Kedvenc hazai részvényeink: Graphisoft Park, Dunahouse, de Oroszországra is érdemes figyelni

Izgalmasan indult a 2019-es befektetői év, hiszen a tavalyi év végi komolyabb részvénypiaci esés megállni látszik, sőt komoly felpattanást láthatunk pl. az USA tőzsdéin, de Európában is észak felé indultak a fontosabb tőzsdeindexek. Továbbra is sok a bizonytalanság és a kérdőjel a világgazdaságban, ezért szakértőkhöz fordultunk, segítsenek irányt találni olvasóinknak a jelenlegi helyzetben. Az iránykeresésben Kardos Zsolt az AEGON Magyarország Befektetési Zrt. szakértője segít bennünket.

Kedvenc hazai részvényeink: Graphisoft Park, Dunahouse, de Oroszországra is érdemes figyelni

ProfitLine: Ha tetszik, ha nem, még mindig az USA a világ legnagyobb gazdasága, így nem mehetünk el amellett befektetőként, hogy mi történik a tengerentúlon, hiszen komoly hatást gyakorol a globális piacokra. Mi okozta a FED januári pálfordulását? Ennek milyen hatásaival kell számolnunk nekünk kisbefektetőknek?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Bár a FED mindig azt kommunikálta, hogy Ők kizárólag a makró gazdasági mutatók alapján hozzák meg a döntéseiket, a valóság mást sugall. Szerintünk a FED is meghőkölt attól a 7 napos, több mint 10%-os eladási hullámtól, amit a központi bank elnökének kamatemelés utáni konferencián elhangzottak váltottak ki, és ezt a januári rendkívül ‘dovish’ kommünikéjével próbálta kompenzálni. A FED-nek nem mindegy, hogy az amerikai tőzsdék hogyan teljesítenek, mert az indexek mozgása hatással van a reál gazdaságra. Ezért az a véleményünk, hogy a FED továbbra is akkomodatív lesz, nem fog olyan intézkedéseket hozni ami hosszabb távon negatívan befolyásolná a piacokat. Ez jó hír mind a nagy, mind a kisbefektetőknek.

ProfitLine: Ha kicsit közelebb jövünk és Európára nézünk, elmondható, hogy az egyik legveszedelmesebb kockázat talán jelenleg a BREXIT bizonytalansága. Számos szcenáriót olvashatunk a sajtóban, napról napra egyre meredekebb forgatókönyvek látnak napvilágot. Hogyan látjátok, mit jósoltok ezzel kapcsolatban? Milyen pénzügyi instrumentumokra érdemes figyelni a BREXIT kapcsán?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Úgy gondoljuk, hogy a józan ész diadalmaskodni fog és nem lesz ‘no deal’. Valamilyen megoldást, még ha átmeneti is, fognak találni a felek, mivel egy ‘hard Brexit’ sem Angliának, sem az EU-nak nem érdeke. Ennek tudatában viszont a piacok sebezhetőek. Ha megnézzük a FTSE (az angol tőzsde index) és az Europe 50 grafikáit akkor azt láthatjuk, hogy nem árazták be a ‘hard Brexit’-et, és a 2016 óta kialakult sáv felső 1/3-ban tradelnek.

Ha viszont az Euro/Font deviza keresztárfolyamot nézzük, az más történetet mesél. Ez az instrumentum szkeptikusabb képet mutat a fentebb említett két tőzsde indexnél, mivel nem nagyon tud 0,85 alá menni, és ha valóban egy ‘hard Brexit’ lesz akkor szinte biztos, hogy a font paritásig le fog értékelődni az euróval szemben.

ProfitLine: Egyre népszerűbbek újra a feltörekvő piacok. Van kedvencetek? Melyik régióra érdemes most figyelnünk?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Szerintünk jelenleg az orosz piac ami a legizgalmasabb. Az orosz GDP nagy százalékát az energia és árutőzsdei szektor adja. Úgy gondoljuk, hogy ez a szektor fellendülés előtt áll, és ez nagyon pozitívan fog hatni az orosz tőzsdére. Bár jelen pillanatban a szankciók negatív hatásait érzékelni lehet, ilyen környezetben is az orosz index volt az egyik legjobban teljesítő 2018-ban. Ha a szankciókat enyhítik vagy feloldják, az plusz lendületet adhat a gazdaságnak.

ProfitLine: Azért ne feledkezzünk meg a hazai részvénypiacról sem, hiszen számos kisbefektető még mindig a hazai börzét részesíti előnyben. Hogyan látjátok 2019-ben a BUX kilátásait, és ha egy részvényt kellene megnevezni, akkor melyikben látjátok most a jelenlegi árszinten a legnagyobb potenciált az idei évre?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt:: Úgy gondoljuk, hogy átlagban a Magyar piacon 2018-ban nem volt EPS növekedés, és 2019-re sem várunk különösebbet. Viszont szerintünk van 2 cég amitől azt várjuk, hogy az átlagon felüli hozamot produkáljon az idei évben. Graphisoftnál osztalékot is beleszámolva legalább 7%-os növekedést várunk, míg a Dunahouse esetében akár 10%-nál is többet. Viszont a ‘sógoroknál’ szívesebben költjük el a pénzünket. A mi értékeléseink szerint az osztrák piac a legvonzóbb a régióban. Jelen pillanatban a portfolióinkban jelentős mennyiségű Erste, OMV és Voestalpine részvény van.

ProfitLine: 2018-ban a AEGON Alfa alapotok az első helyen végzett a Privátbankár “Legjobb Abszolút Hozamú, nem Származtatott Alap” kategóriában. 2019-ben milyen stratégiát javasoltok, és hogyan állítanátok össze egy közepes kockázatú mintaportfoliót az AEGON befektetési alapjaiból?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: A kérdést kicsit más aspektusból közelíteném meg, hiszen minden befektető máshová pozícionálja a számára közepesnek vélt kockázatot. Ha ugyan azokat a befektetési alapokat vesszük alapul, akkor azoknak a portfolió egészében képviselt kitettségével kikeverhető egy igen széles spektrum, ami a kockázatot illeti. De természetesen igyekszünk segítséget nyújtani ügyfeleinknek, például a honlapunkon található mintaportfólió rovatunkban, ahol két különböző kockázati szintnek megfelelő portfóliót mutatunk be időről-időre, az eszközölt módosítások indokát is leírva.

De persze nem csak portfólióban gondolkodhatunk. Ügyfeleink közül sokan keresik egy-egy alapunkat is, amellyel színesíthetik befektetéseiket.

Egyik izgalmas befektetési alapunk például az Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja. Az alap célja, hogy a gazdasági ciklusokon túlnyúló, globális megatrendekből profitálni tudjon. Ilyen trendek lehetnek a demográfiai változások (öregedő társadalom, fejlődő piacok), a szűkös erőforrások következtében kialakuló hatékonyság növekedés (megújuló erőforrások, energia hatékonyság), az urbanizáció, vagy akár a technológiai újítások, innováció.

Egyik ilyen szegmens például az elektromos autók piaca. Ezek a járművek világszerte egyre elterjedtebbek, hazánkban sem ritkaság az utakon találkozni velük. Ehhez mérten egyre több és több helyen alakítanak ki elektromos töltő pontokat, töltő állomásokat. A technikai innovációkon túl, talán még hangsúlyosabb téma az egészségügy. Például a cannabisra épülő új gyógyszerág ami szerintünk alapjaiban fogja megváltoztatni a gyógyszeripart. Ebben a szegmensben komoly potenciált látunk, s a MegaTrend alapunkkal lehetőségünk van részesedni az itt realizálható esetleges nyereségeken. Az alap hozama eddig ebben az évben +13%, és reméljük, hogy ez csak magasabb lesz decemberre.

Másik nagyon jól teljesítő alapunk az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap, ahogy azt feljebb is kifejtettük, komoly potenciált látunk benne. Ebben az évben eddig több mint 9%-os hozamot produkált, úgy hogy mindig ujjab és ujjabb szankciókat szabnak ki Oroszországra. Szerintünk, ha a szankciók megszűnnek vagy lejárnak az orosz piac lehet az egyik legjobban teljesítő a régióban.

Fentiek mellett megemlíteném még az Aegon Panoráma Származtatott Alapunkat, mely szintén izgalmas befektetésekkel bír. Tekintve, hogy abszolút hozamú alapról van szó, az alap által használható eszközök köre igen széles. Jelenlegi pozícióiban a részvények találhatóak nagyobb súllyal. Az alap a szintén már korábban említett Amerikai helyzet adta lehetőségekből igyekszik profitálni.

A feltörekvő piaci index és Amerika is 9%-körüli emelkedést produkált az év első hónapjában, míg dollárban mérve a hazai részvények is 6%-os emelkedést tudtak felmutatni. Az emelkedés legfőképpen a Fed kamatemelési pályájának mérséklődésének és az amerikai-kínai kereskedelmi háború potenciális enyhülésének volt köszönhető. Emellett véget ért Amerika történelmének leghosszabb kormányzati leállása is, miután Donald Trump bejelentette, hogy aláírja a kormányzati szervek működéséhez elegendő költségvetést. Az olaj árfolyamának is sikerült idén visszapattannia, az emelkedést a csökkenő készletadatok mellett, a kereskedelmi háború enyhülése és a venezuelai feszültség is támogatta. Mindezek segítik az alapot a hozamprémium elérésében.

ProfitLine: Köszönjük a hasznos információkat és további sikeres befektetéseket kívánunk Nektek a jövőben!

Az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapjai a ProfitLine.hu speciális rovatában IDE kattintva is könnyen áttekinthető.

Hozzászólások

Romlott a Titanic állapota

Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.
2019. 08. 25. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Olaszországban az államfő keddig adott időt új kormánytöbbség megalakítására

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtök este bejelentette, hogy keddig ad további időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak, új kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki.
2019. 08. 25. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a méhcsaládok száma Magyarországon

A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2018)
2019. 08. 25. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar női jégkorong-válogatott legyőzte Svájcot

A magyar női jégkorong-válogatott 2-0-ra legyőzte Svájc együttesét a háromcsapatos érdi felkészülési torna utolsó mérkőzésén, szombaton.
2019. 08. 25. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar kultúra és a néphagyomány a magyar közösségek megmaradásának alapja

A magyar kultúrára és a néphagyományra támaszkodás és továbbadásuk a külhoni magyar közösségek számára a megmaradás alapja - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Nagyidán szombaton Potápi Árpád János erről a Kassához közeli településen megépült Ilosvai Há ünnepélyes átadóján mondott köszöntőjében
2019. 08. 25. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Merkel támogatná az Európai Unió klímacéljainak szigorítását

Németország támogatná az európai uniós klímacélok szigorítását célzó holland javaslatot, amelynek alapján a korábban kitűzött 40 százalék helyett 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest - közölte Angela Merkel német kancellár csütörtökön Hágában.
2019. 08. 25. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javultak a német gazdaság teljesítménymutatói

A vártnál jobban alakultak a német gazdaság teljesítménymutatói augusztusban, bár a szolgáltatóiparban kissé lassult a növekedési ütem és romlott az üzleti bizalom vállalkozások körében a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett előzetes felmérése szerint.
2019. 08. 25. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szárnnyal bővítik a Mindszenty Általános Iskolát Esztergomban

Megkezdődött a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola bővítése, egyházi forrásokból 542 millió forintért új szárnnyal bővítik az épületet - mondta el az intézmény igazgatója csütörtökön az MTI-nek.
2019. 08. 24. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Összefüggést fedeztek fel az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között

Amerikai kutatók felfedezték az összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között - számolt be róla a Medicalxpress.com.
2019. 08. 24. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 34. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 08. 24. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország számára nem öncél a G8-csoportba való visszatérés

Oroszország számára nem öncél a G8-csoportba való visszatérés, annál kevésbé, mert sok kérdést hatékonyabban lehet például a G20-csoportban kezelni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.
2019. 08. 24. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarul is feltünteti a határon túli állomásneveket a MÁV

Magyarul is szerepelnek majd a szomszédos országok vasútállomásai a MÁV utastájékoztató kijelzőin és tábláin a külföldi hivatalos elnevezések mellett - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.
2019. 08. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés Pécsett

Mintegy 4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés a százéves Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) pécsi sporttelepén, a beruházás alapkövét pénteken rakták le.
2019. 08. 24. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az államháztartás egyenlege

az államháztartás egyenlege; a központi költségvetés egyenlege; milliárd forint
2019. 08. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Macron: a kereskedelmi háború senkinek sem jó

Emmanuel Macron szeretné meggyőzni a G7-es országcsoport szombat este kezdődő franciaországi csúcsértekezletén valamennyi partnerét arról, hogy a kereskedelmi feszültségek mindenkinek ártanak. A francia államfő ezt a találkozó kezdete előtt az Atlanti-óceán partján található Biarritzból élőben közvetített televíziós beszédében mondta.
2019. 08. 24. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedhet a németek fizetése

A németek fizetése 5,5 százalékkal lehet több, ha megtörténik a keleti tartományok felzárkóztatását átfogóan rendező szolidaritási adó 2021-re tervezett kivezetése - mondta a XXI. Század Intézet regionális igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.
2019. 08. 24. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeptember közepén jelenik meg Eötvös Péter új lemeze

Eötvös Péter, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, az egyik legismertebb magyar operaszerző szeptember 13-án megjelenő Gliding című új albuma a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült - közölte a Peter Eötvös Contemporary Music Foundation az MTI-vel.
2019. 08. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump visszavág Kínának

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren bejelentette, hogy megemeli a kínai importra kivetett vámokat.
2019. 08. 24. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egri borvidék lesz a Budapest Borfesztivál középpontjában

Az egri borvidék borászai és borai, valamint a helyi gasztronómia és kultúra áll az középpontjában az idei Budapest Borfesztiválnak, amelyet szeptember 5. és 9. között rendeznek a budai Várban.
2019. 08. 24. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte zivatarra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra és vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2019. 08. 24. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások: