Célzott transzferár-ellenőrzések várhatók a NAV-tól

A transzferár-szabályozás évek óta kiemelt vizsgálati területe a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, és az elmúlt 10-15 évben komoly változáson ment keresztül a hivatal ellenőrzési gyakorlata is. A Deloitte podcastjában Kiss Tamás, a NAV Transzferár Ellenőrzési Osztályának vezetője a témát érintő aktualitásokról beszélgetett Helybély Judittal és Tóth Hedviggel, a Deloitte transzferár csoportjának igazgatóival.

Célzott transzferár-ellenőrzések várhatók a NAV-tól

A transzferár-ellenőrzések tekintetében szolgáltatói szemléletet érvényesít az adóhatóság, hiszen az ellenőrzések során tartalmi megállapításokra helyezik a hangsúlyt formai megállapítások helyett. A tevékenységük tehát nem a formai hibák szankcionálására irányul, hanem a rendszerszintű hibák kiszűrésére és az adóelkerülő magatartás megszüntetésére. Az adóhatóságon belül már évek óta külön transzferár-ellenőrzési osztály működik, amely az ellenőrzési tevékenység mellett közreműködik módszertani útmutatók és eljárásrendek kialakításában, illetve a legjobb külföldi gyakorlatok adaptálásában az adóhatóságon belül, továbbá részt vesz az adóellenőrök képzésében is transzferár témában. Ezen kívül működik az adóhivatalon belül egy transzferár-munkacsoport is, ahol időszakosan felmerülő problémákat vitatnak meg, ellenőrzési tapasztalatokat osztanak meg egymással.

Mik vannak az adóhatóság fókuszában?

A transzferár-dokumentáció egyik kulcsfontosságú eleme az összehasonlító elemzés vagy adatbázis-kutatás, amelyhez Kiss Tamás szerint meglehetősen kritikusan és alaposan áll hozzá az adóhatóság. A vonatkozó jogszabályok alapján a NAV az adózó által elkészített transzferár nyilvántartásból, illetve az abban bemutatott módszertanból és elemzésből indul ki. Az adatbázis-kutatások vizsgálata során a legjobb nemzetközi gyakorlatokat veszik figyelembe, melyekről az adóhatóság honlapján is elérhető egy rövid összefoglaló. „A cél az, hogy olyan mintát találjunk, amely az adózó profiljával a leginkább összehasonlítható: ebből lehet majd az adózó jövedelmezőségére vonatkozó helyes következtetést levonni.

Szolgáltatások esetében nemcsak a szolgáltatást nyújtó országot, hanem az igénybe vevőt is figyelembe kell venni, mert jelentős eltérés lehet például egy német és egy magyar cég költségalapja között. De alapvetően a tesztelt fél országa az elsődleges mérvadó” – foglalta össze Kiss Tamás.
 
A NAV arra törekszik, hogy célzott ellenőrzéseket folytassanak le, és kifejezetten azoknál az adózóknál jelenjenek meg, akik a legérintetettebbek valamilyen rendszerszintű hibában vagy adóelkerülési mintában. Az ellenőrzésre történő kiválasztás nem kifejezetten tranzakció típusokra alapozva, hanem inkább iparági számoktól való eltérés alapján történik, de azért vannak „slágertémák”, például pénzügyi tranzakciók és menedzsment szolgáltatások, illetve egyéb speciális ügyletek. Az iparági számokkal való összehasonlítás során a historikus adatokat is figyelembe veszik, tehát az adott adózó tevékenységét évekre lebontva vizsgálja az adóhatóság.

Mennyi adójóváírást tudnék igénybe venni éves szinten? Nézd meg ITT!
 
A transzferár-megállapítás nagyon gyakran érinti a pénzügyi tranzakciókat, azon belül is a kölcsönügyleteket. Ezek megítélésekor a NAV nem a pénzügyi instrumentum megnevezéséből indul ki, hanem tartalmi szempontból vizsgálja azt. Az eljárás során tehát elsődlegesen a szerződés mögöttes tartalma a mérvadó, vagyis, hogy pontosan hogyan oszlanak meg a releváns funkciók és kockázatok a felek között, és ez hogyan minősíti az adott pénzügyi instrumentumot.

Cash-pool esetében fontos a megfelelő háttérdokumentáció

A szakértők tapasztalatai alapján a cash-pool-ok keretében alkalmazandó transzferárakat illetően még mindig viszonylag nagy a bizonytalanság, az adózók nem teljesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan milyen részletekre kell figyelni ennek az ügylettípusnak a transzferárazásával kapcsolatosan.

Az adózónak ehhez kapcsolódóan jellemzően azt kell tudnia bizonyítani, hogy a cash-pool elsődlegesen a likviditás növelését szolgálja. A NAV itt is alapvetően az ügyletben szereplő felek által ellátott funkciókat vizsgálja, méghozzá az adózók által – tipikusan a transzferár nyilvántartás részeként – rendelkezésre bocsátott információk alapján. Megfelelő nyilvántartás hiányában előfordulhat, hogy az adóhatóság téves következtetésre jut annak vonatkozásában, hogy az adott ügylet valóban cash-pool-nak minősül-e, illetve az ennek keretében folyósított összegek tartalmilag kölcsön vagy betéti ügyletekhez hasonlíthatók-e transzferárazási szempontból. A szakértők szerint tehát fontos, hogy maga a cash-pool, és a cash pool tagok, illetve a cash-pool leader és az általuk ellátott funkciók is részletesen kerüljenek bemutatásra a transzferár-nyilvántartásban, lehetővé téve, hogy az adóhatóság eszerint pontosan tudja megítélni az adott ügyletet tartalmi szempontból. „Egy jó cash-pool dokumentáció nemcsak arra tér ki, hogy a benne lévő hitel, illetve betét-ügyletnek mik a körülményei és mik az alkalmazott kamatok, hanem arra is, hogy az adott egyenlegek hogyan változnak, ki milyen funkciókat lát el, különös tekintettel a cash-pool leaderre” – mondta Helybély Judit, a Deloitte transzferár csoportjának igazgatója.

A járvány hatásai a transzferárakra

A koronavírus járvány hatásai a transzferárazást sem kerülik el. Elsősorban a nemzetközi cégek leányvállalatait állítja kihívás elé, akik alacsonyabb kockázatú tevékenységet végeznek, pl.: bérgyártók, disztribútorok vagy szolgáltatóközpontok. Azonban a nehezebb időszakban ezen rutintevékenységet folytató cégek profitja is veszélybe kerülhet. Az adóhatóság már elkezdte a felkészülést a megfelelő ellenőrzési gyakorlat kialakítására ilyen esetekre is, ami minden bizonnyal speciális benchmark kutatásokkal és egyedi ellenőrzésekkel fog járni.
 
„A járvány miatt kialakult helyzetnek köszönhetően különösen izgalmas időszaknak nézünk elébe a transzferárak ellenőrzésének tekintetében is. Az egyszerű profillal rendelkező cégeknél eddig jól bevált transzferár-modell a járványhelyzet miatt veszélybe kerülhet. Ez bő egy év múlva lesz aktuális téma, de a felkészülést már most érdemes elkezdeni” – tette hozzá Tóth Hedvig, a Deloitte transzferár csoportjának igazgatója.

Hozzászólások

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.
2020. 08. 11. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajna zöld zónába sorolta Magyarországot

Ukrajna egy hét vörös zónás besorolás után ismét zöld zónába tette Magyarországot - derült ki hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium hivatalos honlapján közzétett táblázatból.
2020. 08. 11. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

8 tonna hulladék gyűlt össze a PET Kupán

Összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán - közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.
2020. 08. 11. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A szülők negyedének kellett új számítástechnikai eszközt venni a koronavírus-járvány idején

A megkérdezett szülők negyedének kellett új számítástechnikai eszközt vásárolnia a koronavírus-járvány idején a kapcsolattartáshoz, erre átlagosan 125 ezer forintot költöttek, míg közel kétharmaduk vásárolt valamilyen kiegészítőt, átlagosan 32 ezer forintért - ez derült ki a Budapest Bank legfrissebb reprezentatív kutatásából.
2020. 08. 11. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdődött a Paks és Cece közötti út felújítása

Elkezdődött a 6231-es, Paks és Cece közötti út felújítása - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna megyei igazgatója hétfőn Pakson, sajtótájékoztatón.
2020. 08. 11. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint százezer rossz minőségű maszkot találtak egy kamionban

Több mint százezer rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést és más hamis terméket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy szlovák kamionban az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál. A 36 millió forint értékű árut lefoglalták - tájékoztatta a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága hétfőn az MTI-t.
2020. 08. 10. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte 650 településen folytatódik a szúnyogirtás

Országszerte 650 településen, 130 ezer hektárnyi területen folytatódik a szúnyoggyérítési program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese hétfőn az MTI-t.
2020. 08. 10. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felülteljesített a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 350,25 pontos, 0,97 százalékos emelkedéssel, 36 302,78 ponton zárt hétfőn.
2020. 08. 10. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Peking bekeményített az amerikai politikusokkal szemben

Peking szankciókkal sújt amerikai politikusokat, köztük Ted Cruz és Marco Rubio republikánus szenátort - jelentette be a kínai külügyminisztérium hétfőn.
2020. 08. 10. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 2000 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze a Mol

A Mol az elmúlt kilenc évben több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze, amelyből bioüzemanyagot gyártanak - tájékoztatott a vállalat hétfőn.
2020. 08. 10. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős fordulat előtt áll a vállalati mobilitás

Az Arval Magyarország gépjármű tartós bérleti szolgáltató szerint egy év alatt több területen is változás következett be a hazai cégek közlekedési igényeiben. 2019 első féléves adatait az idei év azonos időszakával összehasonlító kutatásukból kiderült, hogy bár csökkent az új járművek iránti kereslet, az egyéni mobilitás iránti igény mégis nőtt a partnereik körében. A változások magukkal hozták az elektromos hajtású járművek 50%-os növekedését is a cég flottájában.
2020. 08. 10. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csalásra figyelmeztet az OTP Bank

Újfajta internetes csalásra figyelmeztet az OTP Bank: a csalók Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának nevével és arcképével visszaélve, helyenként hibás magyarsággal készült internetes hivatkozásokban kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatásokat próbálnak népszerűsíteni. Az OTP Bank az ügyben büntetőfeljelentést tesz - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.
2020. 08. 10. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Júniusban 191 ezer embert érintett az adókedvezmény

A gazdasági kilábalás már megkezdődött, erről tanúskodik a járványnak legjobban kitett ágazatokra vonatkozó adókedvezmények felhasználása is. Míg áprilisban 169 ezer, addig júniusban 191 ezer fogalalkoztatott után érvényesítettek ilyen adókedvezményt - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
2020. 08. 10. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugdíjba készülsz? Ezt érdemes tudnod a szolgálati idővel kapcsolatban

Mivel a hazai jogszabály úgy rendelkezik, hogy az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ, ezért érdemes minden nyugdíj előtt állónak tisztában lennie azzal, hogy mik azok az időszakok, amelyet a törvény NEM VESZ figyelembe szolgálati időként, azaz nem számítanak be a nyugdíjba vonuláskor.
2020. 08. 10. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy nyugdíjmegoldás, mely szinte ismeretlen hazánkban

A 2020-as év más, mint a többi. A koronavírus járvány alapjaiban írja át az emberiség történelmét, alapvető gazdasági folyamatok változnak meg és ezek a változások ráadásul sokszor a pillanatok tört része alatt játszódnak le. A kialakult helyzet mind egyéni (munkavállalói), mind vállalati (munkaadói) szinten megköveteli a változásokhoz való gyors alkalmazkodást olyan területeken is melyek jellemzően mégis hosszú távon határozzák meg életünket.
2020. 08. 10. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a külkereskedelmi termékforgalom Magyarországon

Külkereskedelmi forgalom: export, import, egyenleg; milliárd forint; folyó áron
2020. 08. 09. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.
2020. 08. 09. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Marad a meleg a jövőhéten is

A jövő héten is maradnak a 30 Celsius-fok körüli maximumok. Sok lesz a napsütés, de többször lehetnek záporok, erős, viharos széllel kísért zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2020. 08. 09. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 08. 09. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújult a Mezőzombor-Nyíregyháza között a vasútvonal

Megújult Mezőzombor és Nyíregyháza között a Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonal - közölte a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) szombaton az MTI-vel.
2020. 08. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: