Gyenge, mint a harmat - idén csak álom marad a 300 forintos euró

Sok esetben beszélhetünk a V4-ek közötti gazdasági összhangról, azonban a monetáris politika tekintetében érzékelhetőek az ellentétek. Ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a központi bankok monetáris politikája és a kamatok a két legfontosabb tényező, amely befolyásolja majd az árfolyam alakulását, akkor úgy néz ki, hogy a forintnak van idén a legkisebb potenciálja arra, hogy megerősödjön az euróval szemben.

Gyenge, mint a harmat - idén csak álom marad a 300 forintos euró

A közép-európai régió gazdasági helyzete (azaz a Visegrádi Országok - Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) az utóbbi években, sok tekintetben nagyon hasonlóan alakult. Ezekben az országokban - az euró övezethez képest - jelentősen magasabb a GDP növekedés és a munkanélküliségi ráta csökkenése, valamint az utóbbi években a bérnövekedésre gyakorolt gyorsuló nyomás figyelhető meg. Fontos megjegyezni, hogy az igen pozitív gazdasági fejlődésnek folytatódnia kellene idén is, azaz 2018-ban. A magyar gazdaság 4%-os növekedése tekinthető reálisnak.

Bár a közép-európai régió gazdasági fejlődése sok tekintetben nagyon hasonló, továbbra is megfigyelhetjük az egyes központi bankoknál a monetáris politikában való eltérő megközelítését. A Cseh Nemzeti Bank például elkezdte a monetáris politika normalizálását a kamatok emelésével, de további emelésekre is lehet számítani ebben az évben. Ezzel ellentétben a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) feltűnően másként jár el, az elmúlt évben úgynevezett nem szokványos eszközökkel tovább lazította a monetáris politikát. A Lengyel Központi Bank megközelítése valahol a cseh és a magyar politika között van, a lengyelek ugyanis 2018 végén kívánják emelni a kamatokat.

Az EUR/HUF árfolyam alakulása

Kattints a grafikonra, hogy friss árfolyamot láss!

 

„Ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a központi bankok monetáris politikája és a kamatok a két legfontosabb tényező, amely befolyásolja az árfolyam alakulását, akkor az összes közép-európai valuta közül a forintnak van idén a legkisebb potenciálja arra, hogy megerősödjön az euróval szemben.” – mondta Filip Přibáň, az AKCENTA CZ szakértője. Ez abban az esetben változna, ha az MNB az év során elkezdené a pénzpiacok felkészítését a gyorsabb kamatemelésre. Szinte bizonyosra vehető, hogy az MNB legalább az áprilisi parlamenti választásokig kitart a változatlan politika mellett, és ha el is kezd beszélni egy esetleges kamatemelésről, akkor is csak az idei év utolsó negyedévében. A magyar gazdaság azonban már sok tekintetben túlhevült állapotban van, amely a következő hónapokban egyre inkább nyomást gyakorolhat az inflációra, így a fogyasztói infláció növekedésére is. (A 3%-os fogyasztói infláció ugyanis még mindig az MNB célja).

„A fogyasztói infláció hirtelen megugrásának Magyarországon az első félévben ugyanakkor nem túl nagy a valószínűsége.” – mondta Filip Přibáň, az AKCENTA CZ szakértője. Mindent összevetve tehát az év első felében átlagosan 310 HUF/EUR körüli árfolyammal számolhatunk, a 300 HUF/EUR érték felé a forint csak év vége felé indul majd el.

Hozzászólások

Kétéves mélyponton a forint

Kétéves mélyponton idei legalacsonyabb árfolyamát érte el a forint hétfőn az euróval szemben.
2018. 05. 21. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákhoz képest hétfő kora reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest.
2018. 05. 21. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon pénteken, a többi közép-európai fizetőeszközzel együtt.
2018. 05. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozdult a forint

Csütörtök estéhez képest nem mozdult érdemben a forint árfolyama péntek reggelig a nemzetközi devizakereskedelemben.
2018. 05. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtökön.
2018. 05. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így erősödött a forint

A szerda esti árfolyamához képest szűk sávban mozgott a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi piacokon. A dollárral és a svájci frankkal szemben árnyalatnyit erősödött, az euróval szemben 22 fillérrel gyengült.
2018. 05. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb nemzetközi devizákkal szemben szerda kora este a reggeli értékekhez képest.
2018. 05. 16. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróhoz képest kissé erősödött, de a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben gyengült.
2018. 05. 16. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az amerikai állampapírok hozamai új lendületet adhatnak a dollárnak

A dollár komoly támaszt kapott a hétfői kereskedési napon, amely leginkább annak volt köszönhető, hogy Wilbur Ross kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok módosította Kína legnagyobb telekommunikációs vállalatával, a ZTE-vel kapcsolatos álláspontját. Mint ismeretes, az Egyesült Államok kifogásolta, hogy a ZTE megsértette az Irán és az Észak-Korea elleni szankciókat, és olyan termékeket adott el a két országnak, amelyekben amerikai alkatrészek voltak. Az Egyesült Államok büntető lépése igen nehéz helyzetbe hozta volna a ZTE-t – ezen enyhített Trump elnök utasítására az amerikai kereskedelmi minisztérium.
2018. 05. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedden.
2018. 05. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét gyengült a forint

Gyengült a forint kedden kora reggel a főbb devizákkal szemben hétfő estéhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2018. 05. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon hétfő kora estére a reggeli értékekhez képest.
2018. 05. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon gyenge árfolyam közelében a forint

Hétfőre virradóra kissé gyengült, az euróval szemben a múlt héten elért idei leggyengébb árfolyama közelében tartózkodik a forint.
2018. 05. 14. 08:44
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyponton a forint - Kétéves negatív rekord dőlt meg

-A kereskedelmi mérleg márciusban 558 millió euró többlettel zárt. -A fogyasztói árindex áprilisban 2,3 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. -Az ipari termelés indexe márciusban 2,4 %-kal nőtt éves szinten.
2018. 05. 12. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszaeshet a kriptodevizák bányászatából származó árbevétel az Nvidia-nál

Nagyon erős számokat közölt az Nvidia az első negyedévre, azonban a kriptodevizák bányászatánál használt chipek várható visszaesése aggasztani kezdte a befektetőket.
2018. 05. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült ma a forint

Csökkent a forint árfolyama pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2018. 05. 11. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódott a forint erősödése

Péntek reggel folytatódott a forint csütörtökön kezdődött erősödése a nemzetközi devizakereskedelemben.
2018. 05. 11. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Összeszedte magát a forint estére

Erősödött a forint csütörtök reggel óta a vezető devizákhoz képest kora estére a bankközi piacon.
2018. 05. 10. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyponton a forint!

Alig változott két éves mélypontja közelében a forint árfolyama csütörtökre virradóra a nemzetközi devizapiacon.
2018. 05. 10. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróhoz képest kissé erősödött, de a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben gyengült.
2018. 05. 09. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás