Felgyorsult az infláció Kínában

Gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában júliusban, miközben a termelői árak visszaesése tovább mérséklődött.

Felgyorsult az infláció Kínában

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint a fogyasztói árindex 2,7 százalékkal bővült júliusban az előző év azonos időszakához képest. Elemzők 2,6 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 2,5 százalékos növekedés után.
   
Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek júniusról júliusra, míg az év első hét hónapját tekintve 3,7 százalékkal bővültek a múlt év azonos időszakához képest. A kínai kormányzat 3,5 százalékos fogyasztói áremelkedést tűzött ki az idei évre.
   
A statisztikai hivatal közleménye szerint a legnagyobb mértékű - 13,2 százalékos - áremelkedés változatlanul az élelmiszerek árában volt megfigyelhető júliusban. Az élelmiszerek árát az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis-járvány miatt az egekbe szállt disznóhús ára húzza felfelé, amely a múlt hónapban 85,7 százalékkal emelkedett éves bázison. A statisztikai hivatal számítása szerint a disznóhús árának drágulása 2,32 százalékkal tolta fel a teljes fogyasztói árindexet júliusban. Tung Li-csüan, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott arra, hogy a koronavírus-járványt követően fokozatosan helyreálló vendéglátás megnövelte a - kínai konyha egyik legfontosabb elemének számító - disznóhús iránti keresletet. Az ország déli területein pusztító árvizek azonban megnehezítették a szállítást, ezzel tovább emelve a sertéshús árát, amely júniusról 10,3 százalékkal nőtt. A kedvezőtlen időjárás miatt ráadásul a zöldségek ára is 6,3 százalékkal nőtt júniusról júliusra. Az élelmiszerek között ugyanakkor a gyümölcsök ára a bőséges kínálatnak köszönhetően jelentősen - éves összevetésben 27,7 százalékkal - csökkent a múlt hónapban.
   
A szakértő kiemelte azt is, hogy a nyári üdülések hatására a repülőjegyek ára 2,9 százalékkal, a szálláshelyek ára pedig 1,7 százalékkal emelkedett júliusban havi összevetésben.
   
Az áremelkedés vidéken változatlanul markánsabbnak bizonyult: éves bázison 3,7 százalékkal kapaszkodtak fel a fogyasztói árak az év hetedik hónapjában, szemben a városokban mért 2,4 százalékkal.
   
A termelői árak éves bázison 2,4 százalékkal estek vissza júliusban. Ez mérsékeltebb volt az elemzők által várt 2,5 százalékos árcsökkenésnél, ráadásul az elmúlt négy hónap legalacsonyabb mértékű kontrakciójának számít. Júniusban a termelői árindex még 3,0 százalékos visszaesést mutatott.
   
Havi összevetésben a termelői árak 0,4 százalékkal emelkedtek júniusról júliusra, míg az év első hét hónapját tekintve 2,0 százalékkal csúsztak vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.
   
Az élelmiszerek és az energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció júliusban 0,5 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, enyhén mérséklődve a júniusi 0,9 százalékos bővüléshez képest.
   
A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar júliusi vizsgáló hivatalos, illetve privát felmérések immár az ötödik egymást követő hónapja tükröztek pozitív trendet a kínai gazdaság helyreállását illetően.
   
Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.
   
Egyes szakértők úgy vélik, hogy amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lecsendesülését, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előre jelezve.

Hozzászólások

Ismét defláció fenyegeti a japán gazdaságot

Az augusztusi inflációs adatok megfeleltek ugyan a várakozásoknak, de extrém gyengeségről tettek tanúbizonyságot.
2020. 09. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington vádat emelt öt kínai állampolgár ellen globális hackertámadások miatt

Az amerikai kormány vádat emelt öt kínai állampolgár ellen globális hackertámadások miatt - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán.
2020. 09. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Többlettel zárt a japán külkereskedelmi mérleg

Augusztusban a vártnál kevésbé csökkent a japán export, viszont a vártnál jobban csökkent az import, a külkereskedelmi mérleg pedig a várt deficit helyett többlettel zárt a tokiói pénzügyminisztérium szerdán publikált jelentése alapján.
2020. 09. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Két fertőzött miatt zártak el egy egész várost

Lezárták a dél-kínai Jünnan tartományban található Zsujli várost, miután a hétvégén két, külföldön megfertőződött beteget diagnosztizáltak a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel - adta hírül kedden a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
2020. 09. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatvan éve először csökkenhet a GDP Ázsiában

Hatvan éve az első alkalommal csökkenhet az idén az ázsiai régió bruttó hazai terméke az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) prognózisa szerint.
2020. 09. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmértékben nőtt a japán ipari termelés

Júliusban rekordmértékben nőtt a japán ipari termelés az előző havihoz képest a tokiói gazdasági és kereskedelmi minisztérium közleménye alapján.
2020. 09. 14. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szabadkereskedelmi megállapodásról egyezett meg Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről jutott egyezségre Japánnal a brit kormány. A londoni külkereskedelmi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.
2020. 09. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Peking korlátozza az amerikai külképviseletek tevékenységét Kínában

Peking korlátozza az amerikai külképviseletek és diplomaták tevékenységét Kínában, válaszul az Egyesült Államokban működő kínai külképviseleteket érintő lépésre.
2020. 09. 11. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly szövetségest kaphat Jeff Bezos

20 milliárd dollár értékű részesedést vásárolhat az Amazon az indiai Rliance Industries kiskereskedelmi üzletágában az ügyhöz közel álló források szerint.
2020. 09. 10. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több millió dolláros tőzsdei csalás Hongkongban

Több millió dolláros tőzsdei csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe 15 embert Hongkongban csütörtökön - számolt be csütörtökön a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2020. 09. 10. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az ázsiai tőzsdék

Erősödéssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, és a még nyitva tartó piacok is jórészt pluszt jeleztek.
2020. 09. 10. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államok több mint ezer vízumot vont vissza kínai állampolgároktól

Az Egyesült Államok több mint ezer vízumot vont vissza kínai állampolgároktól az idén - közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerdán.
2020. 09. 10. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában

Lassuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában augusztusban, miközben a termelői árak visszaesése a várakozásoknak megfelelően tovább mérséklődött.
2020. 09. 10. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a munkanélküliségi ráta az OECD-tagállamokban

A júniusi 8 százalékhoz képest júliusban 7,7 százalékra csökkent az átlagos munkanélküliségi ráta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban.
2020. 09. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszok az ázsiai tőzsdéken

Csökkenéssel zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és mínuszban álltak a még nyitva tartó tőzsdék is a térségben.
2020. 09. 09. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Globális adatbiztonsági kezdeményezést jelentett be Peking

Globális adatbiztonsági kezdeményezést jelentett be kedden Vang Ji kínai külügyminiszter a globális digitális vezetésről szóló nemzetközi szemináriumon videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.
2020. 09. 09. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat Japánban az Abenomics gazdaságpolitika

A japán kormány kabinettitkára, Yoshihide Suga a legesélyesebb jelölt, aki átveheti a leköszönő Shinzo Abe-tól a miniszterelnöki posztot.
2020. 09. 09. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump emeli a tétet Kínával szemben

A választások előtt Donald Trump igyekszik tovább fokozni Kínával szembeni retorikáját.
2020. 09. 08. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A világháború óta nem esett ekkorát a japán GDP

A második negyedévben a piaci várakozásoknál kevésbé, de így is a világháború óta a legnagyobb mértékben csökkent a japán bruttó hazai termék a tokiói kormányhivatal, a Cabinet Office keddi jelentése alapján.
2020. 09. 08. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump felvetette Washington és Peking gazdasági kapcsolatainak esetleges szétcsatolását

Donald Trump amerikai elnök a hétfői sajtókonferenciáján felvetette Washington és Peking gazdasági kapcsolatainak esetleges szétcsatolását.
2020. 09. 08. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások: