Az élelmiszerpazarlás jelentős csökkentése kritikus a fenntartható jövőért

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megjelentetett új elemzés az elpazarolt élelmiszer problémakörével foglalkozva a hol és miért kérdésekre keresi a választ, illetve egyúttal a megalapozott döntések mellett áll ki a hatékony csökkentésért és új módszereket kínál az adatgyűjtésre.

Az élelmiszerpazarlás jelentős csökkentése kritikus a fenntartható jövőért

Ezzel nem csupán az élelmiszerveszteség és –pazarlás mértékét lehet csökkenteni, de számos, az élelmezéshez és környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Cél megvalósításához is közelebb kerülhetünk.

Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete 2019 kiadvány szerint a learatott élelmiszeralapanyagok 14%-a megy veszendőbe még azelőtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne – vagyis még a gazdaságban, a feldolgozás, tárolás és szállítás közben. Ez természetesen egy átlag, a konkrét számok térségenként és terményenként eltérnek.

A jelentés új módszertant vezet be az élelmiszerveszteség mérésére, részben azért, hogy a gyengepontok az értékláncon belül könnyebben azonosíthatók legyenek. Ezek azok a momentumok, ahol az élelmiszerveszteség mértéke kirívó, esetleg a legnagyobb az élelmezési és gazdasági negatív kihatása.

Egyúttal a FAO az élelmiszerpazarlás csökkentésének szükségességére is felhívja a figyelmet, ami a kereskedelem és fogyasztás szintjén történik, és leggyakrabban az élelmiszerek rövid szavatossága és a megváltozott vásárlói szokások miatt következik be.

„Az élelmiszerveszteség és –pazarlás csak akkor mérsékelhető érdemben, ha megoldásaink a probléma megértésén alapulnak,” – mondta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a jelentés előszavában. Ugyanitt felteszi a kérdést, hogy „miként engedhető meg, hogy több mint 820 millió éhező ember mellett kidobunk ételt.”

A kritikus pontok megtalálása

A jelentésből leszűrhető, hogy az élelmiszerveszteség és –pazarlás mértéke árucsoportonként, értéklánconként és régiónként eltérő, továbbá, hogy a problémát ott lehet orvosolni, ahol a számok a legrosszabbak.

Általánosságban elmondható, hogy a zöldségek és gyümölcsök esetében nagyobb a kár mint a gabonaféléknél és hüvelyeseknél az értéklánc egészén, kivéve a termelő és szállítás fázisát Kelet- és Dél-Kelet Ázsiában.

Az alacsony jövedelmű országokban a friss zöldségek és gyümölcsök a fejletlen infrastruktúra miatt romlanak meg, például a rossz tárolás vagy épp a megfelelő tárolási lehetőségek miatt.

Hiába az adekvát tárolási lehetőség, a magas jövedelmű országokban is előfordul veszteség az értéklánc ezen pontján, leginkább a technikai problémák, a hőfok és páratartalom rossz beállítása és a túlzsúfoltság miatt.

A jelentés számtalan esettanulmányon keresztül mutat rá azon momentumokra, ahol a veszteség a legnagyobb mértékben történik. A helytelen betakarítás egy ilyen mozzanat minden élelmiszeralapanyag esetében, emellett a nem megfelelő tárolás, kezelés gyakori ok, melyekért a gazdák a felelősek. A gyökérzöldségek és gyümölcsök kapcsán a csomagolás és a szállítás az igazán kritikus pillanat.

Használjuk a megfelelő ösztönzőket!

A jelentés a probléma gyökereinek feltárására és kezelésére szólít fel és ehhez ad ajánlásokat és segítséget.
Az élelmiszerveszteség és –pazarlás csökkentése költségekkel jár, amit a termelők, gyártók és fogyasztók akkor vállalnak, ha az abból származó előnyeik jelentősebbek. Ezért az ösztönzőknek ezen előnyöket kell növelni vagy a már meglévő előnyökről kell jobb információt biztosítani.

A FAO támogatja az országokat a nehézségek és várható pozitvív hatások elemzésében a hatékonyabb intézkedésekért, köztük például az élelmiszerek pazarlására való figyelemfelhívás az élelmiszergyártók és –fogyasztók körében, hogy ezáltal lehessen a döntéseiket jobb irányba befolyásolni.
Mindemellett a jelentés megjegyzi, hogy az élelmiszerveszteség és –pazarlás csökkentését célzó intézkedéseknek koherensen kell történniük, és az utólagos nyomon követés és felülvizsgálat sem kihagyható lépések.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége az új növényegészségügyi szabályozás miatt

Novemberben jelenik meg az uniós rendelet, amely szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, ezért vizsgálatköteles termékek köre; december 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság nyilvántartásában - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2019. 11. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővült az okoskenyerek piaca

Novembertől már több mint kétezer üzletet látnak el okos élelmiszerekkel a franchise-rendszerben működő hazai sütőipari vállalkozások - jelezte a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.
2019. 11. 16. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

8 millió tonna az idei kukoricatermés

Az országban a legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növény, a kukorica az idén 982 ezer hektáros területről hektáronként 8 tonnát kissé meghaladó hozammal, összesen 7,8-7,9 millió tonnás termést adott - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel, miután november első felében befejeződött Magyarországon a szántóföldi növények őszi betakarítása, és a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.
2019. 11. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil a hazai tejágazat

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas - hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.
2019. 11. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapesti FAO konferencia a vidéki elvándorlás mélyen fekvő okaival foglalkozik

Számtalan országban szerte Európában és Közép-Ázsiában gyengélkedik a vidéki térségek megtartó ereje. Ennek okai bár eltérők, a vidéki térségek elnéptelenedése akadálya lehet annak fejlődésének. Az összehangolt szakpolitikai megoldások és intézkedések támogatásáért, melyek részét képezik a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé vezető útnak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy kétnapos nemzetközi találkozót szervezett Budapesten a vidéki elvándorlás témájában európai és közép-ázsiai országok számára.
2019. 11. 14. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Beváltotta a reményeket a jégkármérséklő rendszer

A jégkármérséklő-rendszer alkalmazása felére csökkentette a mezőgazdaságban a jégkárt: a gazdálkodók idén 37 ezer hektárra jelentettek be jégesőkárt, míg két évvel ezelőtt ez még meghaladta a 71 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos szóvivője, a szervezet Zala megyei elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen.
2019. 11. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.
2019. 11. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megállapodást kötött az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn Budapesten.
2019. 11. 11. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A FAO támogatja a párizsi klímaegyezményhez kapcsolódó erdészeti és földhasználati adatok nyomon követését

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új, 7,1 millió dolláros projektje az erdőségekről szóló adatok hozzáférhetőségét, átláthatóságát és elérhetőségét javítva járul hozzá a párizsi klímaegyezmény céljainak megvalósításához.
2019. 11. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az élelmiszerek drágulása emelte a maginflációt

A feldolgozott élelmiszerek árindexének alakulásával magyarázza a jegybank, hogy októberben egyaránt 0,1 százalékponttal emelkedett az infláció és a maginfláció az előző hónaphoz képest.
2019. 11. 09. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A nemek közötti egyenlőség az állattartásban hozzájárul a befogadó, fenntartható jövőhöz

fenntartható mezőgazdasági termelés és vidékfejlesztés, az éhezés és szegénység felszámolása nem realizálható célok maradnak a nők és férfiak közötti egyenlőség felszámolása nélkül. Tekintettel a haszonállattartás egyre növekvő mezőgazdasági jelentőségére, a szektor szerepe mindezekben elvitathatatlan.
2019. 11. 09. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Európai szinten is meghatározó a hazai lúdtermelés

Európai szinten is meghatározó a magyar lúdtermelés, ezen szárnyasok száma tavaly 1,3 milliót tett ki - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) pénteken az MTI-vel.
2019. 11. 09. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gabona boom, de csökkenő állati fehérje és banánbetegség jellemezte 2019-et

Az idei lehet az első év az elmúlt több mint 20 évben, amikor a világ hústermelése csökkent, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis számlájára írható – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új elemzésében.
2019. 11. 08. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar technológiával is fejleszthető az afrikai mezőgazdaság

Magyar agrártechnológiákkal fejleszthető az afrikai országok mezőgazdasága, ez a gazdasági és társadalmi hatások mellett hozzájárulhat az alkalmazkodáshoz a klímaváltozáshoz - jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Szegeden.
2019. 11. 08. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberi emelkedés a globális élelmiszeráraknál

Nőttek a globális élelmiszerárak – az elmúlt öt hónapban először – miután jelentősen erősödött a cukor és a fontosabb gabonafélék nemzetközi jegyzése, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2019. 11. 07. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos károktól védte meg az országot a jégkárméséklő-rendszer

A talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer működtetése miatt 1 milliárd forinttal csökkentek a Kárenyhítési Alap jégkárok után kifizetett kiadásai, és több tízmilliárd forintos kártól védte meg a mezőgazdaság mellett a lakossági és önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat és eszközöket, ipari létesítményeket is - közölte Feldman Zsolt szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2019. 11. 07. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Várakozáson felül alakult a kukorica termésátlaga Tolnában

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolna megyében a vetésterület 90 százalékán elvégzett betakarítás után - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatósága az MTI-vel.
2019. 11. 07. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szalmonellával fertőzött mandulát vontak ki a forgalomból

Szalmonellával fertőzött mandulát vont ki a forgalomból az Aldi - közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.
2019. 11. 06. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az erdők megújítása is fontos része az Országfásítási Programnak

Az erdők mennyiségi növelése mellett minőségi megújításuk is fontos része a hétfőn indított Országfásítási programnak - közölte Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
2019. 11. 06. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordhozamot ért el a napraforgó

Történelmi rekorddal, hektáronként 3,01 tonnás hozammal fejeződött be a napraforgó betakarítása október végén - közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-vel.
2019. 11. 05. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások: