Javultak Ukrajna és Szerbia adósosztályzatai

Javultak Ukrajna és Szerbia államadós-osztályzatai, Szlovákia besorolásának eddigi pozitív kilátása ugyanakkor stabilra gyengült.

Javultak Ukrajna és Szerbia adósosztályzatai

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re emelte a devizában és helyi valutában fennálló hosszú lejáratú ukrán szuverén kötelezettségek globális besorolását.
   
Az új osztályzat kilátása stabil.
   
Az S&P a felminősítést azzal a várakozásával indokolta, hogy az új ukrán kormány a jelek szerint elkötelezett a makroszintű költségvetési stabilitás megőrzése és a gazdaság liberalizálása mellett, és új programra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
   
A hitelminősítő az eddigi előrejelzésében szereplő 2,5 százalékról 3,2 százalékra javította az ukrán hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedési ütemére szóló becslését, és a 2020-2022-es időszakra éves átlagban 3 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságban.
   
A cég a növekedést hátráltató tényezők között említi ugyanakkor, hogy tavaly alig 19 százalék volt a GDP-arányos beruházási ráta, az egy főre jutó közvetlen külföldi befektetések éves értéke mindössze 1200 dollár - Lengyelországban ennek a hétszerese -, a korrupció pedig évtizedek óta terheli az ukrán gazdaság növekedési teljesítményét, egyebek mellett a közbeszerzések túlszámlázásával és az állami szektor termelékenységének gyengítésével.
   
Az S&P ugyanakkor kiemeli, hogy az adósságteher folyamatosan enyhül. A cég előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 2021-ben 50 százalékra csökken a 2016-ban mért 81 százalékos legutóbbi csúcsról.
   
Az S&P Global Ratings által pénteken "B"-re javított ukrán besorolás is még mélyen spekulatív minősítést jelent. Ukrajna új osztályzata öt fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategória alapszintjének számító "BBB mínusz" besorolástól.
   
A hónap elején egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings szintén "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re javította a devizában és helyi valutában fennálló, hosszú futamidejű ukrán államadósság-kötelezettségek osztályzatát, az S&P mostani ukrán felminősítésének indoklásához hasonló érvekkel.
   
Az új ukrán szuverén osztályzaton a Fitch azonban további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben.
   
A Fitch Ratings péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy "BB"-ről "BB plusz"-ra emelte Szerbia devizában és helyi valutában kibocsátott hosszú távú államadósságának besorolását, stabil kilátással.
   
Az új szerb osztályzat már csak egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapszintjétől.
   
A Fitch a felminősítés indoklásában kiemelte, hogy a szerb kormány az utóbbi időszak nagymértékű konszolidációs erőfeszítései után is fenntartotta a költségvetési fegyelmet.
   
A hitelminősítő adatai szerint a konszolidáció eredményeként a GDP-arányos államháztartási egyenleg a 2017-2018-as időszak átlagában 0,9 százalékos éves többletben volt, jóllehet 2016-ban még 6,2 százalékos volt a hiány.
    

A Fitch az idei év egészére 0,1 százalékos államháztartási többletet vár Szerbiában.
   
A cég hangsúlyozza azt is, hogy az adósság szilárdan lefelé tartó pályára került. A Fitch Ratings előrejelzése szerint a GDP-arányos szerb államadósság-ráta 2021-ben már csak 46,2 százalék lesz a tavalyi 54,5 százalék, illetve a 2015-ben mért 71,2 százalékos csúcs után.
   
A Moody's Investors Service hitelminősítő péntek éjjel Londonban közölte, hogy Szlovákia "A2" szintű - egyébként elsőrendű - hosszú távú államadós-besorolásának kilátását a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra vette vissza.
   
A Moody's a döntés fő okai között kiemelte, hogy nem javul érdemben a szlovák intézményrendszer ereje, amely továbbra is elmarad az eggyel jobb, "A1" besorolású szuverén adósok intézményrendszerének erősségétől.
   
A cég szerint mindemellett a korábbi nyugdíjreform részleges visszafordítása miatt romlik a költségvetés hosszú távú fenntarthatósága, és várhatóan lassul az államadósság-teher közelítése az "A1" besorolású csoport Szlovákiáénál jóval alacsonyabb mediánértékéhez.
   
A Moody's kiemeli, hogy a GDP-hez mért szlovák államadósság-ráta 2018 végén 48,9 százalék volt, a cég által "A1" osztályzattal ellátott szuverén adósok mediánértéke viszont 32,6 százalék.
   
A Moody's szerint mindehhez járul, hogy Szlovákia gazdasági ereje - jóllehet javul - továbbra is elmarad az "A1" szinten nyilvántartott gazdaságokétól.

KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

10 százalékkal esett vissza az orosz GDP

Az orosz bruttó hazai termék (GDP) 9,5-10 százalékkal esett vissza a második negyedévben - közölte az orosz központi bank szerdán.
2020. 07. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Másfél százalékos pluszban zártak az európai tőzsdék

Másfél százalékot meghaladó pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2020. 07. 15. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Apple-nek nem kell kifizetnie a 13 milliárd eurós bírságot

Az Európai Unió Törvényszéke szerdán hatályon kívül helyezte az Európai Bizottságnak az Apple ellen hozott, ír adóügyekkel összefüggő határozatát, így a cégnek nem kell visszafizetnie Írországnak a tiltott állami támogatás miatt kiszabott 13 milliárd eurós bírságot.
2020. 07. 15. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott a fertőzöttek száma Ukrajnában

A korábbi napok enyhébb növekedése után szerdára ismét nagy számban, nyolcszáz fölött regisztráltak új koronavírusos fertőzötteket egy nap alatt Ukrajnában, és az eddig azonosítottak száma velük együtt már meghaladta az 55 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.
2020. 07. 15. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Májusban is gyengébben alakult az ipari termelés az euróövezetben

Májusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezet ipari termelése az egy évvel korábbihoz képest és a kevésbé nőtt az áprilisihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.
2020. 07. 15. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra kinyitnak a nagy londoni múzeumok

Augusztusban újra kinyitnak a nagy londoni múzeumok, de azzal számolnak, hogy látogatóik 80 százalékát elvesztik - adta hírül kedden a BBC News.
2020. 07. 14. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a németországi infláció

Júniusban az előzetes adatoknak megfelelően 0,9 százalékos, a májusi 0,6 százaléknál magasabb volt a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.
2020. 07. 14. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

8 milliárd eurós megállapodás született a francia egészségügyi dolgozók juttatásainak növeléséről

Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat.
2020. 07. 14. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fizetéscsökkentések és elbocsátások várhatók a horvát lapkiadóknál

Fizetéscsökkentések és elbocsátások várhatók a horvát lapkiadóknál, a koronavírus-járvány következményei leginkább a nyomtatott sajtót sújtják - írta a Hina horvát hírügynökség hétfőn a Horvát Újságírók Szakszervezetére (SNH) hivatkozva.
2020. 07. 14. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge tőzsdenyitásra számíthatnak a befektetők?

Kedden nagy, egy-másfél százalékos indexveszteségre lehet számítani az európai tőzsdék nyitásakor.
2020. 07. 14. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angliába készülsz? Ezek az új bevándorlási szabályok!

A magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a jövőre életbe lépő új, pontozásos brit bevándorlási szabályozás alapján, amelyből hétfőn ismertetett további részleteket a londoni belügyminisztérium.
2020. 07. 14. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nehezítik a magyar vállalkozások németországi tevékenységét az új szigorítások

Nehezítik a magyar vállalkozások németországi tevékenységét a kiküldetéssel összefüggő német szigorítások - hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) hétfői tájékoztatásában.
2020. 07. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése

Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése a kivitelezésre vonatkozó szerződés hatályba lépésével - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.
2020. 07. 13. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszűnt a kötelező utcai maszkviselet

A koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől megszüntette az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely azonban a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad.
2020. 07. 13. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék is

Pozitív kezdés után nagy nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok.
2020. 07. 13. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két új ország tervezi az EURÓ bevezetését

Pénteken Horvátország és Bulgária is csatlakozott az euró előszobájának tartott ERM 2 mechanizmushoz.
2020. 07. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy százalékos pluszban kezdtek a részvénypiacok

Egy százalékot meghaladó pluszban kezdték a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2020. 07. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedtek a nagykereskedelmi árak Németországban

Németországban júniusban emelkedtek a nagykereskedelmi árak az előző hónaphoz viszonyítva
2020. 07. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Automatikus szűrés lesz a francia reptereken

A franciaországi repülőtereken ezentúl automatikusan szűrik a koronavírusra a vörös jelzésű, azaz a járvány szempontjából súlyosnak számító országokból érkezőket - jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban.
2020. 07. 13. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehország elégedetlen az EU döntésével

Csehország elégedetlen az Európai Unió koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítási csomagjának tervezett elosztási kritériumaival, de nem kívánja akadályozni annak elfogadását - közölte Andrej Babis cseh kormányfő pénteken a Twitteren, miután telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral.
2020. 07. 13. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: