Aranyra tör a magyar!

Izzik, forr a levegő az arany piacán miután a nemesfém árfolyama áttörte az 1000 dolláros unciánkénti szintet. Magyarországon is megfigyelhető egy komoly növekedés ebben a piaci szegmensben, és egyre több befektető tart széfjében aranytömböt. A témában a Solar Capital szakértőjét Nagy Attila értékesítési vezetőt kérdeztük.

ProfitLine: Miért jó befektetés az arany, miért kapott rá számos befektető hazánkban is?

Nagy Attila: Egységesen elmondható, hogy a gazdasági folyamatok vezettek el minket és a befektetőket a fizikai aranyhoz. A pánik és a félelem hívta életre ezt a befektetési formát. Sokan tartottak a pénzügyi rendszerben rejlő veszélyektől. Valamint sokan az eddig biztosnak hitt ingatlan befektetéseikből menekülnek az értékálló és konzervatív befektetési aranyba. Például Németországba tudtommal több befektetési arany van a magánszemélyek kezében, mint az állam kezében. Tőlünk nyugtra már kialakult kultúrája van ennek a befektetési módnak. Nálunk is az lesz csak megint későn ébredünk?!

 

PL: Sokan arany befektetés alatt a vastag fux-ot, karkötőt, medált értik. Miben különbözik az aranytömb ezektől?

N.A.: Ezek a termékek nagyon szépek, de ahogy megvesszük őket és esetleg elakarjuk adni csak törtaranyként veszik meg. -50%, amit én nem tartok jó befektetésnek. A köznyelven „négy kilences"tömbök színaranyból készülnek. Ebből ékszert itthon ritkán készítenek, de Indiában szinte csak ebből. Szóval ezek a tömbök meghatározott tisztaságúak, nemzetközi előírásoknak megfelelően készülnek és a szükséges jelölésekkel ellátottak. Bármikor pénzé tehetőek.

 

PL: Számos befektető nincsen tisztában az arany tömb vásárlásának menetével. Beavatna minket?

N.A.: Nagyon egyszerű folyamat. Mintha kenyeret venne az ember. Felveszi velünk a kapcsolatot, fixáljuk az árat és fizetés után rögtön elvihető a tömb. Ez általában 24 óránál több időt nem vesz igénybe. persze van olyan egyedi igény, ami hosszabb folyamat, de azzal is megbírkózunk.

 

PL: Miért jó ha Önökhöz fordulunk arany vásárlási szándékkal?

N.A.: A SolarGold Kft, „anyacége" a SolarCapital Markets Zrt. nemzetközi értékpapír kereskedelemre szakosodott cég. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a nemzetközi áru és devizapiacokat is. Így komoly segítséget tudunk nyújtani a vásárláskor. Sokszor érdemes egy-két napot kivárni, mert jobb árak alakulhatnak ki. Valamint limit áras megbízást is feltudunk venni. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél jelzi, komolyabb korrekció esetén vásárolna. Mi figyeljük az árakat és azonnal szólunk ha a várt árszintet eléri az instrumentum. Illetve sokan kérnek tőlünk előrejelzést is.

 

PL: A széfemben lévő aranytömb mennyire likvid? Ha gyorsan szükségem lenne pénzre, hogyan tudom azt „visszaváltani"?

N.A.: Régen mondták és ma is igaz ha aranyad van mindig van pénzed. Mivel az általunk forgalmazott tömbök nemzetközileg elfogadott finomítóból származnak így bármikor visszaválthatóak a világ számos pontján. Régen az amerikai vadászpilóták dzsekijébe varrtak aranytömböt vész esetére. Ezt mindenhol elfogadják, könnyen pénzé tehető. Természetesen az általunk forgalmazott tömböket mi is visszavásároljuk. Az ügyfél jelzi felénk szándékát, megbeszéljük az árat és megoldjuk a helyzetet.

 

PL: Hogyan látja az arany középtávú árfolyam alakulását? Érdemes most ezt a befektetést választani?

N.A.: Szerintem aranyat minden esetben érdemes vásárolni. Csak konzultálni kell hozzáértő szakemberekkel. Mivel befektetési termék ezért nem csak eladni kell hanem komoly stratégiát kell felépíteni az ügyfélnek, minden esetre felkészülve. A vásárlást mindig folyamatosan és nem egy összegben célszerű kivitelezni. Így az árfolyam mozgásokat is lehet kezelni. Ami még fontos! A megtakarításaink egy részét érdemes ebbe az eszközbe fektetni. Egy jól működő befektetési portfolió több lábon áll és aktívan, folyamatosan van kezelve.

A kérdésre válaszolva, nagynevű nemzetközi befektetési házak jelentős emelkedést várnak az árfolyamban. Sokan 2000 dollárról beszélnek, amit egyelőre nem tartok reálisnak. Viszont annak kicsi esélyét látom, hogy tartósan esne az árfolyam. Bár az árfolyam esésre is van praktika, de ez másik beszélgetés...

 

Hozzászólások

Új Mercedes autóbuszok állnak forgalomba Budapesten

Új Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok állnak forgalomba Budapesten, az első tizenhat leszállított járművet Karácsony Gergely főpolgármester adta át hétfőn.
2020. 01. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elektromos autókhoz fejleszt navigációs megoldásokat az NNG

Az elektromos autózás felhőalapú elemző-támogató navigációs rendszerét dolgozzák ki a magyarországi székhelyű NNG autóipari szoftverfejlesztő cég kutató-fejlesztő szakemberei a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával - közölte NNG Kft. hétfőn az MTI-vel.
2020. 01. 20. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pesszimisták a vezérigazgatók

A vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábban látják a globális növekedési kilátásokat a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.
2020. 01. 20. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A NAV közzétette a februárban elszámolható üzemanyagárakat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban februárban alkalmazható üzemanyagárakat.
2020. 01. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tokio2020 program, a tokiói olimpia 2020-as programja sportágankénti bontásban

Hogyan néz ki a 2020-as tokiói nyári olimpia programja? Mettől meddig tart a 2020-as olimpia? Melyik sportágnak mikor lesz a versenyidőpontja? Mikor kezdődik és mikor ér véget egy sportág versenye? Cikkünkben az összes sportág pontos időpontja látható a 2020-as tokioi olimpia hivatalos versenynaptára, versenykiírása szerint.
2020. 01. 20. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tulajdonost cserélt az Advance Tower irodaépület

Lezárult az Advance Tower irodaház második ütemének értékesítése, így már a teljes épületegyüttest birtokba veheti az Erste Ingatlan Alap a Futureal-csoporttól. A hazai piacon elsőként cserél tulajdonost olyan WELL-előminősítésű irodaépület, amelynek megoldásai a dolgozók egészségére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. A Váci úti irodafolyóson álló komplexum összesen több mint 20 000 négyzetméter bérbeadható területtel bővíti az ingatlanalap portfólióját.
2020. 01. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn a pénteki záróértékeikhez képest.
2020. 01. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit után – Vonatkozik- a magyar társadalombiztosítás a Magyarországon dolgozó britekre?

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból hatással lesz a nálunk dolgozó brit állampolgárok társadalombiztosítására. Február elsejét követően két lehetséges forgatókönyv jöhet szóba, attól függően, hogy január 31-ig a britek aláírják a kilépési megállapodást az Európai Unióval vagy sem. Aláírás esetén, 2020 végéig az EU jogát kell alkalmazni a nálunk dolgozó britekre, ennek hiányában viszont az EU-jog alkalmazhatósága azonnali hatállyal megszűnik. -foglalta össze a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.
2020. 01. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

20 szakma, ami idén tanulható utoljára

Az idén életbe lépő új Országos Képzési Jegyzékben jelentősen lecsökkent a választható szakmák száma, a korábbi 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 maradt. Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.
2020. 01. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A történelmi csúcsok közelében mozogtak a vezető tőzsdeindexek

A történelmi csúcsok közelében mozogtak a világ vezető tőzsdéinek irányadó indexei hétfőn, a befektetők a jegybanki döntésekre, friss gazdasági adatokra és vállalati beszámolókra várnak. New York - nemzeti ünnepnap miatt - zárva tart hétfőn.
2020. 01. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

E-mailben emlékeztet a pótdíjfizetésre a BKK

Automatizált, e-mailes emlékeztetőrendszert vezet be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azoknak az utasoknak, akiket a fővárosi közösségi közlekedés használata során pótdíj fizetésére köteleztek az ellenőrök - közölte a BKK hétfőn az MTI-vel.
2020. 01. 20. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rontotta világgazdasági előrejelzését az IMF

Tovább rontotta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését, és lefelé módosította 2019-es GDP-növekedési becslését is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a tavaly októberben publikált World Economic Outlook (WEO) jelentésnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott felülvizsgált változatában.
2020. 01. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sosem árt egy utolsó figyelmeztetés

Nyolc Veszprém megyei város 31 élelmiszerboltjában telepített az ittas járművezetés veszélyére intő padlómatricákat a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az Aegon Magyarország támogatásával. A közös kampány célja, hogy eltántorítsa a sofőröket attól, hogy alkoholfogyasztás után volán mögé üljenek.
2020. 01. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4 százalékkal nőtt a turizmus világszerte

A tavalyi év elején megfogalmazott várakozásoknak megfelelően világszinten 4 százalékkal nőtt a turizmus 2019-ben - közölte a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) hétfőn Madridban ismertetett éves jelentésében.
2020. 01. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új főügyész kinevezését kezdeményezte Vlagyimir Putyin

Igor Krasznov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) helyettes vezetőjének főügyésszé kinevezését kezdeményezte hétfőn az orosz parlament felsőházánál Vlagyimir Putyin orosz elnök.
2020. 01. 20. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

10 százalékos drágulással nyitotta az évet az albérletpiac

Évtizedes távlatban a magyarországi bérleti díjak emelkedése nemzetközi szinten is kiugró: több mint 60 százalékkal nőttek 2007 és 2019 között. Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint idén januárban a fővárosi bérleti díjak 10 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyeken pedig 11 százalékos volt az éves növekedés üteme.
2020. 01. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

EU: napirenden a közös konszolidált társaságiadó-alap

Körülbelül két évtizede merült fel először a társasági adózás EU-n belüli egységesítésének ötlete, kidolgozott irányelv-tervezettel és konkrét javaslatokkal azonban először csak 2011-ben állt elő az Európai Bizottság. A közös konszolidált társaságiadó-alap („CCCTB” – common consolidated corporate tax base) ötlete akkor nem kapott egységes pozitív fogadtatást, a tagállamok végül nem jutottak konszenzusra a javaslatot illetően, főként az egyedi adóztatási szuverenitásuk és gazdasági érdekeik miatt.
2020. 01. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az új és a használt autók piaca

Tavaly 15,6 százalékos emelkedéssel 10 éves rekordot jelentő, 157 906-ra nőtt az új autók piaca az előző évhez képest, a használt autók adásvétele pedig 6,1 százalékkal több, 810 920 tranzakcióval járt a Datahouse Kft. adatai szerint - közölte a Használtautó.hu hétfőn az MTI-vel.
2020. 01. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem kaptok bónuszt, mert nem megy a bolt!

A Deutsche Bank 30%-kal vágja vissza a bónuszokat a befektetési banki üzletágban.
2020. 01. 20. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína 2022-re betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kína, a világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója bejelentette, hogy a tervek szerint 2020 végére nagyvárosaiban, 2022-re pedig minden városában betiltja a nem lebomló műanyagzacskókat.
2020. 01. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: