Javuló mutatók a lakóingatlan piacon

Az idei első félévben több mint 10 százalékkal nőtt a kereslet a lakóingatlan piacon az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ennek oka, hogy többen most valósítják meg korábban elhalasztott vásárlásaikat, illetve sokan befektetési céllal vásárolnak - olvasható az Otthon Centrum a legújabb Lakáspiaci Tanácsadó elemzésében.

A növekvő kereslet hatása látható a vevői pozíciók romlásában, illetve az értékesítési idők rövidülésében. A teljes árengedmény mértéke 12 százalék alá csökkent 2014 első hat hónapjában, ebből 7,5 százalékot tesz ki a szerződéskötéskor elért áralku mértéke, ami szintén csökkent 2013 első félévéhez képest. A használt tégla- és panellakások esetében 2014 első hat hónapjában már kevesebb időt kellett az eladásra szánni, mint egy évvel korábban, de a téglaépítésű házak értékesítési ideje tovább emelkedett

 

Forgalom és árak
A lakóingatlan piac forgalma 2014 első félévében sokéves stagnálás után növekedésnek indult. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – amikor a KSH adatai szerint 42.650 lakóingatlan cserélt gazdát – 10 százalékot meghaladó bővülés látható az adásvételek számában. „Az első hat hónap alapján még korai lenne trendfordulóról beszélni a lakáspiacon, mindazonáltal a keresletbővülés, ha csökkenő mértékben is, de egész évben kitarthat” – mondta Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője. – „Prognózisunk szerint 2014-ben 10 százalékkal több adásvétel fog születni a lakáspiacon, mint 2013-ban, a forgalom így elérheti a 97.000 tranzakciót is. A növekedés egyelőre még nagyon törékeny, az még kérdéses, hogy valóban stabil és megalapozott növekedési pályára tud-e állni a közeljövőben a lakáspiac.”


A keresletbővülés egyelőre csak visszafogottan mutatkozik az árak alakulásában, de a megalapozott, stabil keresletnövekedés lassan beindíthatja az árak emelkedését is. A vevői pozíciók gyengülése már mutatja a növekvő vásárlási kedvet, de ahhoz, hogy az árszínvonal elérje a válság előtti szintet, még 2-3 évre valószínűleg szükség lesz. Az árak stabil emelkedéséhez a hitelezésnek is bővülnie kell, ehhez pedig a banki hitelportfolióknak is meg kell tisztulnia. Bizakodásra az ad okot, hogy az árak 2013-ban már végig stagnáltak, és az Otthon Centrum adatai szerint 2013 első félévéről 2014 első félévére bizonyos területeken és ingatlantípusok esetében már minimálisan emelkedtek is. A legszembetűnőbb a fővárosi lakásárak emelkedése, ami összefüggésben van az első hat hónapban tapasztalható keresletbővüléssel, ami az Otthon Centrum tapasztalata szerint Budapesten volt a legerősebb.

 

Vevői pozíciók és értékesítési idő
Az eladók által adott teljes árengedmény két komponensből tevődik össze. Egyrészt a szűkebb értelemben vett áralkuból, amit a szerződéskötéskor ér el az ingatlan vevője, másrészt még a vevő megérkezése előtt az eladó által adott kínálati árcsökkentésekből. A teljes árengedmény mértéke 12 százalék alá csökkent 2014 első hat hónapjában, ebből 7,5 százalékot tesz ki a szerződéskötéskor elért áralku mértéke, ami szintén csökkent 2013 első félévéhez képest.

 

Ingatlantípusok szerinti bontásban a legnagyobb csökkenést a tégla építésű lakások esetében mértünk a teljes árengedmény tekintetében. 2014 első félévében kevesebb, mint 11 százalék volt a vevők mozgástere, átlagosan. A legkisebb teljes árengedményre továbbra is a panellakások esetében van szükség, mivel ezek a leginkább homogén halmazt alkotó lakások. A panellakások esetében 8 százalékot kellett az eladóknak az egész értékesítési folyamat során engedniük. Tradicionálisan a legnagyobb árengedményre a családi házak eladói kényszerültek, 16,5 százalékra, bár esetükben is csökkent az árengedmény mértéke 2014 első félévében az előző évhez képest.


A használt tégla- és panellakások esetében 2014 első hat hónapjában már kevesebb időt kellett az eladásra szánni, mint egy évvel korábban, de a téglaépítésű házak értékesítési ideje tovább emelkedett. Az értékesítési idők csökkenése a keresletbővüléssel áll összefüggésben, bár ez még csak a 2013-ban látott megugrás korrekciójának tekinthető. Az, hogy a családi házak esetében nem szakadt meg az átlagos értékesítési idő növekvő trendje azzal áll összefüggésben, hogy a 2014 első félévében látott kereslet bővülés főleg a fővárosra és nagyobb városokra jellemző, illetve a központi elhelyezkedésű, befektetésnek is alkalmas lakások a keresettek a leginkább.

 

Bérleti piac
2014 első hat hónapjában minden szegmensben tovább nőttek a lakóingatlanok bérleti díjai. A panellakások és téglaépítésű házak esetében már meghaladják a 2009-ben mért árszintet, a használt téglaépítésű lakásoké pedig a 2010-es szintet közelíti. 2014 első hat hónapjának átlagos bérleti díjait, illetve ingatlanárait figyelembe véve a bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok esetében egy 10 éves befektetési időszakon 7 és 8 százalék közötti hozamot lehet elérni.


A fővárosban a téglalakások közül a 60 és 90 ezer forintos bérleti díjon kínáltak voltak a legkeresettebbek. A kiadó házak piacán a legtöbb érdeklődőt a 140 és a 180 ezer forintért kínált ingatlanok vonzották. Az agglomerációban a 90 és a 120 ezer forintért kínált kiadó házak voltak a legnépszerűbbek. A nyugati megyékben 40 ezer forint körül alakult a legnépszerűbb kiadó téglalakások bérleti díja.

Hozzászólások

Új kiállítással nyitja meg újra kapuit a hadtörténeti múzeum

Új kiállítással nyitja meg újra kapuit kedden a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Emellett a Hadtörténelmi Levéltár és a Hadtörténeti Könyvtár új adatbázisok kutathatóságát kínálja - közölte az intézmény az MTI-vel.
2020. 07. 06. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 27. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 07. 05. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Július közepéig várja a kerékpárosbarát pályázatokat az ITM

Július 15-én délig elektronikus úton lehet jelentkezni a kerékpáros település és a kerékpárosbarát Magyarország idei pályázati kiírásaira - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.
2020. 07. 05. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy kis felfrissülés után ismét melegszik az idő a jövő héten

A jövő hét elején lehűl, de aztán ismét melegszik az idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2020. 07. 05. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak az átlagkeresetek Magyarországon - ábrán mutatjuk!

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2020. 07. 05. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnáló forgalom mellett esett a BUX a héten

Stagnáló forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 35 931,52 ponton zárt pénteken, 428,92 ponttal, 1,18 százalékkal alacsonyabban előző heti záró értékénél. A részvénypiac forgalma 61,8 milliárd forint volt az előző heti 61,5 milliárd forintos adásvétel után.
2020. 07. 05. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul Magyarország és Szlovénia kereskedelmi forgalma

Magyarország és Szlovénia kereskedelmi forgalma (2001-2019); behozatal; kivitel; milliárd forint
2020. 07. 05. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindult a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program

Újraindult a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program, az első héten egy nőnél infarktust mutatott ki a vizsgálat - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.
2020. 07. 05. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kiállítással nyitja meg kapuit a hadtörténeti múzeum

Új kiállítással nyitja meg újra kapuit kedden a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Emellett a Hadtörténelmi Levéltár és a Hadtörténeti Könyvtár új adatbázisok kutathatóságát kínálja - közölte az intézmény az MTI-vel.
2020. 07. 05. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizottság jött létre az országos autizmusstratégia megújításáért

Bizottság jött létre a kormány támogatásával az országos autizmusstratégia megújításáért az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) kezdeményezésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton az MTI-vel.
2020. 07. 05. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
2020. 07. 05. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Holnap extrém lesz az UV-sugárzás

Vasárnap is extrém lesz az UV-sugárzás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2020. 07. 04. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2020. 07. 04. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővítette a postai feldolgozás kapacitását a Magyar Posta

A Magyar Posta az elmúlt időszakban országszerte több helyen bővítette a postai feldolgozást - hangsúlyozta Menyhárt Zoltán, az MP logisztikai fejlesztési igazgatója pénteken a cég legújabb, füzesabonyi logisztikai depójának pénteki avatásán.
2020. 07. 04. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden hétvégén ingyenes programokkal várják a szegedieket

Augusztus végéig minden hétvégén ingyenes programok várják a szegedieket a Huszár Mátyás rakparton - közölte a csongrád-csanádi megyeszékhely Zöld város programért felelős tanácsnoka csütörtökön.
2020. 07. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly pusztítást okozott a vihar ebben a három megyében

Három megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnokban és Hajdú-Biharban - okozott komoly pusztítást a vihar péntek délután - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján.
2020. 07. 04. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Díjazták a legjobb konferencia és wellness szállodákat

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda kapott Aranynap-díjat kiemelkedő színvonalú szolgáltatásaiért 2019. évi teljesítménye alapján; a szállodák egész éves munkáját értékelő díjat 15. alkalommal adták át pénteken Budapesten - közölték a szervezők a díjátadó után pénteken az MTI-vel.
2020. 07. 04. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kerékpárút épül Kisbéren

Kisbéren 400 millió forintos beruházással megkezdődött egy kerékpárút építése, amely a városból a Batthyány-pusztai ipari parkba vezet, mintegy két és fél kilométer hosszúságban - közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2020. 07. 04. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Beindulnak a cégek beruházásai Békés megyében

A válság dacára a következő hónapokban 10,5 milliárd forint értékben 24 beruházást indítanak magyar vállalkozások Békés megyében, amivel újabb 4400 munkahelyet védenek meg - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szarvason, a Gallicoop Zrt. beruházásindító eseményén.
2020. 07. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási kara a Veszprémi Pannon Egyetemhez csatlakozik

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő Gazdálkodási Kara (GKZ) 2020. július 31-ével a Pannon Egyetemhez kerül át. A BGE a változást követően immár kizárólag három budapesti karral, a hazai teljes országos elérés mellett a nemzetközi jelenlétre összpontosít. A rendhagyó, részben távoktatásos félév sikeres zárásaként a Gazdálkodási Kar végzős hallgatói a mai napon átvették diplomájukat.
2020. 07. 04. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások: