ESG befektetések – melyek a legfejlettebb és legelmaradottabb régiók?

Az ESG befektetésekről, vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemléletről már több alkalommal olvashattak a Totalreturn.hu portálon. Összefoglalóinkban többek között az alábbi szakmai kérdésekre kerestük a választ: Mi az ESG jelentősége a befektetéseknél? Melyek a legnagyobb tévhitek az ESG befektetések kapcsán? Milyen magyarországi vonatkozásai vannak az ESG-nek?

ESG befektetések – melyek a legfejlettebb és legelmaradottabb régiók?

ESG régiók fejlettség szerint

Mostani cikkünkben az ESG szempontjából legfejlettebb és legelmaradottabb régiókat mutatjuk be, betekintve kicsit a kulisszák mögé, és bemutatva az egyes régiókban rejlő lehetőségeket, vagy kockázatokat.

A legjobban teljesítő ESG régiók

Skandinávia, Benelux-államok, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok – ezek a régiók alkotják a Top 5 listát az ESG szempontok figyelembevételével. Ez persze rendkívül nagy meglepetést azoknak sem okozhat, akik csak kevésbé jártasak a befektetés-elemzések világában. Az eredmények ugyanis erős korrelációt mutatnak más, modern szemléletű törekvésekkel. A legfejlettebb ESG régiók mintegy 10 évvel ezelőtt kezdtek el komolyabban és tudatosan foglalkozni az environmental, social és governance tényezőkkel, megértetve ezek jelentőségét a gazdasági szereplőkkel.

Fontos egy jó ESG-score

Egy kiváló ESG score, vagyis az ESG követelményeknek való megfelelés értékelése a vállalatoknak és a befektetőknek is pozitívum, hiszen mindkét félnek előnyöket kínál:

- Minél adaptívabb egy gazdálkodó szervezet ESG szempontból, annál valószínűbb, hogy több pénzt és tőkét tud bevonzani a finanszírozáshoz. Ez pedig kényelmes mozgásteret biztosít a számára, hiszen így bőséges likviditás mellett, viszonylag olcsón finanszírozhatja magát.

- Befektetői szempontból a legnagyobb előnyt a szarvashibák elkerülése jelenti. Közben egyre több befektető tekinti „hozamnak” a közösségi célok teljesülését, valamint a természeti- és emberi erőforrások kizsákmányolásának visszaszorítását.

Sereghajtó ESG régiók

Ázsia és Afrika ipari régiói vezetik a negatív listát, amiben szintén semmi leglepő nincs. Ebben a régióban sajnos:

- elég sok esetben keményen kizsákmányolják az emberi erőforrásokat a munkaadók, visszaélve a kereslet-kínálat torzulásával,

- jól ismert fogalom a gyermekmunka,

- elmaradottak a környezetvédelmi előírások, és gyakran be sem tartják azokat a termelőegységek,

- sérülnek az állampolgárok demokratikus jogai,

- kétséges politikai formációk kormányozhatnak, olykor előre nem látható gazdasági célok mentén,

- alacsony a gazdaság transzparenciája és extrém nehezen prognosztizálhatóak a jövőbeli kilátások.

A sereghajtók esetében a korrektség jegyében ki kell emelni, hogy rendkívül szegény régiókról beszélhetünk, ahol akkor is nagyon nehéz lenne véghez vinni az ESG szemlélet törekvéseit, ha arra valódi elkötelezettség lenne az állami vezetők részéről. Egy szennyező, mérgező üzem megléte ugyanis gyakran az egyetlen munkalehetőséget jelenti a környéken.

ESG befektetés Magyarországon

Hazánk ESG megítélése egyik irányba sem kiemelkedő. Ennek ellenére számos szervezet komolyan veszi már Magyarországon is az ESG szempontokat. Ilyen például az Aegon Alapkezelő, amely elsőként alkalmazza hazánkban az értékelések során az ESG szempontokat. De van Magyarországon már ESG tanfolyam és világszinten kiemelkedő az ESG score-ja az egyik legismertebb hazai vállalatnak is.

forrás: totalreturn.hu

Hozzászólások

Díjmentes lesz a közterületi parkolás

Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap.
2020. 04. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a statisztikai adatok jelennek meg a napokban

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a márciusi infláció, a februári ipari termelés és a februári külkereskedelmi forgalom előzetes adatai.
2020. 04. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Berobbanhat a járvány Budapesten

A fertőzések budapesti és Pest megyei halmozódása miatt a távolságtartási és kijárási szabályok fokozott betartására kérte a fővárosban és Pest megyében élőket az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
2020. 04. 05. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők hétfőn szavazhatnak a származási hely lakcímkártyára történő felvezetéséről, míg kedden és szerdán összesen tizenegy előterjesztést tárgyalnak.
2020. 04. 05. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus: 1,2 millió a regisztrált fertőzöttek száma a világban

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap reggelre több mint 100 ezerrel, 1 202 827-re nőtt a világban. A Covid-19 betegségben eddig 64 771-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 246 886 - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés továbbra is 181 országban van jelen.
2020. 04. 05. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Időpont foglalása on-line okmányirodába, kormányablakba a Központi Időpont Foglaló Alkalmazás segítségével

Szeretnél on-line időpontot foglalni okmányirodába vagy kormányablakba Magyarország bármely pontjáról? Hogyan működik, hogyan lehet időpontot foglalni ügyintézés céljából okmányirodába vagy kormányablakba? Használd az internetes Központi Időpont Foglaló alkalmazást és rengeteg időt és sorbanállást tudsz megspórolni. Mutatjuk, hogyan működik az időpont kérése okmányirodába, kormányablakba!
2020. 04. 05. 12:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan lehet időpontot kérni interneten, online okmányirodába vagy kormányablakba?

Internetes időpont kérése, regisztrálása okmányirodába vagy kormányablakba személyes ügyintézésre. Hogyan kell időpontot egyeztetni és milyen internetes oldalon lehet időpontot kérni és mi a regisztráció menete? Ügyintézés és időpont foglalás az interneten az Ügyfélkapun keresztül. Hogyan lehet a magyarorszag.hu-n időpontot foglalni ügyintézés céljából?
2020. 04. 05. 11:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Regisztráció szükséges a munkanélkülieknek, hogyan működik az álláskeresőként való nyilvántartásba vétel?

Mi a különbség az álláskeresési támogatás és az álláskeresési segély fogalma között? A két fogalom külömböző, melyiknek mi a jelentése?
2020. 04. 05. 10:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Így használjuk a bankkártyánkat - ábrán mutatjuk

Online vásárlók (18+); összes vásárló = 100%; 95%, azaz 3,05 M fő rendelkezik bankkártyával GKI Digital felmérés a magyar online vásárlók körében 2019 szeptember, N=2394
2020. 04. 05. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétszámjegyű gyarapodást mutat a háztartások pénzügyi vagyona 2019-ben

A háztartások pénzügyi követelései 6233 milliárd forinttal, 11,4 százalékkal nőttek az elmúlt évben, 60 905 milliárd forintos összegük megközelítette a 46 786 milliárd forintot, a bruttó hazai termék (GDP) 130,2 százalékát, miközben a kötelezettségek 1151 milliárd forinttal (12,5 százalékkal) emelkedtek - derül ki a pénzügyi számlák legfrissebb részletes adataiból, amelyek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhetők.
2020. 04. 05. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az ingatlan-adásvételek száma Magyarországon - egy ábrán

lakáspiaci tranzakciók száma
2020. 04. 05. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kinek és miért jó a pilátesz?

A pilátesz gyakorlása jelentősen javítja a fiatal, elhízott nők szív- és érrendszeri egészségét egy új kutatás szerint.
2020. 04. 05. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BKIK 9 pontos javaslata azonnali intézkedésekre

A budapesti vállalkozásokkal folytatott konzultációt követően a koronavírus okozta járványból eredő gazdasági helyzet kezelésére gyorsan bevezethető, de korlátozott ideig alkalmazható intézkedéseket, javaslatokat dolgozott ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A Kormány illetékes szerveinek ezen javaslatok is megküldésre kerültek.
2020. 04. 05. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Szájmaszkdesignversenyt szervez az Első Magyar Karantén Színház

Szájmaszkdesignversenyt szervez az Első Magyar Karantén Színház, a beérkezett pályaművek közül képzőművészekből és kurátorokból álló zsűri választja ki a legjobbakat, amelyek megjelenhetnek a Herself zenekar új klipjében - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 05. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a Hold- és Mars-missziók előkészületei

Folytatódnak a Hold- és Mars-missziók előkészületei az amerikai űrkutatási hivatalnál (NASA) a koronavírus-járvány ellenére is.
2020. 04. 05. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek

- Akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek - állapította meg a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatása.
2020. 04. 05. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína lélegeztetőgépeket adományoz New York államnak

Kína ezer lélegeztetőgépet adományoz New York államnak, a szállítmány szombaton érkezik meg a Kennedy repülőtérre - jelentette be Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.
2020. 04. 05. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus: Megvan a lehetséges ellenszer?

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában.
2020. 04. 04. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik a kiskereskedelem szárnyalása

A kiskereskedelmi forgalom februári rekordmértékű növekedését a koronavírus-járvány határozta meg, és ez a mutató azon kevesek egyike, amelyre kedvezően hat. Márciusban még biztosan folytatódik a fogyasztás emelkedése, de az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint a második negyedévben már negatívba fordulhat, az év második fele pedig attól függ, meddig tart a járvány, és hogyan indul a kilábalási szakasz.
2020. 04. 04. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 14. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 04. 04. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: