Aranyra tör a magyar!

Izzik, forr a levegő az arany piacán miután a nemesfém árfolyama áttörte az 1000 dolláros unciánkénti szintet. Magyarországon is megfigyelhető egy komoly növekedés ebben a piaci szegmensben, és egyre több befektető tart széfjében aranytömböt. A témában a Solar Capital szakértőjét Nagy Attila értékesítési vezetőt kérdeztük.

ProfitLine: Miért jó befektetés az arany, miért kapott rá számos befektető hazánkban is?

Nagy Attila: Egységesen elmondható, hogy a gazdasági folyamatok vezettek el minket és a befektetőket a fizikai aranyhoz. A pánik és a félelem hívta életre ezt a befektetési formát. Sokan tartottak a pénzügyi rendszerben rejlő veszélyektől. Valamint sokan az eddig biztosnak hitt ingatlan befektetéseikből menekülnek az értékálló és konzervatív befektetési aranyba. Például Németországba tudtommal több befektetési arany van a magánszemélyek kezében, mint az állam kezében. Tőlünk nyugtra már kialakult kultúrája van ennek a befektetési módnak. Nálunk is az lesz csak megint későn ébredünk?!

 

PL: Sokan arany befektetés alatt a vastag fux-ot, karkötőt, medált értik. Miben különbözik az aranytömb ezektől?

N.A.: Ezek a termékek nagyon szépek, de ahogy megvesszük őket és esetleg elakarjuk adni csak törtaranyként veszik meg. -50%, amit én nem tartok jó befektetésnek. A köznyelven „négy kilences"tömbök színaranyból készülnek. Ebből ékszert itthon ritkán készítenek, de Indiában szinte csak ebből. Szóval ezek a tömbök meghatározott tisztaságúak, nemzetközi előírásoknak megfelelően készülnek és a szükséges jelölésekkel ellátottak. Bármikor pénzé tehetőek.

 

PL: Számos befektető nincsen tisztában az arany tömb vásárlásának menetével. Beavatna minket?

N.A.: Nagyon egyszerű folyamat. Mintha kenyeret venne az ember. Felveszi velünk a kapcsolatot, fixáljuk az árat és fizetés után rögtön elvihető a tömb. Ez általában 24 óránál több időt nem vesz igénybe. persze van olyan egyedi igény, ami hosszabb folyamat, de azzal is megbírkózunk.

 

PL: Miért jó ha Önökhöz fordulunk arany vásárlási szándékkal?

N.A.: A SolarGold Kft, „anyacége" a SolarCapital Markets Zrt. nemzetközi értékpapír kereskedelemre szakosodott cég. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a nemzetközi áru és devizapiacokat is. Így komoly segítséget tudunk nyújtani a vásárláskor. Sokszor érdemes egy-két napot kivárni, mert jobb árak alakulhatnak ki. Valamint limit áras megbízást is feltudunk venni. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél jelzi, komolyabb korrekció esetén vásárolna. Mi figyeljük az árakat és azonnal szólunk ha a várt árszintet eléri az instrumentum. Illetve sokan kérnek tőlünk előrejelzést is.

 

PL: A széfemben lévő aranytömb mennyire likvid? Ha gyorsan szükségem lenne pénzre, hogyan tudom azt „visszaváltani"?

N.A.: Régen mondták és ma is igaz ha aranyad van mindig van pénzed. Mivel az általunk forgalmazott tömbök nemzetközileg elfogadott finomítóból származnak így bármikor visszaválthatóak a világ számos pontján. Régen az amerikai vadászpilóták dzsekijébe varrtak aranytömböt vész esetére. Ezt mindenhol elfogadják, könnyen pénzé tehető. Természetesen az általunk forgalmazott tömböket mi is visszavásároljuk. Az ügyfél jelzi felénk szándékát, megbeszéljük az árat és megoldjuk a helyzetet.

 

PL: Hogyan látja az arany középtávú árfolyam alakulását? Érdemes most ezt a befektetést választani?

N.A.: Szerintem aranyat minden esetben érdemes vásárolni. Csak konzultálni kell hozzáértő szakemberekkel. Mivel befektetési termék ezért nem csak eladni kell hanem komoly stratégiát kell felépíteni az ügyfélnek, minden esetre felkészülve. A vásárlást mindig folyamatosan és nem egy összegben célszerű kivitelezni. Így az árfolyam mozgásokat is lehet kezelni. Ami még fontos! A megtakarításaink egy részét érdemes ebbe az eszközbe fektetni. Egy jól működő befektetési portfolió több lábon áll és aktívan, folyamatosan van kezelve.

A kérdésre válaszolva, nagynevű nemzetközi befektetési házak jelentős emelkedést várnak az árfolyamban. Sokan 2000 dollárról beszélnek, amit egyelőre nem tartok reálisnak. Viszont annak kicsi esélyét látom, hogy tartósan esne az árfolyam. Bár az árfolyam esésre is van praktika, de ez másik beszélgetés...

 

Hozzászólások

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül Győrben

Az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején, mintegy 160 000 négyzetméteren épít az E.ON egy 12 megawatt beépített csúcsteljesítményű naperőműparkot. A projekt megvalósításával az Audi Hungaria gyárterületén fog működni Európa legnagyobb épületen kialakított fotovoltaikus rendszere. Az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek, a tervek szerint 2020 januárjától indulhat a zöldenergia termelése.
2019. 02. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódott a hétvégén a hamis bombariadók sorozata Moszkvában és Szentpéterváron

Folytatódott a hétvégén a hamis bombariadók sorozata Moszkvában és Szentpéterváron; Oroszország fővárosában vasárnap két bevásárlóközpontot, az "északi fővárosban" pedig a Mariinszkij színházat kellett kiüríteni, de robbanószerkezetet nem találtak.
2019. 02. 18. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már nem sokáig lesz enyhe az időjárás

A jövő hét közepéig tart a száraz és enyhe idő. Kezdetben többfelé 10 fok felett alakulnak a maximumok, a hétvégén viszont néhol már csak 0 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2019. 02. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez a film volt most a legnépszerűbb az amerikai mozikban

Az Alita: A harc angyala című látványos cyberpunk akciómozi érdekelte a legjobban az amerikai nézőket a hétvégén.
2019. 02. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A külügyminiszter képviseli Lengyelországot a V4-csúcstalálkozón

A külügyminiszter képviseli Lengyelországot a visegrádi országok (V4) és Izrael kormányfőinek tanácskozásán kedden Jeruzsálemben, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nem megy el a csúcstalálkozóra - értesült a wpolityce.pl című lengyel konzervatív hírportál.
2019. 02. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire hosszú idén a farsangi időszak?

Idén nagyon hosszú a farsangi időszak, két hónapig tart - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2019. 02. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a világ első jégből készült „atomerőművét”

Oroszoroszágban, Obnyinszk városában „üzembe helyezték” a Roszatom bázisegyetemének diákjai a világ első jégből készült atomreaktorát.
2019. 02. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek voltak a hatos lottó nyerő számai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 02. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot mentek a grafikák a BÁV évadnyitó aukcióján

Óriási érdeklődés mellett zajlott a BÁV február 13-i évadnyitó aukciója, amely anyagának legnagyobb részét jól ismert festők grafikái alkották. A tételek átlagosan kétszeres áremelkedést értek el, de szép számmal voltak olyan alkotások is, amelyek ötszörös áron keltek el. A legnépszerűbbnek a századfordulós mesterek közül Gulácsy Lajos, Mednyánszky László és Boromisza Tibor, a két világháború közötti nemzedékből pedig Scheiber Hugó és Aba-Novák Vilmos művei bizonyultak. A legmagasabb áron, 1,7 millió forintért Gulácsy Lajos erotikus rajza kelt el. A kortársak között kiemelkedően jól teljesített Kondor Béla, Major János és Gross Arnold, utóbbi Budapesti álmok című, egyedileg színezett rézkarca új aukciós rekordot ért el.
2019. 02. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is

Rendkívül aktívak voltak az elmúlt hónapokban az európai uniós és hazai versenyhatóságok, amit jól mutatnak a rekordbírságok, valamint Magyarországon a családi vállalkozások összehangolt piaci fellépése kapcsán hozott GVH döntés is. A közelmúlt eseményei azt is jelezték, hogy a versenyjogi eljárásban érintett cégeknek megéri együttműködniük a hatóságokkal.
2019. 02. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra több százezer kátyú tátong a magyar utakon

Az elmúlt hónapok télies időjárásának hatására ismét százezres nagyságban borítják kisebb-nagyobb úthibák a hazai közutakat. A kátyúk által okozott károkat az illetékes útkezelők csak a panaszok mintegy felében térítik meg: általában a nem megfelelően igazolt, illetve a figyelmeztető jelzőtáblával ellátott szakaszokon történt károkat utasítják el. Az évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét, ezért azt továbbra sem késő megkötni – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2019. 02. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a hackertámadás Németországban

Egyre több hackertámadás éri Németországban az úgynevezett kritikus infrastruktúrát, köztük a távközlési hálózatokat, az áramszolgáltatók rendszereit és a közigazgatást - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
2019. 02. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A McDonald’s üzletrész-adásvételi szerződést írt alá

A McDonald’s Corporation a mai napon jelentette be, hogy üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval és tapasztalt üzletemberrel, aki elkötelezett szándékát fejezte ki, hogy a magyar piac Developmental Licensee (DL) partnerévé váljon. A megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki DL partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket.  A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani.
2019. 02. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Most akkor a Pepsi a jobb vagy a Coca-Cola?

A vártnak megfelelő 19,5 milliárd dolláros árbevételen szintén a vártnak megfelelő 1,49 dolláros tisztított egy részvényre jutó eredményt ért el a Pepsi a tavalyi negyedik negyedévben.
2019. 02. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás