Hitelfelvétel menete - 4 dolog amire oda kell figyelni

Általánosan elmondhatjuk, hogy rengeteg hiteltípus létezik, és mindegyik különböző célokra lett kitalálva. A hitelek változó feltételekkel működnek, ezért a nagy választéknak köszönhetően számos lehetőség áll előttünk, amikor hitelt szeretnénk felvenni.

Hitelfelvétel menete - 4 dolog amire oda kell figyelni

Összegyűjtöttük azokat a pontokat, amelyeket hitelfelvétel előtt érdemes számba venni.

Hiteltípusok

Először is el kell dönteni, hogy melyik az a hiteltípus, amelyik legalkalmasabb a céljaink megvalósítására. A feltételeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen, ha nem teszünk eleget a feltételeknek, akkor fel sem tudjuk venni a kölcsönt.

A személyi kölcsön olyan szabad felhasználású hitel, amely jelzálog nélkül működik. Az egyetlen fedezet az adós jövedelme, a pénz pedig bármire elkölthető. Ez azt jelenti, hogy a kamata is nagyobb a többi hitelhez képest. A lakáshitel lakásvásárlásra, lakásfelújításra, lakásépítésre használható fel. Önerő, illetve fedezet is szükséges ennél a kölcsönnél, viszont cserébe alacsony kamat mellett kaphatunk egy nagyon magas hitelösszeget.

A szabad felhasználású jelzáloghitelt is fedezet mellett lehet igényelni, a hitelösszeg viszont bármilyen célra felhasználható. Az előnye a személyi kölcsönhöz képest az, hogy alacsonyabb kamattal kapható, hiszen a bank számára kisebb a kockázat mértéke.

A folyószámlahitel akkor jelenthet jó megoldást, ha valamilyen váratlan okból kifolyólag pénzre van szükségünk, azonban a hitelösszegre nem tudunk elég fedezetet biztosítani. A számlán eleinte a saját pénzünk kerül levonásra, viszont, ha elfogy, akkor az egyenlegünk negatívba is mehet.

A babaváró hitelt azok a házaspárok vehetik fel, akik 5 éven belül gyereket szeretnének nevelni. Rengeteg előnnyel jár, a legnagyobb előnye a kamattámogatás, sőt, 3 gyerek után elengedik a teljes (10 milliós) hitelösszeget.

Hitelek összehasonlítása

Egyáltalán nem biztos, hogy az a legkedvezőbb hitel a piacon, amit kinéztünk magunknak, esetleg ajánlottak nekünk. Az sem mindegy, hogy melyik banktól vesszük fel az adott hitelt, mert e téren is adódnak jelentős különbségek. Hitel igénylése előtt mindenképp ajánlott összehasonlítani a különböző ajánlatokat egy online hitelkalkulátor segítségével. Pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy melyik banknál kapjuk a legolcsóbb kölcsönt.

Futamidő

A futamidőtől függ a havi törlesztőrészlet mértéke. Ha hosszabb a futamidő, kisebb a törlesztőrészlet, viszont több pénzt fogunk vissszafizetni, mint egy rövidebb futamidő esetében.

Fontos, hogy a futamidőt mindig úgy válasszuk ki, hogy az adott törlesztőrészletet folyamatosan fizetni tudjuk és ne essünk tartozásba. A támogatott hiteleknél (pl. babaváró hitel) az az előnyös, hogy a kamattámogatásnak köszönhetően teljesen mindegy mekkora futamidőre vesszük fel őket, hiszen nem fogunk a hitelösszegnél többet visszafizetni.

Pénzügyi helyzet

Hitelfelvételkor a bank számára a pénzügyi helyzetünk a legfontosabb, mert ez dönti el, hogy alkalmasak vagyunk a hiteltörlesztésre, vagy sem. Mivel a jövedelem csak bizonyos százalékig terhelhető, ezért csak olyan törlesztőrészletet vállalhatunk, amelyet minden hónapban gond nélkül ki tudunk fizetni. Még mielőtt megkötnénk a szerződést, gondoljunk arra, hogy a jövőben a hitel törlesztése milyen mértékben fogja befolyásolni a kiadásainkat. Döntés előtt gondolkozzunk el a következő három kérdésen:

Mennyire fontos kiadásról van szó?

Sokszor azt gondoljuk valamiről, hogy elengedhetetlen számunkra és muszáj beruházni rá, holott ez nem mindig így van. Persze, itt nem egy lakásvásárlásról beszélünk, viszont sokan esnek abba a hibába, hogy fölösleges vásárlásokra vesznek fel személyi kölcsönt.

Nem vehetek valamit olcsóbban?

A legtöbbször, amikor egy drága terméket vásárolunk, újan szeretnünk megvenni azt. Arra nem is gondolunk, hogy sokkal olcsóbban, használtan is megvásárolhatjuk az adott dolgot. Itt nem csak az autókról van szó. Rengeteg elektronikai cikket találhatunk a használtpiacokon, akár tökéletes állapotukban.

Milyen gyorsan tudom visszafizetni a kölcsönt?

Amikor hitelt veszünk fel, ez az első kérdés, ami felmerül bennünk. Alaposan számoljunk utána, hogy az általunk teljesíthető törlesztőrészlettel mennyi időbe fog telni a kölcsön visszafizetése. Számoljunk azzal is, hogy a futamidő alatt nem sok lehetőségünk lesz megtakarítani, hiszen a pénzünk nagy részét erre fogjuk elkölteni.

Hozzászólások

Bankmonitor elemzés: Negatív reálkamatok a lakáshiteleknél!

A 2019. decemberi infláció 4% volt, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak. Így lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint amekkora a decemberi infláció volt. Emiatt egy 10 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú hitel első éves kamatköltsége akár 63 ezer forinttal kevesebb lehet az átlagos drágulás mértékénél.
2020. 01. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen belassult a lakáshitel-piac növekedése

Összesen 831 milliárd forint lakáshitelt adtak a múlt év első tizenegy hónapjában a bankok, ami 5 százalékos emelkedést jelent. A használt lakásokra 569 milliárd forint összegben nyújtottak hiteleket, ami stagnálást jelent. Ugyanakkor az új lakásokra 41 százalékkal többet, összesen 91 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak. Építésekre pedig 96 milliárdot, ami 41 százalékos növekedésnek felel meg.
2020. 01. 10. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi hitelt veszünk fel lakásra? - egy ábrán mutatjuk

lakáscélú hitelek összesen, ebből: államilag támogatott lakáshitel; devizaalapú lakáshitel; millió forint Lakáscélú hitelek állománya Magyarországon
2020. 01. 08. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több hitel felvételére kényszerülhet a Boeing

Meg nem nevezett források szerint a tervezettnél több hitelt tervez felvenni a Boeing az idei évben, miután egyre nagyobb költségeket emészt a 737-es Max típus körül továbbra is zajló huzavona.
2020. 01. 06. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Könnyebben léphetnek a kínai piacra a külföldi hitelezők

A külföldi hitelezők könnyebben léphetnek a kínai piacra a banki és biztosítási szektort szabályozó bizottság újonnan bevezetett szabályainak köszönhetően.
2020. 01. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A rekord alacsony kamatok mellett újabb gyermektámogatási kedvezmények a diákhiteleknél

A Kormány döntése alapján a Nyelvtanulási Diákhitelt felvevő édesanyák számára is kiterjeszti a gyermektámogatási kedvezményt a Diákhitel Központ.
2019. 12. 31. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszületett a döntés: továbbra is rekordalacsony a diákhitel kamata

A hallgatók számára továbbra is az eddigi legkedvezőbb, 1,99%-os kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 kamata pedig az állami kamattámogatásnak köszönhetően 0%. Az ősszel bevezetett Nyelvtanulási Diákhitel kamata szintén 1,99% marad.
2019. 12. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2019 a halogatás éve volt: idővonalon a legfontosabb pénzügyi események

Mozgalmas év volt 2019 pénzügyi szempontból: a kormány beharangozta, majd elindította a családvédelmi akciótervet, csúszott az azonnali utalás és az adategyeztetés határideje, és persze tovább pörgött a hitelpiac is. A Bank360 szakértői összefoglalták és idővonalra tették a legfontosabb pénzügyi eseményeket.
2019. 12. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszületett a döntés: továbbra is rekordalacsony a diákhitel kamata

A hallgatók számára továbbra is az eddigi legkedvezőbb, 1,99%-os kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 kamata pedig az állami kamattámogatásnak köszönhetően 0%. Az ősszel bevezetett Nyelvtanulási Diákhitel kamata szintén 1,99% marad.
2019. 12. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 7,5 milliárd forintnyi hitelt fizetett vissza az Appeninn

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding csaknem 7,5 milliárd forint értékben törlesztette különböző hiteltartozásait, ezzel a társasággal szemben fennálló banki hitelállomány 40 százalékát előtörlesztette. A lépést többek között a Növekedési Kötvényprogram keretében bevont több mint 20 milliárd forint tette lehetővé, amelyet a társaság akvizíciós terveinek támogatása mellett pénzpiaci kockázatainak csökkentésére kíván felhasználni.
2019. 12. 20. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon alacsony marad a diákhitel kamata

Januártól a hallgatók számára továbbra is az eddigi legkedvezőbb, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően kamatmentes, míg az ősszel bevezetett Nyelvtanulási Diákhitel kamata szintén 1,99 százalék marad - közölte a Diákhitel Központ pénteken az MTI-vel.
2019. 12. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt egy fontos határidő a diákhiteleseknek!

December 16-ig le kell adniuk igénylésüket azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, akik visszamenőleg szeretnék megkapni az egész első félévre járó 350 ezer forintos szabad felhasználású diákhitelt - közölte a Diákhitel Központ pénteken az MTI-vel.
2019. 12. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több személyi kölcsönt és áruhitelt veszünk fel az ünnepekre

Az utóbbi két hónapban megugrott a fedezetlen, elsősorban kisebb összegű személyi kölcsönök és áruhitelek felvételének száma - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán.
2019. 12. 11. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős hitelkiáramlást eredményeztek a babaváró hitelek

Jelentős hitelkiáramlást eredményeztek a babaváró hitelek idén a harmadik negyedévben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.
2019. 12. 05. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a vállalatok közötti hitelezés Kelet-Európában

Kiugró mértékben, 73 százalékkal nőtt a vállalatok közötti hitelezés Kelet-Európában tavalyhoz képest - derül ki az Atradius hitelbiztosító felméréséből, amely 1500 magyar és kelet-európai vállalat bevonásával készült.
2019. 11. 27. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés

Év végén jelentősen nő a személyi kölcsönök és áruhitelek kihelyezése, az éves forgalom harminc százalékát teszi ki a novemberi és decemberi hitelezés - közölte a money.hu pénzügyi szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.
2019. 11. 14. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb a diákhitel

Folyatódik a tendencia, idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2019. 11. 13. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Beleharaptak a babák a lakáshitelpiaci tortába

• Miközben a személyi kölcsönök piacán folytatódott a bővülés, 26 százalékkal nőtt az új szerződések összege kilenc hónap alatt. • A lakáshiteleknél viszont csökkenés volt szeptemberben, így a kilenchavi növekedés 5 százalékra lassult. • A lakáshiteleknél látható megtorpanásban szerepe van a gyermekvállalást ösztönző babaváró kölcsönöknek, amelyekből a júliusi indulás óta 277 milliárd forint értékben született szerződés.
2019. 11. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt

Alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt - mondta Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. 11. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Töretlenül emelkedik a diákhitelek népszerűsége

A kedvező konstrukcióknak, a törlesztési és családtámogatási kedvezményeknek, valamint a Nyelvtanulási Diákhitel bevezetésének köszönhetően töretlenül növekszik az érdeklődés a diákhitelek iránt. A Diákhitel Központ célja, hogy a diplomát szerző diákok arányának növelése érdekében termékpalettáját folyamatosan bővítse. Eddig már több mint 400 000 diák élt a hallgatói hitelezés által nyújtott lehetőségekkel.
2019. 11. 07. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások: