Fidelity: Az USA-Kína szappanopera stratégiai háttere

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háborút egy sor színes karakter és számtalan izgalmas fordulat jellemzi. De a hangos és látványos civakodás mögött egy sokkal komolyabb harc húzódik meg, mely a globális gazdasági vezető szerepért folyik, és amelynek mindkét fél számára komoly biztonságtechnikai következményei vannak. A fő hadszíntér a technológiai ipar lett, így a félvezetőgyártást érdemes szemmel tartani, mert az itt sorra kerülő hadműveletek más ágazatokra is hatással lesznek. Bill McQuaker,a Fidelity International Multi Asset portfólió menedzsere epizódonként vezet minket végig a szappanoperán.

Fidelity: Az USA-Kína szappanopera stratégiai háttere

Fő célok

A stratégiát sokan összetévesztik a taktikával, főleg amikor az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúról van szó. Azonban a vita pontos értelmezéséhez és végső soron a két gazdasági világhatalom hosszú távú viszonyának előrejelzéséhez külön kell választanunk és pontosan definiálnunk kell e két fogalmat.

A kereskedelmi háború megértéséhez tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen végeredményt szeretne elérni az Egyesült Államok. Ha az USA célja mindössze annyi lenne, hogy javítsa a fizetési mérlegét – ez úgy lenne elérhető, ha Kína több szójababot vagy olajat vásárolna –, akkor a vámok kivetése mint taktika legalábbis rövid távon ezt a célt szolgálhatná azáltal, hogy vásárlási szokásainak megváltoztatására kényszeríti Kínát. De ha az USA-nak van egy nagyobb, stratégiai célja is – mely nem más, mint Kína elgyengítése, és annak megakadályozása, hogy Kína új világrendet alakítson ki, melynek ő áll a középpontjában –, akkor talán Trump egykori tanácsadójának, Steve Bannonnak van igaza, és a vámok csupán „szimbólumai annak a nagyszabású kereskedelmi háborúnak, mely az országaink között zajlik”.

A szappanopera

Strategy: A history című könyvében Lawrence Freedman hadtörténész úgy fogalmaz, hogy a stratégiát „szappanoperaként kell felfognunk, melyben állandó szereplőkkel, több epizód során bontakozik ki a cselekmény”.

Ha ezt a metaforát rávetítjük a most zajló kereskedelmi háborúra, nem lesz nehéz felfedeznünk a szövevényes cselekményt és a színes karakterekből álló szereposztást. Az egyik főszereplő az amerikai elnök, a maga erőből politizáló retorikájával és szokatlan stílusával, egy másik pedig Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi és gyáripari főtanácsadója. Ő írta a Death by China című könyvet, és ő rendezte az azonos című, 2012-es dokumentumfilmet is.

Bár a közelmúlt eseményei nagy törésnek tűnhetnek Barack Obama elnök korábbi, csendesebb stílusához képest, Trump elődje sem riadt galambként figyelte Kína törekvéseit. Vezetése alatt az Elnöki Tudományos és Technológiai Tanács javaslatokat dolgozott ki „a kínai ipari politika megvalósulásának megakadályozására és erőteljes válaszlépésekre” a félvezető-gyártás területén, mely „veszélyt jelent az USA nemzetbiztonságára”.

Ez a kétpártiság ma is érvényesül, és az USA Képviselőháza májusban 414-0 arányban megszavazta a Tajvan és az USA szorosabb katonai és gazdasági viszonyát célzó Taiwan Assurance törvényt. Ennek szövege konkrétan megemlíti Kína „átfogó katonai modernizálási kampányát, melynek célja a Nemzeti Felszabadító Hadsereg hatalomérvényesítő erejének növelése”.

A befektetők természetes módon elsősorban a vámokra koncentrálnak, mivel ezek közvetlen hatással vannak a piaci hangulatra, és potenciális gazdasági következményekkel is járnak. Csakhogy Kína hatalmi törekvései nem csupán a kereskedelem területén nyilvánulnak meg: ide tartozik a Dél-kínai-tengeren folytatott katonai erődemonstrációk sora és a diplomáciai kakaskodás is. Ez utóbbira példa, hogy az USA visszahívta a nagykövetét Panamából, a Dominikai Köztársaságból és El Salvadorból, miután azok Kína melletti szolidaritásuk jeleként nem ismerték el Tajvan szuverenitását – talán azért, hogy ezzel előnyöket csikarjanak ki maguknak Kína Egy öv, egy út programja során. A jelenlegi helyzetet sokan hasonlítják a Reagan elnök és Japán között a 80-as években zajlott kereskedelmi kötélhúzáshoz, csakhogy az leginkább az USA iparának védelméről szólt, és nem volt közvetlen nemzetbiztonsági vonatkozása.

Félvezetőgyártás és a stratégia

A félvezetőgyártás területét kiemelt figyelemmel kell kísérni; Kínának az USA-ból érkező chipektől való függősége gátolhatja saját ökoszisztémájának fejlődését, ide értve az 5G technológiát is. A chipek iránt az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt kínai kereslet arra is utalhat, hogy Kína készleteket halmoz fel ebből az alkatrészből, arra számítva, hogy az USA egy napon beszünteti a szállításokat.

„A napról napra változó hírek közepette a befektetőken meg kell próbálniuk a vámok rövid távú rendeződése vagy növekedése által előidézett piaci volatilitáson túlra tekinteni, mivel ezek a fejlemények vélhetően csupán az érintett felek tágabb stratégiai céljait szolgálják. Bár a választási ciklusok következtében a szereplők, és így az alkalmazott taktika is minden bizonnyal változni fog, az erőfeszítések stratégiai iránya a jelek szerint sokkal határozottabb és tartósabb lesz majd”- teszi hozzá Al-Hilal István, CFA, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési igazgatója.

Hozzászólások

Lendületes kezdés az amerikai tőzsdéken

Lendületes árfolyamerősödéssel díjazták a keddi kereskedés kezdetén a harmadik negyedévi tőzsdei beszámolói szezon első fecskéit az amerikai értékpapírpiacok, felpezsdítve ezzel a világkereskedelmi aggodalmak miatt hétfőn erejét veszített kereskedést.
2019. 10. 15. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Esett Kína exportja

Gyorsuló ütemben csökkent Kína exportja, importja pedig már az ötödik egymást követő hónapban esett vissza szeptemberben újabb jeleként annak, hogy lassul a gazdasági növekedés az élénkítést célzó intézkedések dacára.
2019. 10. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezrek vonultak ismét utcára Hongkongban

Ezrek vonultak ismét utcára Hongkongban hétfőn este, hogy arra biztassák az amerikai kongresszus tagjait, fogadják el a törvényjavaslatot, mely lehetővé tenné, hogy a hongkongi demokratikus jogok csorbítása esetén az érintett kínai és hongkongi tisztviselők büntetésben részesüljenek.
2019. 10. 14. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rögös az út USA és Kína között

Az ügyhöz közel álló források szerint további egyeztetéseket szeretne Kína azzal a kereskedelmi megállapodással kapcsolatban, amiről a múlt hét végén szóban állapodtak meg a felek.
2019. 10. 14. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő indexekkel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok

Csökkenő indexekkel korrigálták a hétfői nyitáskor a pénteki erős zárást az amerikai értékpapírpiacok.
2019. 10. 14. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen nőtt a kínai cégek márkaértéke

Egy év alatt negyven százalékkal nőtt a kínai vállalatok márkaértéke az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek közepette is.
2019. 10. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Távozik posztjáról az amerikai ügyvivő belbiztonsági miniszter

Távozik posztjáról Kevin McAleenan amerikai ügyvivő belbiztonsági miniszter - közölte szombat hajnalban a Twitteren Donald Trump amerikai elnök.
2019. 10. 13. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is megrendezik a magyar filmek fesztiválját Los Angelesben

Los Angelesben idén is megrendezik a magyar filmek fesztiválját - tájékoztatta az MTI-t Bunyik Béla, a fesztivál alapítója és egyik főszervezője.
2019. 10. 12. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületes erősödéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon elért haladást nyugtázva lendületes erősödéssel tetézték a pénteki nyitáskor az előző napi pozitív zárást az amerikai tőzsdeindexek.
2019. 10. 11. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Előrelépés történhet a kereskedelmi háborúban

Ahogy Trump fogalmazott „nagyon, nagyon jól” mentek tegnap a kereskedelmi tárgyasláok az USA és Kína között.
2019. 10. 11. 10:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnáltak a fogyasztói árak az Egyesült Államokban

Nem változtak a fogyasztói árak szeptemberben az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban, a maginfláció pedig a vártnál alacsonyabb lett, ami támogatja azokat a várakozásokat, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága októberi ülésén az idén immár harmadik alkalommal csökkenti a kamatot a gazdasági növekedést fenyegető kereskedelmi kockázatok közepette.
2019. 10. 11. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elegánsan léphet vissza Trump

Az ügyhöz közel álló források szerint az amerikai fél is nyitott lehet egy részleges megállapodásra Kínával.
2019. 10. 10. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozdultak a New York-i indexek

Vegyesen nyitottak, de szinte el sem mozdultak előző napi záróértéküktől a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön.
2019. 10. 10. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért vonzó az amerikai befektetők számára Magyarország

Az amerikai befektetők számára azért vonzó Magyarország, mert a gazdaság szereplői innovatívak, kompetensek és tele vannak önbizalommal - mondta Eric Stewart, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács elnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. 10. 10. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Joe Biden szerint Trump elnököt el kell mozdítani

Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa szerdán először hangoztatta, hogy Donald Trump elnököt alkotmányos úton el kell mozdítani.
2019. 10. 10. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína el akarná kerülni az újabb vámokat

A kereskedelmi tárgyalásokhoz közel álló források szerint Kína továbbra is hajlandó lenne egy részleges megállapodást kötni az USA-val, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban egyre kiélezettebbé vált a viszony a felek között.
2019. 10. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen nyitottak a New York-i tőzsdeindexek

A héten először, szerdán emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei, miután a legfrissebb sajtójelentések enyhítették az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek éleződését övező aggodalmakat.
2019. 10. 09. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington 98 millió dollárral segíti a venezuelai ellenzéket

Washington újabb 98 millió dollárral (30 milliárd forint) segíti a venezuelai nem-kormányzati szerveket és a Juan Guaidó ellenzéki vezető irányította parlamentet - jelentette be az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) kedden Washingtonban.
2019. 10. 09. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a termelői árak az Egyesült Államokban

A várt növekedés helyett nyolc hónapja a legnagyobb mértékben csökkentek havi bázison szeptemberben a termelői árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics kedden publikált jelentése alapján.
2019. 10. 09. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitott New York

A hétfői gyenge zárást követően a nem javuló amerikai-kínai kereskedelmi viszony miatt indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 10. 08. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások: