A németek nagy része elégedetlen a választási kampánnyal

A német lakosság többsége elégedetlen a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampánnyal - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

A németek nagy része elégedetlen a választási kampánnyal

A Der Tagesspiegel című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a németek 35,1 százaléka kevéssé, további 25,1 százaléka pedig egyáltalán nem elégedett a kampánnyal, a nagyon elégedettek aránya pedig csupán 1,6 százalék.
   
A választók kétharmada ugyan úgy érzi, hogy a szavazatukért versengő pártok az utóbbi hetekben nem tárgyalták ki kellőképpen a legfontosabb politikai témákat, és csak 25 százalék gondolja, hogy minden fontos ügyről esett elég szó a kampányban, de nem is volt a választási küzdelmet kezdettől fogva meghatározó, domináns téma, amely megosztotta volna a pártokat és szavazóikat.
    

Azt a kérdést vizsgálva, hogy a választók milyen mindennapi gondjukat, bajukat hiányolták a kampányból, az látszik, hogy nemigen vannak olyan problémák, amelyről nagyon sokan vártak volna alaposabb vitát a pártoktól. Az első helyen a bűzözés áll, de erről is csupán 25 százalék gondolja, hogy nem beszéltek róla eleget a politikusok. A második - 14,2 százalékkal - az albérleti díjak rohamos emelkedése, amely azért fontos a németeknek, mert jellemzően bérlakásban élnek. Az összes többi ügyről 10 százaléknál kevesebben gondolják, hogy nem kapott elég teret a kampányban.
   
A feszültség és izgalom hiánya részben azzal magyarázható, hogy a kormányzásra esélyes hat párt - az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a CSU, a Martin Schulz vezette szociáldemokraták (SPD), az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a Zöldek és a jobboldali, piacpárti liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) - kesztyűs kézzel bánt egymással, mindenki tartózkodott a többiek heves bírálatától, hogy ne nehezítse meg az esetleges kormányalakítási tárgyalásokat.
   
Az online felmérésekkel foglalkozó Civey közvélemény-kutató cég adatai alapján a választók legnagyobb része is úgy érezte, hogy a pártok méltányos, fair kampányt folytatnak. A CDU/CSU és az SPD esetében több mint 50 százalék gondolja ezt, utánuk az FDP következik 44,8 százalékkal, majd a Zöldek 42,1 százalékkal, és a Baloldal 37,9 százalékkal.
   
A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) kampányáról viszont a választók 43,7 százaléka azt gondolja, hogy nem volt fair, és mindössze 9 százalék érzi teljes mértékben méltányosnak.
   
A kampányok tartalmáról alkotott vélemények alapján is kitűnik, hogy a német választókat nem ragadta magával a pártok küzdelme. A CDU/CSU Angela Merkelt középpontba helyező kampányát például 62,5 százalék tartalom nélkülinek ítélte. A legjobbnak az FDP kampányát tartják, de ezt is csak 31,9 százalék érzi igazán meggyőzőnek, hatásosnak.
   
A pártok támogatottságát mérő felmérésekben a CDU/CSU mögött messze lemaradó SPD a kancellárjelöltek szeptember elején tartott televíziós vitájától várt fordulatot, arra számítottak, hogy a vita révén sikerül meggyőzni sok bizonytalan szavazót. A Civey kutatása alapján ez a számítás nem vált be; a megkérdezettek 71,1 százaléka azt mondta, hogy a vitának semmilyen hatása nem volt választói döntésükre.
   
A felmérés szerint a kampány egészére is jellemző, hogy főleg a már eleve valamely párt felé húzó szavazók megtartásában hatékony, ezt jelzi, hogy 58,9 százalék azt mondta, a választási küzdelem nyolc hete alatt nem változott választási szándéka.
   
Egy másik, szintén kedden ismertetett kutatás alapján a vasárnapi választáson a kormánypártok - a CDU/CSU és az SPD - gyengülése, és a kisebb pártok megerősödése várható. Az Insa közvélemény-kutató cég adatai szerint a CDU/CSU a szavazatok 36 százalékát gyűjtheti össze, szemben a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 41,5 százalékkal, az SPD pedig a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után 23 százalékkal végezhet a második helyen.
    

A harmadik helyért - amely a többi között egy Bundestag-alelnöki tisztséget és a legbefolyásosabbnak tartott parlamenti bizottság, a költségvetési elnöki tisztségét jelenti - szoros a verseny, a kisebb pártok között minimális a különbség: a Baloldal 10 százalékon, az FDP és az AfD 9 százalékon áll, a Zöldek 8 százalékot szerezhetnek az Insa mérése szerint. Más kutatások alapján inkább az AfD-é lehet a harmadik legnagyobb frakció, de az FDP-nek is van esélye, a Zöldek viszont minden felmérésben némileg hátrébb, 7-8 százalék körül állnak.
    

Így leginkább a nagykoalíció folytatása vagy a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek kormány tűnik valószínűnek.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Merkel szerint decemberben újabb szakaszba léphetnek a Brexit tárgyalások

Reményét fejezte ki a német kancellár, hogy a Nagy-Britannia kilépéséről folytatott tárgyalások következő, második szakasza december folyamán megkezdődhet. Angela Merkel az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
2017. 10. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Oroszország elleni szankciók nem ijesztik el a befektetőket

A befektetők jó ideje a kockázatosabb eszközökben, a kockázatosabb országokban keresik a számukra megfelelő hozamokat. A 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankciók után az orosz kötvénypiac már nem tudott annyi dollárban denominált kötvényt kibocsátani, mint korábban, de a nemzetközi befektetők egy részét ez sem tántorította el az orosz piactól. Sikeres vállalati kötvénykibocsátások voltak többek között a telekommunikáció, az alapvető fogyasztási javak és az ingatlanfejlesztés területén. Az Orosz Vasutak 15 milliárd rubeles kötvénykibocsátását kétszeresen jegyezték túl, és a Novolipetszk (acél) 500 millió dolláros, valamint a Nostrum Oil 725 millió dolláros kötvényibocsátásai is jó fogadtatásra találtak a nyugat-európai és észak-amerikai befektetők körében.
2017. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorúbb hangnemet ütött meg Spanyolország Katalóniával szemben

Tegnap letelt a határidő, amit a spanyol kormány adott a katalán vezetésnek, hogy tisztázzák függetlenségi törekvéseiket.
2017. 10. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Németországban gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak

Gyorsuló ütemben emelkedtek szeptemberben a termelői árak Németországban, jelezve az inflációs nyomás növekedését Európa legnagyobb gazdaságában.
2017. 10. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban lesz A Viszkis című film világpremierje

Négy magyar mozifilm és egy animáció szerepel a napokban zajló varsói filmfesztiválon, ahol péntek délután lesz Antal Nimród A Viszkis című alkotásának világpremiere - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.
2017. 10. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez történt az EU-csúcstalálkozón

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően következtetéseket fogadott el a migrációról, a digitális Európáról, valamint a biztonságról és védelemről - közölte az uniós tanács sajtószolgálata.
2017. 10. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar hatóságoknak alá kell írniuk a CEU működését lehetővé tevő megállapodást

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást - emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.
2017. 10. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bulgária a jövőben összehangolja európai uniós agrár szakpolitikáját hazánkkal

A jövőben Magyarország és Bulgária összehangolja majd az európai uniós közös agrárpolitikát (kap) érintő álláspontját, annak érdekében, hogy a gazdák a megfelelő forrásokhoz juthassanak - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Rumen Porozsanov bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után, Szófiában a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleménye szerint.
2017. 10. 20. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Romániában

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett csütörtökön Romániában, egyebek mellett a bérezési törvény és a társadalombiztosítási rendszer tervezett reformja ellen.
2017. 10. 20. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia az unió leggyorsabban növekvő gazdasága

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült - hangoztatta Mihai Tudose román kormányfő csütörtökön, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által Bukarestben megrendezett idei Trade Winds befektetői vándorfórumon.
2017. 10. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly átrendeződés várható Csehországban

A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint "komoly átrendeződés" várható Csehországban, nagy az igény a változásra.
2017. 10. 19. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen nyithatnak a főbb európai piacok

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2017. 10. 19. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit - A kilépés után a külföldi EU-állampolgárok könnyen regisztrálhatják magukat állandó lakosként

A brit miniszterelnök szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után könnyűszerrel regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként.
2017. 10. 19. 08:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma

Az előző évhez képest 64 százalékkal kevesebben, összesen 156 ezren lépték át illegálisan az Európai Unió határait az év első kilenc hónapjában, Spanyolországban azonban megduplázódott az illegális határátlépések száma a vizsgált időszakban - közölte az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.
2017. 10. 19. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadta az új terrorelhárítási törvénytervezetet a francia parlament

A francia parlament végleg jóváhagyta szerdán az új terrorelhárítási törvénytervezet, amely átülteti az általános jogba a november 1-én véget érő rendkívüli állapot idején érvényes intézkedések egy részét.
2017. 10. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a nyugat-európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók szerdán.
2017. 10. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliók küszködnek fizetési gondokkal Nagy-Britanniában

Milliók küszködnek napi fizetési gondokkal Nagy-Britanniában, és a felnőtt lakosság fele potenciálisan sérülékeny a pénzügyi helyzetében bekövetkező valamilyen kedvezőtlen fordulattól - áll a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága által összeállított átfogó tanulmányban.
2017. 10. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Brit üzemelési engedélykérelmet nyújtott be a Wizz Air

A Wizz Air benyújtotta brit üzemelési engedélyre vonatkozó kérelmét - közölte a légitársaság szerdán a honlapján.
2017. 10. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

A Financial Times című brit üzleti napilap szerdai internetes cikke szerint az Európai Unió keleti tagállamainak hamarosan választaniuk kell a lassú és a gyorssebességes Európa között. Ezt az uniós fizetőeszköz, az euró bevezetése jelentette szorosabb integráció kényszeríti ki majd, amely meg fogja osztani a visegrádi négyeket.
2017. 10. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas kárt okozott egy román turisztikai ügynökség csődje

Csaknem 8 millió euró kárt okozott az egyik legrégebbi román turisztikai ügynökség, az Omnia Turism csődje - mondta Mircea Titus Dobre román idegenforgalmi miniszter.
2017. 10. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás