Ezek a legfrissebb sörtrendek: növekvő fenntarthatóság, zéró glutén és az alkoholmentes sörök további térnyerése várható

A Brewers of Europe idei fórumán, Antwerpenben a világ legismertebb szakemberei beszélgettek a sörvilág jelenéről és jövőjéről, régi és új alapanyagokról, meghatározó stílusokról és innovációs trendekről. Melyek is ezek?

Ezek a legfrissebb sörtrendek: növekvő fenntarthatóság, zéró glutén és az alkoholmentes sörök további térnyerése várható

Ma már a sörgyártásban is a folyamatos innováció és a fenntarthatóság a két fő téma. Az Európai Sörgyártók Szövetségének Antwerpenben folyó üzleti fórumán és a vele párhuzamosan zajló tudományos tanácskozáson csaknem 70 előadó és 1500 résztvevő gyűlt össze a világ minden tájáról, hogy az európai sörgyártás jövőjét meghatározó trendekről és technológiai lehetőségekről cseréljenek gondolatokat.


A fejlett technológiájú üzemekben az újra felfedezett élesztő törzsek és új alapanyagok felhasználása teljesen új ízvilágú sörök megalkotását teszik lehetővé. A jól ismert, de sokáig háttérbe szorult „kveik” elnevezésű élesztő például a mai igényeknek jól megfelelő, különleges gyümölcsízt ad az italoknak. Az új sörtípusok közül a kávéból, szőlőből készülő tarthat számot szélesebb körű érdeklődésre, de az új hóbortként megjelenő csillogó sörök elterjedése is okozhat meglepetést.


Az előadók mindegyike egyet értett abban, hogy a gyártástechnológia legnagyobb fejlődése az alkoholmentes sörök területén tapasztalható. A harmonikus ízvilágot biztosító új technológiáknak köszönhetően ezeknek az ízesített vagy ízesítetlen italoknak az elkövetkező években várható az igazi áttörése. Köszönhetően azon fogyasztói igények megerősödésének, amik a kizárólag természetes alapanyagokból készült italokat részesíti előnyben. A legújabb trendek szerint a gluténmentes sörök törnek előre a sörspecialitások terén. A spanyol kisüzemi sörök iránt érdeklődő fogyasztók 52%-a már ezeket az új sláger termékeket keresi.

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor


A sörgyártásban a csökkentett súlyú üveg- vagy aludoboz-csomagolások már nem jelentenek újdonságot, a fókusz inkább azon van, hogy a gyártók olyan anyagokat találjanak, amik a könnyen hasznosíthatók újra és rövid úton illeszthetők vissza a helyi körforgásos gazdaságba. A nehézséget az iparág számára egyes anyagok teljes mellőzése jelenti a gyártás, csomagolás és a szállítás területén. Ez az új kihívás globális megoldást követel. Ausztráliában egyes helyeken már a hatos egységcsomagolások összefogására használt műanyagot újrahasznosított papír kartonnal helyettesítették. Melbourne-ben még ennél is tovább léptek: ugyanezt a kartoncsomagolást olyan gabonából állítják elő, ami egyébként a sörfőzés mellékterméke.

 

Mi lesz itthon? 


„Nagyon felgyorsult és sok irányban ágazik el az innováció a söriparban” – számolt be dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, aki elmondta, hogy a legtöbb sört ugyan a csehek és a németek fogyasztják, sokszor az új trendek inkább mégis más európai országokban, például hazánkban jelennek meg először. Az Sörszövetség vezetője osztja a nemzetközi szakértők véleményét, akik azt várják, hogy egész Európában tovább fog nőni az alkoholmentes és csökkentett alkohol tartalmú sörök forgalma. „Magyarországon ezen a területen az európai átlaghoz közeli, csaknem 6%-os piaci részesedést tapasztaltunk ebben a szegmensben tavaly” – mondta a Szövetség vezetője.

Hozzászólások

Rekordmennyiségű élelmiszert szállított az élelmezési világnapi konvoj

Élelmiszeradományokkal megrakott kamionok haladtak át Budapest belvárosán az élelmezési világnap alkalmából, hogy az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és az egészséges étrend fontosságára hívják fel a figyelmet. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös akciója a figyelemfelhíváson túl rászoruló családokon segít.
2019. 10. 16. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a kenyér ára - egy ábrán mutatjuk

fehér kenyér, házi jellegű kenyér, félbarna kenyér fogyasztói átlagára forintban
2019. 10. 15. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az élelmiszerpazarlás jelentős csökkentése kritikus a fenntartható jövőért

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megjelentetett új elemzés az elpazarolt élelmiszer problémakörével foglalkozva a hol és miért kérdésekre keresi a választ, illetve egyúttal a megalapozott döntések mellett áll ki a hatékony csökkentésért és új módszereket kínál az adatgyűjtésre.
2019. 10. 14. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szennyezett tejet hívott vissza Németország legnagyobb tejfeldolgozója

Szennyezettség miatt visszahívta egyliteres kiszerelésű zsírszegény friss tej termékét pénteken a legnagyobb német tejfeldolgozó társaság, a DMK. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint Magyarországra nem érkezett ebből a termékből.
2019. 10. 11. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

100 milliárd forint jut az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére

A kormány a következő időszakban több mint 100 milliárd forint értékű forrást fordít a magyar élelmiszeripari vállalkozások csomagolási, készletezési és piacra lépést elősegítő fejlesztéseinek támogatására - jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.
2019. 10. 11. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Táplálkozzunk egyszerre egészségesen és fenntartható módon

Az idei élelmezési világnap (október 16.) témája az egészséges táplálkozás. Ennek apropóján elismert külföldi és hazai előadók beszéltek a jelen legnagyobb kihívásairól ezen a téren és mutattak lehetséges megoldásokat a jövőre vonatkozóan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Agrárminisztérium közös rendezvényén Budapesten.
2019. 10. 09. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata

Az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelyben 4500 vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát és megélhetést - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Békés megyei Csabacsűdön, mielőtt átadta a Szarvasi Agrár Zrt. tejfeldolgozó-üzemét.
2019. 10. 09. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőkre fókuszál a Magyar Sörgyártók Szövetségének legújabb kisfilmje

A napokban debütált a Magyar Sörgyártók Szövetségének legújabb kisfilmje, amelyben Tokár Tamás műsorvezető a tavalyi sikeres első rész után ezúttal feleségével, Kovács (Chloé) Dorottya youtuber szereplésével a női fogyasztókra fókuszál. A kisfilm újabb eleme a Szövetség egy éve kezdődött széleskörű, folyamatos kommunikációjának, aminek célja megragadni a prémium sörök iránt megnövekedett figyelmet.
2019. 10. 09. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

95 százalékra növelte az aludobozos termékek arányát a Hell Energy

Az energiaitalokat gyártó Hell Energy Magyarország az elmúlt öt évben mintegy 95 százalékra növelte az aludobozos termékek arányát a portfóliójában, saját aludobozgyára megépítésével a cég elkötelezte magát a teljesen újrahasznosítható alumíniumcsomagolás mellett - közölte a vállalat az MTI-vel kedden.
2019. 10. 08. 16:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az import hetedét kiváltaná az Alföldi Tej új debreceni sajtgyárának kapacitása

Ünnepélyesen is átadták az Alföldi Tej Kft. összességében 15 milliárd forintos költségvetésből megvalósult sajt- és porítóüzemét Debrecenben. Az évi 8000 tonna kapacitású sajtgyár a teljes magyar sajtimport hetedét képes kiváltani. A porítóban évente mintegy 6500 tonnányi porterméket készítenek édes savóból.
2019. 10. 04. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem drágult a nemzetközi élelmiszerkosár

Összességében stabilak maradtak a nemzetközi élelmiszerárak szeptemberben, miután az alacsonyabb cukorárak ellensúlyozták a növényi olajok és húsfélék árát.
2019. 10. 03. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Német kolbásztermékeket hívtak vissza

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra figyelmeztet a honlapján, hogy a Németországba - például a müncheni sörfesztiválra - és hét másik érintett országba utazók ne fogyasszanak a Wilke Wurstwaren vállalat által előállított kolbásztermékekből. Az eddigi információk alapján Magyarországra nem érkeztek a cég termékeiből.
2019. 10. 03. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tizenötmilliárdos fejlesztés az Alföldi Tej debreceni üzemében

Ünnepélyesen átadták csütörtökön az Alföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemét, amellyel csaknem 200 új munkahely jött létre Debrecenben. A 15 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.
2019. 10. 03. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A szélsőséges nyár az ásványvízforgalmat se kímélte, egyszerre tépázta meg és húzta fel

A Global Data nemzetközi piackutató szerint 2019. II. negyedévében a palackozott ásványvizek forgalma 7 százalékkal 363,8 millió literre csökkent a tavaly bázisidőszakhoz mérten, ami elsősorban a szélsőséges időjárásnak tudható be, de továbbra is Európa élmezőnyébe tartozunk az egy főre jutó fogyasztásban. A Magyarvíz Kft. nyári eladásaiban is vegyes volt a kép, de az idei első nyolc hónapban összességében a piaci csökkenéssel szemben 3 százalékos növekedést értek el, július pedig rekord eredményt hozott, olyannyira, hogy ez lett a vállalat 19 éves működésének legsikeresebb hónapja. A társaság év végére (ismét átlag feletti), 6 százalék növekedést prognosztizál.
2019. 10. 01. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a kávé ára - egy ábrán mutatjuk

a kávé termelői átlagára, amerikai cent fontonként
2019. 09. 30. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a kávé ára világszerte - egy ábrán

a kávé termelői átlagára, amerikai cent fontonként
2019. 09. 28. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar pálinkát a világpiacra!

Fontos célkitűzés, hogy a legjobb magyar pálinkák ott legyenek a világ vezető piacain - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).
2019. 09. 27. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

TV kampányt indít a Tej Terméktanács - Válassz hazait és csökkentsd az ökológiai lábnyomod!

A magyar tej és tejtermékek köztudottan kiváló minőségűek, a Tej Terméktanács számításai alapján* mégis évente mintegy 12.000 kamionnyit importál Magyarország. Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet.
2019. 09. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mindent rendben talált a Nébih a VinAgora érmes borainak vizsgálatakor

Mindent rendben talált a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes borainak vizsgálatakor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a borversenyt szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
2019. 09. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy fejlődésen ment keresztül a magyar gasztronómia

Elképesztő fejlődésen ment keresztül a magyaroszági vendéglátás az elmúlt tizenöt évben, Budapest pedig a régió egyik gasztronómiai központjává vált - mondta el az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.
2019. 09. 20. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások: