BÉT Legek és Stratégiai Jelentés: 2019 a lendület éve volt a Budapesti Értéktőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde ismét megrendezte az év egyik kiemelkedő, a hazai tőkepiac szereplőinek szóló eseményét, a BÉT Legek 2019 díjátadó gálát. A BÉT a szakmai zsűri véleménye és a tőzsdei vállalatok piaci teljesítménye alapján idén összesen 22 díjat adott át, köztük a fenntarthatóságért és felelős vállalatirányításért járó díjat, amelyet a MOL vehetett át. Az eseményen a BÉT bemutatta a 2019-es évről szóló Stratégiai Jelentését is.

BÉT Legek és Stratégiai Jelentés: 2019 a lendület éve volt a Budapesti Értéktőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde a húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legek rendezvény keretében idén 22 kategória alapján részesítette elismerésben a tőkepiac kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőit. A díjak odaítéléséről az előző évekhez hasonlóan a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló, szakmai zsűri döntött, míg az év online hazairészvény-kereskedési platformja ez évben is a felhasználók online leadott szavazatai alapján került kiválasztásra.


A BÉT Legek 2019 keretében, amelynek központi témája a fenntarthatóság volt, négy új díjat is elnyerhettek a tőkepiaci vállalatok: a haladó szemléletű „Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díjat” a MOL Nyrt., „Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában” díjat pedig a 4iG Nyrt. vehette át.

Átadásra kerültek a 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó díjak is, amelyet befektetési szolgáltatóként az OTP Bank Nyrt., kibocsátóként pedig a
Cordia International Zrt. kapta.

A BÉT Legek 2019 díjazottjai

A díjátadó ceremóniát a Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítás díj (ESG-díj) átadásával nyitotta a Tőzsde, melyet dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára adott át, aki megosztotta a jelenlévőkkel az ESG-vel (Environment, Social és Governence) kapcsolatos gondolatait. A díjat a MOL Nyrt. vehette át. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cégeinek járó díjak is gazdára találtak: az első három helyen a WOOD & Company, a Concorde Értékpapír Zrt. és az Erste Befektetési Zrt. végzett.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Az Erste Befektetési Zrt. nem csak részvényforgalmával nyújtott kivételes teljesítményt 2019-ben, Cselovszi Róbert elnök-vezérigazgató a gála során három másik díjat, az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cégének, az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cégének és az év befektetési szolgáltatójának járó díjat is átvehette. Az OTP Bank Nyrt.-t szintén több kategóriában jutalmazta a Tőzsde, a Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj mellett

„Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója” díjat, illetve kibocsátóként a „Kibocsátói transzparencia díjat” is elnyerte. „Az év hazairészvény-kereskedési platformja” kategória idei nyertese a legtöbb érvényes szavazat alapján a Random Capital Zrt. Netboon online kereskedési rendszere lett.


Díjazottak:

1.    Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díj: MOL Nyrt.
2.    Növekedési Kötvényprogram kibocsátói díj: Cordia International Zrt.
3.    Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj: OTP Bank Nyrt.
4.    Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége: 1. WOOD & Company,
2. Concorde Értékpapír Zrt., 3. Erste Befektetési Zrt.
5.    Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége: Erste Befektetési Zrt.
6.    Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója: OTP Bank Nyrt.
7.    Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége: Erste Befektetési Zrt.
8.    Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége: Raiffeisen Bank Zrt.
9.    Az év alaptőke-emelése: OPUS GLOBAL Nyrt.
10.    Az év befektetési szolgáltatója: Erste Befektetési Zrt.
11.    Az év részvényalap-kezelője: MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt.
12.    Az év hazairészvény-kereskedési platformja: Netboon – Random Capital Zrt.
13.    Az év banki kötvénykibocsátója: Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
14.    Az év külföldi kötvénykibocsátója: Nemzetközi Beruházási Bank
15.    Az év jelzáloglevél kibocsátója: Takarék Jelzálogbank Nyrt.
16.    Kibocsátói transzparencia díj: OTP Bank Nyrt.
17.    Kibocsátói transzparencia mid-cap díj: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
18.    A legjobb befektetői kapcsolattartó: Réthy Róbert (MOL Nyrt.)
19.    Befektetői tudatosság terjesztéséért díj: Pénziránytű Alapítvány
20.    Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában: 4iG Nyrt.
21.    Az év részvénykibocsátója a BÉT Xtend piacon: DM-KER Nyrt.
22.    Az év adatszolgáltatója: Bloomberg L.P.

BÉT Stratégiai jelentés 2019 – A lendület éve

A BUX index kétszámjegyű, 18 százalékos növekedéssel zárta a 2019-es évet, amely világviszonylatban a középmezőnyben helyezkedik el. A blue chip részvények közül az OTP és a MOL is várakozáson felüli eredményeket produkált, míg a Richter Gedeon nyilvános piacra lépésének 25. évfordulóját ünnepelte 2019-ben.


Az év során két vállalat, az AutoWallis és a 4iG is bekerült a legmagasabb szintet képviselő Prémium kategóriába, a Standard kategóriában pedig az ország egyik legmeghatározóbb pénzügyi szereplőjét, az MKB Bankot köszönthettük. A középvállalatokra specializált BÉT Xtenden is bővült a kibocsátók listája a CyBERG és a GOPD részvényeivel, de az év végére a DM-KER is regisztrálta értékpapírjait a platformon.

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


A 2019-es év alatt még tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde szolgáltatáspalettája. Az MNB Növekedési Kötvényprogramjával összhangban elindult a BÉT Xbond piac, amely könnyített feltételeket biztosít a nyilvános piacra való kilépéshez a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok számára; illetve megalakult az Első Értékpapírosítási Tanácsadó Zrt., amely a nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalatok kötvényfinanszírozási folyamatait is támogatja, ezzel elősegítve az értékpapírosítás hazai elterjedését. Új szolgáltatásként elindult a BÉT Xmatch is, amely a zártkörű finanszírozást kereső vállalatokat és potenciális befektetőket hozza közelebb egymáshoz.


A BÉT 2019-ben is folytatta a tőzsdeképes cégek felkutatását: az évente megjelenő BÉT50 kiadvány révén újabb 50, eddig összesen mintegy 200 sikeres magyar vállalkozás került a figyelem középpontjába. A Tőzsde emellett kiemelt figyelmet szentel a tőzsdeérett vállalatok edukálására is, a velük való folyamatos kapcsolattartásra és naprakész hasznosítható ismeretekkel való kiszolgálásukra. A BÉT-ELITE Programhoz, amely már harmadik éve nyújt nemzetközi környezetben képzési, networking lehetőséget a hazai kis-és középvállalatoknak. Tavaly minden eddiginél több, 19 hazai vállalat csatlakozott, amelyből 16 cég a BÉT Mentor Prog­ramján keresztül finanszírozza a képzést.


A Budapesti Értéktőzsde 2019-ben is nagy hangsúlyt fektetett a tőkepiaci szakma folyamatos fejlesztésére az edukáción keresztül. A Tőzsde oktatási leányvállalata, a Budapest Institute of Banking egyedülálló oktatási palettájával a magyar pénzügyi oktatási piac meghatározó szereplőjeként kínál naprakész tudást, míg a lakosság számára az ingyenesen látogatható BÉT Akadémia előadásai hozták közelebb a tőzsde világát.

Folytatódott a fiatalabb korosztály pénzügyi tudatosságának növelése is: a középiskolások a Pénziránytű Alapítvánnyal közös BÉT Részvényfutamon és a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) „Tőzsdejáték Középiskolásoknak” versenyein is megmérettethették magukat, az egyetemisták pedig a CFA részvényelemző versenyén vetélkedhettek a Tőzsde rangos kitűntetéséért, a BÉT Kochmeister Díjért.

2020-ban ünnepel a BÉT

A 2020-as év különleges lesz a Budapesti Értéktőzsde élettörténetében: egyrészt lezárul az ismét hazai tulajdonba került intézmény ötéves programja, másrészt az újjáalakult, modernkori pesti tőzsde a 30 éves fennállását fogja megünnepelni. A jeles alkalomra a Budapesti Értéktőzsde szorosan együttműködve a MOME-val [Moholy-Nagy Művészeti Egyetem], fiatal magyar grafikusokat kért fel a 30 éves jubileumi logó megtervezésére. A nyertes pályázó, Kaszanyi Nóra egy első látára minimalistának tűnő logót tervezett, mely a használata során válik egyre izgalmasabbá, frissebbé és modernebbé. Az idei évben kiadásra kerülő jubileumi emlékérem és ünnepi tőzsdekönyv mellett ezzel az új logóval ünnepli a magyar börze újraindításának 30-ik évét.

Hozzászólások

7 milliós bírságot kapott az egyik népszerű bioszolárium

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 7 millió forint bírságot szabott ki a KiwiSun bioszolárium franchise hálózatot működtető Fox Consulting Kft.-re, amely reklámjaival megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
2020. 02. 25. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak a tőzsdék

Európai indexemelkedéssel korrigálták nyitáskor a főbb értékpapírpiacok az előző napi nagy veszteségeket.
2020. 02. 25. 10:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar autómegosztó támadja be Prágát

Tavaly ősz óta tesztelték a rendszert és úgy tűnik, a csehek rákaptak: február 20-tól Prágában is élesben indul a GreenGo autómegosztó szolgáltatása. Itthon már jól ismert a kizárólag elektromos autókból álló carsharing szolgáltató, akik mostanra már Budapesten 300 járműből álló flottát kínálnak az ügyfeleknek. Csehországban az első hónapokban már 200 autóval kezdenek.
2020. 02. 25. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Aleksandra Banovic az Arval Magyarország új kereskedelmi igazgatója

Január 15-től új vezető tölti be az Arval Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatói pozícióját. Aleksandra Banovic hazánk egyik legnagyobb állásportáljának éléről érkezett a flottakezelőhöz, ahol a vállalat piaci pozíciójának további erősítéséért és a kereskedelmi- valamint marketing aktivitásokért felel.
2020. 02. 25. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új elnököt választott az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

Dr. Kókai-Nagy Ákos személyében február közepétől új elnök képviseli az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületét. A Biogen gyógyszeripari vállalat több éves külföldi vezetői tapasztalattal rendelkező magyarországi ügyvezetőjének megválasztására azt követően került sor, hogy lejárt Dr. Vereckei Péter kétéves elnöki mandátuma.
2020. 02. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme 5 olcsó, mégis piacképes OKJ tanfolyam

Bár iskolarendszerű képzéseken ingyenesen lehet OKJ-s végzettséget szerezni, azoknak, akik rugalmas munkarendben, esetleg hétvégenként szeretnének tanfolyamra járni, csak fizetős felnőttképzések közt tudnak válogatni. A legtöbb felnőttképző kínálatában az átlag tanfolyam ár vizsgadíj nélkül 200-250 ezer forint körül mozog. Szerencsére azonban vannak rövidebb és olcsóbb képzések is, melyekkel piacképes szakmát lehet szerezni.
2020. 02. 25. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét a Stand fine dining lett az év étterme

Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.
2020. 02. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul Magyarország borkereskedelme - egy ábrán

Borbehozatal; borkivitel (hektoliter)
2020. 02. 25. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szakemberek a Dreher kőbányai gyárának vezetésében

A Dreher Sörgyárak Zrt. három új szakemberrel erősítette termelési csapatát, illetve a kőbányai gyárának vezetését. Tomáš Kosmák termelési igazgatóként és Igazgatótanács tagként, Kovács Tibor műszaki főmérnökként, Kertész Dániel pedig WCM vezetőként érkezik a céghez. Mindhárom vezető sokéves tapasztalattal rendelkezik az FMCG területén.
2020. 02. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Keretszerződést kötött az EB és az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is részt vesz az alternatív üzemanyagok felhasználását és az európai vasúti forgalomirányítási rendszer telepítését támogató, összesen 198 millió eurós pályázat lebonyolításában az Európai Bizottsággal kötött keretszerződés értelmében.
2020. 02. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar tőzsde is esik a koronavírus miatt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1400,03 pontos, 3,06 százalékos csökkenéssel, 44 381,32 ponton zárt hétfőn.
2020. 02. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy mínuszban zártak az európai tőzsdék

Nagy mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn, mert a befektetői hangulatra nyomást gyakorolt a koronavírus Kínán kívüli gyors terjedése, a járvány fellobbanása Olaszországban.
2020. 02. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

13 ezer hektár földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium

Több mint 13 ezer, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején, a meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés elektronikus úton zajlik.
2020. 02. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szalmonellás kutyaeledelt hívott vissza a Nébih

Szalmonella baktériumot tartalmazó Multi Fit Native nyúlfül kutyaeledelt hívtak vissza a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn honlapján.
2020. 02. 24. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelkedik a pedagógusok bére

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.
2020. 02. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tatabányán épít új gyárat a Lotte Aluminium Kft.

Tatabányán létesít új alkatrészgyárat a dél-koreai Lotte Aluminium Kft. mintegy 44 milliárd forintos beruházással - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.
2020. 02. 24. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már lehet jelentkezni a BÉT Részvényfutam idei fordulójára

Elindult a jelentkezés a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátéka, a BÉT Részvényfutam idei fordulójára.
2020. 02. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatodik éve folyamatos növekedés az Orbisnál

Lengyelország és Kelet-Európa legnagyobb szállodaipari befektetőcsoportja, az Orbis eredménye hatodik éve folyamatosan nő. A bevétel 4,6 százalékkal, az üzemeltetési EBITDA pedig 12,6 százalékkal emelkedett 2018-hoz képest. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) csoportszinten 5,5%-kal, Magyarországon pedig jelentősen átlag felett, 9,1%-kal növekedett.
2020. 02. 24. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétszázezer diákot várnak a pénz és vállalkozói témahétre

Több mint kétszázezer diákot várnak a március 2-án kezdődő pénz és vállalkozói témahét programjaira - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 02. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább záródnak a transzferár-kiskapuk

A nyereségnek az értékteremtés helyén történő adóztatása érdekében a közelmúltban újabb jelentős változás történt a transzferárak a szabályozásában. Az OECD 2020. február 11-én kiadta a cégcsoporton belüli pénzügyi ügyletek transzferárazására vonatkozó végleges iránymutatását. Mindez az érintett vállalatok felé további követelményeket támaszt a jövőbeli adóhatósági ellenőrzésekre való felkészülésben.
2020. 02. 24. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások: