A térség fő autóipari rendezvényét, a 6. Közép-Európai Autóipari Fórumot Budapesten tartják meg az idén

2019. november 20-21-én a 6. Autóipari Fórumnak az eddigi csehországi helyszínek után ezúttal Budapest ad otthont. A helyszínválasztás egyik oka abban keresendő, hogy jelentős befektetések helyszíne lett Magyarország, elég csak a BMW új gyárát vagy az önvezető járművek zalai tesztpályáját megemlíteni. A Fórum középpontjában ennek megfelelően a befektetések illetve az innovációk álnak majd, valamint újdonságként átadják az autóipar vezetőinek az Adam Smith Közép-Európai Autóipari díjakat.

A térség fő autóipari rendezvényét, a 6. Közép-Európai Autóipari Fórumot Budapesten tartják meg az idén

A Fórumnak az elmúlt öt évben a Cseh Köztársaság adott otthont számos nemzetközi céget hozva a fejlett autópiaccal rendelkező országba. A Közép-Európai Autóipari Fórum azután is a kelet- és közép-európai  régió legjelentősebb autóipari rendezvénye marad, hogy idén Magyarországron rendezik meg.

Az idei témaválasztás az innovációt helyezi a középpontba. A fókuszban az elektromobilitás és az elektromos járművek tényleges környezetbarátsága áll majd, de szó lesz a gyártási folyamatok digitalizációjáról, a gyártás költségeinek minimalizálásáról, a mesterséges intelligencia alkalmazásáról a gyártási folyamatokban valamint az Ipar 4.0-ról, azaz a 4. ipari forradalomról is. 


Az ágazat vezető cégeinek képviselői megvitatják az elkövetkező öt évben várható piaci fejleményeket, illetve az autóipar fenntarthaó fejlődését. A Skoda autógyár több mint 500 milliárd eurót invesztált csehországi gyáraiba és 2 milliárd euró befektetését tervezi az eletromobilitásba. A VW csoport 18 gyárat létesít az elektromos autók gyártására az elkövetkező tíz évben és 70 elektromos modell bevezetését tervezi. A BMW egy új gyárat létesít Magyarországon.


Bemutatkozik a Fórumon az FCA Serbia, a Magyar Suzuki, a Jaguar-Land Rover, a Volvo csoport, a Sin Cars illetve a ZalaZone, az önvezető autók tesztelésére szolgáló járműipari tesztpálya üzemeltetője is.


Jogosan van jogosítványod? - KRESZ és autóvezetési ismeretek kalkulátor

A Fórumon adják majd át az Adam Smith Közép-Európai Járműipari Díjakat, különböző kategóriákban tüntetve ki a legjobb vállalatokat.  Független zsűri választja ki az elmúlt év legfontosabb innovációját, a legjobb zöld technológiát és a legjobb K+F központot. Több kategóriában is kitüntetik a hagyományos gyártók és beszállítók legjobbjait egyebek között az  ügyfélelégedettség, a műszaki teljesítmény a költséghatékonyság és más kategóriákban. Díjazzák a legjobb új belépőket a piacra csakúgy mint azokat az egyéneket, akik a legtöbbet tették az ágazatért. A Fórum hagyományosan a konferenciának, illetve kiállításnak ad teret, amelynek keretében a gyártók és a beszállítók bemutatják termékeiket és szolgáltatásaikat. A személyes találkozók fontos részét képezik a Fórumnak, lehetőséget teremtve, hogy a beszállítók bemutassák termékeiket a potenciális vásárló cégek beszerzési igazgatóinak. Ezek a rövid találkozók lehetőséget teremtenek a kapcsolatépítésre.


A Fórum előtt egy nappal a résztvevőknek lehetősége nyílik arra, hogy megtekintsék valamely innovatív magyar autóipari projektet. Első kézből kaphatnak információt itt az innovációról, amelyről szó lesz a Közép-Európai Autóipari Fórumon is.

Olga Andreevskikh, a Fórum igazgatója közölte: noha a rendezvény formátumot vált, ám ezen a területen továbbra is legfontosabb esemény marad, amelynek egyediségét fokozza a díjátadó, illetve a gyárlátogatás. Az ágazat jelentős változásokon megy keresztül, új mentalitásra és megközelítésre van szükség, amely teret nyer a Fórumon, amelyen az autóipar felső vezetői vesznek részt. Versengenek egymással az egyes országok, amelyek közül egyesek jelentős eredményeket érnek el és sokat tudnak nyújtani másoknak. Magyarország egyike ezen országoknak, amely kiérdemelte a 16 országból érkező résztvevők figyelmét. A Fórum a siker útját követi, és elképzelhető, hogy jövőre egy másik Közép-Európai ország lehet a helyszín!


Részletes információ a Közép-Európai Autóipari Fórumról illetve annak programja a www.ceeautomotive.com oldalon található.

Hozzászólások

Megegyezett a Daimler a dízelbotrány kapcsán az USA-ban

2,2 milliárd dollárnyi bírságot és kártérítést fizet a Daimler az amerikai hatóságoknak és felpereseknek a dízelbotránnyal kapcsolatos ügyek miatt.
2020. 08. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel indult a kereskedés a tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken.
2020. 08. 14. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy vörös listára helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
2020. 08. 13. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén indították a napot az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2020. 08. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Változnak az uniós pályázatok a Covid hatására

A Kormány 1474/2020. (VIII. 7.) határozata módosította a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozatát. A Korm. határozat értelmében jelentősen változik a GINOP pályázatok összetétele a COVID hatására. Több új pályázat is megjelenik idén, folytatódik a KKV-kat támogató kiírások dömpingje. A változások összértéke meghaladja a 100 milliárd forintot-foglalta össze a Via Credit pályázati tanácsadó.
2020. 08. 13. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Soha nem látott mértékben zuhant a brit GDP

Rekordmértékben csökkent a brit hazai össztermék (GDP) a második negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány közvetlen gazdasági hatásaként - közölte szerdán a brit statisztikai hivatal (ONS).
2020. 08. 13. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívüli ülést tartanak az EU-s külügyminiszterek

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel és a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokkal kapcsolatban - közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.
2020. 08. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 3 százalékra nőtt a román éves inflációs ráta

Júliusban 2,8 százalékra nőtt az éves inflációs ráta Romániában az előző hónapban mért 2,6 százalékhoz képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2020. 08. 12. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvezőbb második félévre számít az Audi

40 ezer elektromos Audi E-Tron-t adhat el az autógyártó az idei második félévben az első féléves 17.600-at követően, Markus Duesmann vezérigazgató szerint.
2020. 08. 12. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a Cseh Energetikai Művek adózott nyeresége

Éves összehasonlításban 9 százalékkal 14,7 milliárd koronára (198,45 milliárd forint) emelkedett a Cseh Energetikai Művek (CEZ) adózott nyeresége az első fél évben - közölte Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője kedden Prágában sajtótájékoztatón.
2020. 08. 12. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma Hollandiában

Az illetékes holland egészségügyi hatóság keddi jelentése szerint az elmúlt hét folyamán 4036-tal emelkedett a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, ami az azt megelőző hét adataihoz képest 56 százalékos növekedést jelent. Belgiumban tovább lassult a járvány terjedésének üteme. Luxemburg a fertőzésszám jelentős csökkenéséről számolt be kedden.
2020. 08. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteséges negyedévet zárt a Continental

A második negyedévben számottevően, de legjelentősebb felvevőpiaca, a járműipar termelésénél kisebb mértékben csökkent a Continental AG járműipari alkatrész és berendezés beszállító vállalat értékesítési árbevétele, eredménye azonban a cég kedden az MTI-hez eljuttatott mérlegjelentése alapján veszteségbe fordult.
2020. 08. 11. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős emelkedéssel zártak az európai tőzsdék

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, miután az újabb masszív amerikai gazdaságösztönző csomagterv elfogadásába vetett remények háttérbe szorították az amerikai-kínai feszültségek kiéleződése miatti aggodalmakat.
2020. 08. 11. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkahelyvédelmi bértámogatást vezettek be Romániában

Románia is munkahelyvédelmi bértámogatással ösztönzi a koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégeket, hogy leépítések helyett rövidített munkaidő bevezetésével tartsák meg alkalmazottaikat.
2020. 08. 11. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A faktoring piac 2019-ben Európában nőtt a legerőteljesebben

A világ faktoring piaci változásai 2019-ben is igazolták a faktoring gazdasági folyamatokhoz igazodó rugalmas működését, sőt, sok országban várakozáson felüli növekedést értek el. Ez a megállapítás különösen helytálló Európában, ahogy az a nemrég megjelent „World Factoring Yearbook 2020” című kiadványban áll. A 2020 Faktoring Évkönyvben szereplő 39 ország 64 százaléka faktoring piacának növekedéséről számolt be. A növekedés a legjelentősebb színtere Európa, Ázsia és Dél-Amerika volt. Európában például az évkönyvben szerepeltetett 20 ország 70 százaléka számolt be faktoring forgalmának növekedéséről.
2020. 08. 11. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel indult a kereskedés a tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 08. 11. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajna zöld zónába sorolta Magyarországot

Ukrajna egy hét vörös zónás besorolás után ismét zöld zónába tette Magyarországot - derült ki hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium hivatalos honlapján közzétett táblázatból.
2020. 08. 11. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három orosz diplomatát utasított ki Szlovákia

Kiutasított három orosz diplomatát Szlovákia - jelentette a szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi külügyminisztérium megerősítésére hivatkozva hétfőn.
2020. 08. 11. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában stabilizálódott a fertőzések üteme, de egyre több a súlyos eset

Romániában 1200 körül stabilizálódott az elmúlt napokban diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma, a súlyos eseteké azonban tovább emelkedett: hétfőn már 476 válságos állapotban lévő fertőzöttet ápoltak intenzív terápián.
2020. 08. 10. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, miután a Sentix német gazdaságkutató intézet augusztusban már a negyedik egymást követő hónapban számolt be arról, hogy javult a befektetői hangulat az euróövezetben.
2020. 08. 10. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások: