Így alakult a BÉT forgalma a héten

Csökkenő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 44 207,50 ponton zárt pénteken, 502,65 ponttal, 1,15 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.

Így alakult a BÉT forgalma a héten

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 63,5 milliárd forintot az előző heti 66,07 milliárd után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek, az OTP ismét új történelmi csúcsot ért el.  
   
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-nek küldött heti összefoglalójában jelezte, hogy nagyot romlottak a Mol marzsai novemberben. A finomítás és kereskedelem üzletág nyereségességét meghatározó finomítói árrés az októberi 7,2 dolláros szintről 2,9 dollárra csökkent novemberben. Az idei év átlaga 4,29 dollár eddig, de a hónapok között jelentős különbségek mutatkoztak. A finomítói marzs 3,5 dollár alatt volt idén januárban, februárban, áprilisban és novemberben is, míg 2015-2018 között erre egyszer sem volt példa. A marzs romlásának oka a Brent-Ural árkülönbözetben keresendő, mivel az Ural iránti kereslet jelentős növekedése miatt az Ural ára ismét a Brent fölé került.
   
Az elemzés szerint a petrolkémiai marzs is gyenge lett novemberben a petrolkémiai termékek iránti kereslet csökkenése miatt, továbbá egyre több olajipari cég nyergel át a vegyiparra, ami a kínálatot is fokozatosan növeli.
   
Az Equilor kitért arra is, hogy a Magyar Telekom költségeket csökkent, a vállalat közleménye szerint megállapodtak a szakszervezettel 450 munkavállaló elbocsátásáról, és a nem vezető beosztású alkalmazottak bérének átlagosan 5 százalékkal történő emeléséről. A leépítéssel kapcsolatos költségek legnagyobb részét 2020 első negyedévében számolják el. A vezetőség szerint az egyszeri tételektől megtisztított bérköltség éves szinten 3 százalékkal csökken az intézkedések hatására.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!
   
A Magyar Telekom bejelentette azt is, hogy Szabó János
gazdasági vezérigazgató-helyettes több mint 15 év után 2020. február 29-i hatállyal távozik a társaságtól saját kezdeményezésére. Utódja, Darja Dodonova a Deutsche Telekomtól érkezik.
   
A JPMorgan 6300 forintról 6900 forintra emelte a Richterre vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlásuk továbbra is felülsúlyozás. A Richter folytatta a sajátrészvény-vásárlásokat, minden nap 5-5 ezer részvényt vásároltak.
   
A lengyel mBank változatlanul, 14 681 forinton hagyta az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlást felhalmozásról tartásra módosította az elmúlt időszakban tapasztalható árfolyamemelkedés miatt.
   
Az Equilor összefoglalójában kiemelte, hogy javította Magyarország növekedési kilátásait a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet frissítette az előrejelzéseit, az idei növekedési kilátást 4,6 százalékról 4,9 százalékra, a jövő évit 3,3 százalékról 3,5 százalékra emelte. Az IMF kiemelte, hogy a belföldi kereslet felfutása és a magas uniós finanszírozású beruházások miatt dinamikusan bővül a magyar gazdaság, a munkanélküliség mélyponton van és alacsony a költségvetési hiány. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a globális bizonytalanságok továbbra is kockázatot jelentenek, illetve a GDP-arányos államadósság továbbra is magasnak mondható. A kormánynak tett ajánlásukban növekedésösztönző intézkedések szükségességét hangsúlyozták, a többi között a szektoriális adók felszámolását és az adóalap kiszélesítését. A monetáris politika továbbra is alkalmazkodó maradhat, az IMF inflációs előrejelzése változatlanul 3,4 százalék az idei és a jövő évre is.
   
Szerdán délután jelent meg a november 19-i MNB ülés rövidített jegyzőkönyve, a döntéshozók szerint a beérkező adatok megfelelnek a szeptemberi inflációs jelentésben szereplő várakozásoknak, és enyhültek az eurózónát érintő recessziós félelmek, de továbbra is jelentős bizonytalanság övezi a kilátásokat. Kiemelték, hogy külön figyelmet érdemel az Európai Központi Bank decemberi döntése. Az EKB jövő csütörtökön tartja a következő kamatdöntő ülését, az elemzők most nem számítanak további monetáris lazításra, de a nemrég újraindított nettó eszközvásárlási programmal kapcsolatban lehetnek bejelentések - írta összefoglalójában az Equilor.
   
Az OTP 4,27 százalékkal erősödött a héten, pénteki záróára 14 900 forint volt, heti forgalma meghaladta a 36,5 milliárd forintot.
   
A Richter árfolyama 0,26 százalékkal emelkedett, pénteken a papír 5830 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 8,5 milliárd forint volt.
   
A Magyar Telekom árfolyama nem változott a héten, pénteken 440 forinton zárt, heti forgalma 747 millió forintot tett ki.
   
A Mol 2,11 százalékkal gyengült, pénteki záróára 2872 forint volt, heti forgalma 10,3 milliárd forint volt.
   
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3908,33 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 56,38 ponttal, 1,42 százalékkal alacsonyabban.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás: