Adófizetési kedvezmények járvány idején

A koronavírus-járvány következtében példátlan gyorsasággal születtek meg új jogszabályok és változtak meg az adózással kapcsolatos gyakorlatok. A kormányrendeletek többek között rugalmasabb határidőkkel és az adótartozás mérséklésének lehetőségével könnyítenek az adózók helyzetén. A kedvezmények érvényesítéséhez azonban szigorú előfeltételeket szükséges teljesíteni.

Adófizetési kedvezmények járvány idején

A COVID-19 járvány okozta rendkívüli helyzetben számos adózási könnyítéssel segíti a magyar kormány a nehéz helyzetbe került hazai vállalkozásokat. A kedvezményeknek alapvetően két kategóriája van: az adótartozás mérséklése, illetve a fizetési könnyítés. Utóbbi az adótartozás részletekben történő kifizetését vagy a fizetés halasztását jelenti. A könnyítések normál esetben is kérvényezhetők, ugyanakkor a Deloitte Legal szakértői felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben az adózók extra kedvezményeket is igénybe vehetnek. „A fizetési könnyítés igénybevételéhez az adózónak – neki fel nem róható okból - átmeneti fizetési nehézséggel kell küzdenie. Az adóhatóság tájékoztatója szerint a járványügyi helyzet olyan körülménynek minősül, ami miatt megítélhető a fizetési könnyítés, és a megszokott gyakorlattal ellentétben nem számítanak fel késedelmi pótlékot sem” – mondta dr. Takács Diána, a Deloitte Legal ügyvédje.


A másik, vállalkozások által igénybevehető kedvezmény az adótartozás csökkentése. Ez az általános szabályok szerint kizárólag természetes személyek esetében lenne engedélyezhető, de a járványügyi helyzetre való tekintettel gazdasági társaságok is igényelhetik. Ennek vannak bizonyos feltételei, amelyeket fontos szem előtt tartani: az adótartozás csak egy alkalommal, maximum 20 százalékkal, de legfeljebb 5 millió forinttal csökkenthető, és csak egy adónem esetében kérelmezhető. A kedvezményt csak abban az esetben ítélik meg, ha az adótartozás megfizetése ellehetetlenítené a vállalkozás gazdálkodási tevékenységét a járványhelyzetre visszavezethető okból, viszont ebben az esetben a kedvezmény automatikusan megilleti a vállalkozást.

Mennyi adójóváírást tudnék igénybe venni éves szinten? Nézd meg ITT!


„A bírság- és a pótléktartozás mérséklésére vagy elengedésére ugyanakkor az általános méltányossági eljárás szabályai vonatkoznak. A veszélyhelyzetre való tekintettel az adóhatóság várhatóan gyorsabban fog dönteni az engedélyezésről, mint eddig. Fontos adalék, hogy a kormányrendelet által engedélyezett kétféle kedvezmény együttesen ugyanarra az adónemre nem alkalmazható” 
– figyelmeztetett dr. Bereznai Henrik, a Deloitte Legal ügyvédjelöltje.

Hogyan ellenőriz a hatóság?

A fizetési kedvezmények engedélyezése során az adóhatóság vizsgálni fogja, hogy az adófizetési kötelezettség teljesítését tényleg a COVID-19 járvány akadályoztatja-e. Ezt különböző szempontok alapján teszi: egyrészt megnézi, hogy a fizetési akadályoztatás mikor merült fel és pontosan mi a kiváltó oka. Másrészt pedig összehasonlítja a gazdálkodó adatait a járványhelyzet előtti és alatti állapotában, és ez alapján mérlegeli, hogy a visszaesés mivel függ össze.


A fizetési kedvezmények engedélyezésére vonatkozó eljárásokon túlmenően az adóhatóság – a veszélyhelyzet ellenére – tovább folytatja az általános ellenőrzési tevékenységét is, amelyek lefolytatása azonban sok esetben nehézkessé vált.


„A távmunkából kifolyólag sokan nem férnek hozzá fontos iratokhoz, amelyek szükségesek lehetnek ahhoz, hogy egy ellenőrzés során segítsék az adóhatóság munkáját. De szerencsére akadályoztatás esetén a jogszabályok több lehetőséget is biztosítanak az adózók számára. Megoldás lehet, ha nyilatkozattal kérik az adóhatóságot, hogy szüntesse meg az eljárást, mert annak lefolytatása elháríthatatlan akadályokba ütközik. Ha az eljárás megszüntetésére nincs lehetőség, akkor pedig határidő hosszabbítással élhetnek az adózók. Ezen kívül ismételt ellenőrzés iránti kérelemmel kezdeményezhető egy korábban már lezárt időszak felülellenőrzése, illetve igazolási kérelem előterjesztésére is lehetőség van, amelynek határidejét most rugalmasabban kezelik” 
– tette hozzá dr. Bereznai Henrik.


A szakértők arra figyelmeztettek: amennyiben nem tudjuk időre teljesíteni az ellenőrzésre vonatkozó kéréseket, arról minden esetben haladéktalanul tájékoztatni kell az adóhatóságot. Ennek elmulasztása ugyanis az ellenőrzési eljárás akadályoztatásának minősül, és akár egymillió forintig terjedő bírsággal is járhat.

Hozzászólások

762 millió forint jogdíjat kaptak a magyar dalszerzők

Rekordszámú, összesen 23 475 könnyű- és komolyzenei rendezvényt tartottak országszerte az Artisjus statisztikái szerint a tavalyi évben. A legtöbbet élőben játszott dalok listáját a Hungária együttes 40 éves Csókkirály című slágere vezeti, ám az élmezőnybe az örökzöldek mellé bekerült a Magna Cum Laude Pálinka dal című szerzeménye is. A tavalyi koncertekért 762 millió forint jogdíjat fizetett ki 9654 magyar szerzőnek a jogkezelő.
2020. 07. 03. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

18,7 milliárd forintos informatikai fejlesztést indít a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 13,99 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból és 4,759 milliárd forint saját forrás felhasználásával fejleszti szolgáltatásait; a Széchenyi 2020 program révén a következő években megújulnak az ügyfeleket segítő egyes szolgáltatások és online megoldások.
2020. 07. 03. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elromlott a hangulat, esett a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 291,06 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 35 931,52 ponton zárt pénteken.
2020. 07. 03. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén gyengébb termés várható

Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával, az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható, a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2020. 07. 03. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületben a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs első érdemi javaslatokat tárgyaló ülésen az adóterhek, az adó- és foglalkoztatási bürokrácia csökkentése mellett az idegenforgalom és a vendéglátás jogszabályi támogatása volt a kiemelt téma. A vállalkozásokat, különösen pedig a beruházásokat hátráltató tényezők feltérképezésére a Gazdasági Versenyhivatal elnöke konzultációra hívja az érintetteket.
2020. 07. 03. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változik a Delta Technologies Igazgatóságának összetétele

Július 29-ei hatállyal lemondott a Delta Technologies Nyrt. igazgatósági tagságáról Hartmann István.
2020. 07. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjött a magyarok kedve az utazáshoz

Jelentősen visszavetette a járvány az idegenforgalmat, de az elmúlt hetekben már nőtt az utazási hajlandóság - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel pénteken.
2020. 07. 03. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma a 2021-es költségvetésről szavaznak

Az Országgyűlés ma dönt a kormány 2021-es költségvetésről szóló javaslatáról.
2020. 07. 03. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Tovább erősödhetnek ma a vezető részvények

Az erőteljes csütörtöki emelkedés után is erősödhetnek még a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényei - írta az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek pénteken.
2020. 07. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult a Startup Hungary érdekképviseleti szervezet

Megalakult a Startup Hungary tizenkét ismert magyar startup alapítója, valamint a Google Magyarország, az IVSZ és a Design Terminal részvételével; az új szervezet tudásbázis, érdekképviselet, közösség és tájékozódási pont lesz a hazai startup szektor számára - közölték az alapítók az MTI-vel csütörtökön.
2020. 07. 03. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy tram-train járművet rendelt a MÁV-Start

A MÁV-Start Zrt. további négy tram-train járművet rendelt a Stadler cégtől - közölte a MÁV csütörtökön a honlapján.
2020. 07. 03. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormányfő elkerülhetetlennek látja az adóreformot

Elkerülhetetlen az adóreform a gazdaság helyreállítása érdekében a koronavírus-járványt követően - hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök a La Sexta országos kereskedelmi televíziónak adott interjúban csütörtökön.
2020. 07. 03. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújuló energiából juthat versenyelőnyhöz a Gallicoop a világpiacon

Mintegy 282 millió forintos támogatást kapott a koronavírus járvány miatt létrehozott, kormányzati versenyképesség-növelő programban a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A vállalat a forrás révén és saját ráfordítással összesen 582 millió forint értékű energetikai fejlesztést és gépbeszerzést valósít meg. A támogatási szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Erdélyi István elnök-vezérigazgató írták alá Szarvason.
2020. 07. 03. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A lakosság segítségét kérik a tigrisszúnyogok felmérésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ismét felhívásban kéri a lakosságot, hogy segítsék a kutatókat a hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében.
2020. 07. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétvégén is meleg, napsütéses idő várható, egy kis esővel

Pénteken sokfelé csapadékos, utána jellemzően száraz, napsütéses idő várható a hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2020. 07. 03. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugat-Magyarország meghatározó autókereskedőjével, az Iniciál Autóházzal bővül az AutoWallis csoport

A 25 éves autóértékesítési tapasztalattal rendelkező Iniciál Csoporttal tavaly kötött együttműködés újabb lépéseként az AutoWallis tulajdonába kerül a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozícióval rendelkező, hét autómárka értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozó Iniciál Autóház Kft. 40 százaléka. A vállalat – melynek ügyvezetője az alapító, Taródy Zsolt marad – árbevétele tavaly elérte a 19,3 milliárd forintot, míg az AutoWallisé a 75,3 milliárd forintot.
2020. 07. 02. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép pluszban zárták a napot a tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 07. 02. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödtek a vezető részvények a magyar piacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 828,04 pontos, 2,34 százalékos emelkedéssel, 36 222,58 ponton zárt csütörtökön.
2020. 07. 02. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújulnak az NHP Hajrá feltételei

Tovább javítja, bővíti a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá feltételeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette be Patai Mihály, az MNB alelnöke csütörtökön, az Nhp hajrá díjátadási ünnepségén, melyet online közvetítettek az MNB weboldalán.
2020. 07. 02. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét havi 10 ezer fölé került a behozott használt autók száma

Idén júniusban a DataHouse adatai szerint 10 828 import személyautó került hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest 22 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig nem kevesebb, mint 43 százalékos növekedést jelent.
2020. 07. 02. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások: