Kedvenc hazai részvényeink: Graphisoft Park, Dunahouse, de Oroszországra is érdemes figyelni

Izgalmasan indult a 2019-es befektetői év, hiszen a tavalyi év végi komolyabb részvénypiaci esés megállni látszik, sőt komoly felpattanást láthatunk pl. az USA tőzsdéin, de Európában is észak felé indultak a fontosabb tőzsdeindexek. Továbbra is sok a bizonytalanság és a kérdőjel a világgazdaságban, ezért szakértőkhöz fordultunk, segítsenek irányt találni olvasóinknak a jelenlegi helyzetben. Az iránykeresésben Kardos Zsolt az AEGON Magyarország Befektetési Zrt. szakértője segít bennünket.

Kedvenc hazai részvényeink: Graphisoft Park, Dunahouse, de Oroszországra is érdemes figyelni

ProfitLine: Ha tetszik, ha nem, még mindig az USA a világ legnagyobb gazdasága, így nem mehetünk el amellett befektetőként, hogy mi történik a tengerentúlon, hiszen komoly hatást gyakorol a globális piacokra. Mi okozta a FED januári pálfordulását? Ennek milyen hatásaival kell számolnunk nekünk kisbefektetőknek?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Bár a FED mindig azt kommunikálta, hogy Ők kizárólag a makró gazdasági mutatók alapján hozzák meg a döntéseiket, a valóság mást sugall. Szerintünk a FED is meghőkölt attól a 7 napos, több mint 10%-os eladási hullámtól, amit a központi bank elnökének kamatemelés utáni konferencián elhangzottak váltottak ki, és ezt a januári rendkívül ‘dovish’ kommünikéjével próbálta kompenzálni. A FED-nek nem mindegy, hogy az amerikai tőzsdék hogyan teljesítenek, mert az indexek mozgása hatással van a reál gazdaságra. Ezért az a véleményünk, hogy a FED továbbra is akkomodatív lesz, nem fog olyan intézkedéseket hozni ami hosszabb távon negatívan befolyásolná a piacokat. Ez jó hír mind a nagy, mind a kisbefektetőknek.

ProfitLine: Ha kicsit közelebb jövünk és Európára nézünk, elmondható, hogy az egyik legveszedelmesebb kockázat talán jelenleg a BREXIT bizonytalansága. Számos szcenáriót olvashatunk a sajtóban, napról napra egyre meredekebb forgatókönyvek látnak napvilágot. Hogyan látjátok, mit jósoltok ezzel kapcsolatban? Milyen pénzügyi instrumentumokra érdemes figyelni a BREXIT kapcsán?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Úgy gondoljuk, hogy a józan ész diadalmaskodni fog és nem lesz ‘no deal’. Valamilyen megoldást, még ha átmeneti is, fognak találni a felek, mivel egy ‘hard Brexit’ sem Angliának, sem az EU-nak nem érdeke. Ennek tudatában viszont a piacok sebezhetőek. Ha megnézzük a FTSE (az angol tőzsde index) és az Europe 50 grafikáit akkor azt láthatjuk, hogy nem árazták be a ‘hard Brexit’-et, és a 2016 óta kialakult sáv felső 1/3-ban tradelnek.

Ha viszont az Euro/Font deviza keresztárfolyamot nézzük, az más történetet mesél. Ez az instrumentum szkeptikusabb képet mutat a fentebb említett két tőzsde indexnél, mivel nem nagyon tud 0,85 alá menni, és ha valóban egy ‘hard Brexit’ lesz akkor szinte biztos, hogy a font paritásig le fog értékelődni az euróval szemben.

ProfitLine: Egyre népszerűbbek újra a feltörekvő piacok. Van kedvencetek? Melyik régióra érdemes most figyelnünk?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Szerintünk jelenleg az orosz piac ami a legizgalmasabb. Az orosz GDP nagy százalékát az energia és árutőzsdei szektor adja. Úgy gondoljuk, hogy ez a szektor fellendülés előtt áll, és ez nagyon pozitívan fog hatni az orosz tőzsdére. Bár jelen pillanatban a szankciók negatív hatásait érzékelni lehet, ilyen környezetben is az orosz index volt az egyik legjobban teljesítő 2018-ban. Ha a szankciókat enyhítik vagy feloldják, az plusz lendületet adhat a gazdaságnak.

ProfitLine: Azért ne feledkezzünk meg a hazai részvénypiacról sem, hiszen számos kisbefektető még mindig a hazai börzét részesíti előnyben. Hogyan látjátok 2019-ben a BUX kilátásait, és ha egy részvényt kellene megnevezni, akkor melyikben látjátok most a jelenlegi árszinten a legnagyobb potenciált az idei évre?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt:: Úgy gondoljuk, hogy átlagban a Magyar piacon 2018-ban nem volt EPS növekedés, és 2019-re sem várunk különösebbet. Viszont szerintünk van 2 cég amitől azt várjuk, hogy az átlagon felüli hozamot produkáljon az idei évben. Graphisoftnál osztalékot is beleszámolva legalább 7%-os növekedést várunk, míg a Dunahouse esetében akár 10%-nál is többet. Viszont a ‘sógoroknál’ szívesebben költjük el a pénzünket. A mi értékeléseink szerint az osztrák piac a legvonzóbb a régióban. Jelen pillanatban a portfolióinkban jelentős mennyiségű Erste, OMV és Voestalpine részvény van.

ProfitLine: 2018-ban a AEGON Alfa alapotok az első helyen végzett a Privátbankár “Legjobb Abszolút Hozamú, nem Származtatott Alap” kategóriában. 2019-ben milyen stratégiát javasoltok, és hogyan állítanátok össze egy közepes kockázatú mintaportfoliót az AEGON befektetési alapjaiból?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: A kérdést kicsit más aspektusból közelíteném meg, hiszen minden befektető máshová pozícionálja a számára közepesnek vélt kockázatot. Ha ugyan azokat a befektetési alapokat vesszük alapul, akkor azoknak a portfolió egészében képviselt kitettségével kikeverhető egy igen széles spektrum, ami a kockázatot illeti. De természetesen igyekszünk segítséget nyújtani ügyfeleinknek, például a honlapunkon található mintaportfólió rovatunkban, ahol két különböző kockázati szintnek megfelelő portfóliót mutatunk be időről-időre, az eszközölt módosítások indokát is leírva.

De persze nem csak portfólióban gondolkodhatunk. Ügyfeleink közül sokan keresik egy-egy alapunkat is, amellyel színesíthetik befektetéseiket.

Egyik izgalmas befektetési alapunk például az Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja. Az alap célja, hogy a gazdasági ciklusokon túlnyúló, globális megatrendekből profitálni tudjon. Ilyen trendek lehetnek a demográfiai változások (öregedő társadalom, fejlődő piacok), a szűkös erőforrások következtében kialakuló hatékonyság növekedés (megújuló erőforrások, energia hatékonyság), az urbanizáció, vagy akár a technológiai újítások, innováció.

Egyik ilyen szegmens például az elektromos autók piaca. Ezek a járművek világszerte egyre elterjedtebbek, hazánkban sem ritkaság az utakon találkozni velük. Ehhez mérten egyre több és több helyen alakítanak ki elektromos töltő pontokat, töltő állomásokat. A technikai innovációkon túl, talán még hangsúlyosabb téma az egészségügy. Például a cannabisra épülő új gyógyszerág ami szerintünk alapjaiban fogja megváltoztatni a gyógyszeripart. Ebben a szegmensben komoly potenciált látunk, s a MegaTrend alapunkkal lehetőségünk van részesedni az itt realizálható esetleges nyereségeken. Az alap hozama eddig ebben az évben +13%, és reméljük, hogy ez csak magasabb lesz decemberre.

Másik nagyon jól teljesítő alapunk az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap, ahogy azt feljebb is kifejtettük, komoly potenciált látunk benne. Ebben az évben eddig több mint 9%-os hozamot produkált, úgy hogy mindig ujjab és ujjabb szankciókat szabnak ki Oroszországra. Szerintünk, ha a szankciók megszűnnek vagy lejárnak az orosz piac lehet az egyik legjobban teljesítő a régióban.

Fentiek mellett megemlíteném még az Aegon Panoráma Származtatott Alapunkat, mely szintén izgalmas befektetésekkel bír. Tekintve, hogy abszolút hozamú alapról van szó, az alap által használható eszközök köre igen széles. Jelenlegi pozícióiban a részvények találhatóak nagyobb súllyal. Az alap a szintén már korábban említett Amerikai helyzet adta lehetőségekből igyekszik profitálni.

A feltörekvő piaci index és Amerika is 9%-körüli emelkedést produkált az év első hónapjában, míg dollárban mérve a hazai részvények is 6%-os emelkedést tudtak felmutatni. Az emelkedés legfőképpen a Fed kamatemelési pályájának mérséklődésének és az amerikai-kínai kereskedelmi háború potenciális enyhülésének volt köszönhető. Emellett véget ért Amerika történelmének leghosszabb kormányzati leállása is, miután Donald Trump bejelentette, hogy aláírja a kormányzati szervek működéséhez elegendő költségvetést. Az olaj árfolyamának is sikerült idén visszapattannia, az emelkedést a csökkenő készletadatok mellett, a kereskedelmi háború enyhülése és a venezuelai feszültség is támogatta. Mindezek segítik az alapot a hozamprémium elérésében.

ProfitLine: Köszönjük a hasznos információkat és további sikeres befektetéseket kívánunk Nektek a jövőben!

Az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapjai a ProfitLine.hu speciális rovatában IDE kattintva is könnyen áttekinthető.

Hozzászólások

Nagyon megugrott a szakmunkára jelentkezők száma - de milyen szakmákban?

Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.
2020. 01. 18. 01:01
Megosztás:
Hozzászólások:

A diploma megszerzése vagy egy szakma kitanulása számít jobb döntésnek?

Felelősségteljes szülőként joggal merül fel bennünk a kérdés a gyermek továbbtanulását illetően. Vajon érdemes-e komolyabb pénzt fektetni az egyetemi diploma megszerzésébe? Megéri-e a hosszú évek szorgalmas és költséges ráfordítása, vagy inkább egy szakma kitanulása jelenti a kedvezőbb opciót?
2020. 01. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a farsang, áll a bál!

Az évnek az az időszaka következik, amikor is fájó szívvel, de búcsút kell vennünk a téltől. A búcsúztatást a farsangi karneválok, bálok, lakomák és jelmezes partik jelentik. Ezekre a rendezvényekre a stílushoz illő ruhák mellett a hozzád illő dekoráció is ajánlott. Sőt, érdemes otthonunkat is az eseményhez illő dekorációval felszerelni, de ne csak a belterületen gondolkodjunk. Amennyiben kertünk, udvarunk vagy teraszunk is van, azok alkalomhoz illő öltöztetéséről is gondoskodnunk kell.
2020. 01. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elektromos autók gyártására készül a Fiat Chrysler és a Foxconn

Pénteken kiadott közleménye szerint az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) autóipari konszern elektromos járművek közös fejlesztésének a lehetőségét vizsgálja Kínában a tajvani Foxconn vállalattal létesített közös vállalat keretében.
2020. 01. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország növeli tőkerészesedését a Nemzetközi Beruházási Bankban

Tízmillió euróval 17,2 százalékra növelte tőkerészesedését Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban (NBB) január 15-én - közölte az NBB az MTI-vel pénteken.
2020. 01. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly még több magyar utazott Horvátországba

Rekordot döntött tavaly a magyar turisták száma és a vendégéjszakák mennyisége is Horvátországban, ezzel folytatódott az évek óta tartó tendencia - tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség budapesti képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
2020. 01. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a holland mezőgazdasági export

A holland Központi Statisztikai Hivatal és a Wageningen Gazdaságkutató Központ adatai szerint a virág- és a sertéshús-értékesítés növekedésének köszönhetően tavaly új rekordot ért el Hollandia mezőgazdasági exportja, amely az előző évhez képest 4,6 százalékkal 94,5 milliárd euróra (mintegy 312 ezer milliárd forint) nőtt 2019-ben - közölte a helyi sajtó pénteken.
2020. 01. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon pénteken.
2020. 01. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a külföldi munkavállalók száma Csehországban

Egyre emelkedik a külföldi munkavállalók száma és aránya Csehországban. Míg 2010-ben a dolgozók hat százalékát tették ki a külföldiek, addig 2018 végén már 12,4 százalékát, 2019 júniusában pedig több mint 13 százalékát - közölte Jarmila Maresová, a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szakértője újságírókkal pénteken Prágában.
2020. 01. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter és a Mol ellensúlyozta az OTP gyengülését

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 72,42 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 44 422,81 ponton zárt pénteken.
2020. 01. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meg lehet szüntetni a CT- és MR-várólistákat, ennyibe kerülne

Évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében - mondta a főpolgármester pénteken Budapesten.
2020. 01. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több autót értékesített a román Dacia

Az előző évinél 5,1 százalékkal több, összesen 736 570 gépkocsit értékesített 2019-ben a román Dacia, ez a Renault-csoporthoz tartozó márka eddigi legjobb teljesítményének számít.
2020. 01. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is kapnak támogatást a fogászatok

Idén havi 250 ezer forinttal több, összesen 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak a közfinanszírozott fogászati alap- vagy szakellátást működtető szolgáltatók - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.
2020. 01. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma is erősen kezdtek a New York-i indexek

Az előző naphoz hasonlóan pénteken is a főbb tőzsdeindexek történelmi csúcsával kezdődött a kereskedés New Yorkban.
2020. 01. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordszámú utast kezelt a prágai repülőtér

Rekordszámú 17,8 millió utast kezelt tavaly a prágai Václav Havel repülőtér. 2018-hoz viszonyítva majdnem egymillióval emelkedett az utasok száma - közölte pénteken a repülőteret üzemeltető Letiste Praha cég honlapján.
2020. 01. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínában csökkent a születések száma, mégis növekszik a népesség

Hetvenéves mélypontra csökkent tavaly Kínában a születések száma, ám a népesség ennek ellenére továbbra is növekedett - derült ki a kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentéséből.
2020. 01. 17. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Netflix 26 milliárd dollárt költene saját gyártású tartalmaira

Iparági elemzés szerint a Netflix a következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására.
2020. 01. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az építőipari termelés az EU-ban

Nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben novemberben havi és éves összevetésben.
2020. 01. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

125 milliós versenyhivatali bírság tisztességtelen teleshopos reklámért

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy jogsértők voltak a televízióban bemutatott hősugárzó készülék hirdetései, ezért 125 milliós bírságot szabott ki az érintett vállalkozásokra.
2020. 01. 17. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Január 31-ig jelentkezhetnek az informatikushiánnyal küzdő cégek

2020 szeptemberében megkezdik céges gyakorlati évüket azok az informatikus hallgatók, akik elsőként szerezhetik meg diplomájukat a BME új, 6 szemeszteres alapképzésén. A szakot a bő tízezres informatikushiány hívta életre két évvel ezelőtt, a végzős diákokra pedig már most kiemelkedő érdeklődés mutatkozik. Az informatikushiányban szenvedő, vagy éppen utánpótlást kereső cégek 2020 január végéig jelezhetik foglalkoztatási szándékukat.
2020. 01. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: