Dukumentum hitelesítése Ügyfélkapus aláírással, hogyan működik az Ügyfélkapus elektronikus aláírás?

Hogyan lehet egy dokumentumot elektronikusan aláírni Ügyfélkapu segítségével? E-aláírás és hitelesítés ügyfélkapun keresztül. Cikkünkben lépésről lépésre leírjuk az elektronikus aláírás és hitelesítés folyamatát, amit bárki könnyedén meg tud csinálni, ha van Ügyfélkapuja.

Dukumentum hitelesítése Ügyfélkapus aláírással, hogyan működik az Ügyfélkapus elektronikus aláírás?

Az elektronikus aláírás (e-aláírás) lényege

Az egyre inkább terjedő elektronikus ügyintézés alapvetően megköveteli, míg a COVID19 pedig felgyorsította az igényt arra, hogy bármilyen dokumentumot, iratot, szerződést elektronikusan tudjunk aláírni, hitelesíteni, majd azt továbbítani az illetékes hatóság vagy épp üzleti partnereink felé. Cikkünkben most röviden leírjuk az elektronikus aláírás lépéseit, így ha Ön még nem használta ezt sosem, akkor is könnyedén fog menni, csak kövesse útmutatásunkat lépésről-lépésre.

Hatályos jogszabályi háttér

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 325. § (1) bekezdés g) pontja szerint az AVDH-val (AVDH jelentése: azonosításra visszavezetett dokumentum hitelesítés) teljes bizonyító erejű magánokirat hozható létre. Az azonosított személy AVDH-val hitelesített nyilatkozatának teljes bizonyító erejéhez tanúk aláírására sincs szükség.

Dokumentum hitelesítése elektronikus aláírással Ügyfélkapun

1. lépés - hitelesíteni kívánt dokumentum mentése

Mentsük el a hitelesíteni kívánt dokumentumot (szerződést, okiratot stb.) pdf. formátumban a számítógépünkre és nevezzük el úgy, hogy könnyen megtaláljuk (File - Save As/Mentés Másként, a File típusánál válasszuk a PDF-et, ez FONTOS, csak a PDF a jó!)

2. lépés - Nyissuk meg a böngészőnkben (az interneten) a hitelesítés weboldalát

Az Ügyfélkapus e-aláíráshoz szükséges az alábbi honlap megnyitása: https://niszavdh.gov.hu/index (bátran rákattinthat, a weboldal új ablakban fog megnyílni, tehát ez a cikk amit most olvas is nyitva marad, így tudja követni a további lépéseket.)

Ez a képet kell látnia a megnyitott weboldalon:

elektronikus e aláírás és hitelesítés az ügyfélkapu segítségével

 

3. lépés - Kattintson a a Fájl kiválasztás szövegrész melletti fehér mezőbe

A fehér mezőbe való kattintással számítógépéről válassza ki az 1. lépés során elmentett, elektronikus aláírásra váró pdf. fájlt és arra kettőt kattintva töltse fel a hitelesítő rendszerbe. Úgy bizonyosodhat meg a feltöltés sikeréről, hogy a fájl neve kék betűkkel olvasható lesz a korábban üres, fehér felületen. 

4. lépés - Funkciógombok 

A dokumentum sikeres feltöltését követően válasszuk ki a hitelesítés során kívánt fájlformátumot (mi most a példánkban a PDF-et jelöljük meg, de pl. az Adóhatóság, a NAV előszeretettel kéri az ASiC fájlformátumot, szóval, ha az kell, azt "pöttyözzük" be). Ezután kattintsunk az "Elfogadom az ÁSZF-et" szöveg előtti kis négyzetbe, ahol egy sötét színű pipának kell megjelennie. Így, ahogyan képünkön:

pdf file hitelesítése e-aláírás ügyfélkapun

5. lépés Dokumentum elküldése hitelesítésre

Kattintsunk a nagy narancs színű "Dokumentum elküldése" ikonra, és ezt a képernyőt fogjuk látni:

dokumentum beküldése hiteles aláírással e-aláírás működése

6. lépés - Azonosítás Ügyfélkapun keresztül

Amennyiben rendelkezünk Ügyfélkapuval, akkor jelöljük be az "Ügyfélkapu" azonosítást és kattintsunk rá a nagy "Azonosítás" gombra (lényegében itt most belépünk a személyes Ügyfélkapunkba és ezzel igazoljuk, hogy tényleg mi vagyunk azok és ezáltal fog rákerülni a dokumentumra az e-aláírásunk). 

azonosítás és elektronikus aláírás ügyfélkapus hitelesítéssel

7.lépés - Készen is vagyunk az elektronikus aláírással!

Ha sikeres volt az Ügyfélkapus azonosításunk, akkor a képernyőnkön már a hitelesített dokumentum forrását kell látnunk, így:

hitelesített e-aláírt dokumentum letöltése

Itt most két lehetőségünk is van, hogy megkapjuk a hitelesített, elektronikus aláírással ellátott dokumentumot.

8. lépés - Hitelesített, elektronikusan szignózott dokumentum mentése

Kattintson a "Dokumentum letöltése" ikonra és mentse el a számítógépére a kész fájlt.

VAGY

9. lépés - Hitelesített, e-aláírással ellátott dokument küldése e-mailben

Küldd el bárkinek (akár magadnak is) e-mailben a hitelesített dokumentumot. Annyi a teendőd, hogy írd be a fehér mezőbe a címzett e-mail címét, majd kattints a "Nem vagyok robot" fehér négyzetbe (egy zöld pipának kell megjelennie). Végül kattints a "Küldés e-mailben" nagy narancs ikonra. És kész!!!

Ugye, hogy nem is olyan nehéz ez a hitelesítés és elektronikus aláírás, mint gondoltad?

Örülök, hogy segíthettünk! 

 

Készítette: Dr. Győrfi Zoltán - főszerkesztő, ProfitLine.hu

videón is bemutatjuk itt: https://www.youtube.com/watch?v=st4U0rnxXWg

Hozzászólások

Elkészültek a magyar gyártású legeztetőgépek

Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vácon.
2020. 09. 26. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Halláskárosodás - Minden ötödik család érintett, mégsem teszünk eleget ellene

Hazánkban közel egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-as évi becslése szerint 2050-re 900 millió fölé nőhet a halláskárosultak száma a világon. Várható, hogy 30 éven belül majdnem minden tizedik ember halláskárosodott lesz, ami komoly lelki terhet ró a családokra és jelentős kiadásokkal terheli meg az egészségügyi rendszert. A Fül-orr-gége Központ a Hallássérültek Világnapjára készülve vizsgálta meg a magyar lakosság halláskárosodással kapcsolatos ismereteit.
2020. 09. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Madrid tovább növeli a korlátozott zónák számát

Tovább növeli azon területek számát a madridi tartomány vezetése, ahol korlátozzák a lakosok szabad mozgását a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be a helyi autonóm kormány egészségügyi tárcavezetőjének helyettese pénteken.
2020. 09. 26. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszerezte a SZIT minősítést a SunDell

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) nyilvántartásba vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt.-t - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ÉletMentő applikáció lett az Év digitalizációs projektje

Az ÉletMentő applikáció nyerte el az Év digitalizációs projektje címet és megkapta a Gyurós Tibor-díjat is, amellyel a hazai digitalizáció fejlődésében aktívan szerepet vállaló személyeket és vállalkozásokat ismerik el - tudatta az Országos Mentőszolgálat közleményben pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaországban a fertőzöttek száma átlépte a félmilliót

Franciaországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma pénteken átlépte a félmilliót, miután az elmúlt 24 órában ismét csaknem 16 ezer új esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok.
2020. 09. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogy nyugodt nyugdíjas legyél ennyi pénz kell: 19,8 millió forint

A magyarok közel hetven százaléka nem számít arra, hogy a kényelmes megélhetéshez elegendő állami nyugdíja lesz, a meglévő életszínvonal fenntartásához pedig átlag 19,8 millió forint megtakarítást kellene felhalmozni a munkával töltött évek alatt – derül ki a SIGNAL IDUNA Biztosító megbízásából készült piackutatásból 2019 végén.
2020. 09. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évek óta erre vár az ingatlanpiac!

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) vette nyilvántartásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt-t. Ezzel az első olyan társaság lett az országban, amely nem egy már bejáratott tőzsdei jelenlét után választotta ezt a működési formát, hanem végig ment a bevezetés összes lépésén, majd a belépéssel szinte egy időben vált szabályozott ingatlanbefektetési társasággá. Az első „zöldmezős SZIT” megjelenése mérföldkő a magyar ingatlanpiacon
2020. 09. 26. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A MOL elkezdi venni magát - közel 41 millió db részvényről van szó

A MOL Nyrt. az alábbiakról tájékoztatta ma a tőkepiaci szereplőket: a Társaság Igazgatósága döntött maximum 5% MOL részvény megvásárlásának elindításáról.
2020. 09. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Forgalomkorlátozások lesznek a belvárosban

Útszűkületekre, részleges sávlezárásokra, forgalomterelésekre és sebességkorlátozásokra kell számítani szeptember 28. és november 6. között a Váci úton, Bajcsy-Zsilinszky úton, Károly körúton, Múzeum körúton és az Üllői úton a 3-as metróvonal felújítása miatt - tudatta a BKV pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar népesség: Eddig több születés, kevesebb halálozás

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első nyolc hónapjában, miután 4,7 százalékkal több gyerek született és 4,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelország bezárná az összes kőszénbányáját

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját, a bányákban dolgozó vájároknak nyugdíjukig biztosítják jelenlegi foglalkozásuk folytatását - erről állapodtak meg a bányászszakszervezetek és a lengyel kormány képviselői pénteken.
2020. 09. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában jön az ingázók helyzetét könnyítő törvény

Klaus Iohannis román elnök pénteken kihirdette azt a jogszabályt, amely megkönnyíti a határátlépést a koronavírus-járvány idején az ingázóknak, akik különleges bánásmódban részesülnek.
2020. 09. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eurolikviditást nyújtó devizaswap-tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 529 millió euró (192,21 milliárd forint) összegben kötött ügyletet október 1-ei lejárattal - közölte a jegybank pénteken.
2020. 09. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. stratégiai befektetőként érkezett meg a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. életébe

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. és az Opus Global Nyilvánosan Működő Részvénytársaság között létrejött adásvételi szerződés értelmében, a Magyar Nemzeti Bank engedélyezési eljárását követően a Hungarikum Alkusz megvásárolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyilvánosan Működő Részvénytársaság, Opus Global Nyrt. által tulajdonolt 24,85 százalékos részvénycsomagját.
2020. 09. 25. 20:13
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit királyi ház pénzét sem kíméli a járvány

A brit királyi család pénzügyeit sem kíméli a koronavírus-járvány.
2020. 09. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült péntekre a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2020. 09. 25. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

London kivételével mínuszban zártak a tőzsdék

London kivételével indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok vegyes kezdés után.
2020. 09. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyponton a brit államadósság-ráta

A legfrissebb adatok szerint csaknem hat évtizede nem mért magasságba emelkedett a brit államadósság-ráta, mindenekelőtt a nagy-britanniai koronavírus-járvány gazdasági hatásai elleni költségvetési lépések hatalmas összegű hitelpiaci finanszírozása miatt.
2020. 09. 25. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhén erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 35,25 pontos, 0,11 százalékos emelkedéssel, 31 933,26 ponton zárt pénteken.
2020. 09. 25. 18:15
Megosztás:
Hozzászólások: