Ennyi pénzt fordít a kormány kórházak felújítására és építésére

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 11 milliárd forintot fordít a kormány kórházépületek felújításának és építésének tervezésére - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ennyi pénzt fordít a kormány kórházak felújítására és építésére

Kásler Miklós közölte: az elmúlt év végén aláírták az összesen 381 ezer négyzetméternyi terület felújítására és építésére vonatkozó tervezői szerződéseket.
   
Az infrastrukturális fejlesztés 17 kórházat és szakrendelőt érint a fővárosban, illetve Pest megyében. Összesen 30 új épület, illetve épületrész és 48 épület felújításának a tervezése kezdődik meg - mondta a tárcavezető.
   
Kitért arra: jelenleg zajlik Magyarország történetének legnagyobb kórházfejlesztési időszaka, a fejlesztések az egészségügy minden szegmensére kiterjednek.
   
A fejlesztés részeként 500 milliárd forintból megújultak a vidéki kórházak. Ezzel párhuzamosan 2017-ben elkezdték a központi térség fejlesztését. A 2026-ig tartó programra a kormány 700 milliárd forintot biztosít.
   
"A fejlesztés kiterjed a központi régió gyakorlatilag minden egészségügyi intézményére: kórházakra, országos intézetekre, egyetemre és a járóbeteg-szakrendelésekre, függetlenül attól, hogy ki az intézményfenntartó" - fogalmazott.
   
Elmondta: Az Egészséges Budapest Program keretében 2018 végén kihirdették az Észak-pesti Centrumkórház és a Dél-pesti Centrumkórház tervpályázatát, 2019-ben pedig megvalósult az I. kerületi Budavári Egészségügyi Szolgálat modernizációja.
   
A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint az aláírt tervezői szerződések Budán érintik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet, ahol több épület és épületrész felújítása mellett két új épületet is terveznek.
   
Az Országos Onkológiai Intézetben a felújítások mellett onkodiagnosztikai központot hoznak létre. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben felújításokat végeznek és egy 15 ezer négyzetméteres kórházi részt építenek.
   
A törökbálinti Tüdőgyógyintézetben a főépület, a rehabilitációs épület és az élelmezési épület felújítása, továbbá a gyermekosztálynak új épület tervezése kezdődött el.
   
A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban két épület és a konyha felújítását tervezik.
   
Dél-Pesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben több épület, a Gizella és a Paula telephely felújításának és új részeinek tervezése kezdődik el.
   
A Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben a Péterfy Sándor utcai, a Fiumei úti és az Alsóerdősor utcai telephely felújítására, valamint új kórházi szárny építésére készülnek tervek.
   
A Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben több épületet - a többi között az orvos-nővér szállót és a szemészetet - terveznek felújítani, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat érintő tervezésen belül kiemelt jelentőségű a csepeli telephely felújítása.
    
Észak-Pesten a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban több épület felújítására, valamint új járó beteg és belgyógyászati épület kivitelezésére készülnek tervek.
   
A Károlyi Sándor Kórház egyes szintjeinek komplex építészeti rehabilitációját, illetve az új Nyár utcai épületet tervezik.
   
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet terveiben két épület felújítása és két új épület megépítése szerepel.
   
Az Uzsoki Utcai Kórházat érintő tervekben a Róna utcai épület új szárnyának, az onkológia hotelnek, a két meglévő épület oktatási és igazgatási célra történő felújítása, illetve új onkológiai, logisztikai, krónikus és rehabilitációs épület tervezése, továbbá parkolóház létrehozása szerepel.
   
A Jávorszky Ödön Kórházban felújítják a III. főépület, valamint új nővérszállóval és új szakrendelővel is bővül az intézmény.
   
A Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház főépülete nyugati szárnyának felújítását és új épület kivitelezését tervezik.
   
A Szent Margit Kórházban a nővérszállót is érintő felújítások mellett az A épületre ráépítést és egy új épületet is terveznek.
   
A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben pedig az egyes épületek és az egyik kazánház felújítása mellett új porta és ezer méternyi új kerítés készülhet.
    
A sajtótájékoztatón Kásler Miklóst kérdezték a miskolci kórházat ért, alaptalannak bizonyult vádakról, amely szerint a kórházban eltávolították egy roma nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket.
   
Kásler Miklós azt mondta: rendkívül nagyra becsüli, hogy a 168 óra "korrigálta" tévedését és eltávolította a valótlan tájékoztatást az oldaláról.
   
Ugyanakkor tanulságosnak nevezte a történetet, az abban szereplők viselkedését és a sajtó reakcióját.
   
Megjegyezte: "tovább színezte a képet, hogy egy képviselőasszony névtelen levelet küldött közjogi méltóságoknak és az Emberi Erőforrások Minisztériumába is, amelyben rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg", konkrétumot azonban nem.
   
Megítélése szerint az eljárásrend sokszor sérti a személyiségi jogokat és az emberi méltóságot.
   
Úgy fogalmazott: "világéletemben visszautasítottam, hogy beteg, rászoruló, szenvedő emberek érzékenységével visszaéljenek, hisztérikus hangulatot teremtsenek és meggyengítsék (...) az orvos és a beteg közti bizalmi viszonyt".

KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás: