Ezeket a kedvezményeket adják a biztosítók a koronavírus miatt

A Bank360.hu arról kérdezte a biztosítókat, milyen könnyítésekkel próbálják a járvány miatt nehéz helyzetbe került ügyfeleket segíteni.

Ezeket a kedvezményeket adják a biztosítók a koronavírus miatt

Bármilyen előrelátóak is legyünk, a koronavírus-járvány hatásával aligha lehetett számolni. Ez azt jelenti, hogy az élet számos területén alapvető változások következtek be, tömegek megélhetése vált kérdésessé, sokan azt sem tudják, mi lesz velük holnap.

Mit lehet tenni?

Ennek egyik következménye lehet, hogy az ügyfél nem tudja fizetni valamelyik biztosítását. A kockázati és a megtakarítási célú biztosítások esetében is lehet következménye a nemfizetésnek. A kockázati biztosításoknál egyszerűen megszűnik a kockázatviselés, vagyis a lakás nem lesz biztosítva, illetve az életbiztosítás, caso is megszűnik. A kötelező biztosításnál viszont nem lehet elmaradás, utólag mindenképp fizetni kell. A megtakarítási termékeknél rosszabb a helyzet, itt ugyanis akár a hátrány is érheti az ügyfelet, ha nem tudja fizetni a díjat. A Bank360 arra volt kíváncsi, hogy ilyen helyzetben milyen kedvezményeket vehet igénybe az ügyfél.

Empátiával kezelik a kéréseket

A Bank360.hu körkérdése alapján több biztosító is méltányosan jár el, ha az ügyfelek valamiért elmaradnak a díjfizetéssel. Az Aegon mind a kockázati, mind a megtakarítási célú biztosítások esetében rugalmasan igyekszik eljárni. A kockázati biztosítások esetében három havi nemfizetés után tesz csak lépéseket a szerződés megszüntetésére. Általában ez legfeljebb az ügyintézés lassúsága miatt jöhet össze, vagyis ha nem tudja fizetni a díjat az ügyfél, az nagyjából három hónap alatt megy végig a rendszeren. Így az, hogy a biztosító deklaráltan ad három hónap türelmi időt, sokat jelenthet.

Mennyire vagy spórolós? ITT megnézheted!

A többi megkérdezett társaság nem alkalmaz koronavírusra alakított szabályokat a kockázati biztosításokra - ami a díjfizetést illeti. Az NN és a Groupama ugyanakkor annyiban alkalmazkodott a helyzethez, hogy ha egészségbiztosítással rendelkező ügyfelük pozitív koronavírus tesztet produkál és ellátásra szorul, szinte azonnal folyósítani kezdi a kórházi napidíj összegét, a korábban jellemző 90-180 napos átfutási időhöz képest. Ez a rendelkezés visszavonásig, jelenleg június 30-ig érvényes. Az Union pedig mind egyes egyéni, mind egyes csoportos biztosítások esetében eltekint a pandémiás záradék alkalmazásától. Vagyis a fertőzésre visszavezethető haláleseteknél fizet a biztosító. Ez alól kivételt jelent, ha a beteg (a biztosított vagy annak házastársa) szándékosan figyelmen kívül hagyta vagy áthágta az előírásokat, szabályokat.

A megtakarítási biztosítások esetében a megkérdezett biztosítók nagyjából hasonlóan járnak el - a Bank360 kérdéseire az Aegon mellett az NN, a Generali, a Signal, a Groupama, az Union, az Uniqa, a Generali és a K&H Biztosító válaszolt. Jellemzően nem alkalmaznak extra eljárást, azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a lehető legnagyobb empátiával kezelik a helyzetet. A biztosítók igyekeznek olyan platformot kialakítani, hogy minimálisra, akár nullára csökkentsék a fizikai kontaktust az ügyfelekkel. Így az online ügyintézést is a lehető legszélesebb körben elérhetővé és alkalmazhatóvá igyekeznek tenni, legyen szó akár szerződésmódosításról akár élet-, akár nyugdíjbiztosításról.

Nem muszáj speciális kedvezményre várni

Vannak persze más módok is a díjfizetési terhek enyhítésére a Bank360.hu szerint, amelyekkel érdemes élni pénzügyi nehézség esetén. A lehetőségek az alábbiak:

Hat hónapra szüneteltetni lehet a díjfizetést. Ebben az esetben nem számolnak fel költséget és a be nem fizetett összeget sem kell utólag átutalni - a hitelmoratóriumnál például szó sincs tartozás elengedésről, az idén be nem fizetett törlesztőt meg kell fizeti, azaz a futamidő kitolódik. Ilyen a biztosításoknál nincs, nem tolódik ki a szerződés lejárta.

Megoldás lehet még a biztosítási díjfizetés gyakoriságának módosítása, azaz például éves díjfizetés helyett lehet havi díjfizetést kérni. Így egyszerre kevesebbet kell utalni. Ez nyilván akkor jön jól, ha mostanában esedékes a díjfizetés.

Szintén megoldás a díjmentesítés, ám ez esetben nem lehetséges további díjfizetés, a szerződést lezárják. Végső esetben megfontolandó a biztosítás visszavásárlása is, ám ezt alaposan meg kell gondolni, hiszen attól függően, hogy hány éve köttetett a szerződés, a befizetett és befektetésre szánt összeg kisebb vagy nagyobb hányadát kaphatja vissza az ügyfél.

A társaságok közlése szerint egyébként nem jellemző, hogy tömegek vásárolnák vissza a biztosításaikat. Az érdeklődés érezhetően megnőtt, de a korábban tapasztalt volatilitás nem emelkedett érdemben. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek egyelőre nem akarnak mindenáron kimenekülni a biztosításból.

Hozzászólások

Csatlakozott a HUNPartnerhez a Biztosítások.hu

Csatlakozott a Biztositasok.hu a HUNPartner Biztosítási Alkusz és Pénzügyi Tanácsadó Kft.-hez - közölte a HUNPartner csütörtökön.
2020. 08. 09. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

50 milliárd forintból lesznek fejlesztések és programok Veszprémben

Ötven milliárd forintos kormányzati támogatásból gazdálkodhat a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program (EKF), az infrastrukturális fejlesztések mellett ebből valósulnak meg a rendezvénysorozat programjai is - jelentette be csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
2020. 08. 09. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

18 darab 4 találatos volt az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 08. 08. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos vállalkozót vettek őrizetbe a NAV nyomozói

Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Debrecenben - tájékoztatta a hatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense, Simon Béla pénteken az MTI-t.
2020. 08. 08. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2021-től a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel

Jövő áprilistól a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.
2020. 08. 08. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén online rendezik meg a Formula Student versenyt

A koronavírus-járvány miatt idén először online formában rendezik a Formula Student konstrukciós versenyt a győri Széchenyi István Egyetem főszervezésében, amelyen 15 ország 45 csapatának mérnökhallgatói vesznek részt - mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken a szombati döntőt ismertető sajtótájékoztatón.
2020. 08. 08. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az ipari termelés - ábrán mutatjuk!

termelői volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100,
2020. 08. 08. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezdődik a parlagfűszezon

Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.
2020. 08. 08. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött a szüret

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon - mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.
2020. 08. 08. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételire

Még egy napig, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre.
2020. 08. 08. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti termelési kapacitását és telephelyét a szegedi Florin Zrt.

Uniós és hazai támogatással, több mint 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását és szegedi telephelyét a vegyipari termékeket előállító Florin Zrt. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2020. 08. 08. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magas a levegő ózontartalma

Ismét magas az ózon koncentrációja a levegőben - írta pénteken a tisztifőorvosi Facebook-oldal.
2020. 08. 08. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megmaradhat a home office és a csökkentett munkaidő a kkv-k körében

A gazdaság részleges újraéledésével a cégek várakozásai is javultak az idei évre, ugyanis a K&H júniusi felmérése alapján a hazai kis- és középvállalkozások közel fele optimista saját helyzetét tekintve. Mivel a vírus miatt bevezetett intézkedések – mint például a csökkentett munkaidő és a home office – sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is.
2020. 08. 08. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez az oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit!

A BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményei szerint.
2020. 08. 08. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A strandokra menekülnek a magyarok?

Mindenhol jó, de a legjobb a vízparton - már ha ilyen meleg van. Egyetértenek ezzel hazánk országjárói is, ugyanis az utóbbi időben számottevő növekedés figyelhető meg a magyarországi fürdő élménypontok látogatottságában. A „magyar tenger” mellett Görögország és Horvátország partjai a legtöbbet említett turisztikai célpontok az utazási tervekben és a közösségi média csevegésekben – derült ki a Lounge Group eheti elemzéséből.
2020. 08. 08. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többfelé várható hőség

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.
2020. 08. 08. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tapasztalt jogi szakértővel erősödött az OTT-ONE Felügyelő- és Audit Bizottsága

Dr. Fábián Ábel Balázs személyében tapasztalt jogi szakemberrel erősítette meg Felügyelő- és Audit Bizottságát az OTT-ONE Nyrt. a társaság mai napon megtartott rendkívüli közgyűlésének döntése nyomán. A közel másfél évtizedes szakmai múlttal rendelkező, korábban a Szerencsejáték Zrt. jogi igazgatóhelyetteseként tevékenykedő szakértő Prof. dr. Nemeskéri Zsolttal és dr. Szabó-Kovács Rékával tölti be a rá ruházott tisztséget.
2020. 08. 07. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenti a friss sertéshús árát a Lidl

A Lidl Magyarország tartósan csökkenti a friss magyar sertéshús fogyasztói árát. Az árcsökkentés közel 20 terméket érint, a mérséklés mértéke kilogrammonként akár 150 forintot is jelenthet, átlagosan pedig eléri a 100 forintot. Az áruházlánc célja, a kiváló minőségű hazai sertéshúsok népszerűsítése, a megnövekedett kereslet révén a hazai termelői szektor támogatása.
2020. 08. 07. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Allianz digitális megoldásai gyors és hatékony ügyintézést kínálnak

A hazai biztosítói piacon az Allianz Hungária az elsők között vezette be azokat a digitális technológiákat, amelyek egyszerűbbé, kényelmessebbé, gyorsabbá, és nem utolsó sorban papírmentessé teszik az ügyintézést, valamint az értékesítési folyamatokat. A vállalat ügyfeleinek ma már mintegy hatvan százaléka online intézi biztosítási ügyeit, és egyre többen választják az online biztosításkötés lehetőségét. Az Allianz utas-, lakás- és gépjármű-biztosításait követően, néhány hónapja az életbiztosítások szerződéskötési folyamatai is teljes mértékben digitálissá – ezáltal érintés- és papírmentessé – váltak.
2020. 08. 07. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább fejlesztik a KRÉTA oktatási rendszert

Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
2020. 08. 07. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: