Hatodik éve folyamatos növekedés az Orbisnál

Lengyelország és Kelet-Európa legnagyobb szállodaipari befektetőcsoportja, az Orbis eredménye hatodik éve folyamatosan nő. A bevétel 4,6 százalékkal, az üzemeltetési EBITDA pedig 12,6 százalékkal emelkedett 2018-hoz képest. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) csoportszinten 5,5%-kal, Magyarországon pedig jelentősen átlag felett, 9,1%-kal növekedett.

Hatodik éve folyamatos növekedés az Orbisnál

 „Az Orbis alapvető átalakuláson ment keresztül 2019-ben. Újragondoltuk üzleti modellünket, és tevékenységünk két különböző – szolgáltatói (asset light) és szállodaingatlan (asset heavy) – üzletágra osztottuk. A szolgáltatói üzletágat az Accornak értékesítettük, ami lehetővé teszi, hogy tisztán szállodaingatlanokkal foglalkozzunk. Mindkét vállalat nagyon gyorsan növekszik, hogy megfeleljen a vendégek és partnerek elvárásainak, így az üzletágak egymástól függetlenül tudják kiaknázni lehetőségeiket” – mondta Gilles Clavie, az Orbis elnök-vezérigazgatója.

„A Közép-Kelet Európa hat országában található 73 szállodával az Orbis a növekedés új korszakába lép az új tulajdonossal együtt – az AccorInvest jelenleg az Accortól vásárolja meg annak Orbis részvényeit. Annak érdekében, hogy a legnagyobb nemzetközi márkák révén a legjobb szolgáltatási színvonalat biztosítsuk, az Orbis a 73 szállodára vonatkozó üzemeltetési megállapodást kötött az Accorral – ez együttműködésünk következő lépcsőfoka. A perspektívánk változik, de továbbra is azért dolgozunk, hogy megerősítsük vezető pozíciónkat a régióban. Az egész éves intenzív átalakulási folyamat ellenére az összes stratégiai területen javítani tudtuk a teljesítményünket” – tette hozzá Gilles Clavie.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Ez az átalakulással és stratégiai változásokkal teli rendkívül intenzív év nem befolyásolta az Orbist abban, hogy teljes mértékben kihasználja a kedvező gazdasági környezetet, és megvalósítsa stratégiai céljait: a cég már zsinórban a hatodik évben növelte eredményeit. A 4,6 százalékos növekedéssel 1 419.6 millió PLN-re emelkedő bevétel, illetve a működési EBITDA 12,6 százalékos növekedése (egészen 499,1 millió PLN-ig) komoly pénzügyi teljesítmény.

Az Orbis legtöbb kiemelt piacán az üzemeltetési szinten is nagyon komoly eredményeket ért el, amit az 5,5%-os (201 PLN-re) csoportszintű RevPAR (egy kiadható szobára jutó árbevétel) növekedése is mutat. Ez országonként változik: 9.1% Magyarországon, 4,4% Lengyelországban és 4,2% Csehországban az előző évhez képest. A növekedés az árazási stratégiából következik: az Orbis sikeresen – 2018-hoz képest 4,6%-kal – növelte az átlagos szobaárat, úgy, hogy tartotta a stabil foglaltsági rátát.

Hová utazz legközelebb? ITT megtudhatod!

Azzal, hogy az Orbis lezárta a light asset (szolgáltatói) üzletág eladását az Accornak, mind a 66 meglévő franchise és management hotelszerződés, illetve a tervben lévő további 42 szállodára vonatkozó szerződés is átkerült az Accor portfoliójába. A tranzakció értéke 1 218.4 millió PLN-t tett ki. Azóta az Orbis portfolió 73 saját tulajdonú és lízingelt szállodából áll, 6 országban (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia és Litvánia). Az Orbis régiós szállodaipari befektetési területen meglévő különleges tudására és tapasztalatára építve tovább optimalizálja portfolióját, és CAPEX befektetésekkel hosszútávú értéket biztosít. A vállalatnak jelenleg is 4 szálloda építését tervezi Lengyelország és Magyarország városaiban és desztinációin, és emellett is további értékes projekteket tervez portfoliójának növelésére.

„Ami a jövőt illeti, nincs kétségünk afelől, hogy a csoport kellőképpen felkészült, teljes mértékben kihasználja lehetőségeit, megvalósítja új stratégiáját, így tovább erősíti vezető pozícióját a közép- és kelet-európai régióban. 2020 rendkívül fontos év lesz az Orbis számára, nem csupán az integráció miatt új stratégiai partnerünkkel, hanem azért is, mert hamarosan ünnepeljük az Orbis 100. születésnapját. Büszke vagyok, hogy ennek a történetnek a részese lehetek, és szeretném megköszönni az összes munkatársunknak az állandó támogatást, professzionalizmust és bizalmat, ami lehetővé tette eddigi sikereinket, és elengedhetetlen lesz a következőkhöz” – mondta Gilles Clavie.


Hozzászólások

Románia közalkalmazottakat küld kényszerszabadságra

A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küldi azokat a közalkalmazottakat, akik munkájuk természeténél fogva nincsenek abban a helyzetben, hogy az első vonalban vegyenek részt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette be Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán este.
2020. 04. 09. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi bort iszik a magyar? Ábrán mutatjuk!

Egy főre jutó évi bor- és mustfogyasztás, liter
2020. 04. 09. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

22 forintos osztalékot javasol a 4iG

A 4iG Nyrt. igazgatósága azt javasolja a társaság április 29-re összehívott éves rendes közgyűlésének, hogy a 2019-es üzleti év után részvényenként 22 forint osztalékról döntsön - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett közgyűlési előterjesztéseiből.
2020. 04. 09. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy visszaesésre számítanak a német gazdaságkutatók

A koronavírus-járvány következményei miatt az idén a gazdasági teljesítmény jelentős csökkenésére, majd jövőre annak pozitív korrekciójára lehet számítani - tájékoztatta szerdán a DIW Belrin gazdaságkutató intézet az MTI-t a vezető német gazdaságkutató intézetek közös prognózisának szerdán publikált eredményéről.
2020. 04. 09. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhant az üzemanyag-értékesítés Romániában, az új autók piaca is megérezte a járványt

Márciusban hirtelen 30 százalékkal csökkent Romániában az OMV olajvállalat üzemanyag-értékesítése a rendkívüli helyzet bevezetése miatt - közölte szerdán a vállalat a bukaresti értéktőzsdén közzétett jelentésében.
2020. 04. 09. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a Palackposta 2020 borpromóciós kampány

Elindult a Palackposta 2020, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé - közölte a HNT szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 09. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a fertőtlenítőszert is hamisítják

Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a rendőrök a fővárosban - közölte a rendőrség szerdán a honlapján. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az okozott kár több mint 22 millió forint.
2020. 04. 08. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezeket a számokat húzták ki a Skandináv lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az április 8-án megtartott 15. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 04. 08. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A metrón is ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV

A metrón is ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV, a technológia lényege, hogy ózon hatására az oxidálási folyamat során a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, míg hagyományos vegyszereknél ez előfordulhat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 08. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2 milliárd forinttal estek vissza az útdíj bevételek márciusban

Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 08. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Holnap kiderül, milyen új intézkedések vagy korlátozások lesznek húsvétkor

Csütörtök délután jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök azokat a lépéseket, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezésben a húsvéti ünnepek előtt szükségesek - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán videóüzenetben.
2020. 04. 08. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Karrierváltás állami támogatással - már elérhetőek az informatikusképzések

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként tegnap bejelentett intézkedések révén ugrásszerűen, tízszeresére bővülhet itthon azok száma, akik a karrierváltás mellett döntenek, és egy intenzív és gyakorlatorientált képzés elvégzése után informatikus szakmát és állást szereznek. Tavaly már közel ezer, főként 21 és 45 év közötti életkorú, különböző szakmai háttérrel rendelkező diák kezdhetett új karriert programozóként egy általában fél éves képzés után. Ez a szám a jövőben az évi tízezer főt is elérheti az akár több millió forintos képzések 95 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatásának, valamint a kamatmentes felnőttképzési diákhitelnek köszönhetően - állítja a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters.
2020. 04. 08. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig érvényesek a lejárt okmányok?

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzetben is, annak megszűnését követő 15 napig érvényesek - közölte a rendőrség szerdán a honlapján.
2020. 04. 08. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Online lakásvásárlási megoldást indított a Cordia

A jelenlegi járványveszélyes időszakban a biztonság a legfontosabb, így aki teheti, maradjon otthon. Erre buzdít mindenkit Magyarország legnagyobb lakásfejlesztője, a Cordia is: a vállalat a rendkívüli helyzetre reagálva éppen ezért kialakította a teljes lakásvásárlási folyamatot lefedő új, biztonságos, online megoldását, amivel otthonról intézhető el az összes szükséges lépés, az ingatlan kiválasztásától, virtuális bejárásától kezdve egészen az adásvételi szerződés megkötéséig és a birtokba adásig.
2020. 04. 08. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két tűz között az infláció

Többek között az élelmiszer-drágulás nyomta fel az inflációt márciusban, az üzemanyagárak zuhanása pedig csak részben szerepel benne. Az év hátralévő részében az a kérdés, hogy az élelmiszerek és a mindennapi cikkek drágulását mikor állítja meg a keresletcsökkenés, emellett az üzemanyagárak alakulása is nagyban befolyásolhatja a mutatót. A mostani kilátások alapján az év végére 2,5 százalékos infláció valószínűsíthető, az éves átlagos mutató pedig 2,9 százalék körül lehet.
2020. 04. 08. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem számít gyors visszatérésre a Lufthansa

A Lufthansa csökkenti flottáját, ami elsősorban frankfurti és müncheni kapacitásait érinti.
2020. 04. 08. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

8 százalékkal csökkenhet Belgium GDP-je

A belga gazdaság teljesítménye 8 százalékkal csökkenhet az idén az új koronavírus által okozott járvány féken tartására hozott intézkedések következtében, de jövőre jelentősen, akár 8,6 százalékkal növekedhet a központi bank és a nemzeti tervezési ügynökség szerdán közzétett előrejelzése szerint.
2020. 04. 08. 15:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Tizenkilenc tévé és rádió kap összesen több mint százmilliós támogatást

A közösségi és kisközösségi televíziók és rádiók közül tizenkilenc részesül összesen 115,4 millió forintos támogatásban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén meghozott döntése szerint - tájékoztatta az NMHH szerdán az MTI-t.
2020. 04. 08. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Áttervezi üzleti tervét a MÁV-csoport

A MÁV-csoport áttervezi idei üzleti tervét, miután a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések előre nem látható, jelentős kiadással járnak - mondta Homoly Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán az MTI-nek.
2020. 04. 08. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassuló ütemben drágultak a lakások az EU-ban

Lassult a lakásárak emelkedésének üteme a tavalyi utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest az euróövezetben és az Európai Unió egészében is, éves összevetésben azonban enyhén gyorsult mindkét blokkban.
2020. 04. 08. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: