Aranyra tör a magyar!

Izzik, forr a levegő az arany piacán miután a nemesfém árfolyama áttörte az 1000 dolláros unciánkénti szintet. Magyarországon is megfigyelhető egy komoly növekedés ebben a piaci szegmensben, és egyre több befektető tart széfjében aranytömböt. A témában a Solar Capital szakértőjét Nagy Attila értékesítési vezetőt kérdeztük.

ProfitLine: Miért jó befektetés az arany, miért kapott rá számos befektető hazánkban is?

Nagy Attila: Egységesen elmondható, hogy a gazdasági folyamatok vezettek el minket és a befektetőket a fizikai aranyhoz. A pánik és a félelem hívta életre ezt a befektetési formát. Sokan tartottak a pénzügyi rendszerben rejlő veszélyektől. Valamint sokan az eddig biztosnak hitt ingatlan befektetéseikből menekülnek az értékálló és konzervatív befektetési aranyba. Például Németországba tudtommal több befektetési arany van a magánszemélyek kezében, mint az állam kezében. Tőlünk nyugtra már kialakult kultúrája van ennek a befektetési módnak. Nálunk is az lesz csak megint későn ébredünk?!

 

PL: Sokan arany befektetés alatt a vastag fux-ot, karkötőt, medált értik. Miben különbözik az aranytömb ezektől?

N.A.: Ezek a termékek nagyon szépek, de ahogy megvesszük őket és esetleg elakarjuk adni csak törtaranyként veszik meg. -50%, amit én nem tartok jó befektetésnek. A köznyelven „négy kilences"tömbök színaranyból készülnek. Ebből ékszert itthon ritkán készítenek, de Indiában szinte csak ebből. Szóval ezek a tömbök meghatározott tisztaságúak, nemzetközi előírásoknak megfelelően készülnek és a szükséges jelölésekkel ellátottak. Bármikor pénzé tehetőek.

 

PL: Számos befektető nincsen tisztában az arany tömb vásárlásának menetével. Beavatna minket?

N.A.: Nagyon egyszerű folyamat. Mintha kenyeret venne az ember. Felveszi velünk a kapcsolatot, fixáljuk az árat és fizetés után rögtön elvihető a tömb. Ez általában 24 óránál több időt nem vesz igénybe. persze van olyan egyedi igény, ami hosszabb folyamat, de azzal is megbírkózunk.

 

PL: Miért jó ha Önökhöz fordulunk arany vásárlási szándékkal?

N.A.: A SolarGold Kft, „anyacége" a SolarCapital Markets Zrt. nemzetközi értékpapír kereskedelemre szakosodott cég. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a nemzetközi áru és devizapiacokat is. Így komoly segítséget tudunk nyújtani a vásárláskor. Sokszor érdemes egy-két napot kivárni, mert jobb árak alakulhatnak ki. Valamint limit áras megbízást is feltudunk venni. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél jelzi, komolyabb korrekció esetén vásárolna. Mi figyeljük az árakat és azonnal szólunk ha a várt árszintet eléri az instrumentum. Illetve sokan kérnek tőlünk előrejelzést is.

 

PL: A széfemben lévő aranytömb mennyire likvid? Ha gyorsan szükségem lenne pénzre, hogyan tudom azt „visszaváltani"?

N.A.: Régen mondták és ma is igaz ha aranyad van mindig van pénzed. Mivel az általunk forgalmazott tömbök nemzetközileg elfogadott finomítóból származnak így bármikor visszaválthatóak a világ számos pontján. Régen az amerikai vadászpilóták dzsekijébe varrtak aranytömböt vész esetére. Ezt mindenhol elfogadják, könnyen pénzé tehető. Természetesen az általunk forgalmazott tömböket mi is visszavásároljuk. Az ügyfél jelzi felénk szándékát, megbeszéljük az árat és megoldjuk a helyzetet.

 

PL: Hogyan látja az arany középtávú árfolyam alakulását? Érdemes most ezt a befektetést választani?

N.A.: Szerintem aranyat minden esetben érdemes vásárolni. Csak konzultálni kell hozzáértő szakemberekkel. Mivel befektetési termék ezért nem csak eladni kell hanem komoly stratégiát kell felépíteni az ügyfélnek, minden esetre felkészülve. A vásárlást mindig folyamatosan és nem egy összegben célszerű kivitelezni. Így az árfolyam mozgásokat is lehet kezelni. Ami még fontos! A megtakarításaink egy részét érdemes ebbe az eszközbe fektetni. Egy jól működő befektetési portfolió több lábon áll és aktívan, folyamatosan van kezelve.

A kérdésre válaszolva, nagynevű nemzetközi befektetési házak jelentős emelkedést várnak az árfolyamban. Sokan 2000 dollárról beszélnek, amit egyelőre nem tartok reálisnak. Viszont annak kicsi esélyét látom, hogy tartósan esne az árfolyam. Bár az árfolyam esésre is van praktika, de ez másik beszélgetés...

 

Hozzászólások

Újabb bankot venne az OTP?

A szerb Vecernje Novosti szerint az OTP lehet a befutó a SocGen szerbiai egységének megvásárlására.
2018. 10. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi lakás hitelt vesznek fel a magyarok - egy ábrán

lakáscélú hitelek összesen, ebből: államilag támogatott lakáshitel; devizaalapú lakáshitel; millió forint Lakáscélú hitelek állománya Magyarországon
2018. 10. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Inkább zsebpénzt, mint bankszámlát kapnak a magyar gyerekek

A magyar szülők alkalomszerűen beszélnek csak 18 éven aluli gyermekükkel pénzügyekről, először leggyakrabban 3 éves korban kerül elő a téma – derült ki a REGIO JÁTÉK megbízásából az NRC által készített reprezentatív kutatásból. Míg saját bankszámlát a gyermekek 22 százaléka, addig zsebpénzt 65 százaléka kap, melynek mértéke leginkább a lakóhelytől és az életkortól függ. Az összegyűjtött forintokat legtöbbször élelmiszerre, szórakozásra és ruhákra költik a gyermekek.
2018. 10. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Japánban váratlanul elkezdtek virágozni a cseresznyefák

Váratlan cseresznyefa-virágzás kezdődött idén ősszel Japánban, ahol a lenyűgöző természeti látványosság általában a tavasz kezdetét szokta jelezni.
2018. 10. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraélesztést oktat a Semmelweis Egyetem

Az újraélesztés technikájának megtanulására nyújt lehetőséget ingyenesen 250 civilnek a Semmelweis Egyetem, amely jövőre lesz 250 éves - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.
2018. 10. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában szigorították a hitelezési feltételeket

Szigorította a hitelezést januártól a román nemzeti bank (BNR), amely így akarja megelőzni a lakosság túlzott eladósodását - közölte csütörtökön a román média.
2018. 10. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata Nyíregyházán

Életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata Nyíregyházán a szálló por elmúlt napokban mért magas koncentrációja miatt - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel csütörtökön.
2018. 10. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A banki ügyfeleket célozzák az adathalászok

Az adathalászok nem a bankok IT-rendszereit támadják, hanem magukat az ügyfeleket igyekeznek rábírni arra, hogy az elektronikus felületeken önként adják meg a banki azonosító adataikat - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2018. 10. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyesülhet az Opus és a Konzum

Fúzió előkészítéséről döntött az Opus Global Nyrt. és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága - közölték a társaságok a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2018. 10. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kockázatkezeléssel növelhető a bizalom a digitális gazdaságban

Növelik a felhasználói bizalmat és csökkentik a digitális átalakulás költségeit a kockázatkezelők, az üzleti döntésekbe mégsem vonják be őket megfelelően – állapítja meg az EY 1200 döntéshozóval végzett nemzetközi felmérése. A kockázatkezelési és irányítási funkciónak gyökeresen meg kell változnia ahhoz, hogy stratégiai értéket hozzon létre.
2018. 10. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Balázs: A lakás-takarékpénztárak állami támogatása nem volt hatékony

Magyarországon működik az egyik legkomolyabb család- és lakástámogatási rendszer, ám a lakás-takarékpénztárak állami támogatása nem volt hatékony, ezért megszüntette a kormány - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
2018. 10. 18. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Száz milliós adócsalás miatt indult eljárás két autókereskedő ellen

A gyanú szerint mintegy 600 millió forintnyi adó befizetését kerülte el két autókereskedő, az ügyészség indítványozta letartóztatásukat - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.
2018. 10. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan változik a kenyér ára? - egy ábrán

fehér kenyér, házi jellegű kenyér, félbarna kenyér fogyasztói átlagára forintban
2018. 10. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a hazai tőzsdén?

Az európaihoz hasonlóan a magyar részvénypiac is határozott irány nélkül kezdheti a csütörtöki kereskedést az Equilor Befektetési Zrt. vezetőelemző-helyettese szerint.
2018. 10. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felfüggesztik az Opus Global tőzsdei kereskedését

Felfüggeszti az Opus Global Nyrt., valamint a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. részvényeinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csütörtökön a kereskedés kezdetétől a lezárás szakasz végéig.
2018. 10. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyitottak az európai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken csütörtökön.
2018. 10. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Melyik a hatékonyabb: A csok vagy a lakáskassza?

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) jól működő rendszer, hatékonyabb a lakáskasszáknál - mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.
2018. 10. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Belgiumban 26 ezer munkahely kerülne veszélybe a rendezetlen Brexit miatt

Nagyjából 26 ezer munkahelyet sodorhatna veszélybe Belgiumban az Egyesült Királyság rendezetlen, megállapodás nélküli kiválása az Európai Unióból - írták a vallon statisztikai hivatal (IWEPS) friss tanulmányában.
2018. 10. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump nem vállal felelősséget a republikánusok esetleges választási vereségéért

Donald Trump amerikai elnök kedden közölte, nem ő lesz a felelős azért, ha a republikánusok esetleg vereséget szenvednek a novemberben tartandó félidős választásokon.
2018. 10. 18. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos problémák miatt záratott be egy Pest megyei pékséget a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Pest megyei sütőüzem működését.
2018. 10. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás