitottnak vallja magát a kockázatokra.

Ha befektetés, akkor állampapír

A felmérésben résztvevőket arról is megkérdeztük, hogy mibe fektetnének be egymillió forintot. A válaszadók között az állampapír lenne a legnépszerűbb, közel negyedük választaná ezt a lehetőséget, ami 7 százalékkal magasabb, mint tavalyelőtt. A többi lehetséges megtakarítási forma népszerűsége jócskán elmarad az állampapírétól, ráadásul a sorban utána következő készpénz és a lekötés nélküli folyószámla hasznot sem termel.   „A lakosság határozott kockázatkerülése alapvetően nem kedvez a banki befektetések és a különböző alapok népszerűségének, ennek ellenére bizakodóak vagyunk, hiszen számos olyan konstrukció megtalálható a termékpalettánkon, amelyek kiszolgálják a jelenlegi piaci igényeket és megfelelő alternatívát kínálnak a megtakarítóknak” – jelentette ki Kovács Ildikó, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója.

Fontosak az előzetes tapasztalatok, kevés a friss információ

A megkérdezettek hozamelvárását leginkább a korábbi tapasztalatok határozzák meg, ezt követi a személyesen érzékelt pénzromlás mértéke és csak utána jönnek a hivatalos inflációs adatok. A kutatásban résztvevők legalább harmada igyekszik tájékozódni a pénzügyekkel, befektetésekkel kapcsolatban, kétharmaduk azonban nem rendelkezik friss információkkal, mert ritkábban, mint havonta vagy soha nem néz utána a lehetőségeknek. Az internet, az ismerősök és családtagok a tájékozódás elsőszámú forrásai, az objektív elemzések, szakértői hírlevelek és pénzügyi tanácsadók jócskán lemaradva követik őket.

„Fontos, hogy, aki befektetési lehetőséget keres, elsőként pénzügyi tanácsadótól kérjen segítséget, hiszen az elemzéseken és tényeken alapuló döntésekkel lehet a legsikeresebb befektetésekbe belevágni. Egy konstrukció kiválasztása során a kiszámíthatóság, a kockázat és a várható hozam között kell megtalálni az ügyfelek számára a legmegfelelőbb terméket. Mindenki más és más befektetésekkel szemben támasztott igénnyel érkezik, az igazi kihívás, hogy mindegyiket rugalmasan ki tudjuk elégíteni” – mondta Kovács Ildikó. „Amennyiben valódi hozamot szeretnénk elérni a befektetéseinkkel, akkor egyértelműen szükséges, hogy magas hozampotenciálú termékeket – például részvényeket, hosszú futamidejű kötvényeket – tartalmazó elemeket is beépítsünk a portfólióba, például vegyes alapokon keresztül. A befektetések esetében ajánlott hosszú távon gondolkodni, azonban ha fontos szempont a likviditás, akkor arra is kell figyelni, hogy megtakarításainkat alacsony kockázatú termékben tartsuk.”

A megtakarítási és befektetési piacon érzékelhető trendeket a bankcsoport alapkezelője, a Budapest Alapkezelő Zrt. is folyamatosan nyomon követi – a változó ügyféligényekre és piaci fejleményekre folyamatos termékfejlesztésekkel reagálva. Az Alapkezelő ilyen trendként azonosította az elmúlt években többek között a megtakarítók kockázati profiljához igazodó, diverzifikált eszközösszetételű portfóliók iránti igényt, illetve a korunk meghatározó gazdasági és társadalmi folyamataiban rejlő befektetési lehetőségeket. Míg előbbire a 2019-es évben kimagasló teljesítményt nyújtó Budapest Prémium Esernyő Alap* részalapjai nyújtanak megoldást, utóbbira reagálva az Alapkezelő 2019-ben a Budapest NEXT alapcsalád** elindítása mellett döntött.

A Budapest NEXT alapok a jövőnk szempontjából meghatározó megatrendekben rejlő befektetési lehetőségek kiaknázását tűzték ki célunkként, így például az alapcsalád első tagja, a jelenleg több mint 5 milliárd forintot kezelő Budapest NEXT Generáció Alap olyan részvénypiaci befektetéseket keres, melyek a demográfiai változásokból, a népességnövekedésből, a középosztály bővüléséből profitálhatnak. Az alapcsalád második tagja pedig az ezekben a hetekben induló, a mindennapjaink életét egyre inkább átható technológiai és innovációs trendekre fókuszáló Budapest NEXT Technológia Alap lesz.

[1] A reprezentatív kutatást a Budapest Bank megbízásából az NRC végezte, 2019. november 14. és november 25. között a 18 évnél idősebb magyar internethasználó lakosság körében, 1000 fős mintán. A kutatás módszere: online kérdőíves felmérés többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel az NRC NetPanel, kutatási panel segítségével.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: