A németek nagy része elégedetlen a választási kampánnyal

A német lakosság többsége elégedetlen a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampánnyal - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

A németek nagy része elégedetlen a választási kampánnyal

A Der Tagesspiegel című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a németek 35,1 százaléka kevéssé, további 25,1 százaléka pedig egyáltalán nem elégedett a kampánnyal, a nagyon elégedettek aránya pedig csupán 1,6 százalék.
   
A választók kétharmada ugyan úgy érzi, hogy a szavazatukért versengő pártok az utóbbi hetekben nem tárgyalták ki kellőképpen a legfontosabb politikai témákat, és csak 25 százalék gondolja, hogy minden fontos ügyről esett elég szó a kampányban, de nem is volt a választási küzdelmet kezdettől fogva meghatározó, domináns téma, amely megosztotta volna a pártokat és szavazóikat.
    

Azt a kérdést vizsgálva, hogy a választók milyen mindennapi gondjukat, bajukat hiányolták a kampányból, az látszik, hogy nemigen vannak olyan problémák, amelyről nagyon sokan vártak volna alaposabb vitát a pártoktól. Az első helyen a bűzözés áll, de erről is csupán 25 százalék gondolja, hogy nem beszéltek róla eleget a politikusok. A második - 14,2 százalékkal - az albérleti díjak rohamos emelkedése, amely azért fontos a németeknek, mert jellemzően bérlakásban élnek. Az összes többi ügyről 10 százaléknál kevesebben gondolják, hogy nem kapott elég teret a kampányban.
   
A feszültség és izgalom hiánya részben azzal magyarázható, hogy a kormányzásra esélyes hat párt - az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a CSU, a Martin Schulz vezette szociáldemokraták (SPD), az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a Zöldek és a jobboldali, piacpárti liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) - kesztyűs kézzel bánt egymással, mindenki tartózkodott a többiek heves bírálatától, hogy ne nehezítse meg az esetleges kormányalakítási tárgyalásokat.
   
Az online felmérésekkel foglalkozó Civey közvélemény-kutató cég adatai alapján a választók legnagyobb része is úgy érezte, hogy a pártok méltányos, fair kampányt folytatnak. A CDU/CSU és az SPD esetében több mint 50 százalék gondolja ezt, utánuk az FDP következik 44,8 százalékkal, majd a Zöldek 42,1 százalékkal, és a Baloldal 37,9 százalékkal.
   
A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) kampányáról viszont a választók 43,7 százaléka azt gondolja, hogy nem volt fair, és mindössze 9 százalék érzi teljes mértékben méltányosnak.
   
A kampányok tartalmáról alkotott vélemények alapján is kitűnik, hogy a német választókat nem ragadta magával a pártok küzdelme. A CDU/CSU Angela Merkelt középpontba helyező kampányát például 62,5 százalék tartalom nélkülinek ítélte. A legjobbnak az FDP kampányát tartják, de ezt is csak 31,9 százalék érzi igazán meggyőzőnek, hatásosnak.
   
A pártok támogatottságát mérő felmérésekben a CDU/CSU mögött messze lemaradó SPD a kancellárjelöltek szeptember elején tartott televíziós vitájától várt fordulatot, arra számítottak, hogy a vita révén sikerül meggyőzni sok bizonytalan szavazót. A Civey kutatása alapján ez a számítás nem vált be; a megkérdezettek 71,1 százaléka azt mondta, hogy a vitának semmilyen hatása nem volt választói döntésükre.
   
A felmérés szerint a kampány egészére is jellemző, hogy főleg a már eleve valamely párt felé húzó szavazók megtartásában hatékony, ezt jelzi, hogy 58,9 százalék azt mondta, a választási küzdelem nyolc hete alatt nem változott választási szándéka.
   
Egy másik, szintén kedden ismertetett kutatás alapján a vasárnapi választáson a kormánypártok - a CDU/CSU és az SPD - gyengülése, és a kisebb pártok megerősödése várható. Az Insa közvélemény-kutató cég adatai szerint a CDU/CSU a szavazatok 36 százalékát gyűjtheti össze, szemben a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 41,5 százalékkal, az SPD pedig a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után 23 százalékkal végezhet a második helyen.
    

A harmadik helyért - amely a többi között egy Bundestag-alelnöki tisztséget és a legbefolyásosabbnak tartott parlamenti bizottság, a költségvetési elnöki tisztségét jelenti - szoros a verseny, a kisebb pártok között minimális a különbség: a Baloldal 10 százalékon, az FDP és az AfD 9 százalékon áll, a Zöldek 8 százalékot szerezhetnek az Insa mérése szerint. Más kutatások alapján inkább az AfD-é lehet a harmadik legnagyobb frakció, de az FDP-nek is van esélye, a Zöldek viszont minden felmérésben némileg hátrébb, 7-8 százalék körül állnak.
    

Így leginkább a nagykoalíció folytatása vagy a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek kormány tűnik valószínűnek.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Véget ért Törökországban a rendkívüli állapot

Törökországban helyi idő szerint éjfélkor, közép-európai idő szerint 23 órakor véget ért a rendkívüli állapot, amelyet a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet után vezettek be.
2018. 07. 19. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Németországban több száz Tesla S tulajdonosnak kell visszafizetnie a 4000 eurós kedvezményt

Országszerte mintegy 800 Tesla S tulajdonosnak kell Németországban visszafizetnie azt a 4000 eurós (mintegy 1,3 millió forint) kedvezményt, amelyet a jármű megvásárlásakor kaptak - közölte szerdán az ügyben illetékes német hatóság.
2018. 07. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump nagy eredményekre számít a Putyinnal való találkozón

"Nagy eredményekre" számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Helsinkiben tartott csúcstalálkozója után Donald Trump. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében fogalmazott így szerdán.
2018. 07. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újranyílik Észtország fővárosában a magyar nagykövetség

Újranyílik Észtország fővárosában, Tallinnban a magyar nagykövetség a kormánynak a Magyar Közlöny szerdai számában közzétett határozata szerint. A kormány arról is döntött, hogy Manchesterben és Innsbruckban főkonzulátus nyílik.
2018. 07. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan alakul az infláció az EU-ban?

2017. június/2018. június - a fogyasztói árak 12 havi változása; EU-28; euróövezet; tagállamok
2018. 07. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még van idő megmenteni a Brexitet?

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint "még van idő a Brexit megmentésére", de erre a brit kormány által minap kidolgozott stratégia nem alkalmas.
2018. 07. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén tavalyhoz képest kétszer annyit késtek az európai légijáratok

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint az első félévben kétszer annyi perc késést regisztráltak a légiközlekedésben, mint az előző év azonos időszakában, ezért a szervezet azonnali intézkedéseket kér a kormányoktól és a légiforgalmi irányító szolgálatoktól.
2018. 07. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai piacok

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, a befektetők főleg a vállalati gyorsjelentésekre összpontosították figyelmüket.
2018. 07. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időjárásra számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2018. 07. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EB 4,3 milliárd euróra büntette a Google-t

Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.
2018. 07. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsult az infláció az euróövezetben

Gyorsult a fogyasztói árak emelkedése az euróövezetben júniusban.
2018. 07. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több országgal is egyeztetnek a sertéspestis ügyében

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2018. 07. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen kezdték a napot az európai tőzsdék

Pluszban kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.
2018. 07. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump nem oroszbarát?

"Nem vagyok oroszbarát, csak azt akarom, hogy az országunk biztonságban legyen" - szögezte le Donald Trump amerikai elnök kedden este a Fox televízióban sugárzott interjújában.
2018. 07. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump szerint az orosz beavatkozás nem befolyásolta a 2016-os elnökválasztást

Az orosz beavatkozás nem befolyásolta a 2016-os amerikai elnökválasztást - közölte Donald Trump amerikai elnök kedden a Fehér Házban republikánus törvényhozókkal tartott megbeszélése kezdetén újságírókkal, egyúttal hangsúlyozta, hogy teljes mértékben bízik az amerikai hírszerzésben.
2018. 07. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a turisták száma Antalyában

Rekordszámú, csaknem 6 millió turista érkezett az év eleje óta légi úton a dél-törökországi Antalya tartományba, 37 százalékkal több, mint egy évvel korábban - írta kedden a Milat török napilap.
2018. 07. 18. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Aláírták az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodást

Aláírták az átfogó szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unió és Japán vezetői kedden Tokióban, ami a felek reményei szerint ellensúlyozza a Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikája által szabadjára engedett protekcionista erőket.
2018. 07. 18. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt Boeing repülőgépet vásárol a román Tarom légitársaság

A román Tarom állami légitársaság öt Boeing 737-MAX 8 típusú repülőgép megvásárlásáról írt alá szerződést az amerikai gyártóval - közölte Viorica Dancila román miniszterelnök a kormányülésen kedden.
2018. 07. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elmaradtak a nagy tömegek a horvát tengerparton

Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton: a hónap elejétől 15-ig a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, míg belföldi és külföldi vendég száma három százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva - írta a Vecernji List című horvát napilap kedden.
2018. 07. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elemzők szerint a piacok túlárazzák a globális kockázatokat

Londoni pénzügyi elemzők szerint a világgazdasági növekedés kilátásait terhelő kockázatok kétségtelenül növekedtek az idén, a piacok azonban túlárazzák az olyan kockázati forgatókönyvek valószínűségét, mint például a kereskedelmi háború globális eszkalációja vagy Olaszország törlesztésképtelenné válása.
2018. 07. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás