Citromsavgyár épül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében létesíti európai citromsav-gyárát a kínai RZBC vállalatcsoport, ezáltal a világ citromsav-termelésének mintegy 5%-a a borsodi üzemből származik majd. A több mint 30 milliárd forintos beruházás 165 embernek teremt munkahelyet, amelyhez a Kormány 1 milliárd forintos támogatást nyújt.

Citromsavgyár épül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A citromsav és annak sóiból készült termékek kutatásával, fejlesztésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozó Rizhao Jin He Biokémiai Csoportot (RZBC Csoport) 1993-ban alapították Kínában. A vállalatcsoport termékeit az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar is felhasználja. Világviszonylatban a citromsav termelési kapacitása körülbelül évi 1,85 millió tonna és ebből nagyságrendileg 1,05 millió tonna származik Kínából. Az RZBC évi 250 ezer tonnás kapacitása Kína termelésének kb. 23%-át, a világ termelésének pedig több mint 13%-át fedi le. Az RZBC vállalatcsoport mára a piacvezetők közé tartozik világszerte, a vállalat termékei több mint 100 országban és régióban – így például az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, a Közel-Keleten, Afrikában – keresettek. Az RZBC fő vásárlói között található a Coca-Cola, a Pepsi CO, a Danone vagy éppen a KRAFT Foods is. 2013. évi nettó árbevétele meghaladta a 184 millió eurót.

 

Az RZBC európai terjeszkedési szándékát az európai piac indokolja, tekintettel arra, hogy kontinensünkön – elsősorban az élelmiszeripar részéről – nagy kereslet mutatkozik a citromsavra, aminek jelentős részét azonban jelenleg csak importtal lehet kielégíteni. A kimagasló, évi 3-4%-os növekedést mutató világpiaci kereslet minél közelebbi kiszolgálása érdekében az RZBC vállalatcsoport egy európai gyártó kapacitás létrehozásába kezdett, melyhez Magyarországot, azon belül is a borsodi régiót szemelték ki üzemük helyszínéül. A beruházás értéke meghaladja majd a 30 milliárd forintot, s 165 embernek teremt majd munkahelyet. A leendő üzem éves termelési volumenét 100 000 tonnára tervezik, amely így akár majd a világpiac több mint 5%-át is képes lesz majd lefedni.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban ma tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes az eseményen elmondta, hogy „Magyarország lett Európa kapuja a kínai vállalatok számára.”

 

Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete köszöntőjében elmondta, hogy az RZBC Magyarországon való letelepedése is bizonyítja, hogy a kínai vállalatok a magyar befektetési környezetbe, Magyarország gazdasági fejlődésének egyre biztatóbb kilátásaiba és a két ország közötti kapcsolat jövőjébe nagy bizalmat fektetnek.

 

Kou Guangzhi, az RZBC-HBBC igazgatóságának elnöke kifejtette, hogy „többszöri helyszínlátogatás és a Magyar Kormánnyal, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, illetve egyéb illetékes intézményekkel való eszmecserék után, fontos kérdésekben sikeresen megállapodtunk, ezért úgy döntöttünk, hogy Magyarországon valósítjuk meg az első külföldi befektetési projektünket. A Magyar Kormánytól nagy segítséget és támogatást kaptunk. A Kormány keleti nyitás politikája is növelte bizalmunkat Magyarország iránt. A vállalatcsoport igazgatóságának elnöke hozzátette, hogy „bízom benne, hogy sikeres lesz a magyarországi projektünk, és egy újabb lökést fogunk adni a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok még szorosabbá tételéhez, valamint elő fogjuk tudni segíteni a helyi gazdaság és társadalom fejlődését.

 

A Kormány a beruházást egyedi kormánydöntés alapján 1 milliárd forinttal támogatja, melyért cserébe az RZBC a 165 fő foglalkoztatására 2024 végéig vállalt előre szerződéses kötelezettséget.

Hozzászólások

Orbán Viktor a volt kanadai miniszterelnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délelőtt a Karmelitában fogadta Stephen Harpert, Kanada korábbi miniszterelnökét, a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) elnökét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán.
2019. 08. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 34. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 08. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál többen látogattak el a Strand Fesztiválra

A vártnál jóval többen, 126 ezren látogattak el Zamárdiba, a MOL Nagyon Balaton nyárzáró eseményére, a Strand Fesztiválra, amely vasárnap hajnalban ért véget - közölték a szervezők az MTI-vel.
2019. 08. 25. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Marad a meleg idő

Augusztus utolsó napjaiban is marad a nyárias meleg, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal. Továbbra is sok lesz a napsütés, helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2019. 08. 25. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alacsonyabban zárt a BUX

A múlt pénteki záráshoz képest 1,22 százalékkal, 486,32 ponttal alacsonyabban, 39 519,58 ponton fejezte be a hetet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX.
2019. 08. 25. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja

Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap déli Híradójában.
2019. 08. 25. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig ennyien igényelték a bölcsődei támogatást

Már több mint ötszázan igényelték a két hete bejelentett, havi legfeljebb 40 ezer forintos bölcsődei támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. 08. 25. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Alibaba elhalasztja részvénykibocsátását

Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba csoport elhalasztja Hongkongba tervezett részvénykibocsátását az ázsiai pénzügyi központot eluraló politikai feszültség növekedése miatt - értesült a Reuters hírügynökség bennfentes forrásokból.
2019. 08. 25. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a méhcsaládok száma Magyarországon

A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2018)
2019. 08. 25. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar női jégkorong-válogatott legyőzte Svájcot

A magyar női jégkorong-válogatott 2-0-ra legyőzte Svájc együttesét a háromcsapatos érdi felkészülési torna utolsó mérkőzésén, szombaton.
2019. 08. 25. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar kultúra és a néphagyomány a magyar közösségek megmaradásának alapja

A magyar kultúrára és a néphagyományra támaszkodás és továbbadásuk a külhoni magyar közösségek számára a megmaradás alapja - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Nagyidán szombaton Potápi Árpád János erről a Kassához közeli településen megépült Ilosvai Há ünnepélyes átadóján mondott köszöntőjében
2019. 08. 25. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szárnnyal bővítik a Mindszenty Általános Iskolát Esztergomban

Megkezdődött a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola bővítése, egyházi forrásokból 542 millió forintért új szárnnyal bővítik az épületet - mondta el az intézmény igazgatója csütörtökön az MTI-nek.
2019. 08. 24. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 34. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 08. 24. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarul is feltünteti a határon túli állomásneveket a MÁV

Magyarul is szerepelnek majd a szomszédos országok vasútállomásai a MÁV utastájékoztató kijelzőin és tábláin a külföldi hivatalos elnevezések mellett - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.
2019. 08. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés Pécsett

Mintegy 4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés a százéves Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) pécsi sporttelepén, a beruházás alapkövét pénteken rakták le.
2019. 08. 24. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az államháztartás egyenlege

az államháztartás egyenlege; a központi költségvetés egyenlege; milliárd forint
2019. 08. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeptember közepén jelenik meg Eötvös Péter új lemeze

Eötvös Péter, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, az egyik legismertebb magyar operaszerző szeptember 13-án megjelenő Gliding című új albuma a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült - közölte a Peter Eötvös Contemporary Music Foundation az MTI-vel.
2019. 08. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte zivatarra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra és vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2019. 08. 24. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Innovációs kisvállalkozás új üzemét avatták Nagykanizsán

Fémmegmunkálással foglalkozó, robottechnológiát is alkalmazó kisvállalkozás 165 millió forintos beruházással épült új üzemét avatták fel pénteken Nagykanizsán.
2019. 08. 24. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Dinnyefogyasztást ösztönző kampány indult

Dinnyefogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum (AMC), az akcióval az idén hosszabb dinnyeszezonra szeretnék felhívni a figyelmet.
2019. 08. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: