Idén is folytatódhat a mezőgazdaság lassú, de biztos növekedése

Tavaly markáns változások nélkül folytatódott a mezőgazdaság lassú stabilizációja, ám a szektor pozíciójának jelentős javulása az elkövetkező években sem várható – vonták le a következtetést az OTP Agrár szakértői a Mezőgazdasági Számlarendszerben szereplő friss adatokból. Bár a koronavírus-járvány gazdasági hatásai pontosan még nem láthatók, idén a növénytermesztés továbbra is kiegyensúlyozott maradhat, a termeléssel összefüggő kockázatokra pedig elsősorban az állatbetegségekkel érintett ágazatokban lehet számítani.

Idén is folytatódhat a mezőgazdaság lassú, de biztos növekedése

A 2019-es év időjárási szempontból igen változatos volt, a leginkább jellemző száraz-, és a csapadékban bővelkedő időszakok sok esetben a várakozásoktól eltérően váltották egymást, mégis magas termést eredményeztek.

A KSH, valamint a NAIK - Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) által publikált Mezőgazdasági Számlarendszerben (MSZR) szereplő adatok alapján a szektor viszonylag kedvező gazdasági helyzetben van. Bár a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2018. évi 3 százalékos emelkedés után 2019-ben 0,7 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 4 százalékkal emelkedtek tavaly. Így a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 0,7 százalékkal, az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke pedig 7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 2019-ben tovább emelkedett, a harmadik negyedév végére meghaladta a 400 milliárd forintot, vagyis az előző év azonos időszaki értékét több mint 50 milliárd forinttal múlta felül. Az egyéni gazdaságok hitelállománya 2019-ben ugyancsak nőtt, értéke a harmadik negyedév végére elérte a 357,6 milliárd forintot.

Az idei évben arra lehet számítani, hogy a növénytermesztés továbbra is stabil ágazat marad. A gabonafélék, ezen belül pedig a búza és a kukorica árpozíciójában nem várható lényegi változás 2020-ban. Ettől eltérnek a várakozások az ipari napraforgó és a repce esetében, ahol az árak emelkedésére számít a piac. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsök közül az almára és a meggyre is.

Mennyit tudsz a disznóvágásról? - Teszteld tudásod ITT!

Termeléssel összefüggő kockázatokra elsősorban az állatbetegségekkel érintett ágazatokban lehet számítani. A sertéságazatban az afrikai sertéspestis (ASP) fenyegetettsége nagyon erős, de ha a piaci hatások nyomán kialakult magas ár tartósan megmarad és ASP-mentesnek sikerül megőrizni a hazai állományokat, a gazdálkodók az elmúlt nehéz évek után jövedelmezően tevékenykedhetnek. A baromfiágazatban a vágócsirke árának kis mértékű emelkedésére lehet számítani.

A támogatási rendszer főbb elemeiben 2020-ban várhatóan nem mutat érdemi különbséget az előző évihez képest. Viszont a Vidékfejlesztési Programban (VP) korábban nyertes pályázatok kivitelezésének határideje idén jár le, így a meg nem valósított beruházásokra szánt források ismételt kihelyezésére lehet számítani, ami növelni fogja a pályázható források egyébként mérsékelt összegét.

Bár a koronavírus-járvány gazdasági hatásai pontosan még nem láthatók, a makrogazdasági környezet idén is ösztönözheti a beruházásokat. A jegybank Növekedési Hitelprogramja ehhez különösen kedvező feltételeket kínál, illetve az Agrárminisztérium kamattámogatási programot hirdetett a szektor beruházási hiteleihez, ami 100 milliárd forintos nagyságrendű hitelhez nyújt jelentős kedvezményt. A lehetőségre az OTP Agrár saját konstrukciót dolgozott ki.

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

Ekkora összegű támogatást kaptak az állattartó telepek fejlesztésre

Állattartó telepek fejlesztésére országosan eddig 621 nyertes pályázat 290,5 milliárd forint támogatást kapott - mondta szerdán, Gödöllőn az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
2021. 08. 25. 18:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Erre figyeljen, ha szüretelni készül!

Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire - hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook oldalán.
2021. 08. 23. 07:00
Megosztás:

A nők kulcsszerepet játszanak a vidéki térségek fejlődésében

Tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett pénteken Kranjban a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium, amelynek témája a nők helyzete a vidéki térségekben volt - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 21. 20:00
Megosztás:

Indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 15:00
Megosztás:

Tizenkét magyar vállalkozás részvételével indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 13:00
Megosztás:

Magas volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt

Rendkívüli volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt: a pénteken véget ért 30. jubileumi nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítást több mint harminc ezren keresték fel az egyetem Böszörményi úti campusán - jelezte a vásárzárást követően Vaszkó László vásárigazgató az MTI-nek.
2021. 08. 21. 05:00
Megosztás:

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.
2021. 08. 20. 16:00
Megosztás:

Szennyezett szójavetőmagot talált a Nébih

GMO-szennyezett szójavetőmagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), így az előállítók és a felhasználók ellen is intézkedni kellett - közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.
2021. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Történelmi léptékű az agrárfinanszírozás

A magyar kormány az uniós forrásokhoz történelmi léptékű társfinanszírozást biztosít, a korábbi 17,5 százalékos helyett 80 százalékosat; az idén annyi pénzt fognak kifizetni vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Kiskunfélegyházán, a Kiskun Expo megnyitóján.
2021. 08. 20. 00:05
Megosztás:

Mától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére

Augusztus 18-tól, szerdától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére - jelentette be az agrárminiszter kedden Debrecenben, a Farmer expo megnyitóján.
2021. 08. 18. 07:30
Megosztás:

Az anyagi függetlenség teszi a felnőttet?

A magyar lakosság kétharmada szerint akkor tekinthető valaki felnőttnek, ha anyagilag függetlenedik a szüleitől, képes eltartania saját magát és képes önálló döntéseket hozni a pénze elköltésére vonatkozóan – derül ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből. A megkérdezettek több mint fele, 22-25 éves korra teszi azt a kort, amikor illene függetlenné válniuk a fiataloknak. A többség ugyanakkor abban is egyetért, hogy önmagában az anyagi önállóság nem egyenlő a felnőtté válással.
2021. 08. 17. 17:00
Megosztás:

A hazai piacon elsőként zöld jelzáloglevelet hozott forgalomba az OTP Csoport

Az OTP Csoport a hazai piacon elsőként bocsátott ki zöld jelzáloglevelet, hiszen 2021. augusztus 16-án sikeresen megtörtént az OTP Jelzálogbank Zrt. OJB2031/I jelzálogleveleinek nyilvános forgalomba hozatala. Az aukción összesen 10,08 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből a kibocsátó 5,02 milliárd forintot fogadott el.
2021. 08. 17. 00:05
Megosztás:

Kitűnő őszi kalászos vetőmagokat vethetnek a termelők

Megfelelő mennyiségű és minőségű őszi kalászos vetőmag áll majd rendelkezésre a hamarosan kezdődő szezonkezdetre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A testület az idei évre nettó 123.100 forint / tonna tájékoztató árat tett közzé a hazai mezőgazdaság fontos növénycsoportjának vetőmagjaira.
2021. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Meglepetést okozott a gabonatermés mennyisége Zala megyében

A kedvezőtlen időjárás ellenére a vártnál több gabona termett Zala megyében, az őszi árpa, az őszi búza és a repce átlaghozama is meghaladta a tavalyi átlagot - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.
2021. 08. 14. 16:00
Megosztás:

50 százalékkal növelte adózás utáni nyereségét az OTP Romániában

Közel 50 százalékkal, 27 millió lejre (1 román lej 71,86 forint) növelte az idei első fél évben a konszolidált adózás utáni nyereségét az OTP Romániában - közölte csütörtökön a magyar bank romániai leányvállalata.
2021. 08. 13. 02:00
Megosztás:

Folytatódhat a hitelállomány és a profit növekedése

Az első fél év eredményei alapján az egész évben hasonló ütemben folytatódhat a profitabilitás és a hitelezés bővülése az OTP csoport minden cégénél - mondta csütörtökön Bencsik László, vezérigazgató-helyettes a bank második negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.
2021. 08. 12. 22:00
Megosztás: