A túlságosan feldolgozott ételek veszélyesek lehetnek

Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.

A túlságosan feldolgozott ételek veszélyesek lehetnek

A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója - ismertette a tanulmányt csütörtökön a BBC News.
   
Ugyanakkor számos kérdőjel is felmerült a kutatással kapcsolatban. A táplálkozási szakértők állásfoglalása szerint a legjobb, ha egészséges étrendet követünk.
   
A kutatók szerint a túlságosan feldolgozott táplálékok közé sorolhatók a csomagolt kenyérfélék, az édes és sós csomagolt rágcsálnivalók, köztük a chipsek, az üdítők és édesített italok, a csokiszeletek és édességek, húsgolyók, hal- és csirkefalatkák, instant tészták és levesek, fagyasztott és tartósított húsok, valamint a csaknem teljesen cukor, olaj és zsír összetevőből készült ételek.

Melyik E-szám mit jelöl az élelmiszereken? Nézd meg ITT!

 
A párizsi Sorbonne Egyetem kutatócsoportja olyan felmérésekre támaszkodott, amelyek azt vizsgálták, hogy mit ettek a megkérdezettek. A kutatásban szereplők - túlnyomórészt középkorú nők - egészségi állapotát átlagosan öt évig kísérték figyelemmel.
    

A British Medical Journalban publikált tanulmány szerint azok körében, akiknek étkezésében 10 százalékkal nőtt a túlságosan feldolgozott ételek aránya, a rákos esetek száma 12 százalékkal nagyobb volt. A kutatásban szereplők átlagosan 18 százalékban fogyasztottak túlságosan feldolgozott ételeket.
    

Míg évente átlagosan 79 rákos esetet szűrtek ki minden tízezer résztvevő közül, a feldolgozott ételek arányának tíz százalékos növelése után minden tízezer résztvevőre kilenccel több rákos megbetegedés jutott évente.
   
"Az eredmények arra utalnak, hogy a túlságosan feldolgozott ételek gyorsan növekvő fogyasztása a következő évtizedekben a daganatos betegségek számának növekedéséhez vezethet" - írták a kutatók.
 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.
 

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeiket újabb nagyléptékű kutatással kell alátámasztani, és további kutatásokkal kell vizsgálni és igazolni a felfedezett lehetséges kapcsolatot. Mint fogalmaztak: "nem teljesen kizárható", hogy a feldolgozott ételek növelhetik a rák kockázatát.
    

Linda Bauld, a brit Rákkutató Intézet betegségmegelőzési szakértője szerint az már köztudott, hogy aki túl sokat eszik ezekből az ételekből, az túlsúlyossá vagy elhízottá válhat, ami növeli a rákkockázatot. De nehéz lenne megmondani, hogy ehhez mennyiben járul hozzá az étrend és mennyiben a túlsúly.
    

Hozzátette: a tanulmány általánosságban felhívja a figyelmet az egészséges étkezésre, azonban addig, amíg elegendő gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyaszt az ember, nem kell aggódnia, ha néha egy kis feldolgozott élelmiszert is eszik.
   
Éttermi etikett. Jó vagy benne?

Ian Johnson, a norwich-i Quadram Intézet tudósa szerint a tanulmánynak csak "nagyon gyönge kapcsolatot sikerült azonosítania", továbbá a feldolgozott ételek köre a kutatásban nagyon szélesen és lazán körvonalazott, és az ok-okozati kapcsolat megállapítása már csak ezért is kérdéses.
    

A British Medical Journal a tanulmányt kísérő kommentárjában ugyancsak óvatosságra intett a következtetések levonásában.

Hozzászólások

Filmsorozat indul a Béres Csepp feltalálójáról

Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozatot tűz műsorra szombattól a Duna Televízió Cseppben az élet címmel.
2019. 03. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A vérmérgezés kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak az SZTE-n

A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének szakemberei Molnár Zsolt professzor vezetésével - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2019. 03. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Valóban rákkeltő a Bayer gyomirtója?

Újabb amerikai bíróság állapította meg kedden, hogy rákkeltő a német Bayer vegyipari óriás által forgalmazott Roundup nevű gyomirtó. A döntés ezúttal is San Franciscóban született.
2019. 03. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több romániai kórházban is használtak a szabványoktól eltérő fertőtlenítőszereket

Több mint 30 romániai kórházban használtak szabványoktól eltérő fertőtlenítőszereket, amelyeknek gombaölő képességük nem volt megfelelő - jelentette be kedden Sorina Pintea román egészségügyi miniszter.
2019. 03. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílt Magyarország első kézműves ginfőzdéje

Újpesten, az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. mintegy 75 millió forintos saját beruházásával megkezdte működését Magyarország első olyan szeszfőzdéje, mely kisipari technológiával, kizárólag gin előállítására szakosodott. A főzde fő terméke az Opera Gin Budapest.
2019. 03. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól kezelhető az ízületi gyulladás

A tünetek első megjelenésétől kezdve gyógyszeres terápiával jól kezelhető az ízületi gyulladás - erről beszélt Mihola Dóra reumatológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
2019. 03. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdődött a kullancsszezon - Ezek a legfontosabb tudnivalók

Elkezdődött a kullancsszezon; az apró paraziták súlyos betegségek okozói lehetnek - hívták fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna vasárnap esti Híradójában.
2019. 03. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelenleg ilyen az influenzahelyzet Magyarországon - egy ábrán

Magyarországi influenzahelyzet (2019. március 4-10.); a betegek aránya korcsoportonként; influenzaaktivitás megyénként
2019. 03. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a minisörgyár Csehországban

Csehországban tavaly 440-re emelkedett a minisörgyárak száma az egy évvel korábbi 400-ról - közölte a minisörgyárak cseh-morva szövetsége szerdán Prágában.
2019. 03. 16. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi sertéshúst eszik a magyar - egy ábrán

A háztartások egy főre jutó évi sertéshús fogyasztása, kg
2019. 03. 16. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A munkáltatók többsége egyáltalán nem támogatja alkalmazottainak sportolását

Bár a munkavállalók fele rendszeresen sportol, ez nem a munkahelyük érdeme. A munkáltatók 74 százaléka semmilyen módon nem támogatja alkalmazottainak testmozgását, és csak 31 százalékuknak van lehetősége a munkahelyén, vagy annak közelében sportolni - derül ki a Profession.hu legfrissebb reprezentatív kutatásának[1] adataiból.
2019. 03. 15. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi alvásra van szükségünk? - ábrán mutatjuk

alvásigények változása korcsoportonként
2019. 03. 15. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vasárnapig tart a táplálkozás és hidratáció nemzetközi hete

Megkezdődött a táplálkozás és hidratáció nemzetközi hete, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás fontosságára - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tudományos bizottságának elnöke az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című közös műsorblokkjában kedden.
2019. 03. 13. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar kormány továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását

A magyar kormány továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, ezért igyekszik elérni, hogy az unió engedélyezze a saját célra történő pálinkakészítés adómentességét - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésén a Pénzügyminisztérium (PM) MTI-nek küldött közleménye szerint.
2019. 03. 12. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Korszerű lélegeztetőgépeket kapott a pécsi klinika

Tizenhat új, korszerű lélegeztetőgéppel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE-KK); az új berendezések csökkenthetik a betegek intenzív osztályon töltött napjainak számát - közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.
2019. 03. 12. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is lesz kampány a vízfogyasztás népszerűsítésére

A vízfogyasztás népszerűsítésére idén is megrendezik általános iskolásoknak és óvodásoknak a Happy hét elnevezésű rendezvénysorozatot - tájékoztatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-t.
2019. 03. 12. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi növelte az inflációt februárban?

Az élelmiszerárak emelkedése növelte az inflációt februárban - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2019. 03. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nátha ellen egészségpénztár – Decemberben pörögtek fel igazán az OTP Egészségpénztár tagjai

Több mint 16 százalékkal bővült 2018-ban az OTP Egészségpénztárhoz befolyt egyéni és munkáltatói befizetések összege az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb hazai egészségpénztár tagjai többet fordítottak egészségügyi öngondoskodásra, mint az elmúlt 17 évben bármikor. A kiemelkedő eredményben szerepet játszott, hogy az egyéni befizetések mellett a munkáltatói hozzájárulások összege is emelkedett.
2019. 03. 11. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét

Répa, ami inkább hasonlít egy varjúlábhoz. Görbe uborkák. Szív formájú vagy túl apró krumpli. Kukorica, amelyről hiányoznak szemek. Ezek látványával biztos nem találkozhatunk a német szupermarketek többségében, ahol a szabálytalan formájú zöldségek nem szívesen látott vendégek a boltok polcain. Ehelyett gyakran a szemetesek mélyén végzik.
2019. 03. 09. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A betegeknek egyáltalán nem javasolt a böjt

A betegeknek egyáltalán nem javasolt a böjt - mondta Antal Emese dietetikus a szerdán kezdődött negyvennapos böjtre utalva az M1 aktuális csatornán szombaton.
2019. 03. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: