Az európai magántőkepiac jövőképe

A kockázati- és magántőke befektetések az elmúlt pár év távlatában egyre fontosabb szerepet töltenek be az európai gazdaságban, különösen a kis- és középvállalkozások életében: a befektetési láz egyebek között abban is jelentős segítséget nyújtott, hogy a válságot követően újra rugalmas legyen a gazdaság. Bejegyzésünkben körbejárjuk, milyen prioritások mentén tölti be jelenlegi szerepét a magántőke, mint finanszírozási forma az európai gazdaságban, illetve hogy mire számíthat a szféra a következő években.

Az európai magántőkepiac jövőképe

A tőkebefektetés számokban, minőségben

Európa vállalkozásainak nagy része a magántőke befektetést preferálja a tőkepiaci jelenlét helyett: az induló startupokra ugyanúgy igaz ez, mint a nagy múltra visszatekintő, stabil vállalatokra. Egy korábbi bejegyzésünkben részletesen taglaltuk a két finanszírozási forma közti különbséget, a magántőke befektetések Európai Unión belüli mutatói azonban önmagukért beszélnek. Az Invest Europe a magántőke, mint az európai gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának prioritásait összegző, 2019 és 2024 közötti időszakra előretekintő elemzéséből kiderül: a 2014 és 2018 között befektetések 300 milliárd eurót tettek ki és mintegy 25.000 vállalatot érintettek.


A hatás nem csak a számokban érhető tetten: amellett, hogy támogatják a gazdasági növekedést, a hosszú távú befektetések elősegítik a vállalatok fenntartható fejlődését is. A szélesebb körű előnyök is észrevehetők, hiszen azzal, hogy a magántőke kulcsszerepet vállal a gazdaság fellendülésében, a befektetők, az intézmények munkavállalói és a gazdaság egyéb szereplői számára is jelentős értékteremtéssel bír. Az Invest Europe elemzése 3 irányt nevez meg, mint a 2024-ig terjedő időszak fő csapásvonalai.

Védőháló a vállalatok számára

Bár az európai gazdasági növekedés évek óta stabil, kockázatok mindig akadnak. A magántőke befektetők az innováció, a vállalatok működését érintő fejlesztések és a hosszú távú növekedés iránti elkötelezettséggel továbbra is kritikus szerepet játszanak az európai vállalatok potenciáljának teljes mértékű kiaknázásában, ezzel megtámogatva a gazdaságot.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


Gyakran előfordul az is, amikor egy-egy vállalat fennmaradása, vagy egy esetleges létszámbeli leépítés elkerülése a tét. Ilyen esetekben a magánbefektetések mentőövként nyújtanak kiutat a krízisben lévő vállalatok számára. Ahhoz, hogy ezek a lehetőségek a gyakorlatban is megállják a helyüket, egy minél kiegyensúlyozottabb, mindenre kiterjedő szabályozási és adózási keretrendszerre van szükség, amely támogató környezetet biztosít a befektetések számára.

A befektetések áramlásának fenntartása

Az elmúlt években az Európai Unió rendkívül vonzó befektetési célpont lett, többek között a tőkepiaci unió tevékenységének köszönhetően, amely a tőkepiacokat, kibocsátókat és befektetőket érintő intézkedések széles skálájával segíti a befektetések szabad áramlását és ezzel együtt a gazdasági növekedést. A kezdeményezés különösen nagy hangsúlyt fektet a magántőke befektetések szempontjából is kulcsfontosságú, határokon átívelő tőkeáramlások támogatására, többek között azzal, hogy védelmet nyújt a befektetők számára a kettős adóztatás elkerülése érdekében.


Az EU-n kívülről érkező befektetések mértéke az utóbbi években növekvő tendenciát mutatott, 2014 és 2018 között nagyjából 20 milliárd eurót tett ki. Azért, hogy ez a tendencia folytatódjon, törekedni kell a különböző biztosítékok, például az átvilágítási folyamatok és a nyitott, ösztönző befektetési környezet kialakítása közötti egyensúlyra. Ennek fontos része egy élénk IPO (Initial Public Offering) ökoszisztéma létrehozása: amellett, hogy további diverzifikációt biztosít a finanszírozási formákat tekintve, az elsődleges részvénykibocsátás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a magánkézben lévő vállalatok a következő szintre léphessenek, ezért fontos, hogy az eljárás minél inkább jelen legyen a köztudatban.

A fenntartható befektetések térhódítása

A nyugdíjpénztárak, biztosítók és bankok jellemzően a fenntartható, hosszú távú befektetési lehetőségeket keresik. Ez a hitvallás egybevág a magánbefektetői piac motivációival: míg előbbi csoport így tud megfelelni a követelményeknek, a befektetők csoportjának kellő idő áll rendelkezésre megfontolni a befektetéseket, és a későbbiek során megfelelő mértékben felügyelni a portfóliócégek életét, fejlődését. Ugyanakkor fontos, hogy Európa a bankári alapelveket szem előtt tartó kockázatkezelés mellett arra is ügyeljen, hogy az intézményi befektetők tőkekövetelményei ne korlátozzák a magánbefektetők mozgásterét.


A szabályozásokat tekintve is érdemes minél inkább külön választani a lakossági befektetőket a magánbefektetői szféra egyéb szereplőitől: előbbiek nem feltétlenül felelnek meg minden szabályozásnak, ugyanakkor befektetéseik számottevő értéket képviselnek a tőkeinjekcióra váró vállalatok számára.

Szintén lényeges aspektus a vállalatok környezeti, társadalmi és vállalatvezetési (ESG) szempontok szerint értelmezett működése, hiszen napjainkban ezek az elvek egyre inkább kihatnak a vállalati fejlődésre, legyen szó a pénzügyi növekedésről, a megtakarítások mértékéről, a profitabilitásról, vagy a befektetői kapcsolatok és az általános megítélés minőségéről.


A Széchenyi Tőkealap-kezelő számos módon támogatja a hazai tőkeáramlást. Míg a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap a magyar kis- és középvállalkozások nemzetközi, határokon átívelő együttműködéseinek támogatására szolgál, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap pedig a tőzsdére lépés költségeinek fedezésére kínál alternatívát az arra érett vállalatok számára, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a cégek növekedését segíti elő, tőkeinjekcióval és üzleti-pénzügyi tanácsadással egyaránt. Magyarország iparfejlesztési stratégiáját, az Irinyi Terv legfőbb céljait az Irinyi Kockázati Tőkealapok támogatják az ipar 4.0-hoz szorosan fűződő ipari hatékonysági fejlesztések, valamint a digitalizációs törekvések finanszírozása révén.

Forrás: SZTAK Blog

Hozzászólások

Csehország ellenőrzi az országba érkező utasokat

Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket - jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök.
2020. 01. 26. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a hazai tőzsde a héten

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 44 515,97 ponton zárt pénteken, 93,16 ponttal, 0,21 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél.
2020. 01. 26. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Február elején ismét megrendezik a Finn Filmnapokat Budapesten

Február elején ismét megrendezik a Finn Filmnapokat Budapesten: február 5. és 9. között a Toldi moziban dokumentum-, játék- és rövidfilmeket vetítenek - közölték a szervezők az MTI-vel.
2020. 01. 26. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszaesett az ipari ingatlanok iránti kereslet

A tavalyi negyedik negyedévben visszaesett az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén: a teljes bérlői kereslet 88 230 négyzetmétert tett ki, ami 16 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, és 43 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez viszonyítva - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) pénteken az MTI-vel.
2020. 01. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Valóban okozhat őszülést a stressz

Brazil és amerikai kutatók megfejthették, hogyan okoz őszülést a stressz.
2020. 01. 26. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ábrán mutatjuk az infláció alakulását!

árindex, fogyasztói ár; változás az előző év azonos időszakához képest, %
2020. 01. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól van a három koronavírussal fertőzött beteg Franciaországban

Jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három fertőzött ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi. Mindhárman a héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító kínai Vuhanból - jelentette szombaton a francia közrádió.
2020. 01. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre híresebb a magyar családtámogatási rendszer

A magyar családtámogatások híre eljutott a világ legtávolabbi részére is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 25. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly 300 ezer ukrán kapott orosz állampolgárságot

Tavaly 299 422 ukrán kapott orosz állampolgárságot - derült ki az orosz belügyminisztérium pénteken közzétett migrációügyi statisztikájából.
2020. 01. 25. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

26,5 millió euró humanitárius segély küld Nigériának az EU

Az Európai Bizottság 26,5 millió euró értékű sürgősségi segélycsomagot jelentett be Nigéria részére pénteken.
2020. 01. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Százezrekbe kerülhet a dízelautók nehezen észlelhető hibája

Autózni veszélyes üzem – ezzel mindenki tisztában van. Mégis kevesen tudjuk elképzelni, hogy a kocsink a korom eltömődések miatt akár milliós alkatrészcserére szoruljon. A hozzáértők szerint azonban az ilyen hibák gyakoriak, és az még csak a legkisebb gond, hogy hosszú ideig tart a javítás. Hogyan lehetne megelőzni őket? Íme, az intő jelek, hogy ideje a szerviz felé kanyarodnunk!
2020. 01. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Macron: Franciaországban nincs diktatúra

Emmanuel Macron francia elnök élesen bírálta azokat, akik azt állítják, hogy Franciaországban diktatúra van, és ezzel igazolják a közéletben tapasztalható verbális, illetve a tüntetéseken egyre gyakoribb fizikai erőszakot.
2020. 01. 24. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben pénteken késő délután a reggeli szintekhez képest.
2020. 01. 24. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesítő volt BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,31 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 515,97 ponton zárt pénteken.
2020. 01. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit királynő is aláírta a halálos ítéletet

A várakozásoknak megfelelően nem változtattak a monetáris politikán az EKB tegnapi ülésén. A stratégiai felülvizsgálattal kapcsolatban is csak kisebb részletek láttak napvilágot.
2020. 01. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, London és Frankfurt egy százalékot meghaladó emelkedéssel fejezte be a napot.
2020. 01. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Miért került mélypontra a forint?

Történelmi mélypontra gyengült a forint az elmúlt napokban: az euró 337,50 feletti tartományban is járt. A héten nem csak a forint gyengült, hanem a többi régiós deviza is hasonló utat járt be. Az idén a feltörekvő piaci devizák közül csak a brazil reál és a chilei peso produkált a forintnál nagyobb gyengülést. A jegybanktól egyelőre finomhangolás várható, komolyabb lépésre vagy egy esetleges irányváltásra hónapokat kell várni.
2020. 01. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól indult a mai kereskedés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 01. 24. 16:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lép életbe az orosz alkotmánymódosítás, ha leszavazzák

Nem lép életbe az orosz alkotmánymódosítás, ha leszavazzák az országos népszavazáson - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken.
2020. 01. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kelet-Közép-Európa lehet a kulcs az európai autógyártás versenyképességéhez

Kelet-Közép-Európában javíthatnak versenyképességükön a nyugat-európai gépkocsigyártók, amelyek elsősorban a kutatás-fejlesztés (k+f) terén néznek szembe rendkívüli kihívásokkal – derül ki a McKinsey&Company tanácsadó cég legfrissebb tanulmányából. Olyan technológiák bevezetéséről van szó elsősorban, amilyen az önvezetés, a konnektivitás vagy az elektromos meghajtás.
2020. 01. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: