Hová tart a recruitment szakma, ha már 1 milliót is fizetnek egyetlen jó jelöltért?

Hazánkban - ahogy az a KSH legutóbbi elemzései mutatják - emelkednek a bérek. Ez szinte minden szektorban megfigyelhető, úgy a termelésben, ahogy a szellemi pozíciók esetében is. Ez összességében most pozitív hatással kecsegtet, hiszen az emberek, családok átlagbére növekszik, ami serkenti a fogyasztást. Az előrejelzések szerint a keresetek továbbra is növekedni fognak, de már lassabb ütemben. Viszont vajon hosszú távon is pozitív trendeket indít be ez a folyamat? Hogyan hat mindez a recruitment szakmára és a fejvadászok sikerdíjaira? Pataki Gézával, a Talentuno szakértőjével jártuk körül a témát.

Hová tart a recruitment szakma, ha már 1 milliót is fizetnek egyetlen jó jelöltért?

“A bérspirálnak köszönhetően a bérek egyre növekszenek. A folyamat hosszútávú hatása azonban eléggé ellentmondásos. Ez a bérnövekedés nem tartható fenn a végtelenségig. A másik oldalon pedig a befektetői klímának sem tesz jót, hogy az átlagbérek egyre magasabbra kúsznak. A növekedés üteme lassul, ezt már most is láthatjuk. Éppen ennek köszönhetően éltünk meg az utóbbi években egy valóságos robbanást a recruitment szektorban is” – kezdi Pataki, a Talentuno HR tech startup szakértője.

Növekszik a bér, növekszenek a közvetítői díjak

A munkaerőhiány tetőfokára hág, a közvetítői - fejvadász, recruiter, sourcer - díjak elszabadultak. De pontosan miért? Egy átlagos recruitment agency a kiközvetített jelölt éves jövedelmének 15-25%-ában határozza meg a sikerdíjat. Ez persze területfüggő, de kinyílt az olló, a sikerdíj a jelölt éves jövedelmének 10-30%-a is lehet, például felsővezetők esetében.


Mivel az ügynökségen belül a dedikált recruiterek bére nők, ez is beépül az árazásba. De persze nem csak a bérezés áll a háttérben.

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress? ITT kiszámolhatod!

 
„Agency szinten is annyira nehéz jelöltet találni, hogy a ráfordított idő, hirdetési költség és persze a humán erőforrások is mind-mind növekednek, összeadódnak és drágítják a szolgáltatást. Másrészt pedig új eszközök felé érdemes kacsintgatni, hiszen egy pár évvel ez előtt egy álláshirdetés elég volt ahhoz, hogy CV-k tömkelege érkezzen be, ez ma már nem igaz. Ebből következik, hogy egy ideális jelölt megtalálásába még több energiaforrást kell allokálnia a munkáltaónak. Az egy jelölt megtalálására fordított idő ma már akár 50-60 nap is lehet. Tehát nem csak a bér, de az idő is fontos dimenzió a történetben. Persze mindig vannak úttörők, akik a gyorsabb, hatékonyabb és tech-orientált megoldásokra fókuszálnak, és mernek szakítani a becsontosodott trendekkel.”


A piacon az egyik legszembetűnőbb hiány a mai napig az IT szektorra jellemző. 10.000-eket lehetne elhelyezni a piacon. A toplistán ott vannak még a mérnöki területek, a pénzügyi terület, de egyre nagyobb a hiány a fehérgalléros munkavállalók összességét tekintve is. Emellett persze a termelésben dolgozók helyzete is egyre nehezebb. Itt azonban nem is a sourcing hanem az engagement a legnagyobb kihívás.

A recruitment szektor legégetőbb kihívásai

„A szabad, elérhető jelölteket, akik nem feltétlenül látszanak a piacon, mert passzív álláskeresők, nagyon nehéz felkutatni. Sokszor a cégek egymástól csábítják el a tehetséges munkaerőt. Ez szintén a közvetítői díjat emeli. Tegyük fel, hogy van egy alkalmas jelölt, de ő egy adott pozícióban ül, adott bérrel. Ha őt megkeresi valaki, hogy tud számára egy kiváló lehetőséget, akkor a jelenlegi keresete fölé kell ígérni. Hiszen a váltás kockázatát ő vállalja és már a saját bérébe is beépíti, ezen a ponton megint csak drágul a folyamat.”


Arról nem is beszélve, hogy minél komplexebb egy pozíció, annál nehezebb jelöltet állítani. Ma már eljutottunk oda a piacon, hogy vannak betöltendő állások, amiket még egy profi tanácsadó cég sem vállal el, az irreális munkáltatói elvárásoknak köszönhetően, vagy az iszonyat magas költségek miatt, amibe a folyamat menedzselése kerülne az ügynökségnek.

Mennyi pénzt kellene keresnem, ha rendesen megfizetnének? ITT kiszámolhatod!


A Talentuno HR tech startup magyar fejlesztés – a cég crowdsourcing alapokra helyezte a recruitment folyamatokat. A platformba bárki ingyen regisztrálhat felhasználóként- azaz MatchMaker-ként - hogy saját kapcsolati hálójának segítve ajánljon új állásokat legesélyesebb ismerőseinek, sikeres “közvetítés” esetén pedig bezsebelje a jutalékokat. 

 
A trend nálunk is érvényesül, található ugyanis nem egy olyan nyitott pozíció a rendszerünkben melyek után több százezer forintos jutalékot kereshetnek a felhasználók.   Sőt, vannak állások melyekért 1 millió forint jutalék ütheti a MatchMaker markát.”  - tette hozzá Pataki.

Hozzászólások

Elkészült az osztrákokkal közös árvízi figyelmeztető rendszer a Rábán

Elkészült a Rába folyón a magyar és osztrák szakemberek által kiépített árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszer - közölte az MTI-vel kedden a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
2020. 06. 07. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan indul a Balatoni Nyár című magazinműsor

Jövő hétfőn indul a Balatoni Nyár című magazinműsor, amely délelőttönként várja a nézőket - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó Osztálya kedden az MTI-vel.
2020. 06. 07. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ha túl sok helyet foglal a felhalmozott konzerv, most akár el is adományozhatja

Adománygyűjtési akciót indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület annak érdekében, hogy a koronavírus járvány miatt a lakosságnál felhalmozott, de fel nem használt élelmiszertartalékok még a lejárati időn belül eljuthassanak a rászorulókhoz - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
2020. 06. 07. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan mehetsz biztosra az ötös lottón? Mutatjuk a megoldást!

Sokan eljátszottak már a gondolattal, hogy teljes fizetésükből lottószelvényt vesznek és a sok-sok szelvénnyel nagy eséllyel elviszik a főnyereményt. Mások úgy gondolják, hogy összeállnak sokan, és együtt vásárolnak rengeteg szelvényt, ezzel jelentősen megnövelve nyerési esélyeiket.
2020. 06. 07. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi pedagógus dolgozik Magyarországon - ábrán mutatjuk

az általános iskolai pedagógusok száma, a középiskolai pedagógusok száma; óvodapedagógusok száma
2020. 06. 06. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte heves esőzésre számíthatunk holnap

Vasárnap országszerte heves esőzések várhatók.
2020. 06. 06. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyitotta kapuit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Mától teljes élményt kínálva újra megnyitja kapuit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
2020. 06. 06. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer pályázat érkezett a Magyar falu programra

Idén eddig több mint ötezer kérelmet nyújtottak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak a Magyar falu programnak a helyi életminőség javítását célzó pályázati kiírásaira - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton az MTI-vel.
2020. 06. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az ipari termelés - ábrán mutatjuk

termelői volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100,
2020. 06. 06. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tud a magyar ember spórolni, ha muszáj - Így kezeltük a járványhelyzetet

A járványhelyzet miatt megfontoltabban költenek a magyarok és harmaduk hajlandó nagyobb befektetését is elhalasztani, a hiteleit ugyanakkor a többség tovább fizeti - derül ki a Cofidis legfrissebb, májusban készült reprezentatív kutatásából.
2020. 06. 06. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vásárcsarnok nyílt Tatán

A helyi termelők piacra jutásnak elősegítésére szombaton megnyílt Tata új vásárcsarnoka, melyet 360 millió forintos beruházással építtetett meg az önkormányzat - közölte a polgármester az MTI-vel.
2020. 06. 06. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi a helyzet a digitális oktatással?

Hátrányos helyzetű diákokkal is sikeresen működik a digitális oktatás Magyarország és Európa első roma nemzetiségi érettségit adó iskolájában, a pécsi Gandhi gimnáziumban - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2020. 06. 06. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszélybe került az önkormányzati dolgozók helyzete

Veszélybe került az önkormányzati dolgozók helyzete, mert számos kormányzati döntés hátrányos volt az önkormányzatok költségvetési pozíciójára - jelentette ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke pénteken budapesti sajtótájékoztatón.
2020. 06. 06. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi bértámogatást fizetett ki a kormány

Tizennyolc és fél milliárd forint bértámogatást fizetett ki a kormány 114 ezer munkahely megtartására 8200 cégnek. A munkahelyvédelmi bértámogatásra 11 735 cég csaknem 152 ezer dolgozóra nyújtott be 25 milliárd forint igényt - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón, amikor bértámogatói okiratokat adott át a szállodákat működtető Hajdú-Park Kft.-nek.
2020. 06. 06. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindul a kulturális élet Debrecenben

Lépésről lépésre újraindul a kulturális élet Debrecenben a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezésnek köszönhetően - közölte a város kulturális alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatón.
2020. 06. 06. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyit tankol a magyar? - ábrán mutatjuk!

A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalma
2020. 06. 06. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb testkamerákat vásárol a MÁV-Start

A MÁV-Start az év végéig mintegy 70 új testkamerát vásárol, a beszerzésre kiírt pályázatra június 19-ig várják az ajánlatokat, eredményes eljárás esetén a szerződést az eszközbeszerzésről várhatóan július közepén kötik meg - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.
2020. 06. 06. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezető irányítja az egykori Pénzügyminisztérium felújításának munkálatait

Halmai Zoltán váltja Borbély Pált a Pénzügyminisztérium budai várnegyedben található egykori épületének felújítását koordináló PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatói posztján június 8-án - közölte a pénzügyi tárca az MTI-vel pénteken.
2020. 06. 06. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen egy jó főnök a koronavírus idején?

Az elmúlt hónapok gyökeresen megváltoztatták életünket és munkánkat. A digitalizáció és a home office robbanásszerű terjedése, illetve a jelenlegi átmeneti helyzet új, eddig ismeretlen kihívásokat teremtett – és teremt folyamatosan. Ez a vezetők szerepét is a korábbitól eltérő megvilágításba helyezte: egészen mást jelent ma jó vezetőnek lenni, mint néhány hónappal ezelőtt. A Profession.hu szakértője bemutatja, hogyan változtatta meg az új helyzet a vezetői szerepeket.
2020. 06. 06. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílnak a szlovák és az osztrák határátkelők

Péntek estétől megnyílik az összes átkelő a szlovák-magyar és az osztrák-magyar határon - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.
2020. 06. 06. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: