A németek nagy része elégedetlen a választási kampánnyal

A német lakosság többsége elégedetlen a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampánnyal - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

A németek nagy része elégedetlen a választási kampánnyal

A Der Tagesspiegel című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a németek 35,1 százaléka kevéssé, további 25,1 százaléka pedig egyáltalán nem elégedett a kampánnyal, a nagyon elégedettek aránya pedig csupán 1,6 százalék.
   
A választók kétharmada ugyan úgy érzi, hogy a szavazatukért versengő pártok az utóbbi hetekben nem tárgyalták ki kellőképpen a legfontosabb politikai témákat, és csak 25 százalék gondolja, hogy minden fontos ügyről esett elég szó a kampányban, de nem is volt a választási küzdelmet kezdettől fogva meghatározó, domináns téma, amely megosztotta volna a pártokat és szavazóikat.
    

Azt a kérdést vizsgálva, hogy a választók milyen mindennapi gondjukat, bajukat hiányolták a kampányból, az látszik, hogy nemigen vannak olyan problémák, amelyről nagyon sokan vártak volna alaposabb vitát a pártoktól. Az első helyen a bűzözés áll, de erről is csupán 25 százalék gondolja, hogy nem beszéltek róla eleget a politikusok. A második - 14,2 százalékkal - az albérleti díjak rohamos emelkedése, amely azért fontos a németeknek, mert jellemzően bérlakásban élnek. Az összes többi ügyről 10 százaléknál kevesebben gondolják, hogy nem kapott elég teret a kampányban.
   
A feszültség és izgalom hiánya részben azzal magyarázható, hogy a kormányzásra esélyes hat párt - az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a CSU, a Martin Schulz vezette szociáldemokraták (SPD), az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a Zöldek és a jobboldali, piacpárti liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) - kesztyűs kézzel bánt egymással, mindenki tartózkodott a többiek heves bírálatától, hogy ne nehezítse meg az esetleges kormányalakítási tárgyalásokat.
   
Az online felmérésekkel foglalkozó Civey közvélemény-kutató cég adatai alapján a választók legnagyobb része is úgy érezte, hogy a pártok méltányos, fair kampányt folytatnak. A CDU/CSU és az SPD esetében több mint 50 százalék gondolja ezt, utánuk az FDP következik 44,8 százalékkal, majd a Zöldek 42,1 százalékkal, és a Baloldal 37,9 százalékkal.
   
A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) kampányáról viszont a választók 43,7 százaléka azt gondolja, hogy nem volt fair, és mindössze 9 százalék érzi teljes mértékben méltányosnak.
   
A kampányok tartalmáról alkotott vélemények alapján is kitűnik, hogy a német választókat nem ragadta magával a pártok küzdelme. A CDU/CSU Angela Merkelt középpontba helyező kampányát például 62,5 százalék tartalom nélkülinek ítélte. A legjobbnak az FDP kampányát tartják, de ezt is csak 31,9 százalék érzi igazán meggyőzőnek, hatásosnak.
   
A pártok támogatottságát mérő felmérésekben a CDU/CSU mögött messze lemaradó SPD a kancellárjelöltek szeptember elején tartott televíziós vitájától várt fordulatot, arra számítottak, hogy a vita révén sikerül meggyőzni sok bizonytalan szavazót. A Civey kutatása alapján ez a számítás nem vált be; a megkérdezettek 71,1 százaléka azt mondta, hogy a vitának semmilyen hatása nem volt választói döntésükre.
   
A felmérés szerint a kampány egészére is jellemző, hogy főleg a már eleve valamely párt felé húzó szavazók megtartásában hatékony, ezt jelzi, hogy 58,9 százalék azt mondta, a választási küzdelem nyolc hete alatt nem változott választási szándéka.
   
Egy másik, szintén kedden ismertetett kutatás alapján a vasárnapi választáson a kormánypártok - a CDU/CSU és az SPD - gyengülése, és a kisebb pártok megerősödése várható. Az Insa közvélemény-kutató cég adatai szerint a CDU/CSU a szavazatok 36 százalékát gyűjtheti össze, szemben a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 41,5 százalékkal, az SPD pedig a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után 23 százalékkal végezhet a második helyen.
    

A harmadik helyért - amely a többi között egy Bundestag-alelnöki tisztséget és a legbefolyásosabbnak tartott parlamenti bizottság, a költségvetési elnöki tisztségét jelenti - szoros a verseny, a kisebb pártok között minimális a különbség: a Baloldal 10 százalékon, az FDP és az AfD 9 százalékon áll, a Zöldek 8 százalékot szerezhetnek az Insa mérése szerint. Más kutatások alapján inkább az AfD-é lehet a harmadik legnagyobb frakció, de az FDP-nek is van esélye, a Zöldek viszont minden felmérésben némileg hátrébb, 7-8 százalék körül állnak.
    

Így leginkább a nagykoalíció folytatása vagy a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek kormány tűnik valószínűnek.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Több mint 30 ezer román orvos és kutató dolgozik külföldön

Egy pénteken ismertetett tanulmány szerint több mint 30 ezer román orvos és kutató dolgozik külföldön.
2017. 12. 15. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lottólázban ég Spanyolország

Már a karácsonyi lottó lázában ég Spanyolország; az épp egy hét múlva esedékes sorsoláson 2,38 milliárd eurót (749 milliárd forint) osztanak szét a szerencsések között.
2017. 12. 15. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Drámaian nehéz lesz a Brexit-tárgyalások második szakasza

Lehetséges határidőre megállapodásra jutni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második szakaszában, de "drámaian nehéz" lesz - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós állam- és kormányfők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után.
2017. 12. 15. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Legalább 23-an pályáznak az orosz elnöki posztra

Jövő év március 18-ra írta ki az elnökválasztás időpontját pénteken az orosz parlament felsőháza.
2017. 12. 15. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai tőzsdék

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék pénteken, a befektetők kockázatvállalási kedvét rontották az amerikai adórendszer átalakításával kapcsolatos aggodalmak.
2017. 12. 15. 08:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Németország gazdasága szenvedi meg leginkább az Ororszország elleni szankciókat

A nyugati országok közül Németország gazdasága szenvedi meg leginkább az Oroszország ellen az ukrajnai válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett szankciókat - állapította meg a németországi Kielben működő világgazdasági kutatóintézet (IfW) egy csütörtökön ismertetett vizsgálatában.
2017. 12. 15. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A csehek 81 százaléka ellenzi a kvótákat

A cseh állampolgárok négyötöde, 81 százaléka ellenzi, hogy Csehország elfogadja a Brüsszel által megállapított migrációs kvótákat - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.
2017. 12. 15. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változatlan az EU álláspontja Jeruzsálem státuszával kapcsolatban

Egyetértenek az Európai Unió vezetői abban, hogy Jeruzsálem státuszával kapcsolatban változatlan az álláspontjuk, és elutasítják azt, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön.
2017. 12. 15. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kitüntetést kapott Angela Merkel

Angela Merkel német kancellár kapja Finnország nemrégiben alapított, a nemek közötti egyenlőség előmozdításáért járó nemzetközi díját - jelentette be Juha Sipila finn miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozón.
2017. 12. 15. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

87 százalékkal nőtt a román folyó fizetési mérleg hiánya

Az év első tíz hónapjában 87 százalékkal nőtt a román folyó fizetési mérleg hiánya, elérte az 5,302 milliárd eurót - közölte csütörtökön a román nemzeti bank.
2017. 12. 14. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vlagyimir Putyin független jelöltként indul az orosz elnökválasztáson

Vlagyimir Putyin orosz elnök független jelöltként indul a jövő márciusi elnökválasztásra, de számít egyes pártok és szervezetek támogatására.
2017. 12. 14. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Saját fapados légitársaságot alapított Ukrajna

Ukrajna fapados légitársaságot alapított SkyUP néven, amelynek járatai belföldre és külföldre is közlekednek majd - jelentette be Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján. Az első járatok a tervek szerint jövő áprilisban indulnak.
2017. 12. 14. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem emelt kamatot a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően nem hajtott végre újabb kamatemelést idei utolsó kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa. A brit jegybank a múlt hónapban, tíz év után először emelt kamatot, 0,25 százalékponttal, 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát.
2017. 12. 14. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több új autó kelt el az európai piacon

Novemberben 5,9 százalékkal nőtt a forgalomba állított új személygépkocsik száma az európai autópiacon az egy évvel korábbihoz viszonyítva, különösen Spanyolországban és Franciaországban volt nagy az emelkedés.
2017. 12. 14. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU-ban a V4 együttműködés a legsikeresebb

Kétnapos találkozót tartanak a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) parlamentjeinek külügyi bizottságai Budapesten. A rendezvényt szerdán megnyitó Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az Európai Unión (EU) belül a visegrádi országok együttműködése a legsikeresebb.
2017. 12. 14. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökken a brit munkanélküliség, de csökkennek a reálbérek is

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, de ezzel egy időben folytatódott a reálbérek csökkenése is.
2017. 12. 14. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország együttműködésre törekszik az Egyesült Államokkal

Oroszország nem folytat "kifinomult felforgató tevékenységet" az Egyesült Államokban, hanem a kölcsönösen előnyös viszony kiépítésére törekszik - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában szerdán újságíróknak.
2017. 12. 14. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időjárásra számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 12. 14. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Karácsonyfát rajzolt Németország egére az Airbus

Szinte egész Németország légterét befedő karácsonyfa sziluettjét rajzolta az Airbus egy tesztrepülőgéppel a radarernyőkre szerdán.
2017. 12. 14. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felszálló ágban a hazai légiközlekedés

Az európai légiközlekedés az elmúlt 25 év sikerét ünnepli: két és fél évtized fejlődésének köszönhetően a kapacitás két és félszeresére nőtt, az árak pedig a 92-es tarifák huszonötödét teszik ki. Magyarország szerepe nemzetközi viszonylatban is egyre jelentősebb: Jost Lammerst, a Budapest Airport vezérigazgatóját nemrégiben beválasztották az Európai Repülőterek Szövegségének (ACI Europe) igazgatótanácsába, a repülőteret pedig környezetvédelmi díjjal is jutalmazta a szervezet. A repülőtér „zöldülése” mellett számos további fejlesztések is folyamatban vannak Budapest határában, amelyekkel továbbra is a régió élmezőnyébe tartozhat a Liszt Ferenc Repülőtér.
2017. 12. 13. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás