Fidelity: Az USA-Kína szappanopera stratégiai háttere

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háborút egy sor színes karakter és számtalan izgalmas fordulat jellemzi. De a hangos és látványos civakodás mögött egy sokkal komolyabb harc húzódik meg, mely a globális gazdasági vezető szerepért folyik, és amelynek mindkét fél számára komoly biztonságtechnikai következményei vannak. A fő hadszíntér a technológiai ipar lett, így a félvezetőgyártást érdemes szemmel tartani, mert az itt sorra kerülő hadműveletek más ágazatokra is hatással lesznek. Bill McQuaker,a Fidelity International Multi Asset portfólió menedzsere epizódonként vezet minket végig a szappanoperán.

Fidelity: Az USA-Kína szappanopera stratégiai háttere

Fő célok

A stratégiát sokan összetévesztik a taktikával, főleg amikor az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúról van szó. Azonban a vita pontos értelmezéséhez és végső soron a két gazdasági világhatalom hosszú távú viszonyának előrejelzéséhez külön kell választanunk és pontosan definiálnunk kell e két fogalmat.

A kereskedelmi háború megértéséhez tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen végeredményt szeretne elérni az Egyesült Államok. Ha az USA célja mindössze annyi lenne, hogy javítsa a fizetési mérlegét – ez úgy lenne elérhető, ha Kína több szójababot vagy olajat vásárolna –, akkor a vámok kivetése mint taktika legalábbis rövid távon ezt a célt szolgálhatná azáltal, hogy vásárlási szokásainak megváltoztatására kényszeríti Kínát. De ha az USA-nak van egy nagyobb, stratégiai célja is – mely nem más, mint Kína elgyengítése, és annak megakadályozása, hogy Kína új világrendet alakítson ki, melynek ő áll a középpontjában –, akkor talán Trump egykori tanácsadójának, Steve Bannonnak van igaza, és a vámok csupán „szimbólumai annak a nagyszabású kereskedelmi háborúnak, mely az országaink között zajlik”.

A szappanopera

Strategy: A history című könyvében Lawrence Freedman hadtörténész úgy fogalmaz, hogy a stratégiát „szappanoperaként kell felfognunk, melyben állandó szereplőkkel, több epizód során bontakozik ki a cselekmény”.

Ha ezt a metaforát rávetítjük a most zajló kereskedelmi háborúra, nem lesz nehéz felfedeznünk a szövevényes cselekményt és a színes karakterekből álló szereposztást. Az egyik főszereplő az amerikai elnök, a maga erőből politizáló retorikájával és szokatlan stílusával, egy másik pedig Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi és gyáripari főtanácsadója. Ő írta a Death by China című könyvet, és ő rendezte az azonos című, 2012-es dokumentumfilmet is.

Bár a közelmúlt eseményei nagy törésnek tűnhetnek Barack Obama elnök korábbi, csendesebb stílusához képest, Trump elődje sem riadt galambként figyelte Kína törekvéseit. Vezetése alatt az Elnöki Tudományos és Technológiai Tanács javaslatokat dolgozott ki „a kínai ipari politika megvalósulásának megakadályozására és erőteljes válaszlépésekre” a félvezető-gyártás területén, mely „veszélyt jelent az USA nemzetbiztonságára”.

Ez a kétpártiság ma is érvényesül, és az USA Képviselőháza májusban 414-0 arányban megszavazta a Tajvan és az USA szorosabb katonai és gazdasági viszonyát célzó Taiwan Assurance törvényt. Ennek szövege konkrétan megemlíti Kína „átfogó katonai modernizálási kampányát, melynek célja a Nemzeti Felszabadító Hadsereg hatalomérvényesítő erejének növelése”.

A befektetők természetes módon elsősorban a vámokra koncentrálnak, mivel ezek közvetlen hatással vannak a piaci hangulatra, és potenciális gazdasági következményekkel is járnak. Csakhogy Kína hatalmi törekvései nem csupán a kereskedelem területén nyilvánulnak meg: ide tartozik a Dél-kínai-tengeren folytatott katonai erődemonstrációk sora és a diplomáciai kakaskodás is. Ez utóbbira példa, hogy az USA visszahívta a nagykövetét Panamából, a Dominikai Köztársaságból és El Salvadorból, miután azok Kína melletti szolidaritásuk jeleként nem ismerték el Tajvan szuverenitását – talán azért, hogy ezzel előnyöket csikarjanak ki maguknak Kína Egy öv, egy út programja során. A jelenlegi helyzetet sokan hasonlítják a Reagan elnök és Japán között a 80-as években zajlott kereskedelmi kötélhúzáshoz, csakhogy az leginkább az USA iparának védelméről szólt, és nem volt közvetlen nemzetbiztonsági vonatkozása.

Félvezetőgyártás és a stratégia

A félvezetőgyártás területét kiemelt figyelemmel kell kísérni; Kínának az USA-ból érkező chipektől való függősége gátolhatja saját ökoszisztémájának fejlődését, ide értve az 5G technológiát is. A chipek iránt az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt kínai kereslet arra is utalhat, hogy Kína készleteket halmoz fel ebből az alkatrészből, arra számítva, hogy az USA egy napon beszünteti a szállításokat.

„A napról napra változó hírek közepette a befektetőken meg kell próbálniuk a vámok rövid távú rendeződése vagy növekedése által előidézett piaci volatilitáson túlra tekinteni, mivel ezek a fejlemények vélhetően csupán az érintett felek tágabb stratégiai céljait szolgálják. Bár a választási ciklusok következtében a szereplők, és így az alkalmazott taktika is minden bizonnyal változni fog, az erőfeszítések stratégiai iránya a jelek szerint sokkal határozottabb és tartósabb lesz majd”- teszi hozzá Al-Hilal István, CFA, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési igazgatója.

Hozzászólások

Az adatfüggőséget erősítette a Fed

A tegnap megjelent Fed jegyzőkönyv szerint a júliusi ülésen 2 jegybankár szavazott a kamatok tartására, a megfogalmazás szerint néhányan pedig az 50 bázispontos csökkentés mellett voksoltak, vagyis meglehetősen megosztottak voltak a jegybankárok.
2019. 08. 23. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

250 millió dolláros magánsziget nyitott Amerikában

Egy amerikai hajótársaság úgy döntött, hogy egy különleges luxusparadicsomot hoz létre a Bahamákon. A Coco Cay névre keresztelt földdarabka a világ egyik legextrémebb kalandparkjának ad otthont, többek között Észak-Amerika legnagyobb vízicsúszdájával. Egy ilyen nyaralás pedig a hajós körutaknak köszönhetően már a magyar turisták számára sem elérhetetlen álom.
2019. 08. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsdeindexek

Emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön, miután a kiskereskedelmi áruházláncok vártnál jobb gyorsjelentései erősítették a fogyasztói kereslet erejébe vetett bizalmat, a szokásos heti munkanélküliségi adatok pedig a munkaerőpiac stabilitásáról tanúskodtak.
2019. 08. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál nagyobb lehet az amerikai költségvetés hiánya

A vártnál nagyobb lehet az amerikai költségvetés idei hiánya, és a deficit az eddig becsültnél két évvel korábban, már jövőre elérheti az ezer milliárd dollárt.
2019. 08. 22. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy tajvani lakásból indult, óriásvállalat lett - 30 éves a Zyxel

A Zyxel ma ünnepli fennállásának 30. évét, melyre különleges eseményekkel készül a tajvani hálózati kommunikációs eszközöket gyártó vállalat. Az ünneplésben, amit a „Go 30, Beyond Possibility” név alatt rendeznek, minden Unizyx alkalmazott részt vesz, termék promóciók illetve közösségi média kampányok indulnak el a világ minden táján.
2019. 08. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többoldalú stimulust szeretne Trump

Donald Trump további agresszív kamatvágást vár a Fed-től, szerinte legalább 100 bázispontos vágásra lenne szükség, ráadásul rövid időn belül. Mostanra nagyjából hasonló álláspontra rendezkedett be a piac is, hiszen szeptemberre, októberre és decemberre is 25-25 bázispontos kamatvágást áraznak.
2019. 08. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hangnemet válthat a Fed

Magyar idő szerint este nyolckor jelenik, meg a Fed legutóbbi ülésének a jegyzőkönyve.
2019. 08. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a Geely kínai autógyártó profitja

Jelentősen csökkent a Geely kínai autógyártó bevétele és adózott eredménye az idei első fél évben.
2019. 08. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva szerint Washington élezi a katonai feszültséget

A katonai feszültség fokozásával, valamint a szárazföldi telepítésű közepes hatótávolságú rakéták betiltásáról szóló orosz-amerikai INF-szerződés tudatos megsértésével vádolta meg Washingtont kedden Moszkva, miután az Egyesült Államok kísérletet hajtott végre egy közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgéppel.
2019. 08. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington napi több mint 2,7 millió hordó iráni nyersolajat zár ki a világpiacról

Az Egyesült Államok a szankciók révén napi több mint 2,7 millió hordó iráni nyersolajat zár ki a világpiacról - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden az MSNBC televíziónak adott interjúban.
2019. 08. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kikapcsolják a világ legöregebb működő webkameráját

Kikapcsolják a világ legöregebb webkameráját, amely 25 éve folyamatosan működik a San Franciscó-i Állami Egyetem kampuszán.
2019. 08. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államok kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú hagyományos rakétával

Az Egyesült Államok vasárnap kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú hagyományos rakétával - jelentette be helyi idő szerint hétfő délután az amerikai védelmi minisztérium.
2019. 08. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump 2020-ban Pence alelnökkel együtt indul a választáson

Donald Trump Mike Pence jelenlegi alelnökkel együtt indul a 2020-ban tartandó választáson - ezt az amerikai elnök maga erősítette meg vasárnap New Jersey-ben újságíróknak.
2019. 08. 20. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódott az árfolyamemelkedés New York-ban

Folytatódott a pénteken megindult árfolyamemelkedés, hétfőn egy százalékot meghaladó mértékben emelkedtek az amerikai indexek a kereskedés kezdetén.
2019. 08. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump szerint a The New York Times egy ördögi propagandagépezet

Ördögi propagandagépezetnek minősítette a The New York Times című lapot Donald Trump amerikai elnök az egyik vasárnapi Twitter-bejegyzésében.
2019. 08. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn és a még nyitva tartó térségbeli börzék irányadó mutatói is a pénteki záró értékük fölött álltak.
2019. 08. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gazdaságsegítő intézkedéseket jelentett be a hongkongi pénzügyminiszter

A vállalatokat és a lakosságot segítő intézkedéseket jelentett be Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter, melyekkel a városban uralkodó politikai és társadalmi zűrzavar, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi háború negatív hatásait kívánják enyhíteni - írta internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap egy pénteken megjelent cikkben.
2019. 08. 19. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A külföldi diplomaták Donald Trump győzelmére számítanak

Külföldi diplomaták Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök ismételt győzelmére számítanak a 2020-as választásokon - összegezte tapasztalatait vasárnap közölt riportjában a Politico című lap.
2019. 08. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva kész tárgyalni Washingtonnal

Oroszország továbbra is kész tárgyalni az Egyesült Államokkal a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközökről, azt követően, hogy Washington kilépett a fegyverek ezen kategóriáját betiltó INF-szerződésből - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban.
2019. 08. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni

Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Amerikai Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen - mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
2019. 08. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások: