Ismét jó memóriákat hozhat a Micron

Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy elkezdődhet egy felfelé ívelő ciklus a memóriachipek piacán, aminek a Micron Technology lehet az egyik nagy nyertese. Hosszútávon az okostelefonok, a számítógépek, a nagy adatközpontok vagy akár az autók növekvő memóriaigénye stabil alapot ad a növekedésre, rövidebb távon azonban komolyabb ciklikusság jellemzi az iparágat.

Ismét jó memóriákat hozhat a Micron

2018 első felében túlkínálat kezdett el kialakulni a memóriapiacon, aminek hatására komoly áresés következett. Erre a nagy gyártók a gyártókapacitások visszavágásával reagáltak, sokáig azonban ez sem éreztette a hatását, mert több negyedévre elegendő készletek halmozódtak fel a vevőknél. Ennek a folyamatnak egyre inkább úgy tűnik, hogy elértük a végét, és már az idei első félévben érdemi fordulat következhet.


A keresleti oldalon egyszerre több pozitív hatás is érvényesülni kezdett. Egyfelől a nagy felhőalapú szolgáltatók ismét komolyabb beruházási ciklusba kezdtek az elmúlt hónapokban, ami többek között az Intel, az AMD vagy az Nvidia gyorsjelentéseiből is látszott. Emellett a nagyobb számítógépgyártók is elkezdték időben feltölteni memóriachip-készleteiket, attól tartva, hogy a csökkentett gyártókapacitások miatt akár komolyabb túlkereslet is kialakulhat. Az okostelefonok piacán egyelőre az 5G elterjedése inkább csak az idei év utolsó harmadában, illetve jövőre várható, így ez majd később jelenthet addicionális hátszelet.


A fenti folyamatok a memóriachipárak alakulásán is egyre inkább meglátszanak:

A fenti ábrákból azt láthatjuk, hogy a NAND flashmemóriák ára már elkezdett felfelé araszolni, míg a DRAM memóriák esetében egyelőre csak a spot árakban érhető tetten ugyanez. Ezt azonban több hónapos késéssel a szerződéses árak is általában le szokták követni.


A DRAMeXchange piackutató intézet szerint ez a pozitív trend az idei első félévben tovább folytatódhat. A DRAM árak esetében enyhe emelkedést vár negyedév/negyedév alapon a sok elemző által idézett intézet, míg a NAND árak esetében újabb 10% feletti negyedév/negyedév alapú emelkedést hasonlóan az előző negyedévhez. Február elején a Goldman Sachs által rendezett technológiai konferencián a Micron Technology pénzügyi igazgatója, David Zinser is részt vett, ő is hasonlóan optimista képet festett le a piaci folyamatokkal kapcsolatban.

Vonzó értékeltség

A fent vázolt fordulatot a befektetők ugyan már egy ideje elkezdték beárazni, azonban a jelenlegi értékeltségi szintek még mindig kedvező pontot nyújtanak egy vételi pozíció nyitására. A P/E vagy EV/EBITDA mutató a Micron esetében kevésbé használható, ugyanis erős ciklikussága miatt a múltban többször mutatott negatív eredményt fel a cég.

Emiatt az ár/könyvszerinti érték mutatót használjuk arra, hogy felmérjük a cég értékeltségét:A fenti ábrán az látszik, hogy jelenleg 1,58-on tartózkodik ez a mutató, míg a legutóbbi felívelő ciklus során (2016-2018) a 2-2,5 közötti sávban, azelőtt (2013-2014) pedig a 3-3,5 közötti sávban tetőzött. Noha még messze lehet a most kezdődött felfelé ívelő ciklus vége, 2022-re 9,5 milliárd dolláros tisztított profitot várnak az elemzők a cégtől. Amennyiben konzervatív módon változatlan sajáttőkét feltételezünk addigra, ez 26%-os sajátőke-arányos megtérülést jelenthetne. Ezt a megtérülést, illetve a mostani sajáttőke-költséget (9,31%) használva 2,8-as elméleti ár/könyvszerinti értéket kapnánk addigra, amennyiben konzervatív módon a növekedéstől eltekintünk. Ez a mostaninál 77%-kal magasabb árfolyamot jelentene 2022 végére, a sajáttőke változatlansága mellett.


Számolás folyamata:

ár/könyvszerinti érték (P/B) = sajáttőkearányos megtérülés (ROE) / sajáttőkeköltség (COE)

ROE = 26% (elemzői várakozások alapján)

COE = kockázatmentes hozam + részvényektől elvárt prémium * adott részvény kockázata a piachoz képest (ß)

COE = 1,5% + 5,5%*1,42 = 9,31%

P/B = ROE/COE = 26%/9,31% = 2,8

Technikai kép

2019 júliusa óta egy emelkedő trendcsatorna alakult ki a grafikonon, aminek az utóbbi napok heves esésének hatására az aljához érkezett az árfolyam. Ezen a ponton egy kisebb technikai támaszszint is található 51,4 dollárnál. Ezekről a szintekről akár egy fordulat is érkezhet a heves esés után, így most érdemes lehet piacra lépni. A nagyobb volatilitás miatt mindezt tágabb stop megbízással célszerű megtenni, ezzel a 45,4 dollárnál lévő rés alá helyezni a stopot. Profitcélnak a technikai kép alapján a történelmi csúcsot érdemes megjelölni 64,6 dollárnál, amivel nagyjából 1,8-as hozam/kockázat arányt kapunk. Hosszabb távon, 2022 végére a fent bemutatott fundamentális elemzés alapján 92 dollár környéki célárfolyamot kapunk.Hozzászólások

Munkavállalói érdekében lemond fizetése egy részéről a Budapest Airport menedzsmentje

A Budapest Airport a koronavírus okozta válsághelyzetben is felelős munkáltató kíván lenni, és a járvány idején különös figyelmet fordít a munkavállalók anyagi és egészségügyi stabilitásának biztosítására. Ezért a repülőtér-üzemeltető kezdeményezésére létrejön a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítvány, amelyet a járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók segítésére hívtak életre.
2020. 04. 02. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kötvényt bocsát ki az AutoWallis

Az AutoWallis Nyrt. kötvényt bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjának (nkp) keretében - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 04. 02. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csődeljárást kezdeményezett a német Vapiano

Csődeljárást kezdeményezett a Vapiano étteremlánc alapítója, a Vapiano Európai Részvénytársaság (SE), a német cég szerdán késő este kiadott közleménye szerint az eljárás nem érinti közvetlenül a Németországban és külföldön franchise formában működő éttermeket.
2020. 04. 02. 10:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest Airport: elveszhet az útvonalhálózat egy része

A Malév 2012-es csődje után felépített útvonalhálózat egy része elveszhet, a ferihegyi repülőtéren tervezett beruházások egy részét pedig el kell halasztani - írta szerdán közzétett nyílt levelében Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója.
2020. 04. 02. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MKB Bank eladta az MKB Kockázati Tőkealap-kezelőt a Nukleus Consultingnak

Az MKB Bank Nyrt. eladta az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t a Nukleus Consulting Kft.-nek - tette közzé a hitelintézet szerdán a BÉT honlapján.
2020. 04. 02. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-csalók

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók; akár a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a honlapján.
2020. 04. 02. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az NKM Energia lett a legnagyobb energia-kiskereskedelmi társaság

Az NKM Energia lett a legnagyobb hazai energia-kiskereskedelmi társaság - közölte a Nemzeti Közművek (NKM) szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 01. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

AutoWallis: Új szakasz a Jaguar és a Land Rover márkák életében Magyarországon

A mai naptól a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett AutoWallis Nyrt. leányvállalata, a Wallis Automotive Europe értékesíti a két ikonikus brit márkát, a Jaguart és a Land Rovert a hazai piacon, miután nemzetközi pályázat eredményeként elnyerte a járművek és az alkatrészek kizárólagos importőri jogát Magyarországon. Ezzel a lépéssel a vállalat kilenc országra bővíti a két márkához kapcsolódó nemzetközi jelenlétét.
2020. 04. 01. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem áprilisi tréfa, ma tényleg 369-ig gyengült a forint!

A forint gyengült késő délután a reggeli szintekhez képest a vezető devizákkal szemben, de erősödött a napközben beállított történelmi mélypontjához képest az euróhoz, a frankhoz és a dollárhoz viszonyítva.
2020. 04. 01. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy százalékos mínuszban zártak az európai tőzsdék

Négy százalék körüli mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2020. 04. 01. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter kivételével gyengültek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,53 pontos, 2,33 százalékos csökkenéssel, 32 361,34 ponton zárt szerdán.
2020. 04. 01. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Három százalékos csökkenéssel nyitottak az amerikai piacok

Jelentős, három százalékot meghaladó mínuszokban nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerdán, a befektetőket inkább a válságok idején biztos eszközök vásárlására ösztönzik azok az előrejelzések, hogy jelentősen emelkedni fog az új koronavírus halálos áldozatainak száma, miközben egyre nagyobbak a járvány miatti gazdasági károk.
2020. 04. 01. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig süllyed még a forint?!

Új történelmi árfolyammélypontot ért el szerdán délelőtt a forint az euróval és a svájci frankkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 04. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Olajpiac - Trump a szaúdi és az orosz vezetővel tárgyal

A WTI 20,1 dollár volt ma reggel a májusi határidőre, ami azt jelenti, hogy a tegnapi rövid emelkedést követően ismét erős nyomás van az árfolyamokon.
2020. 04. 01. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel indították a napot az európai piacok

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 04. 01. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.
2020. 04. 01. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sorra mondják le közgyűléseiket a tőzsdei társaságok

A tőzsdei társaságok sorra halasztják el közgyűlésüket a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt. Mivel a jogszabályok szerint az éves rendes közgyűlést április 30-ig meg kell tartani, és a meghívót legalább 30 nappal korábban közzé kell tenni, több társaság is meghirdette az új időpontot.
2020. 04. 01. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

51 járművet vásárolt a Volánbusz

A Volánbusz Zrt. járműállománya 20 Volvo és 31 Mercedes-Benz autóbusszal bővült - közölte a közlekedési szolgáltató az MTI-vel kedden.
2020. 04. 01. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbította leállását az esztergomi Suzuki gyár

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában az eredetileg március 23-tól április 3-ig bejelentett leállást további két héttel meghosszabbítja - közölte a vállalat kommunikációs vezetője kedden az MTI-vel.
2020. 04. 01. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fizetési haladékot ad a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a koronavírus járvány mikrovállalkozásokat érintő hatásának enyhítése érdekében valamennyi, a Budapest Mikrohitel Programban fennálló tartozással rendelkező ügyfele számára 2020. december 31-ig fizetési haladékot biztosít március 18-tól - közölte a BVK az MTI-vel kedden.
2020. 04. 01. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások: