Fidelity: Az USA-Kína szappanopera stratégiai háttere

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háborút egy sor színes karakter és számtalan izgalmas fordulat jellemzi. De a hangos és látványos civakodás mögött egy sokkal komolyabb harc húzódik meg, mely a globális gazdasági vezető szerepért folyik, és amelynek mindkét fél számára komoly biztonságtechnikai következményei vannak. A fő hadszíntér a technológiai ipar lett, így a félvezetőgyártást érdemes szemmel tartani, mert az itt sorra kerülő hadműveletek más ágazatokra is hatással lesznek. Bill McQuaker,a Fidelity International Multi Asset portfólió menedzsere epizódonként vezet minket végig a szappanoperán.

Fidelity: Az USA-Kína szappanopera stratégiai háttere

Fő célok

A stratégiát sokan összetévesztik a taktikával, főleg amikor az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúról van szó. Azonban a vita pontos értelmezéséhez és végső soron a két gazdasági világhatalom hosszú távú viszonyának előrejelzéséhez külön kell választanunk és pontosan definiálnunk kell e két fogalmat.

A kereskedelmi háború megértéséhez tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen végeredményt szeretne elérni az Egyesült Államok. Ha az USA célja mindössze annyi lenne, hogy javítsa a fizetési mérlegét – ez úgy lenne elérhető, ha Kína több szójababot vagy olajat vásárolna –, akkor a vámok kivetése mint taktika legalábbis rövid távon ezt a célt szolgálhatná azáltal, hogy vásárlási szokásainak megváltoztatására kényszeríti Kínát. De ha az USA-nak van egy nagyobb, stratégiai célja is – mely nem más, mint Kína elgyengítése, és annak megakadályozása, hogy Kína új világrendet alakítson ki, melynek ő áll a középpontjában –, akkor talán Trump egykori tanácsadójának, Steve Bannonnak van igaza, és a vámok csupán „szimbólumai annak a nagyszabású kereskedelmi háborúnak, mely az országaink között zajlik”.

A szappanopera

Strategy: A history című könyvében Lawrence Freedman hadtörténész úgy fogalmaz, hogy a stratégiát „szappanoperaként kell felfognunk, melyben állandó szereplőkkel, több epizód során bontakozik ki a cselekmény”.

Ha ezt a metaforát rávetítjük a most zajló kereskedelmi háborúra, nem lesz nehéz felfedeznünk a szövevényes cselekményt és a színes karakterekből álló szereposztást. Az egyik főszereplő az amerikai elnök, a maga erőből politizáló retorikájával és szokatlan stílusával, egy másik pedig Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi és gyáripari főtanácsadója. Ő írta a Death by China című könyvet, és ő rendezte az azonos című, 2012-es dokumentumfilmet is.

Bár a közelmúlt eseményei nagy törésnek tűnhetnek Barack Obama elnök korábbi, csendesebb stílusához képest, Trump elődje sem riadt galambként figyelte Kína törekvéseit. Vezetése alatt az Elnöki Tudományos és Technológiai Tanács javaslatokat dolgozott ki „a kínai ipari politika megvalósulásának megakadályozására és erőteljes válaszlépésekre” a félvezető-gyártás területén, mely „veszélyt jelent az USA nemzetbiztonságára”.

Ez a kétpártiság ma is érvényesül, és az USA Képviselőháza májusban 414-0 arányban megszavazta a Tajvan és az USA szorosabb katonai és gazdasági viszonyát célzó Taiwan Assurance törvényt. Ennek szövege konkrétan megemlíti Kína „átfogó katonai modernizálási kampányát, melynek célja a Nemzeti Felszabadító Hadsereg hatalomérvényesítő erejének növelése”.

A befektetők természetes módon elsősorban a vámokra koncentrálnak, mivel ezek közvetlen hatással vannak a piaci hangulatra, és potenciális gazdasági következményekkel is járnak. Csakhogy Kína hatalmi törekvései nem csupán a kereskedelem területén nyilvánulnak meg: ide tartozik a Dél-kínai-tengeren folytatott katonai erődemonstrációk sora és a diplomáciai kakaskodás is. Ez utóbbira példa, hogy az USA visszahívta a nagykövetét Panamából, a Dominikai Köztársaságból és El Salvadorból, miután azok Kína melletti szolidaritásuk jeleként nem ismerték el Tajvan szuverenitását – talán azért, hogy ezzel előnyöket csikarjanak ki maguknak Kína Egy öv, egy út programja során. A jelenlegi helyzetet sokan hasonlítják a Reagan elnök és Japán között a 80-as években zajlott kereskedelmi kötélhúzáshoz, csakhogy az leginkább az USA iparának védelméről szólt, és nem volt közvetlen nemzetbiztonsági vonatkozása.

Félvezetőgyártás és a stratégia

A félvezetőgyártás területét kiemelt figyelemmel kell kísérni; Kínának az USA-ból érkező chipektől való függősége gátolhatja saját ökoszisztémájának fejlődését, ide értve az 5G technológiát is. A chipek iránt az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt kínai kereslet arra is utalhat, hogy Kína készleteket halmoz fel ebből az alkatrészből, arra számítva, hogy az USA egy napon beszünteti a szállításokat.

„A napról napra változó hírek közepette a befektetőken meg kell próbálniuk a vámok rövid távú rendeződése vagy növekedése által előidézett piaci volatilitáson túlra tekinteni, mivel ezek a fejlemények vélhetően csupán az érintett felek tágabb stratégiai céljait szolgálják. Bár a választási ciklusok következtében a szereplők, és így az alkalmazott taktika is minden bizonnyal változni fog, az erőfeszítések stratégiai iránya a jelek szerint sokkal határozottabb és tartósabb lesz majd”- teszi hozzá Al-Hilal István, CFA, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési igazgatója.

Hozzászólások

Gyengüléssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek csütörtökön az előző napi jelentős emelkedés után.
2020. 06. 04. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsan rendeződött Kína és az USA égi konfliktusa

Az amerikai hatóságok tegnap még a kínai légitársaságok beutazásának tiltását helyezték kilátásba, amiért Kína nem engedi újraindulni az amerikai légitársaságok Kínába irányuló járatait.
2020. 06. 04. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szárnyal a tőzsde - jó hírek jöttek az USA munkaerőpiacáról

Az ADP foglalkoztatottság a várt 9 millió helyett „csak” 2,76 millió fővel csökkent májusban.
2020. 06. 03. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak a New York-i tőzsdeindexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek szerdán.
2020. 06. 03. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Előválasztást tartottak több amerikai tagállamban

Előválasztást tartottak kedden több amerikai tagállamban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban a demokraták és a republikánusok egyaránt.
2020. 06. 03. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A zavargások ellenére pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek kedden, mivel a gazdaság újranyitását övező derűlátás erősebbnek bizonyult azoknál a félelmeknél, hogy további zavargásokká fajuló tiltakozások lesznek az Egyesült Államokban a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, miután a napokban életét vesztette egy afroamerikai férfi egy durva rendőri intézkedés során.
2020. 06. 02. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így lassult az árak növekedése az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban áprilisban 0,9 százalékra lassult a fogyasztói árak éves növekedési üteme a márciusi 1,7 százalékról a februári 2,3 százalékról.
2020. 06. 02. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína betartaná a környezetvédelmi vállalásait

Kína az új koronavírus-járvány ellenére tartani fogja magát a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásaihoz - közölte a kínai környezetvédelmi minisztérium kedden.
2020. 06. 02. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, és a 8 órakor még nyitva tartó térségbeli börzék többsége is pluszban állt.
2020. 06. 02. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A G7-csúcsról egyeztetett Trump és Putyin

Donald Trump amerikai elnök tájékoztatta orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyin elnököt arról az elképzeléséről, hogy Oroszország, Ausztrália, India és Dél-Korea vezetőit is meghívhatja a G7-csoport csúcstalálkozójára - közölte hétfőn a Kreml sajtóosztálya.
2020. 06. 02. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Leminősítették Indiát

Leminősítette India államadós-osztályzatát hétfőn a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a lépés okai között említette, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt az idén mély recessziót vár az indiai gazdaságban.
2020. 06. 02. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországnak nincs köze az amerikai zavargásokhoz - De hogy is jön ez ide?

Az Egyesült Államokban zajló zavargások ügye amerikai belügy, amelybe Oroszország semmilyen módon nem szándékozik beavatkozni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.
2020. 06. 01. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó hírek a kínai gazdaságból

Javult a kínai feldolgozóipar teljesítménye májusban - derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.
2020. 06. 01. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

Felbocsátása után 19 órával sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója.
2020. 05. 31. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington észak-koreai és kínai személyek ellen emelt vádat

Washington észak-koreai és kínai személyek ellen emelt vádat csütörtökön. Az amerikai igazságügyi minisztérium az amerikai szankciós törvények kijátszásával, pénzmosással és banki csalásokkal vádolta meg
2020. 05. 31. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhén javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Az előző havi nyolc éves mélyponthoz képest javult kissé a fogyasztói hangulat májusban az Egyesült Államokban, azonban továbbra is mély fogyasztói aggodalomról árulkodik a Michingan Egyetem felmérése.
2020. 05. 31. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington megszünteti kapcsolatait a WHO-val

Washington megszünteti minden kapcsolatát az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint a kínai jogsértés miatt visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát - jelentette be az amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken.
2020. 05. 30. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes indexekkel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
2020. 05. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína békés úton kíván újraegyesülni Tajvannal

Kína békés úton kíván újraegyesülni Tajvannal, de a katonai megoldás lehetőségét sem veti el - jelentették ki pénteken a kínai központi vezetés tagjai egy, a tajvani függetlenségi mozgalom elfojtására hozott törvény évfordulója alkalmából Pekingben tartott eseményen.
2020. 05. 29. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5 százalékkal csökkent az amerikai GDP

Az előzetes becslésnél nagyobb mértékben, éves szinten 5 százalékkal csökkent az első negyedévben a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált második becslése alapján.
2020. 05. 29. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: