Külső- vagy vakolható tokos redőnyt válasszunk?

Egy redőny megvásárlása előtt rengeteg fontos kérdésben kell döntenünk ahhoz, hogy leendő árnyékolónk ne csak látványos, hanem egyben hatékony is legyen. A legtöbb kérdés megválaszolása szerencsére nem igényel különösebb szakértelmet vagy alapismeretet, azonban vannak olyan témakörök, melyekhez jelentősebb utánajárásra van szükség. Ilyen többek között az alapanyag, a mozgathatóság vagy éppen a tokszerkezet problematikája, hiszen a legtöbb vásárló számára egyáltalán nem mindegy, hogy alumínium vagy műanyag, gurtnis vagy motoros, illetve külső- vagy vakolható tokszerkezetes lesz-e leendő redőnye.

Külső- vagy vakolható tokos redőnyt válasszunk?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása ugyanis rendkívül fontos a vásárlás előtt, hovatovább mindegyik esetben lényeges a megfelelő felkészülés az egyes témák kapcsán. Hogy éppen a tokszerkezetekről lenne szükségünk bővebb felvilágosításra? Ebben az esetben az alábbi sorok kifejezetten nekünk szólnak!

Nagyobb előkészületet igényel a vakolható tokszerkezet

Mint a fentiekből már kiderült, a modern redőnyök alapvetően kétféle tokszerkezetet kaphatnak, melyek a megnevezés szerint lehetnek vakolható- és külső tokos megoldások. A két típus megjelenése között alapvető különbségek vannak, azonban tulajdonságaik kapcsán is számolhatunk eltérésekkel, így szerencsésebb inkább külön-külön összefoglalni az esetükben felsorakoztatható pro- és kontra érveket.

„Amennyiben a vakolható tokszerkezetes megoldás lenne számunkra a szimpatikusabb, annyit mindenképpen tudni kell róla előzetesen, hogy sokkal nagyobb tervezést és előkészületeket igényel a beszerelése, mint a külső tokos alternatíváknak. Ennek az oka, hogy a tok egy jelentős része ilyenkor a homlokzatba, a hőszigetelés mögé kerül, vagyis mind a redőnyszekrény, mind a lefutók eltűnnek, aminek jóvoltából egy sokkal esztétikusabb, letisztultabb, egyes vélemények szerint modernebb kialakítást kaphatnak nyílászáróink.” – teszi hozzá Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt. szakembere.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a redőnyök ebben az esetben a szigetelés terén is jobb tulajdonságokkal kecsegtetnek, ezáltal mind a hangot, mind a hőt képesek alaposabban távol tartani otthonunktól. Mivel a beépítés a homlokzatba történik, ezért a legnagyobb hátránya, hogy már az építkezés előtt döntenünk kell róla, hogy a kivitelezők ehhez igazítsák a falszerkezetet és az ablaknyílásokat. A vakolható tokszerkezet ugyanis kizárólag újonnan felépülő ingatlanok esetében alkalmazható, illetve abban az esetben, ha egy már meglévő lakóház felújításakor homlokzati hőszigetelésre kerül sor, hiszen a redőnytok ilyen esetben még kényelmesen elrejthető a falszerkezeten belül.

Már kialakított, kész homlokzat esetén a vakolható tokos redőny tehát nem szerencsés választás, hiszen bár kivitelezhető, azonban akkora bontási és helyreállítási munkálatokra lesz szükség hozzá, hogy az óriási költségeket a legtöbb tulajdonos garantáltan nem vállalja be.

A külső tokszerkezet szinte bármikor és bárhová szerelhető

Mivel külső tokszerkezettel is szerelhetők a redőnyök, ezért szerencsére senkinek sem kell lemondania erről a hatékony árnyékolási megoldásról, ha éppen a közelmúltban épített új házat vagy hőszigetelte a meglévőt, csak éppen megfeledkezett erről a fontos kiegészítőről. Mint a neve is mutatja, ennek a redőnytípusnak az a legnagyobb negatívuma, hogy a tokszerkezet teljes egészében fedetlen marad, tehát a redőnyszekrény és a lefutók egyaránt láthatók lesznek, ami befolyásolhatja az esztétikát és a kilátást, hovatovább kevésbé támogatja a hang- és hőszigetelést.

Az összképet természetesen jelentős mértékben javíthatjuk azzal, ha megfelelő színezést alkalmazunk az árnyékolón. Legyen szó akár a homlokzathoz illeszkedő, akár azzal kontrasztba állítható megoldásról, a külső tokokból is kifejezetten esztétikus lehetőségek hozhatók ki ebből a szempontból. Sőt mi több, nem elhanyagolható tényező velük kapcsolatban, hogy némileg alacsonyabb árkategóriájuk mellett az alkalmazhatóságuk szinte határtalan. Kisebb és nagyobb méretben, fa- vagy műanyag nyílászárókon, de akár ajtókon is könnyedén szerelhetők.

Egyik megoldás sem befolyásolja az árnyékolási teljesítményt

A legtöbb esetben tehát a rendelkezésünkre álló lehetőségek, az építkezés vagy az ingatlan állapota, illetve természetesen pénztárcánk az, ami meghatározza, hogy melyik tokszerkezettel kérjük leendő árnyékolóinkat. Az árnyékolási teljesítményt ugyanis nem befolyásolja a döntésünk, mindkét redőny palástja tökéletesen képes távol tartani otthonunktól a napsugárzást, miközben a kitételek között az anyaghasználat vagy a meghajtás sem jelent problémát.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy mindkét tokszerkezethez kapcsolódhat alumínium- és műanyag redőnypalást, miközben a mozgatás tekintetében a gurtnis és a motorizált alternatívák egyaránt elérhetők. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányban fejlesztjük tovább leendő árnyékolóinkat, de az előnyösebb megjelenés és a jobb szigetelési tulajdonságok miatt, ha tehetjük, érdemesebb inkább a vakolható tokszerkezet mellett dönteni, ami hosszabb távon, a tartósság tekintetében – pláne alumínium palásttal – egy sokkal jobb befektetés lehet.

Hozzászólások

Lemondott a horvát Raiffeisen Bank vezérigazgatója, mutatjuk miért!

Lemondott szerdán Michael Georg Müller, a horvát Raiffeisen Bank (RBA) vezérigazgatója, miután a horvát sajtó nyilvánosságra hozta, hogy a bank egy felhívásban olyan PR-céget keresett, amely egyebek között nyomást gyakorolna az alkotmánybíróságra és más bíróságokra Horvátországban a svájci frank alapú jelzáloghitelekkel kapcsolatban - írta az Idex.hr hírportál.
2020. 01. 22. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült szerdán a forint árfolyama

A forint 0,7 százalékkal gyengült szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 01. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségbe fordultak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után indexveszteséggel zártak szerdán a főbb európai tőzsdék.
2020. 01. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Pluszban a vezető részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 465,05 pontos, 1,05 százalékos emelkedéssel, 44 597,05 ponton zárt szerdán.
2020. 01. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge eredmény a Johnson & Johnson-tól, esnek a részvények

2%-os mínuszban tartózkodnak piacnyitás után a Johnson & Johnson részvényei, miután a várttól kissé elmaradó árbevételről számolt be a cég a negyedik negyedévben.
2020. 01. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új e-learning központ indult webáruház tulajdonosoknak

Manapság egyre többen ismerik fel, mekkora lehetőség rejlik egy webáruház indításában – mégis sokaknak alábbhagy a lelkesedése, amikor először szembesülnek a fenntartás költségeivel, a jogi vagy épp technikai macerákkal, vagy egyszerűen csak azzal, hogy áruházuk nem hozza a kívánt eredményeket. Nekik nyújtanak segítséget az M. I. Learning Tudásközpont újonnan indult online kurzusai.
2020. 01. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre jobban terjed az influenza Magyarországon

Egyre több az influenzaszerű megbetegedés az országban, a figyelőszolgálat jelentése alapján végzett becslés szerint az országban január 13. és 19. között 12 370, az előző hetinél 29,9 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai jelentéséből.
2020. 01. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így fog kinézni a díjkimutatás, amit a banki ügyfelek kapnak január végéig

A pénzügyi szakportál információi szerint így fog kinézni az a díjkimutatás, amelyet minden banki ügyfél megkap január végéig a számlavezető bankjától.
2020. 01. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 01. 22. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Jófogással már az egész országban jönnek-mennek a csomagok

A legnagyobb hazai online apróhirdetési oldal 1 millió Háztól-Házig tranzakció után továbbfejleszti a csomagküldéssel kapcsolatos szolgáltatásait. A Foxpost csomagautomata-hálózattal kötött, 2020 januárjától érvényes partneri megállapodás értelmében még kényelmesebb idők jönnek minden eladó és vevő számára, egyben a feladható termékek köre is bővült: már akár 1000 Ft minimum vételárú terméket is feladhatunk vagy épp fogadhatunk a Jófogáson.
2020. 01. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekért a festményekért fizettek a legtöbbet tavaly Magyarországon

A tavalyi év hazai árverésein értékesített tíz legdrágább képzőművészeti alkotása közül hat a Virág Judit Galéria aukcióin került kalapács alá. 2019 legmagasabb áron eladott festménye 190 millió forintos leütési árral Rippl-Rónai József Kertben című műve lett, de nem sokkal maradt el mögötte Vaszary János Dunaparti korzója sem, amely 140 millió forintért talált gazdára. A harmadik és negyedik helyen Dénes Valéria Bruges című alkotása és Kádár Béla Concertinája osztozik; mindkét alkotás 110 millió forintért kelt el.
2020. 01. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2 számjegyű hozamot ígérnek a legjobb kötvények 2020-ban

2020-ban a globális vállalati kötvényeken belül továbbra is azok a magas, fix kamatozású papírok ígérkeznek jó választásnak az alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóságú befektetők számára, amelyek a befektetésre ajánlott hitelminősítési kategóriába, vagy a nem befektetési kategória felsőbb régiójába tartoznak. A magasabb kockázatot keresőknek pedig az olyan, alacsonyabb minősítéssel bíró kötvénykibocsátók jöhetnek szóba, amelyek a nyereségtermelésüket növelik, illetve sikeres adósságcsökkentési programot valósítanak meg. Ezekben a kategóriákban ígéretes befektetésnek számítanak egyes olajcégek, egy amerikai techóriás és egy zöldenergiába fektető dán vállalat kötvényei, amelyek többsége kétszámjegyű hozammal növelheti 2020-ban a befektetők pénzét - írja elemzésében Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.
2020. 01. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílt a gödöllői McDonalds

Az év első nyitásával, kétsávos autós étteremmel érkezett Gödöllőre a magyarországi McDonald’s. Nem csak a lokáció, de a megjelenés is új; az éttermet már a legkorszerűbb külső- és belsőépítészeti tervek alapján, a „Jövő Élménye” koncepció jegyében építette a hálózat magyar tulajdonosa, Scheer Sándor. Az üzletember alig tíz hónapja vette át a hazai McDonald’s hálózat tulajdonosi feladatait. Az azóta eltelt időszakban a vállalat elindította házhozszállítási szolgáltatását, négy éttermének „Jövő Élménye” koncepció szerinti átalakításával folytatta hálózata modernizálását, és nekilátott hálózatbővítési tervei megvalósításának is. Ennek egyik mérföldköveként nyitja meg Gödöllőn első éttermét, amelyet a lánc három másik egységét működtető franchise partnere, Bódi Károly üzemeltet majd.
2020. 01. 22. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a német üzleti hangulat

A tegnap megjelent ZEW index alapján nagyot javult a német üzleti hangulat.
2020. 01. 22. 14:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudja, melyik a legértékesebb márka a világon? Nem az Apple!

Az Amazon a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2020-as Global 500 ranglistája szerint.
2020. 01. 22. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

40 százalékkal bővült az elektromos autók értékesítése Magyarországon

Tavaly 1803 darab új elektromos autót értékesítettek a forgalmazók Magyarországon, ami rekord mértékű, 41 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, a vásárlók nagy része magánszemély volt - közölte a Vezess.hu honlap szerdán az MTI-vel.
2020. 01. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sorra újulnak meg a színházak országszerte

Csaknem 15 milliárd forinttal több pénz jut a színházak támogatására 2010 óta és a kormány támogatásával sorra újulnak meg a színházak vidéken és a fővárosban - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) MTI-hez szerdán, a magyar kultúra napján eljuttatott közleményében.
2020. 01. 22. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Méhészek nélkül összedőlhet a mezőgazdaság

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A legtöbb helyen javult a levegő minősége

A legtöbb helyen javult a levegőminőség Magyarországon.
2020. 01. 22. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi szén-dioxidot termel egy elektromos autó?

Egy elektromos autó átlagosan kilométerenként 70 grammnyi szén-dioxidot termel, csak nem közvetlenül, hanem az áramot előállító erőművön keresztül - mondta Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem dékánja szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 22. 11:05
Megosztás:
Hozzászólások: