Gyorsabban kaphatnak kártérítést a bűncselekmények sértettjei

Életbe lépett a bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított pert bevezető jogszabály. Ahogyan arra a törvény címéből is következtethetünk, ennek lényege, hogy a bűncselekmények áldozatai mielőbb kártérítéshez, sérelemdíjhoz juthassanak. Dr. Bognár Alexandra, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ügyvédje segít megérteni az új szabályokat.

Gyorsabban kaphatnak kártérítést a bűncselekmények sértettjei

Kit érint, kinek jár?

Számos bűncselekmény van, amelynek elkövetésével a tettes gazdagodni, vagyonosodni szeretne mások kárára: gondoljunk csak egy csalásra, sikkasztásra, szellemi alkotás bitorlása, vagy üzleti titkok jogosulatlan megszerzésére, felfedésére, de elképzelhető olyan eset is, amikor a tettesnek nem elsődleges célja a gazdagodás vagy más dolgának az eltulajdonítása, de tettével mellékesen kárt is okoz valakinek. Ilyen például, ha egy üzem területén egy munkatárs leszerel, megrongál egy berendezést, amely adott esetben a teljes üzem működését megzavarhatja, megbéníthatja.

Vannak olyan bűncselekmények is, amelyek forintosítható anyagi kárhoz ugyan nem vezetnek, de az áldozat személyiségi jogának megsértése miatt az általános polgári jogi szabályok lehetővé teszik az ún. sérelemdíj követelését. Ez történhet pl. kényes témakörű és valóságtartalmát tekintve kétes tartalmú sajtóközleményeknél, vagy amikor valakinek az adatait, fotóit ellopva egy "kamuprofilt" hoz létre az elkövető.

A bűncselekmények természetéből adódik, hogy ezek nemcsak magánszemélyeknek, de cégeknek is okozhatnak komoly hátrányt, ezért ezen károkat, sérelmeket az elkövető köteles megtéríteni, illetve kompenzálni.

Az eddigi gyakorlatról

A magyar jogrendszer eddig is lehetővé tette, hogy a sértettek akár a büntetőeljárás keretein belül, akár azon kívül, egy külön polgári perben anyagi igényt támasszanak az elkövetővel szemben, ám ezek nem voltak túl népszerűek.

Az elméleti lehetőségek gyakorlati kihasználatlansága mögött az áll, hogy addigra, amire a büntetőügy lezárultát követően még egy kártérítési igény is jogerősen elbírálásra kerül, addigra az elkövető – ha volt is vagyona – már rég átiratta a rokonaira, barátaira. Azaz a megítélt összeget aligha lehetett behajtani. Ha a bűncselekménnyel összefüggésben egy cég felelősségét is megállapította a bíróság és ezért a kártérítést a cégnek kellett megfizetnie, hasonló volt a helyzet: mire be lehetne hajtani az összeget már rég kiürítették, felszámolták a céget, azaz végeredményben itt is felesleges volt a kártérítési eljárást végigvinni.

„A gyorsított pert a jogalkotó éppen azért vezette be, hogy segítsék, egyszerűsítsék a sértetteknek járó kompenzációt. Ez egyben elrettentő hatással is bírhat az elkövetőre ezzel is igyekezvén visszaszorítani a bűncselekmények elkövetését” – ismerteti dr. Bognár Alexandra.

Mit hoz a gyorsított per?

A gyorsított per a korábbi nehézkes, lassú kompenzációt hivatott felváltani. A gyorsított per szabályai ezért számos ponton eltérnek a hagyományos polgári perétől – ezen különbségek a gyorsaság mellett az áldozatok igényérvényesítését segítik. Így, a jogalkotó költségfeljegyzési jogot biztosított a feleknek, azaz előzetesen nem szükséges illetéket fizetniük és mentesülnek a per során felmerülő költségek megelőlegezése alól is. Emellett, a sértetteknek lehetőségük van a saját lakóhelyük/székhelyük szerinti bíróságon megindítani a pert szemben azon általános szabállyal, hogy a pert mindig a károkozó lakóhelye szerint szükséges megindítani.

A gyorsított pereket a törvényszékek tárgyalják és soron kívül járnak el, ügyvédkényszer nincs. Ugyanakkor, az ítélőtáblák és a Kúria előtti eljárásban a fellebbezést, illetve felülvizsgálatot előterjesztő fél számára már kötelező az ügyvédi képviselet.
A gyorsaságot segíti elő, hogy a keresettel szemben nincs helye beszámításnak és viszontkeresetet sem lehet előterjeszteni. Bizonyos eljárási határidők is lerövidülnek: pl. az ellenkérelem előterjesztésére 30 nap áll rendelkezésre és nem hosszabbítható meg, amely a harmada az általános szabálynak (45 nap, ami 45 nappal meghosszabbítható). Emellett maga a per sem különül el perfelvételi és érdemi tárgyalási szakra.

Hogyan zajlik a gyorsított per?

A tárgyalást elsődlegesen audiovizuális eszközök segítségével folytatják le és ha pl. tanút szükséges meghallgatni, erre is elsősorban audiovizuális eszközök útján kerül sor. Ez egyfelől megnyugtató, hiszen ezen embereknek nem kell az elkövetővel újfent találkoznia, másfelől praktikus is, mivel az – adott esetben börtönben ülő – elkövetőt nem kell a tárgyalásra szállíttatni.

Ha az ügy egyszerűbb megítélésű és a bizonyítékok írásban rendelkezésre állnak, akkor tárgyaláson kívül is elbírálható – ugyanígy, ha a felek egyezséget kötnek, az egyezség is jóváhagyható tárgyaláson kívül. Fellebbezési és felülvizsgálati eljárásnál tárgyalás nem kérhető, ott a bíróságok csak az iratok alapján döntenek.

„Összességében megállapítható, hogy a gyorsított perek
ténylegesen gyorsabbá tehetik a sértetti vagyoni igények elbírálását, ezáltal valóban visszatartó ereje lehet a bűnelkövetés terén” – mondja az ügyvéd. Nem szabad ugyanakkor arról elfeledkeznünk, hogy ezen kártérítés és sérelemdíj iránti eljárások csak akkor indíthatók, ha a bíróság már jogerősen megállapította a bűncselekmény elkövetését. Reálisan nézve tehát ugyan a kártérítési eljárás jelentősen gyorsabb lefolyású lesz, az oda vezető út – figyelemmel a nyomozások hosszára, a vádemelések folyamatára, a többfokú bírósági eljárások lefolyására – még mindig éveket fog jelenteni. Mindez tehát csak akkor fog igazi változást hozni a sértettek kompenzálása terén, ha a bűncselekmények felderítése is gyorsabban, hatékonyabban történik, akár csak az elkövetőkkel szembeni jogerős ítélet meghozatala.

Hozzászólások

Megmaradhat a home office és a csökkentett munkaidő a kkv-k körében

A gazdaság részleges újraéledésével a cégek várakozásai is javultak az idei évre, ugyanis a K&H júniusi felmérése alapján a hazai kis- és középvállalkozások közel fele optimista saját helyzetét tekintve. Mivel a vírus miatt bevezetett intézkedések – mint például a csökkentett munkaidő és a home office – sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is.
2020. 08. 08. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez az oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit!

A BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményei szerint.
2020. 08. 08. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A strandokra menekülnek a magyarok?

Mindenhol jó, de a legjobb a vízparton - már ha ilyen meleg van. Egyetértenek ezzel hazánk országjárói is, ugyanis az utóbbi időben számottevő növekedés figyelhető meg a magyarországi fürdő élménypontok látogatottságában. A „magyar tenger” mellett Görögország és Horvátország partjai a legtöbbet említett turisztikai célpontok az utazási tervekben és a közösségi média csevegésekben – derült ki a Lounge Group eheti elemzéséből.
2020. 08. 08. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többfelé várható hőség

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.
2020. 08. 08. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tapasztalt jogi szakértővel erősödött az OTT-ONE Felügyelő- és Audit Bizottsága

Dr. Fábián Ábel Balázs személyében tapasztalt jogi szakemberrel erősítette meg Felügyelő- és Audit Bizottságát az OTT-ONE Nyrt. a társaság mai napon megtartott rendkívüli közgyűlésének döntése nyomán. A közel másfél évtizedes szakmai múlttal rendelkező, korábban a Szerencsejáték Zrt. jogi igazgatóhelyetteseként tevékenykedő szakértő Prof. dr. Nemeskéri Zsolttal és dr. Szabó-Kovács Rékával tölti be a rá ruházott tisztséget.
2020. 08. 07. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenti a friss sertéshús árát a Lidl

A Lidl Magyarország tartósan csökkenti a friss magyar sertéshús fogyasztói árát. Az árcsökkentés közel 20 terméket érint, a mérséklés mértéke kilogrammonként akár 150 forintot is jelenthet, átlagosan pedig eléri a 100 forintot. Az áruházlánc célja, a kiváló minőségű hazai sertéshúsok népszerűsítése, a megnövekedett kereslet révén a hazai termelői szektor támogatása.
2020. 08. 07. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Allianz digitális megoldásai gyors és hatékony ügyintézést kínálnak

A hazai biztosítói piacon az Allianz Hungária az elsők között vezette be azokat a digitális technológiákat, amelyek egyszerűbbé, kényelmessebbé, gyorsabbá, és nem utolsó sorban papírmentessé teszik az ügyintézést, valamint az értékesítési folyamatokat. A vállalat ügyfeleinek ma már mintegy hatvan százaléka online intézi biztosítási ügyeit, és egyre többen választják az online biztosításkötés lehetőségét. Az Allianz utas-, lakás- és gépjármű-biztosításait követően, néhány hónapja az életbiztosítások szerződéskötési folyamatai is teljes mértékben digitálissá – ezáltal érintés- és papírmentessé – váltak.
2020. 08. 07. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább fejlesztik a KRÉTA oktatási rendszert

Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
2020. 08. 07. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Belép a belföldi utasbiztosítási piacra az Europ Assistance Magyarország

Egyedülálló, a belföldi nyaralás közben előforduló egészégügyi, a gépjárművel, kapcsolatos problémákra, sőt, az otthon maradt családtagokra és a lakásra is vonatkozó komplex, egy hónapra is megköthető biztosítással lépett piacra az Europ Assistance Magyarország. A cég tavaly 256 ezer esetben sietett bajba jutott ügyfelei segítségére – áll az Europ Assistance Magyarország (EA Magyarország) pénteki bejelentésében.
2020. 08. 07. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a magyarok cégalapítási kedve

Másfél százalékkal csökkent a cégek, 14,7 százalékkal a cégalapítások száma, miközben közel 40 százalékkal nőtt a végelszámolásoké az idei első felében az egy évvel korábbi értékekhez képest - derül ki a Bisnode cégcsoport 2020 június végi adataiból.
2020. 08. 07. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyereséges maradt a PannErgy Nyrt.

A PannErgy Nyrt. 3,197 milliárd forint árbevételt ért el az idei első félévben a tavalyi hasonló időszak 3,121 milliárd forintja után, ugyanakkor konszolidált nettó nyeresége csak 93 millió forint lett az egy évvel korábbi 603 millió forintot követően - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett első féléves beszámolóból.
2020. 08. 07. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Örökre megváltoznak a vásárlási szokásaink

Hosszú távon minden második ember fogyasztási szokásait átalakítja az egészségügyi vészhelyzet világszerte – derül ki az EY több mint 14 ezer fős nemzetközi kutatásából. A krízist követően a vevők egy meghatározó része visszatérne a megszokott életviteléhez, azonban ők se bíznak abban, hogy ez maradéktalanul megvalósulhat. Az átformálódó igények miatt a cégeknek újra kell gondolniuk szolgáltatásaikat.
2020. 08. 07. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

11,5 milliárd forintot fordítanak a bértömeg növelésére a Magyar Postánál

A Magyar Postánál az idén 11,5 milliárd forintot fordítanak a bértömeg növelésére, ez az összeg lefedi az átlagos 8 százalékos differenciált, valamint a szenioritás alapú 4000 és 8000 forint közötti alapbéremelést és a decemberre időzített egyszeri kifizetést - mondta a Postás Szakszervezet elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2020. 08. 07. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire volt jellemző a home office a veszélyhelyzet idején?

A veszélyhelyzet idején a magyarországi cégek 33 százalékánál az alkalmazottak heti 5 napot dolgoztak otthonról, 16 százalékuknál 3-4 napos, 7 százalékuknál pedig 1-2 napos távoli munkavégzést rendeltek el; minél nagyobb egy cég, annál magasabb volt a folyamatos távmunka aránya - derül ki a Profession.hu felméréséből, amit csütörtökön juttattak el az MTI-nek.
2020. 08. 07. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvező változásnak örülhetnek a lakáshitelt felvevők

A lakáshitelpiac a járványhatás ellenére tartja magát, az első félévben 445 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a bankok, ez mindössze 3 százalékos csökkenést, gyakorlatilag stagnálást jelent éves összevetésben. A piaci feltételekkel igényelhető lakáshitelek összege az első félévben 10 százalékkal 365 milliárd forintra csökkent. Az államilag támogatott lakáshiteleknél viszont - részben a tavaly júliusi bővítésnek köszönhetően - 73 százalékkal 77 milliárd forintra emelkedett a szerződéses összeg. Az új lakáshitelek piacán a kockázatos, változó kamatozású lakáshitelek továbbra is marginális szerepet játszanak, a fix kamatozásúak vannak abszolút fölényben. Kedvező, hogy utóbbiak átlagkamata is jelentősen csökkent egy év alatt.
2020. 08. 07. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig zuhannak vajon a belvárosi ingatlanárak?

A koronavírus térhódítása egy csapásra véget vetett az évek óta tartó budapesti ingatlan-áremelkedésnek. Bár bizonyos jelei már 2019-ben is megvoltak annak, hogy a felívelés kezd a végéhez érni, és fordulni fog a kocka, erősödik a vevők alkupozíciója, de a COVID-19 első hullámra alaposan felgyorsította ezt a folyamatot.
2020. 08. 07. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő árbevétellel és növekvő veszteséggel zárta a Waberer's a második negyedévet

Az idei második negyedévben 33,1 százalékkal 115,5 millió euróra csökkent a Waberer's International Nyrt. bevétele, rendszeres nettó vesztesége pedig a tavalyi 9,1 millió euróról 14,6 millió euróra nőtt - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett beszámolóból.
2020. 08. 07. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A COVID-19 átírhatja a transzferárakat is!

A koronavírus járvány, a vele járó gazdasági problémák és a különböző mentőcsomagok teljesen megváltoztatták a korábbi piaci környezetet. A változásokat a transzferár-nyilvántartásoknak is pontosan kell tükrözniük. „Különösen a naptári évtől eltérő üzleti évvel rendelkező vállalkozások számára jelent ez azonnali és nagy körültekintést érdemlő feladatot. Náluk már most szükséges lehet a szokásos piaci jövedelmezőségük meghatározásánál a világjárvány hatásának a számszerűsítése.” – figyelmeztetett Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Transzferár Üzletág igazgatója.
2020. 08. 07. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Többségi tulajdonrészt szerez az Iniciál Autóházban az AutoWallis

További 20 százalékos üzletrészt szerez az AutoWallis Nyrt. az Iniciál Autóház Kft-ben, ezzel 60 százalékra növeli részesedését a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozícióval rendelkező, hét autómárka értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozó vállalatban.
2020. 08. 06. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétféle arca van a magyar iparnak

Mínuszban maradt a magyar ipar júniusban: 7,8 százalékkal csökkent a termelés, a havi növekedési adatok viszont már kedvezőbbek. Az is látszik, hogy az autógyártás nagyon hiányzik az ipari fejlődésből. Az ágazat a mostani kilátások szerint megúszhatja 10 százalék alatti csökkenéssel az idei esztendőt, jövőre pedig visszapattanásra lehet számítani.
2020. 08. 06. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások: