Jóval súlyosabb az élelmiszerpazarlás a világon, mint korábban gondolták

A korábbi kutatások mind alábecsülték a kidobott élelmiszer mennyiségét, holland kutatók szerint a világon minden emberre naponta 500 kalóriányi elpocsékolt élelmiszer jut.

Jóval súlyosabb az élelmiszerpazarlás a világon, mint korábban gondolták

Ha ez az élelmiszermennyiség nem menne a szemétbe, négy ember helyett öt is táplálékhoz jutna - írta csütörtökön a BBC News.
    

A tanulmány szerint a kereset növekedésével nő a kidobott élelmiszer mennyisége is. A kidobott ételek mennyisége akár kétszer akkora lehet, mint eddig hitték. Ez azért is sokkoló adat, mivel az ételhulladék mennyiségének csökkentése a klímaváltozás elleni küzdelem egyik kulcspontja.
   
Az ENSZ megállapítása szerint az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 10 százalékáért felelős a kidobott, elpocsékolt élelmiszer.
    

Az élelmiszerpazarlás megállítása nyereség a fogyasztóknak és a bolygónak is - hangsúlyozta Monika van den Bos Verma, a holland Wageningen Egyetem kutatója.
   
Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy naponta fejenként 214 kalória a globális élelmiszerveszteség. A holland kutatók azonban részletesen megvizsgálták a FAO, a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott adatokat és ebből számolták ki az élelmiszerhulladék valódi mennyiségét.

Mennyire táplálkozol egészségesen? ITT megtudhatod!
   
Kiderült, hogy napi hétdolláros bevételtől elkezd növekedni a kidobott étel mennyisége.
   
A FAO becslése még arról szólt 2015-ben, hogy a világ lakossága naponta 214 kalóriát dob ki. A holland tanulmány szerint azonban az elpocsékolt étel fejenként 527 kalória volt abban az évben - mondta el Thom Achterbosch, a Wageningeni Egyetem kutatója, rámutatva, hogy a FAO alaposan alábecsülte a globális élelmiszerveszteséget.
   
Az élelmiszerpazarlás jellemzően a gazdagabb országok problémája, de már a szegényebb országokban is egyre nagyobb gondot okoz. "Abból, ami jelenleg a konyhánkban van, négy helyett öt embert lehetne etetni, ha nem dobnánk ki ételt" - hívta fel a figyelmet a tudós.
   
A kutatók olyan egyszerű megoldásokat ajánlottak az élelmiszerhulladék csökkentésére, mint az élelmiszeradagok csökkentése. Mint hozzáfűzték, nagyon fontos, hogy változtassunk a magatartásunkon, például ne vásároljuk túl sokat egyszerre.
   
A Plos One folyóiratban közölt tanulmány nem foglalkozott azzal az élelmiszerveszteséggel, amely még az előtt keletkezik, hogy az élelmiszer a fogyasztóhoz kerül. Általános becslés szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek egyharmada megy pocsékba vagy a fogyasztóhoz jutás során, vagy a konyhában.
   
A globális célkitűzés az, hogy 2015 és 2030 között világszerte felére csökkentsék az élelmiszerhulladék mennyiségét.
   
"Ez alapvetően a legfenntarthatóbb módja annak, hogy megoldjuk a világ élelmiszerproblémáit a jövőben" - mondta Martine Rutten, a tanulmányon dolgozó egyik kutató.

Hozzászólások

2 millió eurós befektetésből lép nemzetközi piacra a különleges magyar éttermi brand

A Makery a világ első DIY (Do it Yourself, vagyis csináld magad!) étterme, ahol a vendégek maguknak főznek! Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, valamint a Solus Capital befektetéséből a Makery most franchise hálózatként hódítja meg a világot!
2020. 02. 28. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem jelölt allergén miatt hívtak vissza egy instant levest

Allergén anyag - tej - kerülhetett a Demae Ramen Spicy levesporba, amit a termék jelölésén nem tüntettek fel, ezért a Nissin Foods GmbH visszahívja a Müller hálózatban forgalmazott terméket - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.
2020. 02. 26. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét a Stand fine dining lett az év étterme

Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.
2020. 02. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szakemberek a Dreher kőbányai gyárának vezetésében

A Dreher Sörgyárak Zrt. három új szakemberrel erősítette termelési csapatát, illetve a kőbányai gyárának vezetését. Tomáš Kosmák termelési igazgatóként és Igazgatótanács tagként, Kovács Tibor műszaki főmérnökként, Kertész Dániel pedig WCM vezetőként érkezik a céghez. Mindhárom vezető sokéves tapasztalattal rendelkezik az FMCG területén.
2020. 02. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szalmonellás kutyaeledelt hívott vissza a Nébih

Szalmonella baktériumot tartalmazó Multi Fit Native nyúlfül kutyaeledelt hívtak vissza a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn honlapján.
2020. 02. 24. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyorsételek károsíthatják az agyunkat?

Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját.
2020. 02. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kakaóport hívott vissza a Tesco

Visszavont a forgalomból egy kakaókészítményt a Tesco, mivel abban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határérték felett mért egészségre káros anyagokat.
2020. 02. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezt a két élelmiszert hívták vissza nem jelölt allergén összetevők miatt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem jelölt allergén anyag jelenléte miatt visszahívott két élelmiszert.
2020. 02. 21. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezető a Dreher értékesítése élén

2020-tól Gyovai Györgyi felel a Dreher értékesítésének irányításáért. A szakember a magyarországi Nespresso vezetői székéből érkezik a vállalathoz. Korábbi tapasztalatait különböző élelmiszeripari vállalatoknál szerezte, rendkívül sokoldalú szakmai kompetenciákra téve szert a vállalati vezetés számos területén.
2020. 02. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.
2020. 02. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő tendencia az ásványvizes piacon

A hazai ásványvízgyártás egyik legfontosabb szereplője, a lajosmizsei Magyarvíz Kft. a 2019-es csökkenő piac ellenére ismét növelni tudta eladott palackjainak számát, árbevétele 7 százalékkal nőtt 2018-hoz képest, így elérte a 9,5 milliárd forintot. A vállalat egy év alatt összesen 257 millió palack vizet értékesített, ez összesen 378 millió liter. A Mizse – a család vize – továbbra is a vállalat legkedveltebb terméke, 115 millió darab fogyott belőle, a vállalat további márkatermékei a Primavera és a Zafír.
2020. 02. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

20 százalékkal nőtt a halfogyasztás

Közel 20 százalékkal nőtt a magyar halfogyasztás a Kapj rá! kampány négy évvel ezelőtti indulása óta - közölte az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (AMC) ügyvezetője pénteken a FeHoVa kiállításon.
2020. 02. 15. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiemelkedő évet zárt 2019-ben a Nestlé Magyarországon is

Gyárai kimagasló teljesítményének is köszönhető, hogy kiemelkedő évet zárt tavaly a Nestlé Hungária Kft. Az élelmiszeripari társaság 95 milliárd forint értékben exportált különböző termékeket 2019-ben, így árbevételének közel kétharmadát már a külpiacok adják.
2020. 02. 14. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tofugyártó-üzemet zárattak be Budapesten

Súlyos higiéniai, nyomonkövetési hiányosságokat és rágcsálóürüléket találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy, elsősorban külföldi piacra értékesítő budapesti tofu-előállító üzem ellenőrzésekor, ezért a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét.
2020. 02. 13. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Paradicsomcsipszet hívott vissza a Nébih

Kéntartalmú adalékanyag miatt visszahívta a forgalomból a LOLO tomato veggie snack paradicsomcsipszet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2020. 02. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szezámolaj terméket hívott vissza a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta az Oh Aik Guan szezámolaj terméket - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2020. 02. 12. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétmilliárd forintból fejlesztenek a Pápai Hús Kft.-nél

Kétmilliárd forintból korszerűsödik a húsfeldolgozás és a csomagolás a Pápai Hús Kft.-nél. A tavaly megkezdett fejlesztés jövő év tavaszán zárul, melynek révén idén átlagosan mintegy huszonöt százalékkal nő a termelés - tájékoztatta kedden az MTI-t a cég ügyvezetője.
2020. 02. 11. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén a háztartási élelmiszerbiztonságra összpontosít a Nébih

Idén a háztartási élelmiszerbiztonság és élelmiszerhigiénia jelentőségére hívja föl a fogyasztók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ételt csak okosan! című kampánya - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2020. 02. 11. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a budapesti élelmiszeripari kiállítás látogatóinak száma

Több mint 24 ezer látogatója volt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari, illetve a HoReCa szakkiállításnak a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, ez 12 százalékkal haladja meg az előző kiállítás látogatói számát - közölte a Hungexpo az MTI-vel pénteken.
2020. 02. 09. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi kávét fogyaszt a világ - egy ábrán

Kávéfogyasztás összesen; Kávéfogyasztás megoszlása (2015/2018) ezer zsák (1 zsák=60 kg)
2020. 02. 07. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások: