Ismét növelte éves bevételét a Dachser

A globális gazdaság gyengülése ellenére a Dachser képes volt további növekedést elérni 2019-ben. A logisztikai szolgáltató szilárd 1,6%-kal növelte konszolidált nettó árbevételét 5,66 milliárd EUR-ra. A növekedésnek a mozgatórugója ismét a Road Logistics üzletág volt, ahol a nettó árbevétel 2,9%-kal, 4,60 milliárd EUR-ra emelkedett. Ezzel szemben az Air & Sea Logistics üzletágnál 4,1 %-os visszaesés jelentkezett, elsősorban az autóipari ügyfelek légi árufuvarozási szolgáltatások iránti alacsonyabb kereslete miatt.

Ismét növelte éves bevételét a Dachser

A bevételek csoportszintű növekedését ellensúlyozza a csökkenő küldeményszám és szállított tömeg. Noha a szállítmányok száma körülbelül 3,7%-kal, 83,7-ről 80,6 millióra esett vissza, a szállított tömeg csak enyhe stagnálást eredményezett az előző évhez képest, 1%-kal, 41,4-ről 41,0 millió tonnára csúszott vissza. ,,Amikor a gazdasági feltételek széliránya megfordul, a minőség és a megbízhatóság többnek számít, mint valaha" - mondta Bernhard Simon, a Dachser vezérigazgatója.

"Ez az oka annak, hogy továbbra is célunk, hogy munkatársaink magasan képzettek és motiváltak legyenek, és amiért folyamatosan befektetünk a hálózatunk, folyamataink és IT rendszereink fejlesztésébe."

Az üzletági fejlesztések részletei

A Dachser Road Logistics üzletága a cég növekedési mozgatórugójaként magában foglalja az ipari alapanyagok, késztermékek (European Logistics) és az élelmiszerek (Food Logistics) szállítását és tárolását. 2019-ben a Road Logistics konszolidált nettó árbevételét 2,9%-kal, 4,47 EUR-ról 4,60 milliárd EUR-ra tornázta. A European Logistics üzletág 3,63 milliárd EUR-val (+2,4 %-kal) járult hozzá a Road Logistics bevételéhez. „A határokon átívelő szolgáltatások továbbra is erőteljesek voltak, és a szerződéses logisztika (Contract Logistics) pozitív fejlődést mutatott egész Európában. Habár az árufuvarozási helyzet 2019 folyamán kiegyensúlyozott volt, a tehergépkocsi-vezetők és a képzett logisztikai szakemberek hiánya továbbra is sarkalatos és sürgető megoldásra váró feladatnak számít Németországban és sok más európai országban.” – magyarázza Simon.

A Dachser Food Logistics üzletága 2019-ben érte el a legdinamikusabb növekedést, mintegy 5,1%-os árbevételi gyarapodást mutatva, 917-ről 964 millió EUR-ra. A küldemények száma 1,7%-kal csökkent, viszont a szállított tömeg enyhe, 0,6 %-os növekedést mutatott. „A Dachser Food Logistics üzletága évek óta megbízható pillér üzleti modellünkben.” - mondja Simon. ,,A European Food Network partnereivel kötött szövetségek rendkívül stabilnak és eredményesnek bizonyultak."

Az Air & Sea Logistics üzletágban az árbevétel 2019-ben 4,1 %-kal csökkent, 1,19-ről 1,14 milliárd EUR-ra, a küldemények száma pedig 5,6 %-kal esett vissza. ,,Az Air & Sea Logistics ágazatban az üzleti légkör hatásait érezzük, amelyek nagyon ingadozók és nagymértékben befolyásolják a világkereskedelem zavarai" - mondja Simon. ,,Légi- és tengeri árufuvarozási üzletágunkban (ASL) a német autóipari szolgáltatások iránti gyenge kereslet hatása különösen nyilvánvaló." 2019-ben a vállalat lépéseket tett a terület fejlesztése érdekében. Ez magában foglalja az ügyfélportfolió kiterjesztését a gyógyszeripari termékekre, a divat- és a sport kereskedelmi cikkek szektorára, valamint a vasúti forgalom bővítésére az Új Selyemúton.

A légi- és tengeri szállításoknál, különösen az LCL szállítmányok esetében, szorosabban kapcsolódunk az európai és a belföldi szállítási hálózathoz. Ezen túlmenően a Dachser saját fejlesztésű TMS rendszerének, az Othello-nak a bevezetése lényegében befejeződött. „2020 közepére saját szállítmány kezelőrendszerünket fogjuk használni az összes küldemény 99%-nak kezelésére. A hatékonyság és a termelékenység ebből eredményezhető javulása teszi lehetővé számunkra, hogy további értéket teremtsünk ügyfeleink számára.” – mondja Simon.

A koronavírus válságában – A stabilitás a mentőöv a nehéz mindennapokban

Szolgáltatásainak további javítása érdekében a családi tulajdonban lévő vállalat tavaly 151 millió EUR-t fektetett be a tranzit terminálok és raktárak építésébe, bővítésébe, valamint IT rendszerek és a műszaki berendezések fejlesztésébe. Hasonló összegű beruházásokat terveznek az idei évre is. A koronavírus kitörése miatt azonban a Dachsernek, mint sok más cégnek át kell gondolnia üzleti terveit. „Nehéz megjósolni a vírus vállalkozásunkra gyakorolt hatásait, csak annyit tehetünk, hogy újraértékeljük a helyzetet, és ennek megfelelően reagálunk, elszánt és egyben rugalmas megközelítéseket alkalmazva. Az üzleti tevékenységek jelenlegi korlátozásai miatt nem tudjuk elkerülni az ipari alapanyagok szállításának üzletágában a volumen-visszaesést, különösen Spanyolországban és Franciaországban. Szolgáltatási portfóliónk sokrétű, emellett különösen nagy hangsúlyt fektettünk eddig is arra, hogy különböző iparágban tevékenykedő ügyfeleinkkel alakítsunk ki üzleti kapcsolatot, így lehetővé vált, hogy rugalmasan tudjunk alkalmazkodni a kialakult új helyzethez, kihívásokhoz. Mint logisztikai szolgáltató, kulcsfontosságú láncszemet képezünk az élelmiszeripar alapvető ellátási láncában, és azzal számolunk, hogy ez az üzletág viszonylag stabil marad.” magyarázza Simon.
 
A Dachser 2019-ben tovább növelte a saját tőkéjét 57% fölé. A jelenlegi mintegy 31 000 dolgozóval a vállalat több alkalmazottal rendelkezik, mint eddig történetében valaha.

„Nagyon büszkék vagyunk erre, mert alkalmazottaink az általunk nyújtott szolgáltatás szívét és gerincét képviselik. A munkahelyteremtés a legfontosabb prioritásunk 2020-ban” – mondja Simon. „Szeretnénk továbbra is stabil és megbízható partner maradni az ügyfelek és az alvállalkozók számára. Együtt valós árakkal és méltányos díjazással legyőzzük a koronavírussal körülvett válságot, és megteremtjük az alapot a jövőbeli gyarapodáshoz."

Hozzászólások

Házon belülről érkezett az SAP fejlesztőközpontjának új operatív vezetője

Új operatív vezetőt neveztek ki az SAP magyar fejlesztőközpontjának (SAP Labs Hungary) élére Nyers Balázs személyében. A szakember 2007 óta dolgozik az SAP kötelékében, vezetői tapasztalata mellett szerteágazó technológiai ismereteire fog támaszkodni új megbízatása során.
2020. 05. 25. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2023-ig új megmentőt kell találnia a Lufthansának

Az Európai Unióval folyó egyeztetések alapján az állami mentőcsomag feltétele lehet, hogy a Lufthansának 2023-ig mind a 9 milliárd eurós állami segítséget vissza kell fizetnie.
2020. 05. 25. 12:10
Megosztás:
Hozzászólások:

A Lufthansa megduplázza a forgalomba visszaállított repülőinek számát

Megduplázza a forgalomba visszaállított repülőgépei számát júniustól a Lufthansa csoport (Lufthansa Group), Európa második számú légiközlekedési vállalkozása, de a koronavírus-járvány miatt a flotta csaknem 80 százaléka továbbra is a földön marad - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.
2020. 05. 24. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőtől újra fogadják az ügyfeleket a BKK ügyfélszolgálatai

Hétfőtől újra fogadják az ügyfeleket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyfélközpontjai és központi ügyfélszolgálata - közölte a társaság szombaton az MTI-vel.
2020. 05. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vámos Levente került az Allianz Hungária Zrt. menedzsmentjébe

2020 májusától a vállalat értékesítési és hálózatirányítás divíziójának élére Vámos Levente került, aki a Magyar Nemzeti Bank hatósági engedélyét követően, az Allianz Hungária Zrt. igazgatóságának a tagjává is válik.
2020. 05. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan érkezhet a Lufthansa mentőcsomag

A légitársaság és a német kormány is megerősítette, hogy haladnak a tárgyalások és hamarosan megállapodásra juthatnak a Lufthansának juttatott mentőcsomagról.
2020. 05. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lesz is meg nem is 25%-nyi állami részesedés a Lufthansában

Tovább zajlanak az egyeztetések a Lufthansa mentőcsomagjáról.
2020. 05. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a K&H nettó nyeresége

Idén az első negyedévben a K&H Bank adózás utáni nyeresége 47 százalékkal 6,5 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest, a koronavírus-járvány egyszeri 8,4 milliárd forintos eredménycsökkenést okozott - közölte a K&H Csoport az MTI-vel csütörtökön.
2020. 05. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Létszámleépítést jelentett be a Nemak győri gyára

Elbocsátja dolgozói közel 20 százalékát a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. A mintegy ezer munkavállalót foglalkoztató, mexikói tulajdonú vállalat július végéig 180 munkatársától válik meg - tájékoztatta az MTI-t Mersich Gábor, a cég gazdasági igazgatója csütörtökön.
2020. 05. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2020 első negyedévében növekedett a Vienna Insurance Group díjbevétele

Az új koronavírus járvány hatásai a sikeres évkezdet ellenére várhatóan már a második negyedévtől érezhetőek lesznek.
2020. 05. 20. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mol: minden töltőállomás zavartalanul üzemel

Nem lesznek átmeneti kútbezásárások a Mol magyarországi hálózatában, mind a 468 töltőállomásuk zavartalanul üzemel - közölte a Mol szerdán az MTI-vel.
2020. 05. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a Zwack Unicum nyeresége

A Zwack Unicum Nyrt. 1,69 milliárd forint adózott eredményt ért el a 2019-2020-as üzleti évben, ami 35,3 százalékkal elmarad az előző üzleti évitől, de több mint 20 százalékkal meghaladja az éves tervet - derül ki a vezetőségi beszámolóból, amelyet a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán tett közzé.
2020. 05. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordnyereséggel zárta pénzügyi évét a Lenovo

A Lenovo Group kínai számítógépgyártó vállalat adózás előtti rekordnyereséggel zárta a március végével záródott pénzügyi évét, a bevétele pedig már a második egymást követő évben haladta meg az 50 milliárd dollárt.
2020. 05. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatvanöt milliós bírságot kapott az UniCredit Bank

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt hatvanöt millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - derül ki a felügyeleti szerv szerdán publikált határozatából. A jegybank honlapján megjelent közlemény szerint a hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb október végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.
2020. 05. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdte nemzetközi terjeszkedését a Netrisk-csoport

A Netrisk-csoport két meghatározó tulajdonosa, a TA Associates és az MCI EuroVentures a mai napon közös projektcégen keresztül megvásárolta a cseh és szlovák online biztosításközvetítői piacon vezető pozíciót betöltő Klikpojišteni (a továbbiakban: Klik) 100 százalékos tulajdonrészét a Benson Oak befektetési banktól és annak társbefektetőitől. A lépés nyomán létrejön az a kelet-közép-európai online biztosításközvetítői platform, amelynek keretében a Netrisk-csoport tevékenysége immár a régió más országaira is kiterjed.
2020. 05. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól alakult az első negyedév a 4iG számára

A 4iG Nyrt. az első negyedévben 8,62 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, 78 százalékkal magasabbat, mint az előző év azonos időszakában, a társaság adózott eredménye pedig 11,14 százalékkal, 311,7 millió forintra nőtt - közölte az informatikai vállalat szerdán a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült tőzsdei gyorsjelentésében.
2020. 05. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizonytalanság a Moderna cég vírus-vakcinájával kapcsolatban

A Moderna által hétfőn közzétett kedvező híreket az általuk fejlesztett koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban fenntartással kell kezelni a STAT, biotechnológiai cégekkel foglalkozó hírportál szerint.
2020. 05. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétszázmilliós fejlesztést hajt végre az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó Re-Glass Kft.

Több mint hétszázmillió forintos technológiai fejlesztést hajt végre az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. - tájékoztatta a cég ügyvezetője kedden az MTI-t.
2020. 05. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindulnak az Air France és a Finnair budapesti járatai

Egyre több légitársaság jelenti be, hogy újraindítja budapesti járatait, az Air France júniustól, a Finnair júliustól közlekedik ismét a ferihegyi repülőtérre.
2020. 05. 19. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Lufthansa és az osztrák segítség

A legújabb hírek szerint, s a korábbiakkal ellentétben az osztrák kormány nem kérne tulajdonrészt a Lufthansa-ban azért cserébe, hogy pénzügyi segítséget nyújt a légitársaság osztrák leányának, az Austrian Airlines-nak.
2020. 05. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások: