COVID-19: Az éhezők és rászorulók számára ez egy krízis a krízisben

Dominique Burgeon, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) vészhelyzeti és rezíliencia egységének igazgatója elmagyarázza, mit jelent a COVID-19 a válságos helyzetben lévő rászorulók számára, akik már most is az éhezéssel küzdenek, és hogy a FAO hogyan igyekszik segíteni rajtuk.

COVID-19: Az éhezők és rászorulók számára ez egy krízis a krízisben

Kiknek az ellátása és létbiztonsága van leginkább veszélyben a járvány következményeként?

Már a COVID-19 megjelenése előtt 113 millió ember küzdött súlyos élelmiszerhiánnyal különböző sokkok és válságok miatt. Vagyis már eleve nagyon nehéz helyzetből indulnak, így most kevésbé vannak felkészülve a vírussal való megküzdésre.


Nagy többségük a vidéki térségekben él és jövedelmét a mezőgazdaságból, mezőgazdasági, halászati vagy állattartó idénymunkából szerzi. Ha megbetegednek vagy mozgásuk, tevékenységük korlátozva lesz, nem tudnak a földeken dolgozni, állataikat gondozni, elmenni halászni, illetve a piacon adni-venni élelmet, vetőmagot és hasonlókat.


Nincsenek tartalékaik. Úgy érezhetik, hogy nincs más megoldás, mint hátrahagyni mindent, készpénzzé tenni állataikat vagy halászhajójukat, vagy megenni a vetőmagnak félre tett terményt. Amint egy vidéki család meglépi ezeket, rettentően megnehezíti a jövőbeli önellátóvá válást. Egyeseknek az egyetlen kiutat a földjük elhagyása jelenti, hogy  máshol keressenek segítséget.

Volt már erre példa?

Látunk némi hasonlóságot a 2014-es nyugat-afrikai Ebola járvánnyal. Nem működött a mezőgazdasági ellátási lánc; sok gazda nem tudott termelni vagy értékesíteni. Mindez, együttesen a mezőgazdasági munkaerőhiánnyal, befolyásolták az élelmiszertermelést. Libériában a termelők 47%-a nem tudott gazdálkodni. A korlátozások és piacok bezárása megakasztotta az élelmiszer és más alapvető termékek áramlását. A hiány a legfontosabb élelmiszerek drágulását hozta magával. A táplálkozás minősége az élelmiszerek alacsony elérhetősége miatt romlott, miután a gazdasági tevékenység visszaesése miatt a családok vásárlóereje is csökkent.

Mennyire táplálkozol egészségesen? ITT megtudhatod!


Az emberek éheztek. Levonhatjuk a tanulságot: míg az egészség elsődleges, nem feledkezhetünk el a megélhetés és élelmezésbiztonság szempontjairól sem.


Ezen túl, ha az emberek létbiztonsága fenyegetve van, az feszültséget és társadalmi elégedetlenséget válthat ki.

Hogyhogy?

Ha az élelmiszer-ellátási lánc akadozik és a megélhetés veszélyben van, a bizonytalan helyzetű lakosság nagyobb valószínűséggel hagyja hátra az addigi megélhetését más lehetőségeket keresve, és ezzel – nem szándékosan – de hozzájárulnak a vírus és a társadalmi feszültségek terjedéséhez.  


Az állattartók számára a hagyományos legeltető életmód ellehetetlenülése jelenthet problémát, ami akár erőszakos viszályokba torkolhat a helyiek és az állattartók között, kényszermigrációt, a szegénység és a élelmezésbiztonság rosszabbodását előidézve.

Hol élnek a leginkább veszélyeztett emberek?

Mondok egy példát: Etiópiában, Kenyában és Szomáliában mintegy 12 millióan élnek nagyon nehéz körülmények között a súlyos aszály, a sorozatosan gyenge termés és a télen felbukkant pusztító sáskainvázió következményeként.

Afrikában aggódva figyeljük a Száhel-övezetet, a Közép-Afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt, csak hogy néhány élelmezési válságot említsek. De egyik kontinens sem érezheti biztonságban magát.

Afganisztántól, Haitin át, Szíriától Mianmarig – a COVID-19 mindenütt felerősíti a konfliktusok és természeti katasztrófák hatását.


Ott leszünk mindenhol, ahol szükséges, de a FAO stratégiája azon országokat helyezi előtérbe, akik a Globális élelmiszerválság jelentés szerint élelmiszerhiányban szenvednek. Alkalmazkodunk a járvány diktálta helyzethez, ami olyan országokban is szükséget hozhat létre, ahol ma még nem is gondoljuk, de a sokkoknak való kitettség már most is magas.

Érezteti már hatását a COVID-19 az élelmezés- és létbiztonságra ezeken a helyeken?

Az egészségügyi dimenzió feltérképezése az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más kollégák feladata, akik keményen dolgoznak a helyzet megértésén.


Mi, a FAO-ban azon jelenségre koncentrálunk, amikor a sérülékeny országokban, az alultáplált, legyengült és betegségre fogékony lakosság körében a növekvő megbetegedések hatására az egészségügyi krízis mellett megjelenik az éhínség – „válság a válságban” alakul ki. Ez, tovább súlyosbítva a helyzetet, több embert gyengít le és tesz érzékennyé a vírusra.

Megfelelő a folyadékbeviteled? ITT megtudhatod!

 

Minden nap jelentenek új eseteket ezen országokból. A betegség élelmezésbiztonsági hatásának mélyebb megértése elsődleges prioritásunk, hogy gyorsan és jól tudjunk reagálni és a leginkább rászorulók szükségleteit enyhítsünk.

Mit jelent a FAO válasza részleteiben?

Azon dolgozunk, hogy folytatni és bővíteni tudjuk a létbiztonságot támogató programjainkat az elhúzódó válságokkal vagy éhínséggel küzdő országokban. Az ENSZ március 25-én egy konszolidált humanitárius segélyfelhívást tett közzé, ezen belül a FAO 110 millió dollár támogatást kér a rászoruló vidéki lakosság élelmezésbiztonságának megóvásáért.


Azon túl, hogy javítjuk az adatgyűjtés és elemzések minőségét a döntéshozók informálásáért, a jövedelem stabilizálásáért, az élelmezésbiztonságért és a létbiztonság megőrzéséért dolgozunk. Ennek keretében a kistermelőket vetőmaggal, eszközökkel, takarmánnyal és állategészségügyi információval támogatjuk, hogy továbbra is el tudják látni családjukat és közösségüket élelemmel és jövedelemmel. Biztosítunk vetőmagot és ahhoz szükséges eszközöket, élelmiszertárolási rendszereket, baromfit és más kisebb haszonállatot a családok táplálkozásának és jövedelem-szerkezetének változatosabbá tételéért. Hasonlókat tervezünk menekülttáborokban is.


A szociális háló kiemelten fontos eszköz és kormányokkal, helyi szervezetekkel és másokkal együtt keressük a módját a jelenlegi rendszer kibővítésének, főleg a nehezen elérhető vidéki térségekre. A családi vásárlóerő megőrzésének egyik módja a készpénz-támogatás, hogy fedezze alapvető szükségleteiket értékeik eladása nélkül.


Az élelmiszer-ellátási lánc folytonosságáért dolgozunk a vidéki, agglomerációs és városi térségekben, a meglévő helyi élelmiszerpiacok, értékláncok és ellátórendszerek működésének támogatása révén.


Az élelmiszerbiztonságra és egészségügyi jógyakorlatokra való figyelemfelhívással segítünk abban, hogy az élelmiszer-ellátási láncban dolgozók ne legyenek kitéve a COVID-19 fertőzésnek. Tesszük ezt a WHO-val és a helyi hatóságokkal való együttműködésben, akárcsak az Ebola-járvány idején.

Hogyan tud a FAO megfelelően működni az utazási és más korlátozások mellett?

 

A humanitárius segítségnyújtás lassulása vagy csökkentése válságos időkben katasztrofális lehet. De a humanitárius közösség gyorsan lépett. A helyi ENSZ szervezetekkel és üzleti szférával partnerségben a munka folytatásán dolgozunk. A helyi FAO irodák régi, tapasztalt partnereikkel egyeztetnek, akik szoros kapcsolatban vannak a vidéki közösségekkel,  és rugalmas szerződéses megoldásokat alkalmaznak a segélyszállítmányok célba juttatásának és az emberi egészség megóvásának együttes garantálásáért. Megvizsgáljuk és újragondoljuk a közbeszerzéseinket (vetőmag, eszközök), kombináljuk a hosszútávú támogatást a tárolási és logisztikai kapacitásokat bővítő csomagokkal.

Számos gazdag ország maga is küzd a COVID-19 járvánnyal. Lehet ennek hatása a humanitárius segítségnyújtásra?

Ez egy valód aggodalom, de ez eddigi tapasztalat nem ezt igazolta. A donorok reagáltak az ENSZ felhívására. Az országok segítséget ígértek másoknak, még ha közben maguk is nehéz helyzetben vannak. Magabiztosak vagyunk, hogy a jövőben is ez lesz majd a jellemző.


Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a helyzet ráébresztett minket: a járvány közös ügyünk. Még akkor is belátjuk, ha érthető módon a saját családunk, környezetünk, vagy országunk egészsége köti le a figyelmünket, hogy ez a vírus nem ismer határokat. Ha legyőzzük a fejlett világban, de közben szabadjára engedjük az erőforrás-szegény országokban, ahol az egészségügyi rendszer fejletlen, a lakosság alultáplált és védtelen a betegségek ellen, mi magunk sem szabadulunk tőle.

Miért kell erőforrást csoportosítani az agráriumra és az élelmiszer-ellátási láncra, ha a kórházakra is költhetnénk?

Az emberi egészség kétség kívül borzasztó fontos. Amikről most beszéltem, amiért dolgozunk, kulcsfontosságúak lehetnek, hogy a válság legyőzése ne kerüljön további, szükségtelen emberéletekbe. Ne felejtsük el, hogy több mint 110 millióan súlyosan éheznek; ők extrém sérülékeny helyzetben vannak és bármi további nehézség eggyel közelebb viheti őket az éhínséghez.


Ha engedjük az emberek létbiztonságát megbillenni a járvány miatt, amint azon túl leszünk, a nyakunkon marad még egy sor hatalmas megoldandó probléma. Sokkal humánusabb és stratégiailag okosabb a megélhetést megóvni és fenntartani most, mint újraépíteni később.

Hozzászólások

Borokat vizsgált a Nébih

Irsai Olivér borokat vizsgált legújabb Szupermenta tesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 25 minta mindenben megfelelt a hatósági és a laboratóriumi ellenőrzésen is - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2020. 05. 26. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három ütemben igényelhető a mezőgazdasági többlettámogatás

Június végétől három ütemben lehet igényelni a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított, összesen 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatást - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2020. 05. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kampány indult a burgonyatermelők megmentésére Belgiumban

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban - közölte a belga sajtó hétfőn.
2020. 05. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

170 ezer magyar gazda juthat támogatáshoz

A magyarországi gazdálkodók csaknem 170 ezer egységes támogatási kérelmet nyújtottak be május 15-ig a Magyar Államkincstárhoz, ezen belül több mint 113 ezret a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével adtak be. Az érintettek a mostani nehéz helyzetben több százmilliárd forintnyi támogatáshoz juthatnak - közölte a kamara hétfőn az MTI-vel.
2020. 05. 25. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Melyik kávé a legegészségesebb? Egy kutatásból most kiderül

A kávé elkészítésének legegészségesebb módját kutatták fel a tudósok: a különböző módszerek és a szívroham, valamint halálozás közti kapcsolat vizsgálata során megállapították, hogy a szűrt kávé a legjobb az egészségnek.
2020. 05. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

ENSZ: A világ erdeinek csökkenésével nő a bennük élő biológiai sokféleség jelentősége

Azonnali lépésekre van szükség az erdők biológiai sokféleségének megőrzéséhez az erdőpusztulás és erdőírtás ilyen súlyos mértéke mellett, olvasható a világ erdeinek állapotát bemutató jelentésben.
2020. 05. 23. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Világszerte a népszerű italt ünneplik, ami fontos a gazdáknak, a gazdaságnak és kulturálisan

Egy ennyire sokszínű világban vajon akad bármi, ami mindenkiben közös? Mindenkinek szükséglete az étel. De ne felejtsük el a folyadékot sem. Talán meglepően hangzik, de a víz után a leggyakrabban fogyasztott ital a tea. Milliók rajonganak érte Indiától az Egyesült Királyságig, Afganisztántól Algériáig – és minden kultúra egy kicsit a saját képére formálta.
2020. 05. 23. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb fejlesztések valósulhatnak meg a Magyar Falu Program forrásaiból

A Magyar Falu Program idei pályázati forrásaiból újabb jelentős beruházások segíthetik a vidék népességmegtartó erejének növelését - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Szilvásváradon.
2020. 05. 22. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

25 milliárd forinttal segíti a kormány az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat

Az Agrárminisztérium (AM) - a jelenleg is elérhető támogatási formák mellett - a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintnyi többletforrás felhasználásával több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében - közölte Nagy István agrárminiszter csütörtökön.
2020. 05. 22. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi burgonya terem itthon? - ábrán mutatjuk!

Betakarított összes termés (ezer tonna)
2020. 05. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge gyümölcstermés és áremelkedés várható

Mintegy 500 ezer tonna lehet az idei gyümölcstermés az ültetvényeket ért fagykárok miatt a FruitVeB és az ÉKASZ (Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) előzetes termésbecslése szerint, miközben egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcsöt szoktak betakarítani a gazdák - közölte Apáti Ferenc az MTI-vel.
2020. 05. 21. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem marad el az idei Farmer Expó

Nem marad el az idei Farmer Expó, a szervezők háromszáz kiállítót és harmincezer látogatót várnak augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti campusára - közölte Vaszkó László vásárigazgató csütörtökön az MTI-vel.
2020. 05. 21. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmennyiségű sört főztek Csehországban

Rekordmennyiségű, 21,6 millió hektoliter sört főztek tavaly Csehországban, éves összehasonlításban 1,6 százalékkal többet, mint 2018-ban - közölte a cseh sörgyárak szövetsége szerdán Prágában.
2020. 05. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a Zwack Unicum nyeresége

A Zwack Unicum Nyrt. 1,69 milliárd forint adózott eredményt ért el a 2019-2020-as üzleti évben, ami 35,3 százalékkal elmarad az előző üzleti évitől, de több mint 20 százalékkal meghaladja az éves tervet - derül ki a vezetőségi beszámolóból, amelyet a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán tett közzé.
2020. 05. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Betiltják a vállalkozói szerződéseket a német húsiparban

Megtiltják a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazását 2021 elejétől a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élőállat-vágás és a húsfeldolgozás - döntött szerdán a német szövetségi kormány, szerkezetváltást ösztönözve a kelet-európai vendégmunkások - gyakran sanyarú körülmények közötti - foglalkoztatására épülő alvállalkozói modell miatt évtizedek óta széles körben bírált ágazatban.
2020. 05. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb támogatást kapnak az amerikai farmerek

Az agráriumnak nyújtott újabb közvetlen anyagi támogatást jelentett be Donald Trump amerikai elnök és Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter kedden a Fehér Házban.
2020. 05. 20. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a tej ára - egy ábrán mutatjuk

felvásárlási ár; 2,8% zsírtartalmú pasztőrözött tej fogyasztói átlagára (forint/liter)
2020. 05. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így dolgozhatnak külhoni idénymunkások a mezőgazdaságban

Megjelent a mezőgazdasági idénymunkások Magyarországra történő be- és kilépési feltételeiről, valamint az itt tartózkodásuk és a munkahelyi karantén szabályairól szóló rendőrségi határozat. Ennek kapcsán a Deloitte agrár- és élelmiszeripari csoportjának szakértői összegyűjtötték azokat a gyakorlati tanácsokat, amelyeket a gazdálkodóknak a veszélyhelyzet megszűnéséig érdemes szem előtt tartaniuk.
2020. 05. 17. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi víz fogy a mezőgazdaságban? - ábrán mutatjuk

Öntözésre felhasznált víz mennyisége (2000-2018)
2020. 05. 16. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi búza terem Magyarországon? - egy ábrán mutatjuk

betakarított termésmennyiség durumbúzával együtt, ezer tonna
2020. 05. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások: