Javultak Ukrajna és Szerbia adósosztályzatai

Javultak Ukrajna és Szerbia államadós-osztályzatai, Szlovákia besorolásának eddigi pozitív kilátása ugyanakkor stabilra gyengült.

Javultak Ukrajna és Szerbia adósosztályzatai

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re emelte a devizában és helyi valutában fennálló hosszú lejáratú ukrán szuverén kötelezettségek globális besorolását.
   
Az új osztályzat kilátása stabil.
   
Az S&P a felminősítést azzal a várakozásával indokolta, hogy az új ukrán kormány a jelek szerint elkötelezett a makroszintű költségvetési stabilitás megőrzése és a gazdaság liberalizálása mellett, és új programra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
   
A hitelminősítő az eddigi előrejelzésében szereplő 2,5 százalékról 3,2 százalékra javította az ukrán hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedési ütemére szóló becslését, és a 2020-2022-es időszakra éves átlagban 3 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságban.
   
A cég a növekedést hátráltató tényezők között említi ugyanakkor, hogy tavaly alig 19 százalék volt a GDP-arányos beruházási ráta, az egy főre jutó közvetlen külföldi befektetések éves értéke mindössze 1200 dollár - Lengyelországban ennek a hétszerese -, a korrupció pedig évtizedek óta terheli az ukrán gazdaság növekedési teljesítményét, egyebek mellett a közbeszerzések túlszámlázásával és az állami szektor termelékenységének gyengítésével.
   
Az S&P ugyanakkor kiemeli, hogy az adósságteher folyamatosan enyhül. A cég előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 2021-ben 50 százalékra csökken a 2016-ban mért 81 százalékos legutóbbi csúcsról.
   
Az S&P Global Ratings által pénteken "B"-re javított ukrán besorolás is még mélyen spekulatív minősítést jelent. Ukrajna új osztályzata öt fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategória alapszintjének számító "BBB mínusz" besorolástól.
   
A hónap elején egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings szintén "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re javította a devizában és helyi valutában fennálló, hosszú futamidejű ukrán államadósság-kötelezettségek osztályzatát, az S&P mostani ukrán felminősítésének indoklásához hasonló érvekkel.
   
Az új ukrán szuverén osztályzaton a Fitch azonban további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben.
   
A Fitch Ratings péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy "BB"-ről "BB plusz"-ra emelte Szerbia devizában és helyi valutában kibocsátott hosszú távú államadósságának besorolását, stabil kilátással.
   
Az új szerb osztályzat már csak egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapszintjétől.
   
A Fitch a felminősítés indoklásában kiemelte, hogy a szerb kormány az utóbbi időszak nagymértékű konszolidációs erőfeszítései után is fenntartotta a költségvetési fegyelmet.
   
A hitelminősítő adatai szerint a konszolidáció eredményeként a GDP-arányos államháztartási egyenleg a 2017-2018-as időszak átlagában 0,9 százalékos éves többletben volt, jóllehet 2016-ban még 6,2 százalékos volt a hiány.
    

A Fitch az idei év egészére 0,1 százalékos államháztartási többletet vár Szerbiában.
   
A cég hangsúlyozza azt is, hogy az adósság szilárdan lefelé tartó pályára került. A Fitch Ratings előrejelzése szerint a GDP-arányos szerb államadósság-ráta 2021-ben már csak 46,2 százalék lesz a tavalyi 54,5 százalék, illetve a 2015-ben mért 71,2 százalékos csúcs után.
   
A Moody's Investors Service hitelminősítő péntek éjjel Londonban közölte, hogy Szlovákia "A2" szintű - egyébként elsőrendű - hosszú távú államadós-besorolásának kilátását a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra vette vissza.
   
A Moody's a döntés fő okai között kiemelte, hogy nem javul érdemben a szlovák intézményrendszer ereje, amely továbbra is elmarad az eggyel jobb, "A1" besorolású szuverén adósok intézményrendszerének erősségétől.
   
A cég szerint mindemellett a korábbi nyugdíjreform részleges visszafordítása miatt romlik a költségvetés hosszú távú fenntarthatósága, és várhatóan lassul az államadósság-teher közelítése az "A1" besorolású csoport Szlovákiáénál jóval alacsonyabb mediánértékéhez.
   
A Moody's kiemeli, hogy a GDP-hez mért szlovák államadósság-ráta 2018 végén 48,9 százalék volt, a cég által "A1" osztályzattal ellátott szuverén adósok mediánértéke viszont 32,6 százalék.
   
A Moody's szerint mindehhez járul, hogy Szlovákia gazdasági ereje - jóllehet javul - továbbra is elmarad az "A1" szinten nyilvántartott gazdaságokétól.

KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Skócia még elkerülheti a Brexit-zűrzavart

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint a Skót Nemzeti Pártra (SNP) adott szavazatokkal Skócia elkerülheti a brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) járó zűrzavart.
2019. 11. 21. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közvetlen gázszállításról tárgyalt Oroszország és Ukrajna

A közvetlen gázszállítás felújításáról tárgyalt Oroszország és Ukrajna - mondta Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter újságíróknak szerdán Moszkvában.
2019. 11. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlik az emberek politikába fektetett bizalma Németországban

Gyengül a politikai rendszer egészébe vetett bizalom Németországban, a kormány teljesítményének megítélése pedig drámai mértékben romlik egy szerdán ismertetett felmérés szerint.
2019. 11. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Orosz kémek Belgrádban?

Vizsgálatot indított a szerb katonai hírszerzés a köztársasági elnök utasítására, utóbbi attól tart, hogy orosz kémek szerb ügynököket akartak beszervezni a közelmúltban - erről Ana Brnabic miniszterelnök elnök beszélt szerdán újságíróknak.
2019. 11. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin szerint nincsen semmilyen orosz fenyegetés

Oroszország senkit sem kíván megtámadni, az orosz fenyegetés puszta kitaláció - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai moszkvai nemzetközi befektetői tanácskozáson.
2019. 11. 20. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EB szerint Magyarország nem teljesítette a tanács költségvetési ajánlásait

Magyarország nem hozott hatékony intézkedéseket az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács költségvetési ajánlásainak megfelelő teljesítése érdekében - állapította meg szerdán közzétett jelentésében az Európai Bizottság.
2019. 11. 20. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökken az orosz gáz ára Moldova számára

További kedvezményt biztosított a földgázra Oroszország Moldova számára - jelentette be Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes, a Moldovával folytatott kereskedelem elnöki megbízottja szerdán Moszkvában.
2019. 11. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zártak a tőzsdék

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2019. 11. 20. 18:43
Megosztás:
Hozzászólások:

A francia kormány sürgősségi csomagot jelentett be a közegészségügyi dolgozóknak

Nyolc hónappal a francia közegészségügyi dolgozók tiltakozási hullámának kezdete után, szerdán a francia kormány sürgősségi csomagot jelentett be, amelynek legfőbb eleme a közkórházi adósságállomány egy részének átvállalása, a költségvetési támogatás másfél milliárd eurós megemelése három év alatt, valamint az ápolóknak járó prémium növelése.
2019. 11. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a termelői árak Németországban

Októberben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése szerint.
2019. 11. 20. 11:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországban már a természetes személyek is minősíthetők külföldi ügynöknek

Megszavazta az orosz parlament alsóháza második, fő olvastában a külföldi ügynöknek minősített külföldi tömegtájékoztatási eszközök pótlólagos szabályozásáról rendelkező törvénytervezetet, amely egyebek között lehetővé teszi természetes személyek külföldi ügynökké minősítését is.
2019. 11. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Johnson: Január 31-én megtörténik a Brexit

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság januárban kilép az Európai Unióból (EU). Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint ugyanakkor új kilépési megállapodásra és népszavazásra van szükség.
2019. 11. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Recesszióba jutott a német feldolgozóipar

Hat év növekedés után recesszióba jutott a német feldolgozóipar a szektor szakmai képviselete, a BDI honlapján kedden publikált elemzés szerint.
2019. 11. 20. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

8,6%-kal több autót adtak el Európában

Októberben 8,6%-kal nőttek az európai autóértékesítések a tavalyi meglehetősen alacsony bázisról.
2019. 11. 19. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó kezdés után veszteségbe süllyedtek az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után zárásra veszteségbe süllyedtek kedden néhány kivétellel a főbb európai tőzsdék.
2019. 11. 19. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi mélyponton a lej

A román lej a héten immár másodszor történelmi mélypontra került az euróval szemben, az európai fizető eszköz egy egysége 4,7759 lejbe került kedden - közölte a Román Nemzeti Bank.
2019. 11. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatják a sztrájkot az oktatási dolgozók Horvátországban

Határozatlan időre általános sztrájkba léptek az oktatási dolgozók Horvátországban, miután 27 napja úgynevezett gördülő sztrájkot tartottak, vagyis minden nap más megyékben sztrájkoltak - írta a helyi sajtó kedden.
2019. 11. 19. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen lassult Svájc óraexport növekedése

Jelentősen lassult Svájc óraexportja októberben éves összevetésben, részben amiatt, hogy csaknem harmadával esett az értékesítése egyik fő piacán, Hongkongban.
2019. 11. 19. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Moody's: Robusztus növekedés várható a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság növekedése a valamelyes lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében.
2019. 11. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővült az Európai Unió autópiaca

Bővült az Európai Unió autópiaca októberben. Szinte minden nagy tagállamban nőtt a forgalomba helyezett új gépkocsik száma a múlt hónapban.
2019. 11. 19. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások: