Ismét jó memóriákat hozhat a Micron

Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy elkezdődhet egy felfelé ívelő ciklus a memóriachipek piacán, aminek a Micron Technology lehet az egyik nagy nyertese. Hosszútávon az okostelefonok, a számítógépek, a nagy adatközpontok vagy akár az autók növekvő memóriaigénye stabil alapot ad a növekedésre, rövidebb távon azonban komolyabb ciklikusság jellemzi az iparágat.

Ismét jó memóriákat hozhat a Micron

2018 első felében túlkínálat kezdett el kialakulni a memóriapiacon, aminek hatására komoly áresés következett. Erre a nagy gyártók a gyártókapacitások visszavágásával reagáltak, sokáig azonban ez sem éreztette a hatását, mert több negyedévre elegendő készletek halmozódtak fel a vevőknél. Ennek a folyamatnak egyre inkább úgy tűnik, hogy elértük a végét, és már az idei első félévben érdemi fordulat következhet.


A keresleti oldalon egyszerre több pozitív hatás is érvényesülni kezdett. Egyfelől a nagy felhőalapú szolgáltatók ismét komolyabb beruházási ciklusba kezdtek az elmúlt hónapokban, ami többek között az Intel, az AMD vagy az Nvidia gyorsjelentéseiből is látszott. Emellett a nagyobb számítógépgyártók is elkezdték időben feltölteni memóriachip-készleteiket, attól tartva, hogy a csökkentett gyártókapacitások miatt akár komolyabb túlkereslet is kialakulhat. Az okostelefonok piacán egyelőre az 5G elterjedése inkább csak az idei év utolsó harmadában, illetve jövőre várható, így ez majd később jelenthet addicionális hátszelet.


A fenti folyamatok a memóriachipárak alakulásán is egyre inkább meglátszanak:

A fenti ábrákból azt láthatjuk, hogy a NAND flashmemóriák ára már elkezdett felfelé araszolni, míg a DRAM memóriák esetében egyelőre csak a spot árakban érhető tetten ugyanez. Ezt azonban több hónapos késéssel a szerződéses árak is általában le szokták követni.


A DRAMeXchange piackutató intézet szerint ez a pozitív trend az idei első félévben tovább folytatódhat. A DRAM árak esetében enyhe emelkedést vár negyedév/negyedév alapon a sok elemző által idézett intézet, míg a NAND árak esetében újabb 10% feletti negyedév/negyedév alapú emelkedést hasonlóan az előző negyedévhez. Február elején a Goldman Sachs által rendezett technológiai konferencián a Micron Technology pénzügyi igazgatója, David Zinser is részt vett, ő is hasonlóan optimista képet festett le a piaci folyamatokkal kapcsolatban.

Vonzó értékeltség

A fent vázolt fordulatot a befektetők ugyan már egy ideje elkezdték beárazni, azonban a jelenlegi értékeltségi szintek még mindig kedvező pontot nyújtanak egy vételi pozíció nyitására. A P/E vagy EV/EBITDA mutató a Micron esetében kevésbé használható, ugyanis erős ciklikussága miatt a múltban többször mutatott negatív eredményt fel a cég.

Emiatt az ár/könyvszerinti érték mutatót használjuk arra, hogy felmérjük a cég értékeltségét:A fenti ábrán az látszik, hogy jelenleg 1,58-on tartózkodik ez a mutató, míg a legutóbbi felívelő ciklus során (2016-2018) a 2-2,5 közötti sávban, azelőtt (2013-2014) pedig a 3-3,5 közötti sávban tetőzött. Noha még messze lehet a most kezdődött felfelé ívelő ciklus vége, 2022-re 9,5 milliárd dolláros tisztított profitot várnak az elemzők a cégtől. Amennyiben konzervatív módon változatlan sajáttőkét feltételezünk addigra, ez 26%-os sajátőke-arányos megtérülést jelenthetne. Ezt a megtérülést, illetve a mostani sajáttőke-költséget (9,31%) használva 2,8-as elméleti ár/könyvszerinti értéket kapnánk addigra, amennyiben konzervatív módon a növekedéstől eltekintünk. Ez a mostaninál 77%-kal magasabb árfolyamot jelentene 2022 végére, a sajáttőke változatlansága mellett.


Számolás folyamata:

ár/könyvszerinti érték (P/B) = sajáttőkearányos megtérülés (ROE) / sajáttőkeköltség (COE)

ROE = 26% (elemzői várakozások alapján)

COE = kockázatmentes hozam + részvényektől elvárt prémium * adott részvény kockázata a piachoz képest (ß)

COE = 1,5% + 5,5%*1,42 = 9,31%

P/B = ROE/COE = 26%/9,31% = 2,8

Technikai kép

2019 júliusa óta egy emelkedő trendcsatorna alakult ki a grafikonon, aminek az utóbbi napok heves esésének hatására az aljához érkezett az árfolyam. Ezen a ponton egy kisebb technikai támaszszint is található 51,4 dollárnál. Ezekről a szintekről akár egy fordulat is érkezhet a heves esés után, így most érdemes lehet piacra lépni. A nagyobb volatilitás miatt mindezt tágabb stop megbízással célszerű megtenni, ezzel a 45,4 dollárnál lévő rés alá helyezni a stopot. Profitcélnak a technikai kép alapján a történelmi csúcsot érdemes megjelölni 64,6 dollárnál, amivel nagyjából 1,8-as hozam/kockázat arányt kapunk. Hosszabb távon, 2022 végére a fent bemutatott fundamentális elemzés alapján 92 dollár környéki célárfolyamot kapunk.Hozzászólások

Rosszabb lett a Wells Fargo eredménye

A Wells Fargo a várt 18,4 milliárd dollár helyett csak 17,8 milliárd dolláros bevételt ért el. A kamatmarzsok és a hitelvolumen is elmaradt a piaci konszenzustól.
2020. 07. 15. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas üvegtáblákat mozgat az ABB robotrendszere a Guardian Orosháza síküveggyárban

Az ABB legnagyobb terhelhetőségű, többfunckiós robotjával valósult meg a Guardian Orosházi síküveggyárának új, biztonságos, hatékonyabb, gyorsabb üvegtábla rakodási rendszere.
2020. 07. 15. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyobb a veszteség a Delta Airlines-nál - 94%-os esés az utasforgalomban

A Delta Airlines 4,43 dolláros egy részvényre jutó veszteséget ért el, ami rosszabb, mint a 4,22 dolláros konszenzus. Az elemzői várakozások meglehetősen széles skálán, 1,8 és 6,8 dollár veszteség közötti sávban mozogtak.
2020. 07. 14. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama ma estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama kedden a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 07. 14. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén teljesített a hazai részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,14 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 35 091,72 ponton zárt kedden.
2020. 07. 14. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén indult a kereskedés az amerikai részvénypiacokon

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon a hétfői vegyes zárás után a második negyedéves tőzsdei eredmény beszámolók első jelentéseire összpontosítva.
2020. 07. 14. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban a Mol

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét - közölte a Mol kedden az MTI-vel.
2020. 07. 14. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új logisztikai központot épít a Lidl

Új logisztikai központot épít a Lidl Magyarországon, az élelmiszerlánc 35 milliárd forintos beruházásához a kormány 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő beruházás-ösztönzési támogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2020. 07. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge tőzsdenyitásra számíthatnak a befektetők?

Kedden nagy, egy-másfél százalékos indexveszteségre lehet számítani az európai tőzsdék nyitásakor.
2020. 07. 14. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Messze a PDF az internet legveszélyesebb fájlkiterjesztése

Az elmúlt évben kimagaslóan a Pdf volt az internet legveszélyesebb fájlkiterjesztése – mutat rá az idén 30 éves Panda Security rangsora. A végpontvédelmi IT megoldásokat nyújtó cég az általuk világszerte felügyelt gépeken tavaly regisztrált biztonsági események alapján készítette el listáját. A húsz legnagyobb kockázatot jelentő kiterjesztés között szerepel a Doc, a Ppt és a Txt is.
2020. 07. 14. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erre figyelj a LIDL-ben vásárolt áruk cimkéin!

Új jelölőrendszert vezet be a Lidl Magyarország, amelynek köszönhetően az egészségtudatos, valamint ételintoleranciában szenvedő vásárlóik sokkal gyorsabban és egyszerűbben igazodhatnak el a termékek között, és vásárolhatják meg a számukra legmegfelelőbbet. A vállalat 10 különféle szín és piktogram alkalmazásával hívja fel a figyelmet az ártáblákon például a glutén- és laktózmentes, valamint a bio és vegán termékekre.
2020. 07. 14. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy hétre leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban

Előre tervezetten egy hétre leáll a termelés augusztusban a kecskeméti Mercedes-gyárban - közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. hétfőn az MTI-vel.
2020. 07. 14. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfőn a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. Az euróval szemben a forint gyengült, a dollárral és a svájci frankkal szemben viszont szerény nyereségre tett szert.
2020. 07. 13. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A SunDell Estate a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájának új belépője

Hétfőn a hagyománnyá vált ünnepélyes csengetés keretén belül új belépőt köszönthetett a Budapesti Értéktőzsde: a dinamikus növekedést mutató ingatlanbefektetési társaság, a SunDell Estate Nyrt. törzsrészvényei a Standard kategóriába kerültek bevezetésre. A tőzsde nyújtotta lehetőségek kihasználásával a vállalat fő célja, a tavalyi év elején kezdeményezett szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakulás folyamatának lezárása is megvalósulhat.
2020. 07. 13. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 253,74 pontos, 0,71 százalékos csökkenéssel, 35 335,86 ponton zárt hétfőn.
2020. 07. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék is

Pozitív kezdés után nagy nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok.
2020. 07. 13. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban fejezték be a mai kereskedést az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult hétfőn a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 07. 13. 17:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb budapesti szállodáit nyitja meg a Danubius Hotels

A szállodalánc fővárosi szállodái közül július 17-én a Danubius Hotel Erzsébet, augusztus 7-én pedig a Danubius Hotel Gellért nyitja meg kapuit. A vezetőség tervei szerint szeptembertől a Hilton Budapest, a Radisson Blu Béke Hotel és a Danubius Hotel Astoria is újra vendégeket fogadhat.
2020. 07. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OPEC+ spekuláció miatt gyengült az olaj árfolyama

A WTI 40,2 dollárig gyengült a soron következő, augusztusi határidőre. Az árfolyam elsősorban amiatt gyengült, hogy a piacon látható jelei vannak, hogy az OPEC augusztustól növelni akarja termelését és mérsékli a mostani napi 9,7 millió hordós termelésvágást.
2020. 07. 13. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Bevezették a Sundell Estate Nyrt. részvényeit

A SunDell Estate Nyrt. ingatlanbefektetési társaság törzsrészvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsde (BÉT)standard kategóriájába hétfőn.
2020. 07. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: