Az európai magántőkepiac jövőképe

A kockázati- és magántőke befektetések az elmúlt pár év távlatában egyre fontosabb szerepet töltenek be az európai gazdaságban, különösen a kis- és középvállalkozások életében: a befektetési láz egyebek között abban is jelentős segítséget nyújtott, hogy a válságot követően újra rugalmas legyen a gazdaság. Bejegyzésünkben körbejárjuk, milyen prioritások mentén tölti be jelenlegi szerepét a magántőke, mint finanszírozási forma az európai gazdaságban, illetve hogy mire számíthat a szféra a következő években.

Az európai magántőkepiac jövőképe

A tőkebefektetés számokban, minőségben

Európa vállalkozásainak nagy része a magántőke befektetést preferálja a tőkepiaci jelenlét helyett: az induló startupokra ugyanúgy igaz ez, mint a nagy múltra visszatekintő, stabil vállalatokra. Egy korábbi bejegyzésünkben részletesen taglaltuk a két finanszírozási forma közti különbséget, a magántőke befektetések Európai Unión belüli mutatói azonban önmagukért beszélnek. Az Invest Europe a magántőke, mint az európai gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának prioritásait összegző, 2019 és 2024 közötti időszakra előretekintő elemzéséből kiderül: a 2014 és 2018 között befektetések 300 milliárd eurót tettek ki és mintegy 25.000 vállalatot érintettek.


A hatás nem csak a számokban érhető tetten: amellett, hogy támogatják a gazdasági növekedést, a hosszú távú befektetések elősegítik a vállalatok fenntartható fejlődését is. A szélesebb körű előnyök is észrevehetők, hiszen azzal, hogy a magántőke kulcsszerepet vállal a gazdaság fellendülésében, a befektetők, az intézmények munkavállalói és a gazdaság egyéb szereplői számára is jelentős értékteremtéssel bír. Az Invest Europe elemzése 3 irányt nevez meg, mint a 2024-ig terjedő időszak fő csapásvonalai.

Védőháló a vállalatok számára

Bár az európai gazdasági növekedés évek óta stabil, kockázatok mindig akadnak. A magántőke befektetők az innováció, a vállalatok működését érintő fejlesztések és a hosszú távú növekedés iránti elkötelezettséggel továbbra is kritikus szerepet játszanak az európai vállalatok potenciáljának teljes mértékű kiaknázásában, ezzel megtámogatva a gazdaságot.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


Gyakran előfordul az is, amikor egy-egy vállalat fennmaradása, vagy egy esetleges létszámbeli leépítés elkerülése a tét. Ilyen esetekben a magánbefektetések mentőövként nyújtanak kiutat a krízisben lévő vállalatok számára. Ahhoz, hogy ezek a lehetőségek a gyakorlatban is megállják a helyüket, egy minél kiegyensúlyozottabb, mindenre kiterjedő szabályozási és adózási keretrendszerre van szükség, amely támogató környezetet biztosít a befektetések számára.

A befektetések áramlásának fenntartása

Az elmúlt években az Európai Unió rendkívül vonzó befektetési célpont lett, többek között a tőkepiaci unió tevékenységének köszönhetően, amely a tőkepiacokat, kibocsátókat és befektetőket érintő intézkedések széles skálájával segíti a befektetések szabad áramlását és ezzel együtt a gazdasági növekedést. A kezdeményezés különösen nagy hangsúlyt fektet a magántőke befektetések szempontjából is kulcsfontosságú, határokon átívelő tőkeáramlások támogatására, többek között azzal, hogy védelmet nyújt a befektetők számára a kettős adóztatás elkerülése érdekében.


Az EU-n kívülről érkező befektetések mértéke az utóbbi években növekvő tendenciát mutatott, 2014 és 2018 között nagyjából 20 milliárd eurót tett ki. Azért, hogy ez a tendencia folytatódjon, törekedni kell a különböző biztosítékok, például az átvilágítási folyamatok és a nyitott, ösztönző befektetési környezet kialakítása közötti egyensúlyra. Ennek fontos része egy élénk IPO (Initial Public Offering) ökoszisztéma létrehozása: amellett, hogy további diverzifikációt biztosít a finanszírozási formákat tekintve, az elsődleges részvénykibocsátás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a magánkézben lévő vállalatok a következő szintre léphessenek, ezért fontos, hogy az eljárás minél inkább jelen legyen a köztudatban.

A fenntartható befektetések térhódítása

A nyugdíjpénztárak, biztosítók és bankok jellemzően a fenntartható, hosszú távú befektetési lehetőségeket keresik. Ez a hitvallás egybevág a magánbefektetői piac motivációival: míg előbbi csoport így tud megfelelni a követelményeknek, a befektetők csoportjának kellő idő áll rendelkezésre megfontolni a befektetéseket, és a későbbiek során megfelelő mértékben felügyelni a portfóliócégek életét, fejlődését. Ugyanakkor fontos, hogy Európa a bankári alapelveket szem előtt tartó kockázatkezelés mellett arra is ügyeljen, hogy az intézményi befektetők tőkekövetelményei ne korlátozzák a magánbefektetők mozgásterét.


A szabályozásokat tekintve is érdemes minél inkább külön választani a lakossági befektetőket a magánbefektetői szféra egyéb szereplőitől: előbbiek nem feltétlenül felelnek meg minden szabályozásnak, ugyanakkor befektetéseik számottevő értéket képviselnek a tőkeinjekcióra váró vállalatok számára.

Szintén lényeges aspektus a vállalatok környezeti, társadalmi és vállalatvezetési (ESG) szempontok szerint értelmezett működése, hiszen napjainkban ezek az elvek egyre inkább kihatnak a vállalati fejlődésre, legyen szó a pénzügyi növekedésről, a megtakarítások mértékéről, a profitabilitásról, vagy a befektetői kapcsolatok és az általános megítélés minőségéről.


A Széchenyi Tőkealap-kezelő számos módon támogatja a hazai tőkeáramlást. Míg a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap a magyar kis- és középvállalkozások nemzetközi, határokon átívelő együttműködéseinek támogatására szolgál, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap pedig a tőzsdére lépés költségeinek fedezésére kínál alternatívát az arra érett vállalatok számára, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a cégek növekedését segíti elő, tőkeinjekcióval és üzleti-pénzügyi tanácsadással egyaránt. Magyarország iparfejlesztési stratégiáját, az Irinyi Terv legfőbb céljait az Irinyi Kockázati Tőkealapok támogatják az ipar 4.0-hoz szorosan fűződő ipari hatékonysági fejlesztések, valamint a digitalizációs törekvések finanszírozása révén.

Forrás: SZTAK Blog

Hozzászólások

Túl gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a halálzónák - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, amely a témában az eddigi legátfogóbb kutatás eredménye.
2019. 12. 08. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Kedvenc a legjobb európai film 2019-ben

A kedvenc című alkotás nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést az Európai Filmdíjak szombat esti átadásán Berlinben.
2019. 12. 08. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az üzemanyag adójának emelése ellen tüntetnek a francia teherszállítók

Dugókat és fennakadásokat okozott szombaton a francia közutakon a teherszállítóknak az üzemanyag adójának január 1-jén esedékes emelése elleni tüntetése szombaton, amelyet a nyugdíjreform elleni közlekedési sztrájktól függetlenül hirdettek meg, s amely tovább nehezítette a közlekedést Franciaországban.
2019. 12. 07. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendezte közös problémáját a Shutterstock Oroszországgal

Ismét korlátlanul hozzáférhetők Oroszországban az egyik legnépszerűbb online fotóbank, az amerikai Shutterstock szolgáltatásai, miután a cég rendezte a problémát egy kifogásolható kép ügyében.
2019. 12. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét a Sziget fesztivál lett az angolok kedvence

Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak a UK Festival Awards díjátadóján, ahol egy kategóriában a kontinens Anglián kívüli fesztiváljait is díjazzák - közölte a Sziget sajtóirodája az MTI-vel.
2019. 12. 07. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Októberben éves összehasonlításban 3,4 százalékra mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban. Szeptemberben ez az adat a már pontosított kimutatások szerint 7,1 százalék volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.
2019. 12. 07. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Boris Johnson szerint elérhető a kereskedelmi egyezmény az EU-val

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök szerint minden előfeltétel adott ahhoz, hogy London szabadkereskedelmi megállapodásra jusson az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után. Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint ugyanakkor hosszú évekig tartanának a tárgyalások az új kereskedelmi egyezményekről az unión kívüli országokkal, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal.
2019. 12. 07. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Büntetőeljárást indítottak a volt szlovák államfő ellen

Büntetőeljárást indított a szlovák rendőrség Andrej Kiska volt szlovák államfő ellen a KTAG cég adóügyei miatt - jelentette a Sme című napilap pénteken, de az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.
2019. 12. 07. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezren tüntetnek Madridban

Azonnali klímavédelmi intézkedéseket követelve több ezer ember vonult utcára péntek este Madridban, ahol ezekben a napokban tartják az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. ülését (COP25).
2019. 12. 06. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban az amerikai tőzsdeindexek

Indexemelkedéssel folytatták az előző nap szerény pozitív eredményét a pénteki nyitáskor az amerikai tőzsdeindexek.
2019. 12. 06. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az egészségügy helyzete és a Brexit érdekli leginkább a brit választókat

Az egészségügy helyzete és a Brexit érdekli leginkább a brit választókat - mondta Magyarics Tamás külpolitikai szakértő péntek reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. 12. 06. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Van-e még erő az OTP részvényben a sorozatos csúcsdöntések után?

Tegnapelőtt hatalmas forgalommal nagyot emelkedett az OTP. Az ilyen mozgás általában további nagy mozgások (emelkedés) előszele szokott lenni - vélik az ERSTE Befektetési Zrt. elemzői mai elemzésükben.
2019. 12. 06. 10:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot zuhant a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Októberben tíz hónapja a legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest az euróövezetben - jelentette csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
2019. 12. 06. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2050-re Európa klímasemlegessé válhat

A 2020-as klímavédelmi célok megvalósításával 2050-re Európa klímasemlegessé válhat. Ennek érdekében kísérletet kell tenni arra, hogy valamennyi európai uniós tagország 2050-ig kötelezze el magát az éghajlatsemleges Európai Unió elérését célzó stratégia mellett - mondta Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora csütörtökön.
2019. 12. 06. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 7 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Az idei első tíz hónapban 7,1 százalékkal nőtt Romániában a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.
2019. 12. 06. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Másfél millióan tüntettek a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Megállt az élet csütörtökön Franciaországban, ahol mintegy hetven vidéki városban és a fővárosban a szakszervezetek szerint csaknem másfél millióan, a rendőrség szerint 806 ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. Párizsban incidensek is kísérték a felvonulást.
2019. 12. 05. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új médiaszabályozási rendszert vezetnek be Németországban

Új médiaszabályozási rendszert vezetnek be Németországban, a csaknem 30 éve megalkotott szabályok helyére lépő új előírásokról csütörtökön állapodtak meg Berlinben a tartományi miniszterelnökök konferenciáján.
2019. 12. 05. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Válságban lehet az EU?

Az Európai Unió (EU) válságban van, de ez utat nyithat valami újnak - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány által az emberi jogok napja alkalmából rendezett konferencián.
2019. 12. 05. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint késő délutánra

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök késő délután a reggeli szintekhez képest.
2019. 12. 05. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2019. 12. 05. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások: