Egyre több fiatal kreatívipari vállalkozó tervez tőkebevonást

Egyre több olyan kreatívipari vállalkozó van Magyarországon, aki a kockázati tőkét komoly alternatívaként látja cége növekedésének finanszírozásához. Néhány kritikus döntésre már a folyamat elején fel kell készülniük: ilyen az üzleti terv esetleges újraértékelése, a menedzsment változtatásának képessége, vagy a nemzetközi piacokra való kilépés személyi előfeltételeinek kezelése. A hazai tőkepiacon legnagyobb kreatívipari érdekeltséggel rendelkező Széchenyi Tőkealap további lehetőséget kíván adni a szektor fiatal cégvezetőinek tőkebevonásra, az Alap Design Héten bejelentett felhívás ára több mint egy tucat pályázat érkezett.

A Széchenyi Tőkealap a szakma legfontosabb magyarországi eseményének tartott Design Hét keretében felhívást intézett a finanszírozási forrást kereső hazai designipari vállalkozók felé. „A felhívásra több mint egy tucat komoly érdeklődés érkezett be hozzánk, a három legígéretesebb projekt gazdájával tárgyalásokat kezdeményezünk a tőkebefektetés lehetőségéről” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. „A hazai tőkepiac legnagyobb kreatívipari cégportfóliójával rendelkező befektetőjeként elhivatottak vagyunk a hazai szektor fellendítése iránt, amelyhez a tőkekibocsátás mellett szakmai támogatást is nyújtunk.”
 
Az SZTA és a Design Terminál közös szakmai programjain közel 150 fő vett részt. A résztvevők körében elvégzett nem reprezentatív kutatás azt mutatja, hogy a szektorban igény van az edukatív jellegű programokra, illetve hogy az ágazatban számos, cégfejlesztést tervező vállalkozás keresi a lehetőségeket. A megkérdezés eredményei alapján elmondható, hogy egyre nagyobb arányban nyitottak a kreatívipari vállalkozók külső forrás bevonására. A megkérdezettek háromnegyedének már van cége, és közel 60 százalékuk tervez valamilyen bővítést vagy fejlesztést a vállalaton belül. Mintegy 46 százalékuk igényelne kockázati tőkét, és felük élne különböző pályázati lehetőségekkel.
 
A három legnagyobb kihívás a kreatív vállalkozások számára

 
A Design Héten előadó szakértők tapasztalatai alapján néhány döntés kritikus lehet a cégvezetők számára, főként, ha erre nem készülnek fel előzetesen.
 
„Van az a helyzet, amikor le kell ülni a menedzsmenttel, és kukába kell dobni az eredeti üzleti elképzelést.” Ha az üzleti terv nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, a befektetőben felmerülhet, hogy lehúzza a redőnyt, vagy több lépcsőben megszerzi a tulajdon 90 százalékát, nem sok motivációt hagyva az alapítónak. Ehelyett, még ha nem is tűnik könnyűnek, meg kell próbálni meggyőzni a befektetőt egy új pénzügyi vezető, ügyvezető által kidolgozott üzleti elképzelés megvalósításáról.
 
„A második körös tőkebefektető jó eséllyel a teljes menedzsmentet azonnal lecseréli.” A globális piacon működő nemzetközi befektető komoly elvárásokat támaszt befektetése menedzsmentjétől, ugyanis a cég ekkor már magasabb szinteken mozog. A befektetés után így valószínűleg első dolga lesz, hogy a nemzetközi piacon jártas, képzett szakemberekkel töltse fel a menedzsmentet, az alapítóknak csupán a tulajdonosi pozíciót meghagyva. Épp ezért nagyon fontos alaposan utánanézni, kit is enged be az alapító a cégébe.
 
„Ma a kreatív iparban nagyon kevés olyan cég van, amely nemzetközileg sikeres lehet, és ennek legfőbb oka a nemzetközi piacon jegyzett menedzsment hiánya.” A hazai  elektronikai és mobilpiaccal ellentétben a magyar divatiparnak még nem sikerült nemzetközi szinten átütő sikert elérnie. Ehhez még legalább 2 évet kell várni, ennek azonban egyik legfontosabb feltétele, hogy a vállalkozás szakmai stábja nemzetközi kapcsolatokban is jártas szakemberekkel bővüljön.
 
„Korábban sosem látott mennyiségű ígéretes, kreatívipari vállalkozás van jelen a piacon. Azonban ahhoz, hogy nemzetközi sikereket is el tudjanak érni, szükségük van további forrásokra, pénzügyi szakértelemre és nemzetközi kapcsolatrendszerre. A tőkepiac egyre inkább célágazatnak tekinti a kreatívipart, azonban a vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy a szezonalitás, illetve a piaci trendek gyakori változása miatt a szektor még mindig kockázatosnak számít, így a piacképes termékek mellett a szakmailag felkészült csapat és a tudatos tervezés is elengedhetetlen a tőkebefektető meggyőzéséhez” – hangsúlyozta Török József, az SZTA üzl etfejlesztési igazgatója.

Hozzászólások

Nem lesz helikopterpénz a 2021-es büdzsében

Célzott támogatásokkal próbálja talpra állítani a KKV-szektort a kormány, a rendkívül bizonytalan helyzetben kissé elsietetten benyújtott jövő évi büdzsében azonban még nem szerepelnek ennek részletei a Sberbank szakemberének elemzése szerint. Visszarendeződéssel, de elnyúló kilábalással számolhatnak a vállalkozások, a jövőjüket pedig minden korábbinál jobban megszabja a tőkehelyzetük.
2020. 05. 28. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új lendületet adott a lakásfelújításoknak a kijárási korlátozás

Az utóbbi hónapokban sok kereskedő szenvedte meg a válságot, ám például a barkácsboltokban a korlátozások ellenére is élénk maradt a forgalom. Ebben nem kis részben a lakásfelújításoknak is szerepe lehetett. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint egy megfelelően felújított ingatlannal még a jelenlegi, döntően a vevőknek kedvező piaci helyzetben is erős lehet az eladók alkupozíciója, de természetesen a mindennapi életkörülmények is könnyen javíthatóak.
2020. 05. 28. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bukhatják csok-ot és a Babaváró hitelt a tevékenységüket ideiglenesen szüneteltető egyéni vállalkozók

Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
2020. 05. 28. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszba fordultak a beruházások

Az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkentek a beruházások az előző év azonos időszakához képest, az év egészében két számjegyű visszaesés is lehet. Jövőre már pluszba fordulhat a mutató.
2020. 05. 28. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétszámjegyű árbevétel-növekedést a Boschnál

Újra kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a Bosch csoport Magyarországon az autóipari megrendelések jelentős csökkenése ellenére; jelenleg a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készülnek - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2020. 05. 28. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hongkong elvesztette függetlenségét

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo bejelentette, hogy megítélésük szerint Hongkong elvesztette függetlenségét.
2020. 05. 28. 11:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Távozik Nagy Márton MNB alelnök

Más vezetői feladatok ellátása miatt lemondott alelnöki tisztségéről a Magyar Nemzeti Banknál Nagy Márton, tudatta közleményében ma reggel az jegybank.
2020. 05. 28. 10:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőttek a keresetek márciusban

Márciusban a bruttó átlagkereset 400 ezer 400 forint volt, 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a nettó átlagkereset is 9,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, 384 ezer 200, illetve 255 ezer 500 forintra. A reálkereset 4,6 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak első negyedévi, 4,3 százalékos növekedése mellett - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2020. 05. 28. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hipp-hopp elkapkodták az 5,5 éves futamidejű Takarék jelzálogkötvényeket

Másfélszeres igény mutatkozott a Takarék Jelzálogbank Nyrt. 5,5 éves futamidejű jelzálogleveleire a május 27-i aukción. Ez volt az első aukciós kibocsátás a Budapesti Értéktőzsdén a Magyar Nemzeti Bank idei jelzáloglevél-vásárlási programjának elindítása óta.
2020. 05. 28. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel indult a mai kereskedés Európában

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 05. 28. 09:50
Megosztás:
Hozzászólások:

19 százalékkal nőtt a Hörmann Hungária Kft. forgalma

Tizenkilenc százalékkal, 9,5 milliárd forintra nőtt a Hörmann Hungária Kft. forgalma tavaly az előző évhez képest, a német anyavállalat nemzetközi szinten 5 százalékos emelkedéssel, 1,5 milliárd eurós árbevétellel zárt - közölte a garázskapukat, kül- és beltéri ajtókat, valamint forgalomkorlátozó rendszereket forgalmazó cég szerdán az MTI-vel.
2020. 05. 28. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírságot kapott a TV2

Több mint hárommillió forint bírságot szabott ki a médiatanács a TV2 szolgáltatójára, mert az a Tények Plusz műsort és ismétlését nem megfelelő időpontban és korhatár-besorolással sugározta februárban - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.
2020. 05. 28. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Háromezer milliárd forintos járványügyi alap került a 2021-es büdzsébe

A jövő évi költségvetés egyik fő pillére a háromezer milliárd forintos egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap, amely forrást nyújt a fő egészségügyi kiadások biztonságos finanszírozására is - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerda reggel.
2020. 05. 28. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Internetes csalóbandát fogott el a rendőrség

Tizennégy tagú internetes csalóbandát fogott el a rendőrség, a gyanúsítottak mobilházakat, mobilgarázsokat, munkagépeket is kínáltak, az előleget felvették, ám az árukat sosem küldték el a megrendelőknek - tájékoztatta a Békés megyei Rendős-főkapitányság szerdán közleményben az MTI-t.
2020. 05. 28. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindul az ukrán futballbajnokság

Az ukrán labdarúgó-bajnokságot szombattól folytatják az ország illetékes minisztériumának hozzájárulásával.
2020. 05. 28. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Inkubátorház-fejlesztés indul Debrecenben

Elérte legmagasabb pontját a kétmilliárd forintos beruházással a helyi innovációs tudományos technológiai Parkban épülő termelő és logisztikai inkubátorház: szerdán Barcsa Lajos, a város gazdaságért felelős alpolgármester, és Herdon István, a beruházó Xanga cégcsoport vezérigazgatója közösen helyezték el a bokrétát az épületen.
2020. 05. 28. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Programokkal készül a BKK a gyermeknapi hétvégére

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a biztonságot szem előtt tartva idén a gyermeknap alkalmából online programokkal, koncertekkel, előadással, rajzpályázattal, a járműveken pedig különleges hangbemondásokkal várja a fővárosban utazókat május utolsó hétvégéjén.
2020. 05. 28. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biofinomítót épít a Pannonia Bio Zrt. Dunaföldváron

Úgynevezett fejlett bioüzemanyagot előállító finomítót épít a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári telephelyén a cég hároméves, 150 millió eurós beruházási programjának részeként - közölte a társaság.
2020. 05. 28. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatvanszorosára nőtt a kerékpáreladások száma Oroszországban

A hatvanszorosára emelkedett májusban a kerékpáreladások száma az előző év azonos időszakához képest az egyik legjelentősebb orosz webáruháznál, a Wildberriesnél a koronavírus-járvány által kiváltott mozgáshiány és az online vásárlási kedv megnövekedése miatt.
2020. 05. 28. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős változások lesznek a szakképzésben

Jelentős változások lesznek a szakképzésben június másodikától, ugyanis az intézmények vezetői döntenek arról, hogy hogyan folytatják az oktatást - közölte az MTI-vel Schanda Tamás.
2020. 05. 28. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások: