Citromsavgyár épül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében létesíti európai citromsav-gyárát a kínai RZBC vállalatcsoport, ezáltal a világ citromsav-termelésének mintegy 5%-a a borsodi üzemből származik majd. A több mint 30 milliárd forintos beruházás 165 embernek teremt munkahelyet, amelyhez a Kormány 1 milliárd forintos támogatást nyújt.

Citromsavgyár épül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A citromsav és annak sóiból készült termékek kutatásával, fejlesztésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozó Rizhao Jin He Biokémiai Csoportot (RZBC Csoport) 1993-ban alapították Kínában. A vállalatcsoport termékeit az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar is felhasználja. Világviszonylatban a citromsav termelési kapacitása körülbelül évi 1,85 millió tonna és ebből nagyságrendileg 1,05 millió tonna származik Kínából. Az RZBC évi 250 ezer tonnás kapacitása Kína termelésének kb. 23%-át, a világ termelésének pedig több mint 13%-át fedi le. Az RZBC vállalatcsoport mára a piacvezetők közé tartozik világszerte, a vállalat termékei több mint 100 országban és régióban – így például az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, a Közel-Keleten, Afrikában – keresettek. Az RZBC fő vásárlói között található a Coca-Cola, a Pepsi CO, a Danone vagy éppen a KRAFT Foods is. 2013. évi nettó árbevétele meghaladta a 184 millió eurót.

 

Az RZBC európai terjeszkedési szándékát az európai piac indokolja, tekintettel arra, hogy kontinensünkön – elsősorban az élelmiszeripar részéről – nagy kereslet mutatkozik a citromsavra, aminek jelentős részét azonban jelenleg csak importtal lehet kielégíteni. A kimagasló, évi 3-4%-os növekedést mutató világpiaci kereslet minél közelebbi kiszolgálása érdekében az RZBC vállalatcsoport egy európai gyártó kapacitás létrehozásába kezdett, melyhez Magyarországot, azon belül is a borsodi régiót szemelték ki üzemük helyszínéül. A beruházás értéke meghaladja majd a 30 milliárd forintot, s 165 embernek teremt majd munkahelyet. A leendő üzem éves termelési volumenét 100 000 tonnára tervezik, amely így akár majd a világpiac több mint 5%-át is képes lesz majd lefedni.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban ma tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes az eseményen elmondta, hogy „Magyarország lett Európa kapuja a kínai vállalatok számára.”

 

Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete köszöntőjében elmondta, hogy az RZBC Magyarországon való letelepedése is bizonyítja, hogy a kínai vállalatok a magyar befektetési környezetbe, Magyarország gazdasági fejlődésének egyre biztatóbb kilátásaiba és a két ország közötti kapcsolat jövőjébe nagy bizalmat fektetnek.

 

Kou Guangzhi, az RZBC-HBBC igazgatóságának elnöke kifejtette, hogy „többszöri helyszínlátogatás és a Magyar Kormánnyal, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, illetve egyéb illetékes intézményekkel való eszmecserék után, fontos kérdésekben sikeresen megállapodtunk, ezért úgy döntöttünk, hogy Magyarországon valósítjuk meg az első külföldi befektetési projektünket. A Magyar Kormánytól nagy segítséget és támogatást kaptunk. A Kormány keleti nyitás politikája is növelte bizalmunkat Magyarország iránt. A vállalatcsoport igazgatóságának elnöke hozzátette, hogy „bízom benne, hogy sikeres lesz a magyarországi projektünk, és egy újabb lökést fogunk adni a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok még szorosabbá tételéhez, valamint elő fogjuk tudni segíteni a helyi gazdaság és társadalom fejlődését.

 

A Kormány a beruházást egyedi kormánydöntés alapján 1 milliárd forinttal támogatja, melyért cserébe az RZBC a 165 fő foglalkoztatására 2024 végéig vállalt előre szerződéses kötelezettséget.

Hozzászólások

Enyhítették a vádlottak büntetését a Buda-Cash-ügyben

Enyhítette a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak büntetését a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, az első- és a másodrendű vádlottak első fokon megállapított büntetését pedig helyben hagyta.
2020. 01. 23. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan nő az első lakásvásárlók száma

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt év fordulópontot jelentett az első lakásvásárlók számában, és újra nő a részarányuk az ingatlanpiacon a Duna House adatai szerint.
2020. 01. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eindult az ÉletMentő mobilalkalmazás

Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő elnevezésű mobilapplikáció, amely gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a segítségre szorulók számára - jelentették be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a fejlesztő cég közös csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2020. 01. 23. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőtt az IKEA forgalma 2019-ben

Az IKEA Magyarország forgalma 20,5 százalékkal, 90,3 milliárd forintra nőtt a vállalat 2018. szeptember 1-től 2019. augusztus 31-ig tartó pénzügyi évében az előző évihez képest - ismertették a lakberendezési lánc regionális vezetői a vállalat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2020. 01. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Törvényerőre emelkedett a Brexit-törvény

Törvényerőre emelkedett csütörtökön a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által jóváhagyott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.
2020. 01. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 226,23 pontos, 0,51 százalékos emelkedéssel, 44 823,28 ponton zárt csütörtökön.
2020. 01. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik az ápolói béremelés

A kormány elkötelezett az egészségügy humánerőforrás-fejlesztése iránt, ezért folytatódnak a béremelések és tovább fejlesztik a nővérszállók hálózatát is - jelentette ki az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének szakmai napján, csütörtökön Budapesten.
2020. 01. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Wizz Air közvetlen járatot indít Budapest és Santander között

A Wizz Air 2020. június 2-tól közvetlen légijáratot indít Budapest és Santander között heti két alkalommal a nyári szezonban, ezzel a légitársaság eddigi hét spanyolországi úti célja mellett az Ibériai-félsziget északi része is megnyílik a magyar utazók számára - közölte a diszkont légitársaság csütörtökön az MTI-vel.
2020. 01. 23. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EKB 50 milliárd forint hitelt ad a magyar oktatás fejlesztésére

Az Európai Beruházási Bank (EBB, angolul EIB) 50 milliárd forint (150 millió euró) hitelt nyújt Magyarországnak az oktatási infrastruktúra fejlesztésére, megújítására - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a hitelszerződés aláírását követően.
2020. 01. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérséklődik a hideg a napokban

A hétvége első felében néhol akár mínusz 10 fok körüli értékek is lehetnek, majd mérséklődik a hideg. Míg egyes helyeken napközben is csak plusz 1 fok lesz, másutt akár plusz 9 fokig is melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.
2020. 01. 23. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tejfogyasztást ösztönző iskolai kampány indult

Csaknem 100 általános iskolára kiterjedően indított tejfogyasztást népszerűsítő kampányt a Tej Terméktanács - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.
2020. 01. 23. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
2020. 01. 23. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeb

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az AgroMash Expón, a szerződés alapján nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segítik a zöldség-gyümölcságazat hatékonyságának és versenyképességének javítását - közölte a két szervezet csütörtökön az MTI-vel.
2020. 01. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az álláskeresők száma decemberben

Az álláskeresők száma 2019. decemberében 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest; a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a decemberi zárónapon 234 900 álláskereső szerepelt.
2020. 01. 23. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2,5 millió autópálya-matrica jár le január végével

Január 31-én 2,5 millió, éves autópálya-matrica jár le, így a hónap végi vásárlási tumultus elkerülése érdekében arra kéri az autósokat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.), hogy mielőbb váltsák meg a 2020-ra szóló megyei és országos úthasználati jogosultságokat - mondta Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 23. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zárul az olló: megéri-e még ingatlanba fektetni?

Látványos növekedést értek el 2007-hez képest mára az ingatlan- és az albérletárak Európában, és azon belül Magyarországon is. A 2013-as évet követően azonban az áremelkedés jóval meghaladta a bérleti díjak drágulásának mértékét, ami nem kedvezett a bérleti hozamoknak. A kiadási célú lakásvásárlás ugyanakkor egyes helyeken még mindig jó üzlet lehet, és az ingatlanár-emelkedésben is vannak még lehetőségek – mutat rá friss elemzésében az OTP Ingatlanpont.
2020. 01. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB megbírságolta a 4iG Nyrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulását vizsgálta, és megállapította, hogy a 4iG Nyrt. jogsértő módon állította össze a bennfentesek jegyzékét, a jogsértés miatt a jegybank 5 millió forintra bírságolta a céget. Egyúttal a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is intézkedett, mert a cég megsértette a bennfentes információ közzétételének késleltetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.
2020. 01. 23. 10:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Tizenháromezer gyermek kapott ajándékcsomagot az Élelmiszerbanktól

Tizenháromezer nélkülöző gyermek kapott ajándékcsomagot az ünnepek alatt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület jótékonysági programjában - közölték a szervezők az MTI-vel.
2020. 01. 23. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kkv-k adóemelésre készülnek 2020-ban

A hazai kkv-k várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index számottevően, 8 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. Bár az index továbbra is a pozitív tartományban van, és összességében bizakodva tekintenek a cégek 2020-ra, a mostani hangulatromlás mögött az áll, hogy a kkv-k növekvő közterhekre számítanak idén.
2020. 01. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

100 milliós bírságot kapott a BKV és a BKK

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága együttesen 115 millió forintos bírságot szabott ki a Budapesti Közlekedési Zrt.-re (BKV) és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-re (BKK) fővárosi közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatos törvénysértés miatt - tette közzé a döntőbizottság a honlapján szerdán.
2020. 01. 23. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások: