Célzott transzferár-ellenőrzések várhatók a NAV-tól

A transzferár-szabályozás évek óta kiemelt vizsgálati területe a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, és az elmúlt 10-15 évben komoly változáson ment keresztül a hivatal ellenőrzési gyakorlata is. A Deloitte podcastjában Kiss Tamás, a NAV Transzferár Ellenőrzési Osztályának vezetője a témát érintő aktualitásokról beszélgetett Helybély Judittal és Tóth Hedviggel, a Deloitte transzferár csoportjának igazgatóival.

Célzott transzferár-ellenőrzések várhatók a NAV-tól

A transzferár-ellenőrzések tekintetében szolgáltatói szemléletet érvényesít az adóhatóság, hiszen az ellenőrzések során tartalmi megállapításokra helyezik a hangsúlyt formai megállapítások helyett. A tevékenységük tehát nem a formai hibák szankcionálására irányul, hanem a rendszerszintű hibák kiszűrésére és az adóelkerülő magatartás megszüntetésére. Az adóhatóságon belül már évek óta külön transzferár-ellenőrzési osztály működik, amely az ellenőrzési tevékenység mellett közreműködik módszertani útmutatók és eljárásrendek kialakításában, illetve a legjobb külföldi gyakorlatok adaptálásában az adóhatóságon belül, továbbá részt vesz az adóellenőrök képzésében is transzferár témában. Ezen kívül működik az adóhivatalon belül egy transzferár-munkacsoport is, ahol időszakosan felmerülő problémákat vitatnak meg, ellenőrzési tapasztalatokat osztanak meg egymással.

Mik vannak az adóhatóság fókuszában?

A transzferár-dokumentáció egyik kulcsfontosságú eleme az összehasonlító elemzés vagy adatbázis-kutatás, amelyhez Kiss Tamás szerint meglehetősen kritikusan és alaposan áll hozzá az adóhatóság. A vonatkozó jogszabályok alapján a NAV az adózó által elkészített transzferár nyilvántartásból, illetve az abban bemutatott módszertanból és elemzésből indul ki. Az adatbázis-kutatások vizsgálata során a legjobb nemzetközi gyakorlatokat veszik figyelembe, melyekről az adóhatóság honlapján is elérhető egy rövid összefoglaló. „A cél az, hogy olyan mintát találjunk, amely az adózó profiljával a leginkább összehasonlítható: ebből lehet majd az adózó jövedelmezőségére vonatkozó helyes következtetést levonni.

Szolgáltatások esetében nemcsak a szolgáltatást nyújtó országot, hanem az igénybe vevőt is figyelembe kell venni, mert jelentős eltérés lehet például egy német és egy magyar cég költségalapja között. De alapvetően a tesztelt fél országa az elsődleges mérvadó” – foglalta össze Kiss Tamás.
 
A NAV arra törekszik, hogy célzott ellenőrzéseket folytassanak le, és kifejezetten azoknál az adózóknál jelenjenek meg, akik a legérintetettebbek valamilyen rendszerszintű hibában vagy adóelkerülési mintában. Az ellenőrzésre történő kiválasztás nem kifejezetten tranzakció típusokra alapozva, hanem inkább iparági számoktól való eltérés alapján történik, de azért vannak „slágertémák”, például pénzügyi tranzakciók és menedzsment szolgáltatások, illetve egyéb speciális ügyletek. Az iparági számokkal való összehasonlítás során a historikus adatokat is figyelembe veszik, tehát az adott adózó tevékenységét évekre lebontva vizsgálja az adóhatóság.

Mennyi adójóváírást tudnék igénybe venni éves szinten? Nézd meg ITT!
 
A transzferár-megállapítás nagyon gyakran érinti a pénzügyi tranzakciókat, azon belül is a kölcsönügyleteket. Ezek megítélésekor a NAV nem a pénzügyi instrumentum megnevezéséből indul ki, hanem tartalmi szempontból vizsgálja azt. Az eljárás során tehát elsődlegesen a szerződés mögöttes tartalma a mérvadó, vagyis, hogy pontosan hogyan oszlanak meg a releváns funkciók és kockázatok a felek között, és ez hogyan minősíti az adott pénzügyi instrumentumot.

Cash-pool esetében fontos a megfelelő háttérdokumentáció

A szakértők tapasztalatai alapján a cash-pool-ok keretében alkalmazandó transzferárakat illetően még mindig viszonylag nagy a bizonytalanság, az adózók nem teljesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan milyen részletekre kell figyelni ennek az ügylettípusnak a transzferárazásával kapcsolatosan.

Az adózónak ehhez kapcsolódóan jellemzően azt kell tudnia bizonyítani, hogy a cash-pool elsődlegesen a likviditás növelését szolgálja. A NAV itt is alapvetően az ügyletben szereplő felek által ellátott funkciókat vizsgálja, méghozzá az adózók által – tipikusan a transzferár nyilvántartás részeként – rendelkezésre bocsátott információk alapján. Megfelelő nyilvántartás hiányában előfordulhat, hogy az adóhatóság téves következtetésre jut annak vonatkozásában, hogy az adott ügylet valóban cash-pool-nak minősül-e, illetve az ennek keretében folyósított összegek tartalmilag kölcsön vagy betéti ügyletekhez hasonlíthatók-e transzferárazási szempontból. A szakértők szerint tehát fontos, hogy maga a cash-pool, és a cash pool tagok, illetve a cash-pool leader és az általuk ellátott funkciók is részletesen kerüljenek bemutatásra a transzferár-nyilvántartásban, lehetővé téve, hogy az adóhatóság eszerint pontosan tudja megítélni az adott ügyletet tartalmi szempontból. „Egy jó cash-pool dokumentáció nemcsak arra tér ki, hogy a benne lévő hitel, illetve betét-ügyletnek mik a körülményei és mik az alkalmazott kamatok, hanem arra is, hogy az adott egyenlegek hogyan változnak, ki milyen funkciókat lát el, különös tekintettel a cash-pool leaderre” – mondta Helybély Judit, a Deloitte transzferár csoportjának igazgatója.

A járvány hatásai a transzferárakra

A koronavírus járvány hatásai a transzferárazást sem kerülik el. Elsősorban a nemzetközi cégek leányvállalatait állítja kihívás elé, akik alacsonyabb kockázatú tevékenységet végeznek, pl.: bérgyártók, disztribútorok vagy szolgáltatóközpontok. Azonban a nehezebb időszakban ezen rutintevékenységet folytató cégek profitja is veszélybe kerülhet. Az adóhatóság már elkezdte a felkészülést a megfelelő ellenőrzési gyakorlat kialakítására ilyen esetekre is, ami minden bizonnyal speciális benchmark kutatásokkal és egyedi ellenőrzésekkel fog járni.
 
„A járvány miatt kialakult helyzetnek köszönhetően különösen izgalmas időszaknak nézünk elébe a transzferárak ellenőrzésének tekintetében is. Az egyszerű profillal rendelkező cégeknél eddig jól bevált transzferár-modell a járványhelyzet miatt veszélybe kerülhet. Ez bő egy év múlva lesz aktuális téma, de a felkészülést már most érdemes elkezdeni” – tette hozzá Tóth Hedvig, a Deloitte transzferár csoportjának igazgatója.

Hozzászólások

Lendületet kaptak a magyar vásárlók, de még nincs minden rendben

Szeptemberben elején a járvány során megtorpanó kiskereskedelmi forgalom felpörgött, de a növekedés felemásan alakult – áll Németh Dávid, a K&H vezető elemzője által készített összeállításban. Az élelmiszereknél és a gyógyszereknél kiugró volt a többlet, az elektronikai cikkeknél viszont drasztikus csökkenés látható. Kiderül az is, mi kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb növekedési pályára kerüljön a kiskereskedelem.
2020. 10. 01. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújult az Appeninn Nyrt. menedzsmentje

Megtartotta rendkívüli közgyűlését az Appeninn Nyrt., amelynek keretében szinte teljes mértékben átalakult a társaság igazgatótanácsának és auditbizottságának összetétele, továbbá megerősítették az igazgatótanács által áprilisban, a jogszabályi kötelezettségeknek történő megfelelés érdekében közgyűlési hatáskörben meghozott döntéseket. A nagyrészvényesek javaslataira több széleskörű tapasztalattal rendelkező szakembert is megválasztottak vezető tisztségviselőnek, az ülést követően pedig az igazgatótanács megválasztotta a vállalat vezérigazgatójának dr. Bihari Tamást.
2020. 10. 01. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig érezte meg a járványt a Market Építő Zrt.

A Market Építő Zrt. idei forgalma 180 milliárd forint körül alakulhat, ami éves összevetésben a koronavírus-járvány negatív hatása ellenére is csupán 3-5 százalékos csökkenést jelent, az árbevétel várható alakulásában az is szerepet játszik, hogy a BMW gyár beruházása 2021-re tolódott - mondta a vállalat vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2020. 10. 01. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BKIK javaslatai a kormány és a főváros részére a budapesti taxisokat sújtó elhúzódó válsághelyzet enyhítésére

A taxis szakma számára levélben kért a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hosszú távú enyhítését célzó intézkedéseket a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől.
2020. 10. 01. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már 250 sikercég a BÉT50 közösségben – megérkezett az ötödik kiadvány

Ötödik alkalommal publikálta a Budapesti Értéktőzsde a BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete című kiadványát. Az évente 50 sikeres hazai középvállalatot bemutató publikáció az idén 30 éves BÉT tőzsdeaspiráns vállalatok támogatását célzó törekvésének egyik legjelentősebb eszköze, amely amellett, hogy megjelenési lehetőséget biztosít az érintett vállalatoknak, bemutatásuk útján a kkv-szektor és a lakosság számára is inspirálóan hathat.
2020. 10. 01. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10%-kal nőttek az átlagbérek Magyarországon

Bár az idén 10 százalékkal nőttek az átlagbérek, jövőre visszafogottabb növekedésre lehet számítani.
2020. 10. 01. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 2020-as cafeteria piacát is átírja a koronavírus-járvány: év végi buli helyett kapnak-e jutalmat a munkavállalók?

A koronavírus-járvány a cafeteria-juttatások piacán is rendkívüli helyzetet eredményezett. A hagyományos év végi céges bulik, vacsorák idén valószínűleg elmaradnak. Helyettük, ha a cégek helyzete lehetővé teszi, akár béren kívüli juttatást is kaphatnak a munkavállalók. A cafeteria-piacon rendkívül mozgalmas év 2020: az Erzsébet-utalvány megszűnt, de Nemzeti Utalvány néven új szereplő is érkezett, míg a jogszabályváltozásoknak köszönhetően kedvezőbbé vált a SZÉP kártya adózása – derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakértő elemzéséből.
2020. 10. 01. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyit költ a magyar ember egészségügyi termékekre?

Magyarországon havonta átlagosan 15 ezer forintot költöttek az emberek az egészséggel kapcsolatos termékek vásárlására, legnagyobbrészt gyógyszerekre - derül ki az augusztusi Cofidis Hitel Monitorból.
2020. 10. 01. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bíróság elé került az Audi igazgatótanácsának volt elnöke

Elkezdődött szerdán Münchenben a német Volkswagen csoporthoz (VW) tartozó Audi autógyártó társaság igazgatótanácsa volt elnökének büntetőpere, amelyet a csoport dízelbotrányával összefüggésben csalás vádjával indult.
2020. 10. 01. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezeket a számokat húzták ki a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 30-án megtartott 40. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 09. 30. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős eredményjavulást ért el a Opus Global

Az Opus Global 2020. első fél évében konszolidált szinten 2,945 milliárd forint teljes átfogó eredményt ért el a tavalyi év ugyanezen időszakának proforma 1,288 milliárdos veszteségével szemben, ez 4,233 milliárd forint eredményjavulást jelent - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 09. 30. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelte bevételét a Duna House Holding

A Duna House Holding az első fél évben 4,41 milliárd forint bevételt ért el a tavaly első fél évi 3,9 milliárd forint után - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jelentésében.
2020. 09. 30. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 7 milliárd forintos árbevétellel zárta az első félévet az OTT-ONE Nyrt.

Működésének eddigi legmagasabb árbevételét, közel 7 milliárd forintot ért el az idei első félévben az OTT-ONE Nyrt., amely közel 5,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának értékét – áll a társaság által a Budapesti Értéktőzsdén közzétett üzleti jelentésben. A társaság a félév során eredményesen alkalmazkodott a megváltozott piaci körülményekhez, továbbá nagymértékű profiltisztítást hajtott végre, amely elősegíti a társaság core tevékenységeinek előtérbe helyezését és a hosszú távon eredményes működés biztosítását.
2020. 09. 30. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma a Mol a nap nyertese

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,81 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 32 923,53 ponton zárt szerdán.
2020. 09. 30. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felkészült a posta és a NAV a karácsonyi nemzetközi forgalomra

Felkészült a Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a karácsonyi nemzetközi forgalom miatti többletfeladatokra, a külföldről interneten vásárolt ajándékokat érdemes minél előbb megrendelni - hívta fel a figyelmet a Magyar Posta Zrt. logisztikai üzemeltetési igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2020. 09. 30. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Év végéig fennmarad a 10 százalék körüli béremelkedési ütem

Az idei év végéig fennmarad a 10 százalék körüli béremelkedési ütem, amit az összetételhatás is segít, azzal hogy a statisztikából kikerülő, részmunkaidőbe, vagy tartalékállományba átirányított munkavállalók az alacsonyabb keresetűek közé tartoztak korábban. A növekedés ütemét kötelező és a megállapodásokból eredő béremelések stabilan fenntartják, de jövőre a vállalatok már óvatosabban fognak ilyen kötelezettségeket vállalni - kommentálták a KSH legfrisseb adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2020. 09. 30. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új logisztikai központot épít a Marso Kft.

Új logisztikai központot épít a gumiabroncs nagykereskedelmi Marso Kft. Dunaharasztiban, a magyar tulajdonban lévő cég 4,6 milliárd forintos beruházása 50 új munkahelyet teremt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2020. 09. 30. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megduplázhatják az orvosok bérét?

Az Origo internetes lap információi szerint a kormány szerdán az orvosi kamara javaslatairól tárgyal; a testület a hálapénz büntetőjogi betiltását és jelentős orvosi béremelést javasol.
2020. 09. 30. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi a magyar átlagkereset?

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,9 százalékos emelkedéssel 413 ezer 360 forintra nőtt. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 ezer 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 ezer 300 forint volt, mindkettő 10,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2020. 09. 30. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tarolt a magyar márka a világ legrangosabb ételkóstoló versenyén

A Grapoila olajsajtoló mind a hat nevezett terméke csillagot kapott a világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai világversenyén, a Great Taste Awards-on. A cég olajai és lisztjei túlzás nélkül levették a lábukról a zsűritagokat, akik a hagyományhoz hűen ezúttal is vakon kóstoltak, hogy semmi ne befolyásolja az ítéletüket. A győzelem kizárólag a minőségi alapanyagokon, a szakértelmen és a technológián múlt ebben az évben is, a Grapoila pedig minden túlzás nélkül az idei kiírás egyik legnagyobb nyertese lett.
2020. 09. 30. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások: