Egy éves a babaváró hitel - mi történt eddig?

Egy éve igényelhetik a fiatal házaspárok a babaváró hitelt, mely a Családvédelmi akcióterv részeként indult el tavaly júliusban. Az évforduló alkalmából a Bank360.hu sorra vette a legfontosabb eredményeket és tapasztalatokat. Kiderül többek között, hogy érezhető-e már a babaváró hitel hatása, illetve hogy az igénylők hány százaléka élt a szüneteltetés és a tartozás elengedés lehetőségével.

Egy éves a babaváró hitel - mi történt eddig?

Július 1-jén lesz egy éve, hogy igényelhetjük a babaváró támogatást, amellyel akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz, több gyermek vállalása esetén pedig vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatáshoz juthatunk. Az egyedülálló termék már az indulás előtt sok fiatalt megmozgatott: a Bank360.hu szakértőihez tucatjával érkeztek a kérdések, ezért a portál a termék hivatalos indulásával egy időben elindította az ország első részletes babaváró hitel kalkulátorát.

Egy év után már látható már a babaváró hitel hatása?

A babaváró hitel célja a gyermekvállalás ösztönzése, így felmerül a kérdés, hogy egy év után látszik-e már a támogatás hatása. Természetesen korai lenne a jelenleg ismert születési adatokból hosszú távú következtetéseket levonni, de érdemes figyelemmel követni a mutatókat. A KSH adatai szerint 2020. január és május között minden hónapban több gyermek született, mint tavaly ugyanebben az időszakban, összességében pedig 1664-gyel született több baba az elmúlt öt hónapban, mint tavaly - ez 4,7 százalékos emelkedés. Az év első öt hónapjában utoljára 2017-ben volt ilyen magas születésszám, azóta csökkenő tendencia volt jellemző.

A Bank360.hu a házasságkötések számának kiugró növekedésére is felhívja a figyelmet, ugyanis idén az első negyedévben kétszer annyi házasság köttetett, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Áprilisban és májusban a koronavírus járvány hatása miatt viszont az első negyedévhez képest visszaesés tapasztalható a házasságkötések számában. Ez nem köthető közvetlenül a babaváró hitelhez, de fontos megjegyezni, hogy a házasságkötés alapfeltétel a támogatás igényléséhez.

Mennyi pénzed hiányzik mindig hó végén? Mennyivel kellene többet keresned? ITT kiszámolhatod!
A babaváró hitel lekörözte a személyi kölcsönt is

A folyósítási adatok a program népszerűségét tükrözik: már az első két hónapban közel 180 milliárd forintot, 2020 áprilisáig pedig összesen 689 milliárdot folyósítottak a bankok babaváró hitelből. Beszédes adat, hogy a termék indulását követően a folyósított babaváró hitelek összege minden hónapban meghaladta a személyi kölcsönét, pedig ez utóbbinál is 24 százalékkal bővült tavaly a kihelyezés 2018-hoz képest; 107 milliárd forinttal fogyott több személyi hitel tavaly, mint 2018-ban. A babaváró hitel népszerűségét jelzi, hogy az első három hónapban még lakáshitelből is kevesebb fogyott, az államilag támogatott kölcsönből.

Az erős kezdés után azonban visszaesés volt tapasztalható, az MNB statisztikái szerint az eddigi leggyengébb hónap az április volt, amiben a koronavírus is szerepet játszott. Az is látszik azonban, hogy a visszaesés kevésbé érintette a babaváró hitelt, mint a személyi kölcsönt.  Az előbbit nem befolyásolták a járvány miatt hozott intézkedések, míg a személyi hitelnél a THM-plafon bevezetése akár több hetes kiesést is okozhatott a bankoknál. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátorában a THM-plafon ideje alatt fizetendő kedvezményes törlesztőrészlet, és a 2021. januártól fizetendő törlesztőrészlet is megtekinthető.

Összeilletek-e a pároddal? ITT kiszámolhatod!

A Bank360.hu a járványhelyzet enyhülése során azt tapasztalta, hogy újra megindult az érdeklődés a babaváró hitel iránt, áprilisról májusra 25 százalékkal nőtt meg a kalkulációk száma. Ha ezt a tendenciát a folyósítási adatok is követik, akkor a babaváró hitel visszaállhat a koronavírus előtti szintre, amikor havonta átlagosan 50-60 milliárd forintot folyósítottak belőle.

Banki tapasztalatok: a többség a maximális hitelösszeget igényli

A Bank360.hu a bankok tapasztalataira is kíváncsi volt, több hitelintézet számolt be részletesen az első év eredményeiről. Június utolsó hetéig az OTP Bank 281 milliárd, az Erste Bank 120 milliárd, a Takarékbank 73,6 milliárd, a K&H Bank 65 milliárd, a Budapest Bank és az UniCredit Bank 25-25 milliárd, az MKB Bank pedig 22 milliárd forintot folyósított a kamatmentes kölcsönből a pénzügyi portálnak adott információk szerint. A választ adó bankok összesen körülbelül 64 ezer fiatal házaspárral kötöttek szerződést. A Gránit Bank is megosztotta a tapasztalatait, de pontos számokat nem közölt a folyósítással és az igénylők számával kapcsolatban.

Az átlagos hitelösszeg a bankok beszámolói szerint is 9,5-9,8 millió forint között van, vagyis az igénylők szinte kivétel nélkül a maximálisan felvehető összeget célozzák meg. A hitelintézetek 5-10 százalék közötti elutasítási arányról számoltak be - a leggyakoribb probléma, hogy a háztartás jövedelme nem elegendő a hitel törlesztéséhez. Érdemes hozzátenni, hogy a rendeletben szereplő alapfeltételeket több bank már az előszűrésnél vizsgálja, tehát ha ott van hiányosság, akkor azt a bankok már a folyamat elején jelzik az ügyfelek felé.

Az igénylők nagyjából fele már kamatmentesített

A törlesztés szüneteltetésével és a teljes futamidőre vonatkozó kamatmentességgel az igénylők körülbelül fele tudott eddig élni. A második gyermek születése után a 30 százalékos, illetve a harmadik gyermek születése után a 100 százalékos tartozás elengedést azonban még kevesen vehették igénybe. Az Erste Bank húsz olyan párról számolt be, ahol az igénylés után már két gyermek született, így az állam elengedte a fennálló tartozás 30 százalékát. Az MKB Banknál az igénylők 0,5 százalékának engedték el a tartozás egy részét, az OTP Banknál és az UniCredit Banknál ugyanez az arány 1-1 százalék. Rajtuk kívül a Gránit Bank és a Budapest Bank is jelezte, hogy néhány ügyfél tudott élni ezzel a lehetőséggel.

Már van olyan család, ahol megtörtént a teljes elengedés

A teljes tartozás elengedéséről az OTP Bank, a Budapest Bank és az Erste Bank számolt be: mindhárom banknál volt már olyan házaspár, akiknek hármasikrei születtek, így a teljes fennálló tartozásukat elengedte az állam. Az OTP Banknál történt az első eset, náluk már egy hónappal az indulás után, 2019. július 31-én jelentkezett egy pár, hogy letudják a hitelt. Az Erste Banknál nem sokkal később, 2019 nyár végén, a Budapest Banknál pedig 2019 októberében történt meg az első teljes elengedés. A többi hitelintézetnél erre eddig nem volt példa, a Takarékbank pedig nem közölt ezzel kapcsolatban információt. A kamattámogatás elvesztéséről egy bank számolt be: az Erste Banknál már volt olyan házaspár, akiknek már piaci kamattal kell törleszteni a hitelt.

Az egyedülálló termék 2022 végéig érhető el

A babaváró hitelt legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhetjük, vagyis összesen 42 hónapig tart a program. Ha az első 10 hónap átlagával számolunk (68,5 milliárd forint folyósítás havonta), akkor 2022. végéig a folyósított babaváró hitelek összege meghaladhatja a 2800 milliárd forintot. Ez 9,7 millió forintos átlagos hitelösszeggel számolva közel 288 ezer igénylő házaspárt jelent.

Forrás: Bank360

Hozzászólások

Elromlott a hangulat, esett a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 291,06 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 35 931,52 ponton zárt pénteken.
2020. 07. 03. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén gyengébb termés várható

Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával, az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható, a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2020. 07. 03. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületben a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs első érdemi javaslatokat tárgyaló ülésen az adóterhek, az adó- és foglalkoztatási bürokrácia csökkentése mellett az idegenforgalom és a vendéglátás jogszabályi támogatása volt a kiemelt téma. A vállalkozásokat, különösen pedig a beruházásokat hátráltató tényezők feltérképezésére a Gazdasági Versenyhivatal elnöke konzultációra hívja az érintetteket.
2020. 07. 03. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változik a Delta Technologies Igazgatóságának összetétele

Július 29-ei hatállyal lemondott a Delta Technologies Nyrt. igazgatósági tagságáról Hartmann István.
2020. 07. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjött a magyarok kedve az utazáshoz

Jelentősen visszavetette a járvány az idegenforgalmat, de az elmúlt hetekben már nőtt az utazási hajlandóság - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel pénteken.
2020. 07. 03. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma a 2021-es költségvetésről szavaznak

Az Országgyűlés ma dönt a kormány 2021-es költségvetésről szóló javaslatáról.
2020. 07. 03. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Tovább erősödhetnek ma a vezető részvények

Az erőteljes csütörtöki emelkedés után is erősödhetnek még a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényei - írta az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek pénteken.
2020. 07. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult a Startup Hungary érdekképviseleti szervezet

Megalakult a Startup Hungary tizenkét ismert magyar startup alapítója, valamint a Google Magyarország, az IVSZ és a Design Terminal részvételével; az új szervezet tudásbázis, érdekképviselet, közösség és tájékozódási pont lesz a hazai startup szektor számára - közölték az alapítók az MTI-vel csütörtökön.
2020. 07. 03. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy tram-train járművet rendelt a MÁV-Start

A MÁV-Start Zrt. további négy tram-train járművet rendelt a Stadler cégtől - közölte a MÁV csütörtökön a honlapján.
2020. 07. 03. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormányfő elkerülhetetlennek látja az adóreformot

Elkerülhetetlen az adóreform a gazdaság helyreállítása érdekében a koronavírus-járványt követően - hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök a La Sexta országos kereskedelmi televíziónak adott interjúban csütörtökön.
2020. 07. 03. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújuló energiából juthat versenyelőnyhöz a Gallicoop a világpiacon

Mintegy 282 millió forintos támogatást kapott a koronavírus járvány miatt létrehozott, kormányzati versenyképesség-növelő programban a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A vállalat a forrás révén és saját ráfordítással összesen 582 millió forint értékű energetikai fejlesztést és gépbeszerzést valósít meg. A támogatási szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Erdélyi István elnök-vezérigazgató írták alá Szarvason.
2020. 07. 03. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A lakosság segítségét kérik a tigrisszúnyogok felmérésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ismét felhívásban kéri a lakosságot, hogy segítsék a kutatókat a hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében.
2020. 07. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétvégén is meleg, napsütéses idő várható, egy kis esővel

Pénteken sokfelé csapadékos, utána jellemzően száraz, napsütéses idő várható a hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2020. 07. 03. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugat-Magyarország meghatározó autókereskedőjével, az Iniciál Autóházzal bővül az AutoWallis csoport

A 25 éves autóértékesítési tapasztalattal rendelkező Iniciál Csoporttal tavaly kötött együttműködés újabb lépéseként az AutoWallis tulajdonába kerül a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozícióval rendelkező, hét autómárka értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozó Iniciál Autóház Kft. 40 százaléka. A vállalat – melynek ügyvezetője az alapító, Taródy Zsolt marad – árbevétele tavaly elérte a 19,3 milliárd forintot, míg az AutoWallisé a 75,3 milliárd forintot.
2020. 07. 02. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép pluszban zárták a napot a tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 07. 02. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödtek a vezető részvények a magyar piacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 828,04 pontos, 2,34 százalékos emelkedéssel, 36 222,58 ponton zárt csütörtökön.
2020. 07. 02. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújulnak az NHP Hajrá feltételei

Tovább javítja, bővíti a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá feltételeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette be Patai Mihály, az MNB alelnöke csütörtökön, az Nhp hajrá díjátadási ünnepségén, melyet online közvetítettek az MNB weboldalán.
2020. 07. 02. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Benyújtotta lemondását az ukrán jegybank elnöke

Benyújtotta lemondását Jakov Szmolij, az ukrán jegybank elnöke, Volodimir Zelenszkij államfő a jegybankelnök távozásáról szóló előterjesztést csütörtökön már be is nyújtotta a parlamentnek - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.
2020. 07. 02. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét havi 10 ezer fölé került a behozott használt autók száma

Idén júniusban a DataHouse adatai szerint 10 828 import személyautó került hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest 22 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig nem kevesebb, mint 43 százalékos növekedést jelent.
2020. 07. 02. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Még nyáron ideérhet a járvány újabb hulláma

Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió műsorában.
2020. 07. 02. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások: