Jól halad a honvédelmi és haderőfejlesztési program

Jó ütemben halad a honvédelmi és haderőfejlesztési program végrehajtása - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Kecskeméten, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága.

Jól halad a honvédelmi és haderőfejlesztési program

Benkő Tibor az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott ülésen közölte: a honvédelmi és haderőfejlesztési program megvalósításának első állomása a légierő megfelelő képességének megteremtése volt.
    

A légi járművek nemcsak a harci feladatok ellátására és felderítési feladatokra, hanem kutatási, mentési és katasztrófavédelmi feladatok elvégzésében is az ország rendelkezésére állnak - tette hozzá.
    

Hangsúlyozta: a bemutatott légi járművek a Magyar Honvédség katonai rendeltetésű gépei, a felszerelésük és a berendezésük alapján is jól látható, hogy "nem kormánygépek", de a kormánytagok, a kormányfő és mindazok rendelkezésére állnak, "akiknek a szállítását meg kell oldani".
   
A résztvevők az Airbus H225 helikopter kivételével minden olyan repülőeszközt megnézhettek, amellyel a Magyar Honvédség a jövőben is számol. A közepes hatótávolságú, korszerű helikopterből tizenhat vásárlását tervezik, amelyekből az elsők 2023-ban érkeznek Magyarországra.
   
A több feladat ellátására is alkalmas Airbus H145M könnyű helikopterről a miniszter elmondta: a már beszerzett négy gép Szolnokon van, a következő tizenhat pedig idén és jövőre érkezik Magyarországra.

Mennyit tudsz Magyarországról? - Teszteld tudásod ITT!
   
Kiemelte: az Airbus A-319 nagy előrelépést jelent a korábbi AN-26-os repülőgépekhez viszonyítva, hiszen jóval több, 126 ember szállítására alkalmas. Elődjéhez képest pedig nemcsak gyorsabb, de magasabban képes repülni. Ráadásul néhány óra alatt hordágyakkal és intenzív ellátási egységgel is felszerelhető.
    

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy a Gripenek lízingszerződése 2026-ig érvényes, az azt követő időszakra vonatkozó tervek kidolgozása folyik.
   
A miniszter hangsúlyozta: a honvédelmi és haderőfejlesztési program másik eleme a magyar hadiipar fejlesztése.
   
A bizottsági ülés résztvevői a kiskunfélegyházi üzemben összeszerelt fegyvereket is megnézhették.    

 

Benkő Tibor örömét fejezte ki, hogy a Magyar Honvédség most már olyan helyzetben van, hogy nem létszámcsökkentésről és megszorításokról kell beszélnie.     


Példaértékű életpályamodellt sikerült kidolgozni a magyar katonáknak - mondta, megemlítve, hogy míg 2010-ben 17 volt az önkéntes katonák száma, mára több mint 9 ezerre emelkedett.
    

A bejáráson szó esett a kecskeméti repülőtér eddigi fejlesztéseiről is. Aszfalt- és gurulóutak rekonstrukciója mellett a fel- és leszállópályát hét és fél méter széles aszfaltpadkával egészítették ki. A szállítógépek részére állóhelyeket létesítettek és egy új gurulóút is épült. Fejlesztették a navigációs fénytechnikai rendszert, az állóhely és a központi zóna térvilágítását, illetve korszerű meteorológiai radart is telepítettek. A felfestések mára az előírt nemzetközi szabványoknak megfelelőek.
   
Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke elmondta: örül a lehetőségnek, hogy a bizottság tagjai a kecskeméti légi bázison megnézhették azokat a katonai felszereléseket, amelyeket a Magyar Honvédség a haderőfejlesztési program keretében, a bizottság felhatalmazásával szerzett be.
   
Az elnök hangsúlyozta: Magyarország a NATO tagjaként kötelezettségként vállalta azt az ajánlást, hogy honvédelemre, védelmi kiadásokra 2024-re a GDP két százalékát fordítja. Ennek legalább 20 százaléka pedig fejlesztési kiadás lesz.
   
A költségvetési korrekciók után, 2010-ben ez az arány 0,8 százalék volt, jelenleg pedig 1,42 százalék  - mondta.
   
Kósa Lajos azt mondta: a Magyar Honvédség a legjobb úton van, hogy komolyan számon vehető, jól kiképzett haderővé váljon, amely képes eleget tenni a legfontosabb célnak, az ország védelmének.
   
Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság MSZP-s tagja az ülésen azt mondta: a repülőgépek beszerzésénél a korábbi honvédelmi miniszter azt állította, hogy semmilyen kormányzati feladatot nem fognak ellátni, kizárólag honvédségi célt szolgálnak majd.
   
Véleménye szerint Magyarország megengedhetné magának, hogy olyan repülőgépet tartson fent, amely a kormány tagjait szállítja.
   
A minisztérium azonban ezt a tényt először tagadta, később pedig titkolta - tette hozzá.
   
Harangozó Tamás közölte: január 6. óta várja, hogy a minisztériumban megnézhesse a "nem kormánygépek" repülési útvonalait tartalmazó írásos beszámolót.
   
Hozzátette: ha a minisztérium ezt nem biztosítja, megfontolja, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Hozzászólások

Több mint 200 milliárd forintot közvetítettek ki a Takarékbank-konzorcium MFB Pontjai

Már 201 milliárd forintot közvetítettek ki a Takarékbank és a Budapest Bank konzorciumában működő MFB Pontok a program 2016-os indulása óta. Leginkább az energiatermelést és a megújuló energia felhasználását ösztönző termékeket kereste az elmúlt években a lakosság és a vállalkozások. A legtöbb igényt a Közép-magyarországi és a Dél-alföldi régió MFB Pontjai szolgálják ki. A válsághelyzet kihirdetését követően a lakossági ügyleteknél nem csökkent jelentősen a forgalom, a vállalatok egy része azonban kivár.
2020. 04. 07. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hivatalosan is Rigó Csaba Balázs a Gazdasági Versenyhivatal elnöke

Magyarország miniszterelnökének javaslata alapján a Köztársasági Elnök 2020. április 15-ei hatállyal Rigó Csaba Balázst nevezte ki hat éves időtartamra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökévé. Az eskü letétele után az új elnök átvette kinevezési okmányát a Sándor-palota Tükörtermében 2020. április 6-án.
2020. 04. 07. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2020. 04. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyszer használatos fóliakesztyűt biztosít vásárlóinak a SPAR

A húsvét miatt megváltozik a nyitvatartási rend a SPAR és INTERSPAR áruházakban országszerte, s további intézkedéseket is bevezetett a kiskereskedelmi vállalat, hogy fokozza a vásárlók és a dolgozók védelmét.
2020. 04. 07. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Öröm a tőzsdéken, markolják a részvényeket a bátor befektetők

Örülnek a piacok továbbra is. A csökkenő új esetszám sok európai országban arra készteti a döntéshozókat, hogy azon spekuláljanak, hogy mikor induljon újra az élet.
2020. 04. 07. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Mire számíthatnak ma a befektetők?

Továbbra is kedvező a nemzetközi befektetői hangulat, így elemzői várakozás szerint emelkedéssel nyithat a hazai részvénypiac is kedden.
2020. 04. 07. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megállapodott a kormány és a főváros a színházak működési feltételeiről

A kormány és a fővárosi önkormányzat hétfőn megállapodást kötött a budapesti színházak működésének biztosítása érdekében. A megállapodás 2024. december 31-ig szól - olvasható Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester közös közleményében, amelyet a Miniszterelnökség juttatott el az MTI-hez.
2020. 04. 07. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A koronavírus következményei a kkv-kra: elbocsátások, a beruházások visszavágása

Alig három héttel a koronavírus hivatalos magyarországi megjelenése után a magyar kkv-k egyre borúsabban vélekednek vállalkozásuk idei kilátásairól – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredményéből. Csökkenő árbevétel és profitvárakozások, már megvalósult és további tervezett elbocsátások, valamint visszafogott beruházási hajlandóság jelzi a járvány eddigi hatását.
2020. 04. 07. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A robogók csaknem felére nem kötnek felelősségbiztosítást

Becslések szerint több mint félmillió robogó üzemel Magyarországon, de a törvényi előírás ellenére csaknem felükre nem kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást üzembentartóik - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).
2020. 04. 07. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Karanténkommentátorokat keres az M2 Petőfi TV és az M4 Sport

Karanténkommentátor kerestetik címmel adott ki közös felhívást hétköznapi helyzetek kommentálására az M2 Petőfi TV és az M4 Sport: a közmédia két csatornája hétfőtől egyperces videókat vár a vállalkozó kedvű nézőktől a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás idején - közölte az MTVA Sajtó Osztály az MTI-vel.
2020. 04. 07. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödő szárazságra hívja fel a gazdák figyelmét a meteorológiai szolgálat

A következő napokban is marad a csapadékmentes idő, ami nem kedvez a növénykultúráknak, miután már a múlt héten a kritikus 40 százalék alá csökkent a felső 20 centiméteres talajréteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén -írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn honlapján.
2020. 04. 06. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem számíthatnak fel díjat a SZÉP-kártyák után a pénzforgalmi szolgáltatók

Megjelent az április 5-i Magyar Közlönyben a kormány rendelete a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználásának veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályairól.
2020. 04. 06. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megváltozhat a foglalkoztatás szerkezete

A koronavírus-járvány okozta válságot követően jelentősen megváltozik a foglalkoztatás szerkezete, felerősödnek az alternatív foglalkoztatási módok és a munkaerő-kölcsönzés, a home office pedig sokkal kidolgozottabbá és elfogadottabbá válik - erre számít a munkavállalók jelentős része egy felmérés szerint.
2020. 04. 06. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újragondolja üzleti tervét a BKK

A koronavírus-járvány miatt újragondolja idei üzleti tervét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2020. 04. 06. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a vezető részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 592,83 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 32 858,75 ponton zárt hétfőn.
2020. 04. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Madárinfluenza gyanúja merült fel Békés megyében

Madárinfluenza gyanúja merült fel egy Békés megyei, pusztaföldvári kacsaállományban, az állományt vasárnap felszámolták, a későbbi vizsgálati eredmények szerint azonban az állatok nem voltak fertőzöttek - közölte hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.
2020. 04. 06. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra lesz 13. havi nyugdíj!

A kormány négy részletben visszaépíti a 13. havi nyugdíjat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az M1 aktuális csatornán sugározott beszédében, amelyben gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be.
2020. 04. 06. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővül az ÉletMentő applikáció

Koronavírus infógombbal és értesítésekkel bővül hétfőtől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ÉletMentő applikációja.
2020. 04. 06. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már taxival is házhoz viszik a SPAR-nál leadott rendeléseket

Április 6-án indul a SPAR és a Főtaxi Csoport új TAXI SHOPPING szolgáltatása. A koronavírus okozta járványidőszakban, a mindenkit érintő kijárási korlátozások idején a bevásárlás sokak számára nehézséget okoz. Rajtuk igyekszik segíteni a SPAR, illetve a Főtaxi Csoport új szolgáltatása, amely a SPAR online shopra épül.
2020. 04. 06. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Esik az OTP a pozitív tőzsdei hangulat ellenére - az okok ismertek...

Az ok, ami sok befektetőt meglepett, hogy a kormány új szektor specifikus adókat vet ki. Ilyen a különféle szektorok hozzájárulása a járványvédelmi alaphoz.
2020. 04. 06. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: