A túlságosan feldolgozott ételek veszélyesek lehetnek

Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.

A túlságosan feldolgozott ételek veszélyesek lehetnek

A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója - ismertette a tanulmányt csütörtökön a BBC News.
   
Ugyanakkor számos kérdőjel is felmerült a kutatással kapcsolatban. A táplálkozási szakértők állásfoglalása szerint a legjobb, ha egészséges étrendet követünk.
   
A kutatók szerint a túlságosan feldolgozott táplálékok közé sorolhatók a csomagolt kenyérfélék, az édes és sós csomagolt rágcsálnivalók, köztük a chipsek, az üdítők és édesített italok, a csokiszeletek és édességek, húsgolyók, hal- és csirkefalatkák, instant tészták és levesek, fagyasztott és tartósított húsok, valamint a csaknem teljesen cukor, olaj és zsír összetevőből készült ételek.

Melyik E-szám mit jelöl az élelmiszereken? Nézd meg ITT!

 
A párizsi Sorbonne Egyetem kutatócsoportja olyan felmérésekre támaszkodott, amelyek azt vizsgálták, hogy mit ettek a megkérdezettek. A kutatásban szereplők - túlnyomórészt középkorú nők - egészségi állapotát átlagosan öt évig kísérték figyelemmel.
    

A British Medical Journalban publikált tanulmány szerint azok körében, akiknek étkezésében 10 százalékkal nőtt a túlságosan feldolgozott ételek aránya, a rákos esetek száma 12 százalékkal nagyobb volt. A kutatásban szereplők átlagosan 18 százalékban fogyasztottak túlságosan feldolgozott ételeket.
    

Míg évente átlagosan 79 rákos esetet szűrtek ki minden tízezer résztvevő közül, a feldolgozott ételek arányának tíz százalékos növelése után minden tízezer résztvevőre kilenccel több rákos megbetegedés jutott évente.
   
"Az eredmények arra utalnak, hogy a túlságosan feldolgozott ételek gyorsan növekvő fogyasztása a következő évtizedekben a daganatos betegségek számának növekedéséhez vezethet" - írták a kutatók.
 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 2,5% (KSH, 2017. szept.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.
 

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeiket újabb nagyléptékű kutatással kell alátámasztani, és további kutatásokkal kell vizsgálni és igazolni a felfedezett lehetséges kapcsolatot. Mint fogalmaztak: "nem teljesen kizárható", hogy a feldolgozott ételek növelhetik a rák kockázatát.
    

Linda Bauld, a brit Rákkutató Intézet betegségmegelőzési szakértője szerint az már köztudott, hogy aki túl sokat eszik ezekből az ételekből, az túlsúlyossá vagy elhízottá válhat, ami növeli a rákkockázatot. De nehéz lenne megmondani, hogy ehhez mennyiben járul hozzá az étrend és mennyiben a túlsúly.
    

Hozzátette: a tanulmány általánosságban felhívja a figyelmet az egészséges étkezésre, azonban addig, amíg elegendő gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyaszt az ember, nem kell aggódnia, ha néha egy kis feldolgozott élelmiszert is eszik.
   
Éttermi etikett. Jó vagy benne?

Ian Johnson, a norwich-i Quadram Intézet tudósa szerint a tanulmánynak csak "nagyon gyönge kapcsolatot sikerült azonosítania", továbbá a feldolgozott ételek köre a kutatásban nagyon szélesen és lazán körvonalazott, és az ok-okozati kapcsolat megállapítása már csak ezért is kérdéses.
    

A British Medical Journal a tanulmányt kísérő kommentárjában ugyancsak óvatosságra intett a következtetések levonásában.

Hozzászólások

Új egészségházat adtak át Szeged-Kiskundorozsmán

Átadták az új egészségházat hétfőn Szeged-Kiskundorozsmán, a több mint 280 millió forint uniós és önkormányzati forrásból kialakított intézményben csaknem húszezer ember ellátásáról gondoskodnak.
2018. 06. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Orvosi rendelőt újítottak fel Kaposszekcsőn

Felújított orvosi rendelőt és védőnői szolgálati helyiséget adtak át szombaton a Tolna megyei Kaposszekcsőn. Az épületet a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program 59 millió forintos támogatásával korszerűsítették.
2018. 06. 24. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megfejtették, mi áll az Alzheimer-kór hátterében

A herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében egy új amerikai kutatás szerint.
2018. 06. 24. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit lehet tudni az Alzheimer-kórról? Ábrán mutatjuk!

Alzheimer-kór: a felejtés betegsége; a betegség lefolyása; lefolyás az agyban, az agy érintett régiói, ismertető ábra
2018. 06. 23. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták az ország harmadik Anyák Háza kórtermeit

Átadták az ország harmadik Anyák Háza kórtermeit a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban pénteken. A gyógyintézmény az Essity Hungary Kft., a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatán nyert el ötmillió forintot a gyermekosztály "mamaszobáinak" felújítására.
2018. 06. 23. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire félünk a tartósítószerektől, ízfokozóktól?

Ha azt olvassuk a címkén, hogy E-500 nátrium-hidrogén-karbonát, vagy E-300, a legtöbben laborban előállított veszélyes kemikáliára gondolunk, pedig utóbbi maga a C-vitamin, az előbbi pedig a sütőpor. Számtalan tévhit és mítosz övezi az élelmiszerekben fellelhető adalékanyagokat, dacára annak, hogy sütés-főzés közben magunk is napi szinten használjuk őket.
2018. 06. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Parlagfű pollenkoncentráció Magyarországon - ábrán mutatjuk

A napi parlagfű pollenkoncentráció maximumok alakulása (db/m3/nap)
2018. 06. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizalmatlanok vagyunk, de mégis használjuk az adalékanyagokat

A magyar fogyasztók többségében bizalmatlanságot kelt az egyes élelmiszerek címkéjéről ismerős adalékanyagok hivatalos neve, holott a hétköznapokban fenntartások nélkül használják azokat - egyebek mellett ez derült ki a Coca-Cola Magyarország megbízásából készített kutatásból.
2018. 06. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszélyes lehet a külföldi tojás

A külföldről származó tojások egészségügyi kockázatot hordozhatnak, ezért a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége az ellenőrzött termelésből származó magyar tojást ajánlja a fogyasztóknak.
2018. 06. 21. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Első Soproni Sörverseny – A Soproni keresi az ország legjobb sörfőzőit

Mi magyarok mindenhez is értünk, így természetesen a sörfőzéshez is. A Soproni most felkutatja a tehetségeket: versenyt hirdet, hogy megtalálja az ország legjobb otthoni sörfőzőjét és legkifinomultabb sörszakértőit. Az Első Soproni Sörverseny során a Soproni az ország legjobb porterét és otthoni sörfőzőjét szeretné fellelni, illetve azokat a sörbírákat is, akik a professzionális zsűriben a fogyasztókat képviselik.
2018. 06. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Százmilliós fejlesztés a Szent Margit kórházban

Több mint százmillió forintból fejlesztették a budapesti Szent Margit kórház emlődiagnosztikai központjának eszközparkját: egy új digitális mammográfiás röntgenberendezést, valamint egy mammográfiás ultrahangkészüléket adtak át csütörtökön.
2018. 06. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fertőzött szúnyogok jelentek meg Csehországban

Az emberekre is veszélyes nyugat-nílusi láz vírusával fertőzött szúnyogokat azonosítottak Csehországban - írta kedden a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.
2018. 06. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Népszerű üdítőitalt vontak ki a forgalomból

Vegyszerre emlékeztető szagú, 1,5 literes Jana eper és guava ízű üdítőitalt vontak ki a forgalomból, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megvizsgálta a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott üdítőket, és a laboratóriumi eredmények megerősítették a vásárlói jelzéseket.
2018. 06. 19. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezérigazgató a Sága élén

Augusztus elsejétől új vezérigazgató irányítja a magyar piac vezető szárnyastermék-márkáját gyártó cégét, a Sága Foods Zrt.-t. Muzsek András új piacokra vezetné a sárvári társaságot, és szeretne újra kiemelkedő termékinnovációkat megvalósítani a Ságánál.
2018. 06. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos befektetéssel nyit gyártó- és kutatóközpontot a Pannontej

Több milliárd forintos beruházással megduplázza veszprémi üzeme gyártókapacitását Magyarország vezető sajtgyártó és -forgalmazó vállalata, a Pannontej Zrt. A vállalat egyik legnagyobb globális innovációs és fejlesztési központját telepíti a városba, illetve új munkahelyeket teremt.
2018. 06. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb beruházás a Coca-Cola Magyarországnál: jön az okosvíz

Ismét bővítette gyártókapacitását a Coca-Cola HBC Magyarország: mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással egy teljesen új, innovatív prémium termék, az okosvíz palackozását indította el a cég. Az egyedülálló, felhők által inspirált technológiával előállított GLACEAU smartwater első körben Magyarországon kívül nyolc ország piacaira jut el Zalaszentgrótról.
2018. 06. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbképzést szerveztek határon túli orvosok számára

Határon túli gyermekgyógyászok és kardiológusok számára szerveztek a Rotary mozgalom Gift of Life programja keretében továbbképzést a veleszületett szívfejlődési rendellenességek felismeréséről és kezeléséről a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).
2018. 06. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

20 milliárd fontot kap a brit egészségügy

A következő öt évben 20 milliárd fonttal (7400 milliárd forinttal) emelkedik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) éves finanszírozása, és a pótlólagos összeg egy része a brit EU-tagság megszűnésének "anyagi hozadékából" ered - mondta vasárnap Theresa May brit miniszterelnök. Londoni pénzügyi elemzők kétségbe vonták, hogy lesz-e ilyen "Brexit-hozadék".
2018. 06. 17. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos befektetéssel nyit gyártó- és kutatóközpontot a Pannontej

Több milliárd forintos beruházással megduplázza veszprémi üzeme gyártókapacitását Magyarország vezető sajtgyártó és -forgalmazó vállalata, a Pannontej Zrt. A vállalat egyik legnagyobb globális innovációs és fejlesztési központját telepíti a városba, illetve új munkahelyeket teremt.
2018. 06. 15. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felére csökkenhet az üdítőitalok cukortartalma

Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség csütörtökön közzétett önkéntes vállalása szerint.
2018. 06. 15. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás