Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 45 781,35 ponton zárt pénteken, 875,37 ponttal, 1,95 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.

Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten

A részvénypiac heti forgalma 51,84 milliárd forint volt az előző heti 61,75 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek.
    

Az Equilor Befektetetési Zrt. MTI-nek küldött heti összefoglalójában kiemelte, hogy a héten új csúcson járt a BUX index, köszönhetően a pozitív nemzetközi befektetői hangulatnak, és annak, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő javított a hazai adósosztályzathoz rendelt kilátásán.
    

A héten több nagy tőzsdei vállalat is közzétette a tavalyi negyedik negyedévre, illetve a teljes évre vonatkozó gyorsjelentését. A Magyar Telekom osztalékvágásának hírét negatívan értékelte a piac, míg a Mol gyorsjelentését inkább pozitív befektetői hangulat övezte.
    

A Magyar Telekom a gyorsjelentéssel egy időben közölte: a cég vezetése úgy döntött, 20 forintra mérsékli az idén fizetendő osztalékot, ami jelentős csökkenés a korábbi 25 forinthoz, illetve az ígért 27 forinthoz képest. Az Equilor szerint ezt csak részben ellensúlyozza, hogy 5,2 milliárd forint értékben sajátrészvényt tervez visszavásárolni a cég, a részvényesekre eső teljes kifizetés így is enyhén csökken.

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor
    

A Mol arról számolt be, hogy teljesültek a 2019-re kitűzött célok, az éves tisztított EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2,44 milliárd dollárt ért el, szemben a 2,4 milliárd dolláros prognózissal. Az idei évre 2,5 milliárd dolláros EBITDA-célt tűzött ki a vezetőség. A tavalyi év egyszerűsített szabad pénzárama dollárban számolva 74 százalékkal csökkent 2018-hoz képest, ezért jelentős az esély egy szerényebb osztalékra idén - írta az Equilor.
   
A Rába minden fronton csökkenő kereslettel szembesült a tavalyi negyedik negyedévben, aminek eredményeképpen mind a belföldi, mind az exportértékesítés jelentősen visszaesett. A futóműüzletág forgalma 6,5 százalékkal, az alkatrészüzletágé 11,3 százalékkal, míg a jarműdivízió értékesítése 37,7 százalékkal maradt el a bázisidőszaktól. A negyedév árbevétele összesen 14,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.
    

Az OTP a héten megállapodott a szlovák leánybank eladásáról az OTP. A vevő a prágai székhelyű CSOB, a belga KBC csoport tagja. Az eladási árat nem közölték, de valószínűleg könyv alatti értéken kelt el a leánybank. A szlovák egység 1,8 százalékos piaci részesedéssel bír, 2016-2018 között veszteséggel zárt, míg a tavalyi év első kilenc hónapja során elért profitja 0,6 százalékát adta a konszolidált eredménynek.
   
Jövő hét kedden dönt a monetáris tanács a monetáris kondíciók alakításáról. A tanács először ül össze azt követően, hogy a fogyasztói árindex 4,7 százalékra emelkedett januárban, és Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kijelentette: a jegybank kész minden eszközt bevetni, hogy visszaterelje az inflációt a toleranciasávon belülre. Elemzők szerint a jegybank nem nyúl sem az alapkamathoz, sem az egynapos betéti kamathoz, és többségük az infláció csökkenését várja a következő hónapokban, ugyanakkor arra számítanak, hogy a jegybank tovább csökkenti a kiszorítandó likviditást március végéig.
   
Az Equilor összefoglalójában megemlíti, hogy az MNB a héten egyeztetést folytatott a kereskedelmi bankokkal a bankközi kamatok alakulásáról. A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a jegybank szerint az elmúlt napokban tapasztalható kamatemelkedés túlzott volt. Az MNB erre úgy reagált, hogy a BUBOR mozgását piaci fejlemények indokolták, és a szerdai találkozó a kereskedelmi bankokkal folytatott, rendszeres konzultáció részét képezte. A 3 hónapos BUBOR két hét alatt 0,29 százalékról 0,63 százalékra emelkedett, pénteken 0,6 százalékon állt.
   
A héten a Richter-részvények ára 1,95 százalékkal emelkedett, pénteken  7055 forinton zárt a papír, heti forgalma 11 milliárd forint volt.
    

Az OTP árfolyama 1,12 százalékkal nőtt, 15 320 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 25,6 milliárd forintot.
    

A Mol 5,48 százalékkal erősödött, pénteki zárórára 2696 forint volt, heti forgalma megközelítette a 9,7 milliárd forintot.
    

A Magyar Telekom árfolyama 3,21 százalékkal, 437,5 forintra esett, heti forgalma 2,8 milliárd forint volt.
   
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3683,65 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 9,21 ponttal, 0,25 százalékkal alacsonyabban.

Hozzászólások

Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

A Mapei Kft. 400 szakember megkérdezésével felmérést végzett a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól.
2020. 04. 01. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Olajpiac - Trump a szaúdi és az orosz vezetővel tárgyal

A WTI 20,1 dollár volt ma reggel a májusi határidőre, ami azt jelenti, hogy a tegnapi rövid emelkedést követően ismét erős nyomás van az árfolyamokon.
2020. 04. 01. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel indították a napot az európai piacok

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 04. 01. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Május 15-ig kell nyilatkozniuk a több tartási hellyel rendelkező állattartóknak

Május 15-ig kell adatot szolgáltatniuk az állatok létszámáról és tényleges tartózkodási helyéről azoknak a állattartóknak, akik tenyészetükre több regisztrált tartási hellyel rendelkeznek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2020. 04. 01. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fiatal programozók segítik a mentők munkáját

A koronavírus elleni küzdelmet segítő, gyors informatikai fejlesztéseket létrehozó együttműködésbe kezdett az Országos Mentőszolgálat és a Codecool programozóiskola.
2020. 04. 01. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.
2020. 04. 01. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alkalmazkodnak a vállalkozók a válsághelyzethez

A legkülönfélébb ötletekkel próbálnak meg a vállalkozók alkalmazkodni a járvány körülményeihez, köztük nem egy olyan is lehet, amely a kilábalás után is fennmaradó üzleti modellé válhat, persze sok cégnek az egyetlen lehetősége a folytatáshoz, az átmeneti kivárás.
2020. 04. 01. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sorra mondják le közgyűléseiket a tőzsdei társaságok

A tőzsdei társaságok sorra halasztják el közgyűlésüket a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt. Mivel a jogszabályok szerint az éves rendes közgyűlést április 30-ig meg kell tartani, és a meghívót legalább 30 nappal korábban közzé kell tenni, több társaság is meghirdette az új időpontot.
2020. 04. 01. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A korlátozás ellenére továbbra is várják a véradókat

A kijárási korlátozás ideje alatt is várják a véradókat, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt szigorú intézkedéseket vezettek be - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kedden az MTI-vel.
2020. 04. 01. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

51 járművet vásárolt a Volánbusz

A Volánbusz Zrt. járműállománya 20 Volvo és 31 Mercedes-Benz autóbusszal bővült - közölte a közlekedési szolgáltató az MTI-vel kedden.
2020. 04. 01. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakulnak a magyar átlagkeresetek - egy ábrán

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2020. 04. 01. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így érinti a koronavírus-járvány miatti fizetési moratórium a hitelpiac szereplőit

Egy hete léptek életbe a koronavírus-járvány miatti fizetési moratórium részletszabályai, de számos olyan kérdés van, amivel a lakossági és vállalati ügyfelek még csak most szembesülnek. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakemberei ezért 12 pontban összegyűjtötték a moratóriummal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat.
2020. 04. 01. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbította leállását az esztergomi Suzuki gyár

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában az eredetileg március 23-tól április 3-ig bejelentett leállást további két héttel meghosszabbítja - közölte a vállalat kommunikációs vezetője kedden az MTI-vel.
2020. 04. 01. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Indul a viharjelzés az ország nagy tavain

Április elsején elindul és október végéig üzemel a viharjelzőrendszer a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden az MTI-t.
2020. 04. 01. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elérhetővé vált az Országos Széchényi Könyvtár webarchívuma

Nyilvánosan is elérhetővé tette webarchívumát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK); az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett webaratások eredményei között kutathatnak az érdeklődők.
2020. 04. 01. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fizetési haladékot ad a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a koronavírus járvány mikrovállalkozásokat érintő hatásának enyhítése érdekében valamennyi, a Budapest Mikrohitel Programban fennálló tartozással rendelkező ügyfele számára 2020. december 31-ig fizetési haladékot biztosít március 18-tól - közölte a BVK az MTI-vel kedden.
2020. 04. 01. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Mostantól kardiológusokkal is lehet telefonon konzultálni

Telefonos konzultációt indít a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, amelyen keresztül kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot azok, akiknél mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős szívdobogás, vérnyomáskiugrás vagy egyéb panasz jelentkezik - közölték kedden a koronavirus.gov.hu honlapon.
2020. 03. 31. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyíltak a Magyar falu program pályázatai

Megnyíltak a Magyar falu program első pályázatai, amelyben orvosi szolgálati lakásra, orvosi rendelők fejlesztésére és orvosi eszközök beszerzésére nyújthatják be pályázatukat kedd délutántól az ötezer lakosúnál nem nagyobb települések, illetve önkormányzati társulások - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.
2020. 03. 31. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2019-ben csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága 30 287 milliárd forintot tett ki, a GDP 64,7 százalékát 2019 végén.
2020. 03. 31. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilenc magyar úszó koronavírus-tesztje lett pozitív

Kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt az elvégzett koronavírus-tesztek - közölte a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azok után, hogy a nap folyamán Kapás Boglárka és Kozma Dominik is bejelentette: megfertőződött.
2020. 03. 31. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: