GDPR: egyre több a bírság, de még mindig kevés a felkészült szervezet

Meghaladta a 140 millió forintot a Magyarországon működő cégekre kiszabott GDPR bírságok együttes összege. Leggyakrabban a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvet sértik meg a vállalatok, amiért az elmúlt mintegy másfél évben már 58 alkalommal büntetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A legtöbb szervezet a mai napig késik a GDPR megfeleléshez szükséges IT-fejlesztések befejezésével, amivel további bírságokat kockáztatnak az EY tapasztalata szerint.

GDPR: egyre több a bírság, de még mindig kevés a felkészült szervezet

Esetenként átlagosan 2 500 000 forint értékben, eddig összesen 58 alkalommal szabott ki bírságot hazai cégekre a NAIH 2018. májusa óta az általános adatvédelmi rendelet megsértésért. Hazánk ezzel az egyik leggyakrabban fellépő ország Európa szerte Spanyolország, Románia, Németország és Bulgária mellett.
 
Európában az eddigi legnagyobb, több mint 66 milliárd forintos bírságot a British Airways könyvelhette el, de szintén több tízmilliárdot kellett fizetnie a GDPR megsértése miatt a nemzetközi szállodaláncnak, a Marriott Internationalnek. „A számokból egyértelműen látszik, hogy véget ért a türelmi időszak. Míg 2018-ban mindössze 151 millió forint bírságot szabtak ki az európai adatvédelmi hatóságok, a tavalyi évben már a 130 milliárd forintot is meghaladta ez az összeg” – hangsúlyozta Zala Mihály, az EY információbiztonsággal foglalkozó vezetője.
 
Leggyakrabban a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvek megsértése miatt bírságolnak a hatóságok. Európában ezért 79 esetben szabtak ki büntetést a felettes szervek. Szintén gyakran vétenek a cégek az adatkezelés jogszerűsége (68 eset) és az adatkezelés biztonsága ellen (48 eset).
 
„A rendelet bevezetésekor a legtöbb cég megtette az alapvető intézkedéseket a megfelelés érdekében. Adatkezelési nyilvántartást vezetett be, elvégezte a szükséges hatásvizsgálatokat vagy oktatta például a dolgozóit. Ezt követően azonban sokan fellélegeztek, és továbbra is késnek a szükséges IT-fejlesztésekkel” – emelte ki Zala Mihály.
 
A szakember szerint ez azért okoz jelentős kockázatot, mert a kiberbűnözők folyamatosan keresik azokat az elavult szoftvereket, amin keresztül könnyen és gyorsan lophatnak tömegesen személyes adatot. Egy sikeres támadás pedig, mint ahogy arra már hazai példát is láthattunk, nagyon gyorsan vezethet több tíz vagy akár százmillió forintos bírsághoz is.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Februártól online is lehet kérni a keresetkimutatást

Februártól online is lehet igényelni a banki hitelfelvételhez elengedhetetlen adóhivatali keresetigazolást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel szerdán.
2020. 02. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nehéz a bonyolult adózási és TB szabályokat maradéktalanul betartani külföldi munkavállalás esetén

A rövid vagy hosszú távú külföldi munkavégzés: magyarok külföldi vagy külföldiek magyarországi kiküldetésének és munkavállalásának adózási és társadalombiztosítási szabályai önmagukban is nagyon bonyolultak, ráadásul ezek egymástól sok esetben el is válnak. „Ezért a külföldi munkavégzés személyi jövedelemadójának és járulékainak fizetésére vonatkozó komplex szabályozás útvesztőiben és gyakorlati problémáiban nagyon könnyű eltévedni, ami bírságokhoz vezethet, vagy az érintettek elveszíthetik az ellátásokra való jogosultságot!” – hívta fel a figyelmet dr. Rácz Nóra, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.
2020. 02. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Spanyolország bevezeti a Google-adót

Technológiai nagyvállalatok meghatározott digitális szolgáltatásainak megadóztatásáról szóló javaslatot fogadott el a spanyol kormány keddi ülésén Madridban.
2020. 02. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól járhat, aki más településen bérel lakást, mint ahol a sajátját kiadja

A magánszemélyek levonhatják a lakás bérbeadásából származó bevételükből az általuk más településen bérelt lakás igazoltan megfizetett bérleti díját - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztatóból.
2020. 02. 14. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A NAV közzétette a márciusban elszámolható üzemanyagárakat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban márciusban alkalmazható üzemanyagárakat.
2020. 02. 13. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre közelebb az online cégek adóztatása

A digitális üzleti modellek térhódításával párhuzamosan egyre égetőbb kérdés annak megválaszolása, hogy az egyes országoknak van-e joga különadókat kivetni az ezt alkalmazó vállalkozásokra? Tisztázni kellene továbbá azt is, hogy a globálisan termelődő jövedelmet miként lehet méltányosan felosztani az érintett országok között? A szereplők között messze még a konszenzus, ám az ellenérdekelt országok közelmúltban lezajlott vitái vélhetően segítenek előremozdítani az OECD által szorgalmazott megállapodás mihamarabbi kialakítását.
2020. 02. 12. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az uniós jövedéki adó nem segítette elő a dohányzás visszaszorítását

A dohánytermékekre kivetett minimális uniós jövedéki adó nem segítette elő a fogyasztás visszaszorítását, noha a jelenlegi szabályok jól működnek a tagállami költségvetési bevételek kiszámíthatóságának és stabilitásának szempontjából - olvasható az Európai Bizottság dohánytermékek adóztatásáról szóló jelentésében.
2020. 02. 12. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szja-mentesek lesznek az újságírók Romániában

A román képviselőház kedden megszavazta, hogy az újságíróknak nem kell fizetniük személyi jövedelemadót. A jogszabályt még Klaus Iohannis államelnöknek is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.
2020. 02. 11. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Áprilistól nyolc törvényszék jár el a közigazgatási perekben első fokon

Április 1-jétől nyolc törvényszék jár el - regionális illetékességgel - a közigazgatási perekben első fokon - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken az MTI-vel.
2020. 02. 08. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly kérdéseket vet fel a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartása

Újabb eszközt léptet életbe a globális átláthatóság növelése érdekében az Európai Unió azon szabályozása, amely szerint minden tagállam köteles 2020 első negyedévében implementálni azt az irányelvet, amely alapján létrejön a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartása. A fundamentális keretek mellett azonban az EU szabályozásból a részletszabályok hiányoznak, és heves viták övezik az alapvető személyiségi jogokat is érintő új adatbázist.
2020. 02. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szja-bevallás: mikor alkalmazható az alacsonyabb szociális hozzájárulási adó?

Az adóhatóság útmutatója egyértelműsíti: bár a szociális hozzájárulási adó mértéke 2019. július 1-jétől csökkent 17,5%-ra a korábbi 19,5%-ról, bizonyos jövedelemtípusok esetében az adóév egészében alkalmazható az alacsonyabb adómérték.
2020. 02. 05. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyszerűsödhet az iparűzési adó?

A helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács a kormánynak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a testület idei első ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
2020. 02. 04. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

GDPR: Egyre több a bírság

Már több mint 140 millió forint GDPR-bírságot szabtak ki a Magyarországon működő cégekre, a legtöbb szervezet késik a GDPR megfeleléshez szükséges IT-fejlesztések befejezésével, amivel további bírságokat kockáztatnak - hívja fel a figyelmet az EY.
2020. 02. 04. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos csalás miatt ítéltek el két ingatlanközvetítőt

Két ingatlanközvetítőt jogerősen börtönbüntetésre elítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfőn annak a büntetőpernek az előkészítő ülésén, amelyben több mint másfélszáz sértettnek okoztak összességében több mint 3 milliárd forint kárt - tudatta a Fővárosi Főügyészség közleményben.
2020. 02. 04. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vidéken is egyre népszerűbb az e-számla, de nagyok a régiós különbségek

Vidéken is folyamatosan nő az elektronikus számlafizetés népszerűsége, azonban jelentős különbségek vannak a megyei jogú városokban élők számlafizetési szokásai között a Díjnet adatai szerint. Míg Érden majdnem minden második háztartásban elektronikusan fizetik a közüzemi szolgáltatásokat, addig több megyeszékhelyen tíz százalék alatti ez az arány. A korábbi évekhez képest tovább javult a vidéki nagyvárosokban élők fizetési fegyelme, a számlák négyötödét határidőre teljesítik.
2020. 01. 30. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Úton a GDPR tanúsítvány felé? – Új adatvédelmi ISO szabvány

2019 augusztusában a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) kiadta az első személyes adatok védeleméről szóló globális szabványt, az ISO/IEC-27701:2019-et (Privacy Information Management Systems (PIMS) szabványt). A szabvány jelentősége, hogy meghatározza egy szervezeten belül a személyes adatvédelemre vonatkozó adatvédelmi irányítási rendszer létrehozásának és fenntarthatóságának gyakorlati követelményeit, azaz a személyes adatok védelmének irányítási rendszerét.
2020. 01. 29. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

A tavalyi bevalláshoz kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje január 31-én lejár, az átutalás csak az erre a célra elkülönített fizetési számlára teljesíthető - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.
2020. 01. 29. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhítették a vádlottak büntetését a Buda-Cash-ügyben

Enyhítette a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak büntetését a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, az első- és a másodrendű vádlottak első fokon megállapított büntetését pedig helyben hagyta.
2020. 01. 23. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kkv-k adóemelésre készülnek 2020-ban

A hazai kkv-k várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index számottevően, 8 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. Bár az index továbbra is a pozitív tartományban van, és összességében bizakodva tekintenek a cégek 2020-ra, a mostani hangulatromlás mögött az áll, hogy a kkv-k növekvő közterhekre számítanak idén.
2020. 01. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az adóparadicsomban bejegyzett csehországi cégek száma

Csökkent az adóparadicsomokban bejegyzett csehországi cégek száma, míg az általuk ellenőrzött tőke értéke mérsékelten emelkedett - derült ki a Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb, kedden Prágában nyilvánosságra hozott adataiból.
2020. 01. 21. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások: