A németek nagy része elégedetlen a választási kampánnyal

A német lakosság többsége elégedetlen a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampánnyal - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

A németek nagy része elégedetlen a választási kampánnyal

A Der Tagesspiegel című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a németek 35,1 százaléka kevéssé, további 25,1 százaléka pedig egyáltalán nem elégedett a kampánnyal, a nagyon elégedettek aránya pedig csupán 1,6 százalék.
   
A választók kétharmada ugyan úgy érzi, hogy a szavazatukért versengő pártok az utóbbi hetekben nem tárgyalták ki kellőképpen a legfontosabb politikai témákat, és csak 25 százalék gondolja, hogy minden fontos ügyről esett elég szó a kampányban, de nem is volt a választási küzdelmet kezdettől fogva meghatározó, domináns téma, amely megosztotta volna a pártokat és szavazóikat.
    

Azt a kérdést vizsgálva, hogy a választók milyen mindennapi gondjukat, bajukat hiányolták a kampányból, az látszik, hogy nemigen vannak olyan problémák, amelyről nagyon sokan vártak volna alaposabb vitát a pártoktól. Az első helyen a bűzözés áll, de erről is csupán 25 százalék gondolja, hogy nem beszéltek róla eleget a politikusok. A második - 14,2 százalékkal - az albérleti díjak rohamos emelkedése, amely azért fontos a németeknek, mert jellemzően bérlakásban élnek. Az összes többi ügyről 10 százaléknál kevesebben gondolják, hogy nem kapott elég teret a kampányban.
   
A feszültség és izgalom hiánya részben azzal magyarázható, hogy a kormányzásra esélyes hat párt - az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a CSU, a Martin Schulz vezette szociáldemokraták (SPD), az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a Zöldek és a jobboldali, piacpárti liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) - kesztyűs kézzel bánt egymással, mindenki tartózkodott a többiek heves bírálatától, hogy ne nehezítse meg az esetleges kormányalakítási tárgyalásokat.
   
Az online felmérésekkel foglalkozó Civey közvélemény-kutató cég adatai alapján a választók legnagyobb része is úgy érezte, hogy a pártok méltányos, fair kampányt folytatnak. A CDU/CSU és az SPD esetében több mint 50 százalék gondolja ezt, utánuk az FDP következik 44,8 százalékkal, majd a Zöldek 42,1 százalékkal, és a Baloldal 37,9 százalékkal.
   
A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) kampányáról viszont a választók 43,7 százaléka azt gondolja, hogy nem volt fair, és mindössze 9 százalék érzi teljes mértékben méltányosnak.
   
A kampányok tartalmáról alkotott vélemények alapján is kitűnik, hogy a német választókat nem ragadta magával a pártok küzdelme. A CDU/CSU Angela Merkelt középpontba helyező kampányát például 62,5 százalék tartalom nélkülinek ítélte. A legjobbnak az FDP kampányát tartják, de ezt is csak 31,9 százalék érzi igazán meggyőzőnek, hatásosnak.
   
A pártok támogatottságát mérő felmérésekben a CDU/CSU mögött messze lemaradó SPD a kancellárjelöltek szeptember elején tartott televíziós vitájától várt fordulatot, arra számítottak, hogy a vita révén sikerül meggyőzni sok bizonytalan szavazót. A Civey kutatása alapján ez a számítás nem vált be; a megkérdezettek 71,1 százaléka azt mondta, hogy a vitának semmilyen hatása nem volt választói döntésükre.
   
A felmérés szerint a kampány egészére is jellemző, hogy főleg a már eleve valamely párt felé húzó szavazók megtartásában hatékony, ezt jelzi, hogy 58,9 százalék azt mondta, a választási küzdelem nyolc hete alatt nem változott választási szándéka.
   
Egy másik, szintén kedden ismertetett kutatás alapján a vasárnapi választáson a kormánypártok - a CDU/CSU és az SPD - gyengülése, és a kisebb pártok megerősödése várható. Az Insa közvélemény-kutató cég adatai szerint a CDU/CSU a szavazatok 36 százalékát gyűjtheti össze, szemben a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 41,5 százalékkal, az SPD pedig a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után 23 százalékkal végezhet a második helyen.
    

A harmadik helyért - amely a többi között egy Bundestag-alelnöki tisztséget és a legbefolyásosabbnak tartott parlamenti bizottság, a költségvetési elnöki tisztségét jelenti - szoros a verseny, a kisebb pártok között minimális a különbség: a Baloldal 10 százalékon, az FDP és az AfD 9 százalékon áll, a Zöldek 8 százalékot szerezhetnek az Insa mérése szerint. Más kutatások alapján inkább az AfD-é lehet a harmadik legnagyobb frakció, de az FDP-nek is van esélye, a Zöldek viszont minden felmérésben némileg hátrébb, 7-8 százalék körül állnak.
    

Így leginkább a nagykoalíció folytatása vagy a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek kormány tűnik valószínűnek.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Meghaladta a részvétel az 50 százalékot az orosz elnökválasztáson

Elérte az 57,5 százalékot országosan az elnökválasztáson való részvétel moszkvai idő szerint 17 órakor - közölte vasárnap délután az orosz Központ Választási Bizottság elnöke.
2018. 03. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akadozik az áramszolgáltatás Kárpátalján

Az erős szél és havazás miatt vasárnap reggel Kárpátalja 81 településén teljesen vagy részben szünetelt az áramszolgáltatás, és akadozott a közlekedés a megye útjain.
2018. 03. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Orosz elnökválasztás - Eddig nagyon magas a választási részvétel

A választópolgárok 16,6 százaléka adta le voksát moszkvai idő szerint 10.00 óráig, ami minden idők legmagasabb részvételi aránya ebben az időben- jelentette ki Ella Pamfilova, az Központi Választási Bizottság elnöke vasárnap Moszkvában.
2018. 03. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar-lengyel kulturális napok lesznek Budapesten

A magyar-lengyel barátság áll a középpontjában annak a kulturális programsorozatnak, amelyet március 21. és 24. között rendeznek Budapesten a Fonó Budai Zeneházban, a Lengyel Intézetben és az Akvárium Klubban.
2018. 03. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megválasztották bajor miniszterelnöknek Markus Södert

Megválasztotta pénteken a bajor tartományi gyűlés miniszterelnöknek Markus Södert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát.
2018. 03. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína hat hónapja legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját

Kína hat hónapja legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját januárban, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.
2018. 03. 18. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen a nők bére az unióban?

2016-ban ennyi százalékkal volt kevesebb a nők fizetése a férfiakéhoz képest
2018. 03. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez az orosz elnökválasztás legnagyobb tétje

Az orosz elnökválasztás legnagyobb tétje, hogy Vlagyimir Putyin a következő hatéves ciklusában ki tudja-e nevelni utódját - mondta Bernek Ágnes Oroszország szakértő.
2018. 03. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2018. 03. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország távol-keleti régiójában megkezdődött a voksolás

Oroszország távol-keleti régiójában helyi idő szerint vasárnap reggel megkezdődött az elnökválasztás.
2018. 03. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát

Moszkva nem kívánatos személynek nyilvánított 23 brit diplomatát, visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására és üzemeltetésére vonatkozó engedélyt, és Oroszország területén leállíttatta a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét az úgynevezett Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszályban.
2018. 03. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Japan Tobacco dohányipari cég 1,56 milliárd dollárért vesz meg egy orosz ágazati vállalatot

A Japan Tobacco Inc. (JTI), a világ harmadik legnagyobb dohányipari cége 1,56 milliárd dollárért megvásárolja az orosz Donskoy Tabak céget, hogy megerősítse vezető szerepét az orosz dohánypiacon.
2018. 03. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tízezrek vettek részt a szlovák tüntetéseken

Az egy héttel ezelőttihez hasonló számban, becslések szerint ismét néhány tízezren vettek részt azokon pénteken tartott tömegmegmozdulásokon, amelyeket a több szlovákiai városban hirdettek meg "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!" jelszóval.
2018. 03. 17. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovéniának nincs oka bármilyen eljárást indítani Horvátország ellen

Szlovéniának sem oka, sem alapja nincsen Horvátország ellen eljárást indítani az Európai Unió Bíróságán, mert Zágráb elutasítja a hágai nemzetközi döntőbíróságnak a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott tavaly júniusi ítéletét - közölte a horvát külügyminisztérium pénteken, miután Ljubljana benyújtotta az Európai Bizottságnak (EB) a kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetét Zágráb ellen.
2018. 03. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kinevezték az ukrán jegybank új elnökét

Jakov Szmolijt nevezte ki csütörtökön a kijevi parlament az ukrán jegybank új elnökévé, támogatva Petro Porosenko államfő előterjesztését.
2018. 03. 17. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többet vásárolnak a csehek

Januárban 8,2 százalékra gyorsult a decemberi 4,6 százalékról a kiskereskedelmi forgalom éve szintű növekedése Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) csütörtökön Prágában.
2018. 03. 17. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkent az euróövezeti infláció

Februárban mérséklődött az éves szintű infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat végleges számítása szerint.
2018. 03. 16. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5 százalékos gazdasági növekedés várható Romániában

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén 5 százalékos román gazdasági növekedésre számít, becslésük szerint középtávon a növekedés 3 százalékra lassul.
2018. 03. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók pénteken.
2018. 03. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Die Welt című német lap foglalkozott Magyarországgal

A Die Welt című konzervatív német lap a március 15-i ünnepségekkel kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.
2018. 03. 16. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás