Ismét növekedett az ipari termelés Kínában

Ismét növekedett áprilisban az ipari termelés Kínában, miután az első negyedévben az új koronavírus-járvány gazdaságbénító hatásainak következtében első alkalommal regisztráltak visszaesést.

Ismét növekedett az ipari termelés Kínában

A kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint az ipari termelés 3,9 százalékkal bővült éves összehasonlításban az év negyedik hónapjában. A növekedés mértéke ezzel ugyan még mindig alulmaradt a járvány előtti szinthez képest, de az adat a javuló tendencia folytatódását jelzi a január-februári 13,5 százalékos csökkenés, majd a márciusi 1,1, százalékos zsugorodás után. Elemzők jóval enyhébb, 1,5 százalékos növekedésre számítottak.
   
Az év első négy hónapját tekintve azonban az ipari termelés még így is 4,9 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, bár ez is javulást jelent az első negyedévben mért 8,4 százalékos zsugorodáshoz viszonyítva.
   
A termelés növekedése áprilisban a feldolgozóiparban volt a legmarkánsabb, ahol 5,0 százalékos bővülést mértek éves bázison a múlt hónapban. Különösen jól teljesítettek a speciális berendezéseket gyártó vállalatok, amelyek 14,3 százalékos növekedést értek el éves összehasonlításban.
    

A tulajdonosi összetétel alapján a legnagyobb, 7,0 százalékos növekedést a magánszektorban mérték, míg a külföldi finanszírozású vállalatok esetében a termelés 3,9 százalékkal, a részvénytársaságoknál 4,0 százalékkal, az állami vállalatok esetében pedig 0,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben.
   
A kiskereskedelmi forgalmat illetően azonban az áprilisi adat azt mutatta, hogy a járványt követő helyreállás hosszabb időt vehet igénybe. Ezen a területen ugyanis 7,5 százalékos visszaesést mértek a múlt hónapban éves bázison, miközben elemzők 7,0 százalékos zsugorodást jeleztek előre a márciusi 15,8 százalékos csökkenés után. Az év első négy hónapját tekintve a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest 16,84 százalékkal esett vissza Kínában. A legsúlyosabb mértékű csökkenést továbbra is a vendéglátóiparban mérték: a kiskereskedelmi forgalom ezen a területen 31,1 százalékkal zsugorodott éves összevetésben áprilisban, ám ez javulást jelent a márciusi 44,3 százalékos visszaeséshez képest. A forgalom 8 százalék feletti növekedését az élelmiszerek, gyógyszerek, mindennapi használati cikkek, valamint a telekommunikációs tartozékok és felszerelések kiskereskedelmében mérték áprilisban.
  
Az állóeszköz-beruházások 10,3 százalékkal csökkentek az év első négy hónapjában éves összevetésben, ami a visszaesés mérséklődését jelenti a január-márciusi 16,1 százalékos zsugorodás után, de enyhén alulmarad az elemzők által várt 10,0 százalékos csökkenéshez képest.
    

A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások 13,3 százalékkal estek vissza a január-ápilisi időszakban éves összevetésben.
   
A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 6,0 százalékra emelkedett áprilisban a márciusi 5,9 százalékról, de még ezzel is alulmaradt az eddigi legrosszabb adatnak számító, februári 6,2 százalékhoz képest. Minthogy a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül képes hű képet adni a valós helyzetről.
    

Az új koronavírus-járvány visszaszorítását követően a kínai vezetés különböző élénkítő intézkedésekkel igyekszik újabb lendületet kölcsönözni az ország gazdaságának, adócsökkentésekkel támogatva a vállalatokat, és a munkanélküliség kezelésére célzottan növelve a kiadásokat. A vírus tombolása a világ többi részén mindazonáltal komoly akadályokat gördített a nemzetközi kereskedelem elé, ami miatt megcsappant a kereslet a kínai exporttermékek iránt, újabb kihívás elé állítva a kínai termelőket. A kínai jegybank hétfőn közölte, hogy a bankok 1700 milliárd jüan (240,05 milliárd dollár) értékben folyósítottak új hiteleket áprilisban, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 1020 milliárd jüant. A jegybank újabb kamatcsökkentésekkel támogathatja a kormányzat költségvetési kiadási terveit, és még több készpénzt pumpálhat a pénzügyi rendszerbe, hogy segítse a bankokat és a vállalatokat.

Hozzászólások

Kína, mint szuperhatalom?

Kína arra törekszik, hogy a világ egyetlen szuperhatalma legyen - jelentette ki az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója kedden a washingtoni Hudson Intézetben tartott előadásában.
2020. 07. 08. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, a 8 órakor még nyitva tartó térségbeli börzéken pedig vegyes volt a mozgás.
2020. 07. 07. 08:53
Megosztás:
Hozzászólások:

A Facebook és a WhatsApp nem ad ki információkat a hongkongi felhasználókról

A Facebook és a WhatsApp ezentúl nem ad információkat a felhasználóiról a hongkongi hatóságoknak - jelentette be hétfőn, egymástól függetlenül kiadott közleményében a két internetes közösségi médium.
2020. 07. 07. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az ázsiai tőzsdék

Döntő részben erősödéssel zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és pluszban állt az összes, még nyitva tartó térségbeli börze.
2020. 07. 06. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyors ütemben nőtt a kínai szolgáltatóipar teljesítménye

Az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében nőtt a kínai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.
2020. 07. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mike Pompeo felháborítónak tartja az új hongkongi törvényt

Bírálta és felháborítónak nevezte az új hongkongi nemzetbiztonsági törvényt az amerikai külügyminiszter szerdán Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Mike Pompeo hangsúlyozta, hogy a Kína által Hongkongra erőltetett törvény sértés valamennyi nemzetre nézve.
2020. 07. 02. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon borús a japán vállalatok hangulata

A japán jegybank által készített Tankan felmérés nagyfokú vállalati pesszimizmusról tanúskodik.
2020. 07. 01. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emberekre is veszélyes sertésinfluenza-vírust találtak Kínában

Új sertésinfluenza-vírust mutattak ki Kínában, amely embereket is képes megfertőzni - írta a BBC hírportálja.
2020. 06. 30. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az USA beszünteti a fegyverek exportját Hongkongba

Az Egyesült Államok beszünteti a fegyverek és egyéb katonai felszerelések exportját Hongkongba - jelentette be helyi idő szerint hétfő este az amerikai külügyminiszter.
2020. 06. 30. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabilizálódott a kínai feldolgozóipar

Stabilizálódott a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, enyhe javulást mutatva az előző hónaphoz képest, miközben a kínai gazdaság a koronavírus-járvány utóhatásaival küszködik.
2020. 06. 30. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly válságba kerülhetett Észak-Korea

A koronavírus-járvány miatt nagyon komoly gazdasági válságba kerülhetett Észak-Korea, ez állhat annak hátterében, hogy az ország megint fenyegetéseket fogalmazott meg - mondta Salát Gergely Ázsia-szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 06. 29. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington vízumkorlátozásokat vezet be kínai tisztségviselőkkel szemben

Washington vízumkorlátozásokat vezet be kínai tisztségviselőkkel szemben Hongkong miatt - jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.
2020. 06. 28. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU légiközlekedési megállapodást írt alá Dél-Koreával

Az Európai Unió légiközlekedési megállapodást írt alá Dél-Koreával, amelynek értelmében bármely uniós légitársaság járatokat indíthat azokból az uniós tagállamokból, amelyek kétoldalú légiközlekedési megállapodást kötöttek az ázsiai országgal - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2020. 06. 26. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassú kilábalásban hisz a japán jegybank

A japán jegybank júniusi ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a jegybakárok szerint a gazdasági kondíciók továbbra is kedvezőtlenek, azonban úgy tűnik, a mélyponton már túl vannak.
2020. 06. 24. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ázsiai puskaporos hordók

Egyre fokozódik a kínai nyomás Hongkongon, ahogy egyre több részlet válik ismerté az új, Kína által már elfogadott nemzetbiztonsági törvényről.
2020. 06. 22. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyelőre úgy néz ki, a vírus nem fertőz étkezés útján

Nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vírus étkezés útján is fertőz - közölte a kínai járványügyi központ pénteken, miután súlyosan fertőzött tengeri állatokat és tőkehúst találtak Peking nagybani piacán.
2020. 06. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a maginfláció Japánban

Májusban már a második egymást követő hónapban csökkent a maginfláció Japánban, ami erősíti a deflációs várakozásokat és növeli a nyomást a koronavírus-járvány miatt meggyengült gazdaság talpra állításán dolgozó döntéshozókon.
2020. 06. 19. 11:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább mélyülhet az amerikai-kínai konfliktus

Ellenlépéseket helyezett kilátásba Kína, miután Donald Trump amerikai elnök aláírt egy törvényt, amely a Kínában élő ujgur kisebbséggel kapcsolatos - derült ki a kínai külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményéből.
2020. 06. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő aggodalmak - Pekingben birkóznak a vírussal

Pekingben ismét szigorú járványügyi intézkedéseket léptettek életbe, miután újabb 31 koronavírusos beteget találtak és Pekingből már a környező településekre is átterjedt a vírus.
2020. 06. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

1255 járatot töröltek a pekingi nemzetközi repülőtereken

Több mint ezer járatot töröltek Peking két nemzetközi repülőterén a koronavírus okozta megbetegedések növekvő száma miatt - számolt be a China Daily című kínai pártlap szerdán.
2020. 06. 17. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások: