Diákmunka keresési trükkök vírusválság idején

Vannak klasszikusan diákmunkának tartott állások, de ezek nagyrésze sajnos eltűnt a vírusválság idején és nem is tért vissza. Mit tehetsz, merre indulj, ha jól jönne egy kis mellékes a suli mellett?

Diákmunka keresési trükkök vírusválság idején

Idén elmaradnak a nagy rendezvények, így az olyan klasszikusan diákmunkák közé sorolt állások, mint a szórólapozás, vagy rendezvények támogatása hostessként és irányítóként lényegében eltűntek.

Azt pedig senki nem tudja megmondani, hogy mi jön még a második hullám után. Mutatunk néhány trükköt, amivel könnyedén tudsz diákmunkát találni még ebben a helyzetben is.

 

Az idén elmaradó fesztiválokkal együtt sok, klasszikusan diákmunkának számító pozíció is eltűnt.

A diákmunka nem szűnik meg, sőt!

A vírus megrázta a munkaerőpiacot, de ez a változás tulajdonképpen a diákok malmára is hajtotta a vizet. Mivel a diákok bérezése jóval alacsonyabb és a foglalkoztatásuk is rugalmasabb, számtalan olyan állást hirdetnek most meg a cégek diákok számára, ami korábban csak képzett munkavállalók érhettek el. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lennének jogi szabályozások a diákmunkára is.

Néhány ötlet a kereséshez

Tágítsd ki a keresést azzal, hogy nem csak kifejezetten diákmunkának meghirdetett pozíciókra jelentkezel. Ezek is relevánsak lehetnek:

- Alkalmi munkaként megadott állások szintén kiváló lehetőséget biztosítanak, mert sokszor nem igényelnek képzettséget és a munkaviszony hossza is passzol a diákoknak vállalható keretekhez.

- Részmunkaidőben meghirdetett állásokat suli mellett is vállalhatsz, ha a napi órarendeddel összeegyeztethető.

- A megnövekedett kiszállítási igények szintén kedvezhetnek a diákoknak, mert sok kiszállító állás elvégezhető egy biciklivel is.

Fontos, hogy ragaszkodj az írásos szerződéshez akkor is, ha alkalmi munkaviszonyban foglalkoztatnak.

Mire figyelj?

Mindig legyen írásos szerződésed, akkor is, ha alkalmi munkaviszonyban foglalkoztatnak. Ebben az esetben nem követelné meg a jogszabály, de ha valami vita van, sokkal nehezebb helyzetből indul a pénzbehajtás, mint szerződéssel a kezedben.

18 évnél fiatalabb munkavállaló esetében mindig szükség van a szülők írásos hozzájárulásához. 16 évesnél fiatalabbak csak nyári szünidőben dolgozhatnak, és 15 év alatt nem vállalhatsz munkát.

Diákoknak ugyanúgy jár a minimálbér és a garantált bérminimum. Ennek aktuális mértékéről mindig tájékozódj, de 2020-ra a minimum órabér 926 Ft, ami 8 órás foglalkoztatásban havi 161 ezer forint. Ha a munka ellátásához középfokú végzettségre vagy szakképzettségre van szükség, akkor az órabér legalább 1.211 Ft, havi 8 órás teljes munkaidőben pedig 210.600 Ft bérezés.

Hozzászólások

Veronika Spanarova lett a Citi magyarországi vállalatának vezérigazgatója

A Citibank Europe plc Veronika Spanarovát nevezte ki a Citi magyarországi vállalatának vezérigazgatójává. Veronika új pozíciójában a Citi magyarországi növekedését célzó munkát irányítja, miközben gondoskodik arról, hogy a vállalat mindenkor megbízhatóan, a legmagasabb normáknak megfelelően végezze üzleti tevékenységét. Veronika Kevin A. Murray helyét veszi át, aki mostantól a Citi lengyelországi szolgáltatóközpontjának vezetői posztját látja el. Új pozíciója mellett Kevin Murray marad a Citi közép-európai régiójának vezérigazgatója.
2020. 09. 24. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az INNOByte-csoportban

A 4iG Nyrt. kötelező vételi ajánlatot tett az INNObyte Zrt. és leányvállalata, az Innoware Kft. többségi tulajdonának megszerzésére, az ajánlatot az INNObyte tulajdonosai elfogadták. Az adásvételi megállapodást a felek október közepéig kötik meg, ezt követően a 4iG 70 százalékos tulajdont szerez az INNObyte Zrt.-ben - közölte a 4iG Nyrt. csütörtökön az MTI-vel.
2020. 09. 24. 10:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Járványhelyzetben is fehéredik a magyar gazdaság

A magyarok 30 százaléka szerint a koronavírus-járvány közepette is folytatódott a magyar gazdaság fehéredése - derül ki a Nézőpont Intézet „Hófehér Gazdaság felé 2020” kutatásából, melyet egy online konferencia keretében mutattak be szerda délelőtt. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára a rendezvényen kiemelte, hogy a gazdaság további fehéredése további adócsökkentéseket tehet lehetővé. A Nézőpont Intézet a Hanns Seidel Stiftunggal együttműködésben immár hagyományosan megrendezte a magyar gazdaság fehéredését vizsgáló konferenciáját – a résztvevők biztonságának érdekében ezúttal az online térben
2020. 09. 24. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggelre.
2020. 09. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszok az ázsiai piacokon

Gyengüléssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, és a még nyitva tartó piacok indexei is mind a veszteséget jelző pirosban álltak.
2020. 09. 24. 08:50
Megosztás:
Hozzászólások:

Jótállási szabályok 2021, új avítási, csere és szavatossági szabályok 2021

A jótállás időtartama az eladási ártól függően fog változni 2021 jabuár 1-től. Lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2021. január 1-jétől a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban. Szakértőink kielemezték a vonatkozó rendeletek legfontosabb elemeit.
2020. 09. 24. 07:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Eldőlt: magyar cipőket vesz a vasutasoknak a MÁV

Összesen mintegy 411 millió forint értékben, 33-35 ezer pár lábbelire írt ki nyílt közbeszerzést a MÁV Zrt. A nemrégiben lezárult tendert az egyetlen ma is működő, munkavédelmi cipőket gyártó hazai vállalat, az Ipoly Cipőgyár Kft. nyerte.
2020. 09. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány kezdete óta a második legtöbb új fertőzöttet regisztrálták Szlovéniában

A járvány kezdete óta a második legtöbb új fertőzöttet regisztrálták Szlovéniában, de Horvátországban is növekedett a napi új esetek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.
2020. 09. 24. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5,5 ezer köbméternyi hulladék terheli a Pilisi Parkerdőt

Az idén több mint 5,5 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot találtak a Pilisi Parkerdőben az erdészek - közölte a nemzetközi hulladékgyűjtő nap alkalmából a Pilisi Parkerdő az MTI-vel szerdán.
2020. 09. 24. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Belgiumban rövidül a karatén ideje

Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése október elsejétől nem lesz kötelező - jelentette be szerdán a kormány.
2020. 09. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb szigorítások Franciaországban

Újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány megfékezésére szerda este a francia kormány: az ország második legnagyobb városában, a délkeleti Marseille-ben azonnali hatállyal bezárnak a vendéglátóhelyek, míg további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban úgynevezett megerősített riasztási állapot lép életbe helyi korlátozásokkal.
2020. 09. 24. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pár éven belül kihalhat az ingatlanközvetítő szakma

Míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018-ban már 35 százalék alatti, és ha az irodák nem növelik nagy léptekben és gyorsan a közvetítés hozzáadott értékét és szakmai színvonalát a fejlett piacokon már működő standardok alkalmazásával, akkor 5 éven belül az arány akár 10 százalék alá is eshet, amivel gyakorlatilag megszűnik az ingatlanközvetítés mint szolgáltatás jelen formájában, mert nem lesz rá szükség.
2020. 09. 24. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2020. 09. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nutex elemzés

2020. 09. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 09. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 09. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 09. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 09. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tíz európai országban vezetik be a német kapcsolatkövető alkalmazás új változatát

Németország után tíz további európai országban is bevezetik a szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kontaktkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) egy igazolt hordozójával - jelentették be szerdán Berlinben.
2020. 09. 24. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A rák valóban csak a test betegsége?

Rák. A rettegett diagnózis, amit hallva az emberek egy pillanat alatt összetörnek. A kegyetlen kór, ami egy egészséges embert is képes pár hónap alatt magatehetetlen beteggé változtatni. Sokan a kemoterápiát tartják az egyetlen megoldásnak, aminek azonban igencsak durva mellékhatásai vannak, és maga a kezelés is rendkívül sok kellemetlenséggel jár. Biztos, hogy ez az egyetlen megoldás?
2020. 09. 24. 03:15
Megosztás:
Hozzászólások: