Júliusban lassult a kínai szolgáltatóipar növekedése

Lassult a kínai szolgáltatóipar növekedése júliusban - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

Júliusban lassult a kínai szolgáltatóipar növekedése

A Caixin/Markit szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júliusban 54,1 pontra csökkent a júniusi 58,4 pontról. A júniusi eredmény a szektor teljesítményének az elmúlt évtized legnagyobb ütemű bővülését tükrözte. A júliusi adat, bár az elmúlt három hónap leggyengébbje, de a koronavírus-járvány előtti időszakot tekintve erős növekedési ütemnek számít. A kínai szolgáltatóipari BMI ezzel harmadik hónapja állt a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött.
   
A növekedést júliusban elsősorban a belföldi piac ösztönözte, míg a kivitel ismét visszaesett a világjárvány okozta kihívások miatt. Az új exportmegrendelések állományának részindexe a múlt hónapban meredeken zuhant vissza az 50 pontos küszöb alá, miután júniusban idén először kapaszkodott vissza a növekedési tartományba.
   
Az üzleti várakozásokat tükröző részindex az elmúlt több mint öt év legjobb eredményét mutatta júliusban, jelezve, hogy a szolgáltatóipari vállalatok növekvő derűlátással tekintenek a piac jövőjére. A felmérésben résztvevő vállalatok egy része úgy vélekedett, hogy a járvány legsúlyosabb csapásai már lecsengtek.
   
A foglalkoztatottságot tükröző részindex mindazonáltal a hatodik egymást követő hónapja maradt a csökkenő tartományban, bár a megelőző öt hónaphoz képest júliusban közelítette meg leginkább az 50 pontos küszöböt - mutatott rá az adatokhoz mellékelt közleményben Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza. A szakértő hozzátette: a felmérésben résztvevő cégek változatlanul a költségek visszaszorítására helyezik a hangsúlyt, ezért óvatosan állnak az állomány bővítéséhez.
   
A Caixin által szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a júniusi 55,7 pontról 54,5 pontra csökkent júliusban. Az enyhe visszaesést a szolgáltatóipar növekedésének lassulása okozta, a feldolgozóipar ugyanis 2011 januárja óta a legnagyobb ütemben bővült a múlt hónapban.
   
Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.
   
Egyes szakértők úgy vélik, hogy amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lanyhulását, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előre jelezve.

Hozzászólások

Ismét defláció fenyegeti a japán gazdaságot

Az augusztusi inflációs adatok megfeleltek ugyan a várakozásoknak, de extrém gyengeségről tettek tanúbizonyságot.
2020. 09. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington vádat emelt öt kínai állampolgár ellen globális hackertámadások miatt

Az amerikai kormány vádat emelt öt kínai állampolgár ellen globális hackertámadások miatt - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán.
2020. 09. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Többlettel zárt a japán külkereskedelmi mérleg

Augusztusban a vártnál kevésbé csökkent a japán export, viszont a vártnál jobban csökkent az import, a külkereskedelmi mérleg pedig a várt deficit helyett többlettel zárt a tokiói pénzügyminisztérium szerdán publikált jelentése alapján.
2020. 09. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Két fertőzött miatt zártak el egy egész várost

Lezárták a dél-kínai Jünnan tartományban található Zsujli várost, miután a hétvégén két, külföldön megfertőződött beteget diagnosztizáltak a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel - adta hírül kedden a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
2020. 09. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatvan éve először csökkenhet a GDP Ázsiában

Hatvan éve az első alkalommal csökkenhet az idén az ázsiai régió bruttó hazai terméke az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) prognózisa szerint.
2020. 09. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmértékben nőtt a japán ipari termelés

Júliusban rekordmértékben nőtt a japán ipari termelés az előző havihoz képest a tokiói gazdasági és kereskedelmi minisztérium közleménye alapján.
2020. 09. 14. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szabadkereskedelmi megállapodásról egyezett meg Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről jutott egyezségre Japánnal a brit kormány. A londoni külkereskedelmi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.
2020. 09. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Peking korlátozza az amerikai külképviseletek tevékenységét Kínában

Peking korlátozza az amerikai külképviseletek és diplomaták tevékenységét Kínában, válaszul az Egyesült Államokban működő kínai külképviseleteket érintő lépésre.
2020. 09. 11. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly szövetségest kaphat Jeff Bezos

20 milliárd dollár értékű részesedést vásárolhat az Amazon az indiai Rliance Industries kiskereskedelmi üzletágában az ügyhöz közel álló források szerint.
2020. 09. 10. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több millió dolláros tőzsdei csalás Hongkongban

Több millió dolláros tőzsdei csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe 15 embert Hongkongban csütörtökön - számolt be csütörtökön a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2020. 09. 10. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az ázsiai tőzsdék

Erősödéssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, és a még nyitva tartó piacok is jórészt pluszt jeleztek.
2020. 09. 10. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államok több mint ezer vízumot vont vissza kínai állampolgároktól

Az Egyesült Államok több mint ezer vízumot vont vissza kínai állampolgároktól az idén - közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerdán.
2020. 09. 10. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában

Lassuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában augusztusban, miközben a termelői árak visszaesése a várakozásoknak megfelelően tovább mérséklődött.
2020. 09. 10. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a munkanélküliségi ráta az OECD-tagállamokban

A júniusi 8 százalékhoz képest júliusban 7,7 százalékra csökkent az átlagos munkanélküliségi ráta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban.
2020. 09. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszok az ázsiai tőzsdéken

Csökkenéssel zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és mínuszban álltak a még nyitva tartó tőzsdék is a térségben.
2020. 09. 09. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Globális adatbiztonsági kezdeményezést jelentett be Peking

Globális adatbiztonsági kezdeményezést jelentett be kedden Vang Ji kínai külügyminiszter a globális digitális vezetésről szóló nemzetközi szemináriumon videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.
2020. 09. 09. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat Japánban az Abenomics gazdaságpolitika

A japán kormány kabinettitkára, Yoshihide Suga a legesélyesebb jelölt, aki átveheti a leköszönő Shinzo Abe-tól a miniszterelnöki posztot.
2020. 09. 09. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump emeli a tétet Kínával szemben

A választások előtt Donald Trump igyekszik tovább fokozni Kínával szembeni retorikáját.
2020. 09. 08. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A világháború óta nem esett ekkorát a japán GDP

A második negyedévben a piaci várakozásoknál kevésbé, de így is a világháború óta a legnagyobb mértékben csökkent a japán bruttó hazai termék a tokiói kormányhivatal, a Cabinet Office keddi jelentése alapján.
2020. 09. 08. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump felvetette Washington és Peking gazdasági kapcsolatainak esetleges szétcsatolását

Donald Trump amerikai elnök a hétfői sajtókonferenciáján felvetette Washington és Peking gazdasági kapcsolatainak esetleges szétcsatolását.
2020. 09. 08. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások: