Extrém sportok, extrém sérülések – 10-ből 4 magyar mégis kipróbálná

Sokak számára a nyaralás aktív pihenéssel telik, az extrém sportok pedig tökéletes választást jelentenek, hiszen a teljesítőképességünk határait feszegető tevékenységek sok izgalmat jelentenek. A nem megfelelő fizikumnak vagy egy rossz mozdulatnak eredményeként azonban akár komolyabb sérülést is szerezhetünk. A Generali Biztosító az ezen sportágak során előforduló balesetek esetére kínál külön biztosítási csomagot, ami állja azokat az orvosi költségeket is, melyeket a társadalombiztosítás nem fedezne.

 

Az utóbbi években az extrém sportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban, és a nyári hónapokban különösen kedvelt elfoglaltságnak számítanak. Bázisugrókról például rendszeresen kerülnek fel videók a különböző internetes portálokra. Ezek a látványos felvételek sokakat motiválnak arra, hogy kipróbálják az ejtőernyőzés valamely formáját.

 

A kockázatok azonban ezeknél a sportoknál különösen magasak lehetnek. A legtöbb extrém sportban a védő-, valamint a biztonsági felszerelések is fontos szerepet kapnak, sőt, szinte minden esetben elengedhetetlen kiegészítői a sportágaknak. Olykor azonban ezek ellenére is sérüléssel végződhet a kaland. Az extrém sportoknál nem jellemzőek a túlterheléses sérülések és apró ízületi rándulások, amikkel a hagyományos sportágak esetében találkozhatunk. Ezekben az esetekben gyakoribbak a koponya- és nyaksérülések, illetve a szilánkos vagy akár nyílt csonttörések. Az emberi test ilyenkor ugyanis szélsőséges hatásoknak van kitéve, ami főként akkor okozhat komoly problémát, ha az egyén fizikuma nem felel meg az adott sport elvárásainak, vagy akár csak egy kisebb hibát követ el a sportoló.

 

Az extrém sportok azonban ennek ellenére vagy éppen ezért Magyarországon is egyre népszerűbbek. A Generali kutatása szerint leginkább az ejtőernyős ugrást (56%) és a siklórepülést (49%) próbálnák ki a vállalkozó kedvűek, de a vadvízi evezés (41%) és a bungee jumping (38%) is népszerű az extrém sportok iránt vonzalmat érzők között. Érdekesség, hogy a megkérdezettek 56%-a gyermekének is megengedné, hogy kipróbáljon egy ilyen sportot, habár itt a hölgyek óvatosabbak voltak, hiszen kevesebb mint 50%-uk egyezne ebbe bele.

Az óvatosság egyébként nem ok nélküli.

 

Az Amerikai Ortopéd Sebészek Szövetsége 11 év adatait elemezte 7 olyan extrém sport űzése során bekövetkezett sérülések kapcsán, amelyek a téli és nyári X Games-en, vagyis az extrém sportok „olimpiáján” népszerűek. A fej- és nyaksérülések terén a gördeszkázás, a snowboardozás, a síelés és a motokrossz végzett az első helyen, az egyik leggyakoribb probléma pedig az agyrázkódás volt, de a nyak- és koponyatörés is sokszor előfordult a regisztrált esetekben.

 

Tavaly az extrém sportok közül a Generali Biztosító elsősorban az ejtőernyőzés során bekövetkezett sérüléseket követő orvosi kezelések és ellátás összegét térítette meg az ügyfelei számára. Leggyakrabban töréssel kerültek kórházba a biztosítottjaik; a bokatörés mellett comb- és csípőcsonttörést okozott egy-egy rosszul sikerült földet érés. Szintén komoly sérüléseket okozhat egy többméteres zuhanás falmászás közben, ilyenkor ugyanis a végtagok mellett akár a gerinc vagy a csigolyák is megsérülhetnek az ütközéstől.

 

Az állami társadalombiztosítás az extrémsportolás miatti sérüléseknél nem fedezi a kezelés bizonyos részeit. A Generali Biztosító éppen az ilyen esetekre kialakított Extrém Sportok baleset-biztosítása elérhető áron több olyan kezelést is fizet, amelyre szükség lehet egy Magyarország területén bekövetkezett baleset után. A járó- és fekvőbeteg szakellátás mellett az orvosi rehabilitációt és a fogászati eljárást is a biztosító állja.

 

Az extrém sportok és a szórakoztató, ám veszélyes tevékenységek között sokszor nehéz meghúzni a határt. Jó példa erre a bungee jumping is, mely egyébként sok nyári fesztivál egyik legnépszerűbb elemeként is meg szokott jelenni. A törvényi szabályozás egyébként a bungee jumpingot is a különösen veszélyes sportok között sorolja fel, itt leggyakrabban nyaksérülések, és kisebb-nagyobb húzódások szoktak előfordulni. Ugyanakkor a komolyabb balesetek szerencsére erre a tevékenységre a fokozott biztonsági intézkedések miatt nem annyira jellemzőek.

 

A különösen veszélyes sportok listája az egészségbiztosítási törvény szerint: barlangászat, bázisugrás, ejtőernyőzés, falmászás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, hegymászás és sziklamászás az V. foktól, hőlégballonozás, jet-ski, vízisí, magashegyi expedíció, mélybe ugrás (bungee jumping), műrepülés, paplanernyőzés, rally, roncsautó (auto-crash) sport, sárkányrepülés, vadvízi evezés.

 

További információ:Generali Extrém Sportok baleset-biztosítása

Hozzászólások

45 millió euró uniós forráshoz jut 11 európai város

Az Európai Bizottság ötödik, egyben utolsó pályázati felhívásának eredménye szerint 11 európai város, köztük Budapest XI. kerületének innovatív kezdeményezése jut összesen 45 millió euró (mintegy 16 milliárd forint) uniós forráshoz az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból.
2020. 07. 09. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vízi- és horgászturizmust fejlesztették az Alsó-Szigetközben

Területrehabilitációval, eszközbeszerzéssel és programok kialakításával fejlesztették a vízi- és horgászturizmust az Alsó-Szigetköz három településén, Nagybajcson, Vámosszabadiban és Véneken, mintegy 135 millió forintból - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat hétfőn az MTI-t.
2020. 07. 09. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések Magyarországon

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.
2020. 07. 09. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre 7 százalékkal több forrás jut sz önkormányzatoknak

Az ideihez képest jövőre 17 százalékkal - 118 milliárd forinttal - több forrást biztosít az önkormányzatoknak a központi költségvetés - közölte a Fidesz alelnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2020. 07. 09. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

4 ezer embernek igényeltek munkahelyvédelmi bértámogatást Somogy megyében

Somogy megyében 341 vállalkozás nyert el 630 millió forintnyi munkahelyvédelmi támogatást, amivel 3850 ember munkahelyét sikerült megmenteni - mondta Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a Kaffka Kft.-nek szóló támogatási okirat átadásakor szerdán Kaposváron.
2020. 07. 08. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tiltják a tízfősnél nagyobb összejöveteleket Szlovéniában

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, hogy lassítsa az új típusú koronavírus terjedését - közölte Jelko Kacin kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.
2020. 07. 08. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv-lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a július 8-án megtartott 28. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 07. 08. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödnek a magyar vállalkozások

A zalaegerszegi ipari park fejlődése azt jelzi, hogy egyre több magyar vállalkozás erősödik, és keres kiváló adottságokkal rendelkező infrastrukturális környezetet, ahol megtalálják számításaikat - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a zalaegerszegi inkubátorház új csarnoképületének átadásán.
2020. 07. 08. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar cégek közel fele még nem számít recesszióra

Az európai átlagnál optimistábbak a magyar vállalatok, ugyanis míg az európai cégek 56 százaléka számít egy éven belül recesszióra, a magyar vállalatoknak csak 50 százaléka véli úgy, hogy 2020-ban csökkenhet az ország GDP-je, 45 százalékuk pedig nem idén hanem csak később számít visszaesésre - derül ki az Intrum követeléskezelő nemzetközi felméréséből, amit szerdán juttattak el az MTI-nek.
2020. 07. 08. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 184,68 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 35 932,39 ponton zárt szerdán.
2020. 07. 08. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos határidő közeleg a felsőoktatási intézményekbe felvételizőknek!

Legkésőbb csütörtökig van lehetőségük a felsőoktatási intézményekbe felvételizőknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve - egyetlen alkalommal - módosítsák a megjelölt szakok sorrendjét.
2020. 07. 08. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hálókocsikat szerez be a MÁV-Start

A vasúttársaság a szolgáltatásbővítés érdekében gyorsított, nyílt közbeszerzési eljárást írt ki 22 használt, légkondicionált hálókocsi beszerzésére, az ajánlatokat július 20-áig lehet beadni. A fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza.
2020. 07. 08. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai aukcióján.
2020. 07. 08. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat a Magyar Honvédség

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.
2020. 07. 08. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem okozott meglepetést a júniusi infláció

Nem okozott meglepetést a fogyasztói árak emelkedési ütemének júniusi gyorsulása az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint, akik kiemelték: az adat megegyezik a piaci konszenzussal.
2020. 07. 08. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatókat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatók működését, és szükség esetén teszteli az általuk kínált alkalmazásokat, üzleti modelleket - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.
2020. 07. 08. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány a Mapei Kft. exportját

Erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány a második negyedévben a Mapei Kft. exportját, amely így az első félévben az előző évhez képest 53 százalékkal bővült és június végén meghaladta a 228 millió forintot - közölte az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazással foglalkozó társaság szerdán az MTI-vel.
2020. 07. 08. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőttek az árak júniusban

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
2020. 07. 08. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen hatással van a madárinfluenza-járvány a magyar baromfihús-ellátásra?

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.
2020. 07. 08. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megindult a kilábalás az iparban

Ahogy a kiskereskedelemben, úgy az iparban is megindult a kilábalás májusban, ezzel egyértelművé vált, hogy a válság mélypontját az áprilisi hónap jelentette az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.
2020. 07. 08. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: