Külső- vagy vakolható tokos redőnyt válasszunk?

Egy redőny megvásárlása előtt rengeteg fontos kérdésben kell döntenünk ahhoz, hogy leendő árnyékolónk ne csak látványos, hanem egyben hatékony is legyen. A legtöbb kérdés megválaszolása szerencsére nem igényel különösebb szakértelmet vagy alapismeretet, azonban vannak olyan témakörök, melyekhez jelentősebb utánajárásra van szükség. Ilyen többek között az alapanyag, a mozgathatóság vagy éppen a tokszerkezet problematikája, hiszen a legtöbb vásárló számára egyáltalán nem mindegy, hogy alumínium vagy műanyag, gurtnis vagy motoros, illetve külső- vagy vakolható tokszerkezetes lesz-e leendő redőnye.

Külső- vagy vakolható tokos redőnyt válasszunk?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása ugyanis rendkívül fontos a vásárlás előtt, hovatovább mindegyik esetben lényeges a megfelelő felkészülés az egyes témák kapcsán. Hogy éppen a tokszerkezetekről lenne szükségünk bővebb felvilágosításra? Ebben az esetben az alábbi sorok kifejezetten nekünk szólnak!

Nagyobb előkészületet igényel a vakolható tokszerkezet

Mint a fentiekből már kiderült, a modern redőnyök alapvetően kétféle tokszerkezetet kaphatnak, melyek a megnevezés szerint lehetnek vakolható- és külső tokos megoldások. A két típus megjelenése között alapvető különbségek vannak, azonban tulajdonságaik kapcsán is számolhatunk eltérésekkel, így szerencsésebb inkább külön-külön összefoglalni az esetükben felsorakoztatható pro- és kontra érveket.

„Amennyiben a vakolható tokszerkezetes megoldás lenne számunkra a szimpatikusabb, annyit mindenképpen tudni kell róla előzetesen, hogy sokkal nagyobb tervezést és előkészületeket igényel a beszerelése, mint a külső tokos alternatíváknak. Ennek az oka, hogy a tok egy jelentős része ilyenkor a homlokzatba, a hőszigetelés mögé kerül, vagyis mind a redőnyszekrény, mind a lefutók eltűnnek, aminek jóvoltából egy sokkal esztétikusabb, letisztultabb, egyes vélemények szerint modernebb kialakítást kaphatnak nyílászáróink.” – teszi hozzá Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt. szakembere.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a redőnyök ebben az esetben a szigetelés terén is jobb tulajdonságokkal kecsegtetnek, ezáltal mind a hangot, mind a hőt képesek alaposabban távol tartani otthonunktól. Mivel a beépítés a homlokzatba történik, ezért a legnagyobb hátránya, hogy már az építkezés előtt döntenünk kell róla, hogy a kivitelezők ehhez igazítsák a falszerkezetet és az ablaknyílásokat. A vakolható tokszerkezet ugyanis kizárólag újonnan felépülő ingatlanok esetében alkalmazható, illetve abban az esetben, ha egy már meglévő lakóház felújításakor homlokzati hőszigetelésre kerül sor, hiszen a redőnytok ilyen esetben még kényelmesen elrejthető a falszerkezeten belül.

Már kialakított, kész homlokzat esetén a vakolható tokos redőny tehát nem szerencsés választás, hiszen bár kivitelezhető, azonban akkora bontási és helyreállítási munkálatokra lesz szükség hozzá, hogy az óriási költségeket a legtöbb tulajdonos garantáltan nem vállalja be.

A külső tokszerkezet szinte bármikor és bárhová szerelhető

Mivel külső tokszerkezettel is szerelhetők a redőnyök, ezért szerencsére senkinek sem kell lemondania erről a hatékony árnyékolási megoldásról, ha éppen a közelmúltban épített új házat vagy hőszigetelte a meglévőt, csak éppen megfeledkezett erről a fontos kiegészítőről. Mint a neve is mutatja, ennek a redőnytípusnak az a legnagyobb negatívuma, hogy a tokszerkezet teljes egészében fedetlen marad, tehát a redőnyszekrény és a lefutók egyaránt láthatók lesznek, ami befolyásolhatja az esztétikát és a kilátást, hovatovább kevésbé támogatja a hang- és hőszigetelést.

Az összképet természetesen jelentős mértékben javíthatjuk azzal, ha megfelelő színezést alkalmazunk az árnyékolón. Legyen szó akár a homlokzathoz illeszkedő, akár azzal kontrasztba állítható megoldásról, a külső tokokból is kifejezetten esztétikus lehetőségek hozhatók ki ebből a szempontból. Sőt mi több, nem elhanyagolható tényező velük kapcsolatban, hogy némileg alacsonyabb árkategóriájuk mellett az alkalmazhatóságuk szinte határtalan. Kisebb és nagyobb méretben, fa- vagy műanyag nyílászárókon, de akár ajtókon is könnyedén szerelhetők.

Egyik megoldás sem befolyásolja az árnyékolási teljesítményt

A legtöbb esetben tehát a rendelkezésünkre álló lehetőségek, az építkezés vagy az ingatlan állapota, illetve természetesen pénztárcánk az, ami meghatározza, hogy melyik tokszerkezettel kérjük leendő árnyékolóinkat. Az árnyékolási teljesítményt ugyanis nem befolyásolja a döntésünk, mindkét redőny palástja tökéletesen képes távol tartani otthonunktól a napsugárzást, miközben a kitételek között az anyaghasználat vagy a meghajtás sem jelent problémát.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy mindkét tokszerkezethez kapcsolódhat alumínium- és műanyag redőnypalást, miközben a mozgatás tekintetében a gurtnis és a motorizált alternatívák egyaránt elérhetők. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányban fejlesztjük tovább leendő árnyékolóinkat, de az előnyösebb megjelenés és a jobb szigetelési tulajdonságok miatt, ha tehetjük, érdemesebb inkább a vakolható tokszerkezet mellett dönteni, ami hosszabb távon, a tartósság tekintetében – pláne alumínium palásttal – egy sokkal jobb befektetés lehet.

Hozzászólások

Fesztivál belépőjegy 5% áfával, ki járna jól?

A fesztiválok elmaradása miatt, a zenészek megsegítése érdekében a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) a koncertek belépőjegyeire kedvezményes, öt százalékos áfa bevezetését kéri. A Niveus Consulting Group azt járta körbe, kinek jelenthetne ez valós előnyt, illetve léphet-e egyaltalán áfaügyben a kormány.
2020. 08. 05. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fellendülés a német autóiparban?

Javul az üzleti hangulat és a kereslet fellendülésének jelei mutatkoznak már a német autóiparban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden az MTI-hez eljuttatott havi rendszeres felmérése alapján.
2020. 08. 05. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhanykörkép: Az év legtrendibb zuhanykabinjai

Egy gyors frissítő tusolás, vagy ácsorgás az esőztető rózsa alatt, kifejezetten üdítő érzés nyáron. A zuhanykabinoknak is megvannak a különböző változatai, manapság szerencsére már nem kell túl nagy kompromisszumokat kötnünk, hogy valóban olyan legyen a tusolónk, amilyennek szeretnénk. Az újHÁZ Centrum szakértői bemutatják az idei év legtrendibb zuhanykabinjait.
2020. 08. 05. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komplett konyhákat árusít ki a brit olajcég

Konyhai és éttermi berendezéseket, hűtőket és számtalan különleges, színes irodai berendezést bocsátott árverésre Magyarországon – költözés miatt – egy brit olajcég. Az összesen többszáz tételből álló, kissé profilidegennek tetsző lista két külön aukción, de egyidőben kerül kalapács alá.
2020. 08. 05. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az ipari termelői árak az euróövezetben

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az előző havihoz képest az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.
2020. 08. 05. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Már utalják a Kisfaludy2030 program támogatásait

Kedden kezdődnek a Kisfaludy2030 program utalásai, és a hónap végéig minden jogosult megkapja a fejlesztési támogatást - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel kedden.
2020. 08. 04. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Microsofthoz kerülhet a TikTok az USA-ban?

Pénteken Donald Trump azt nyilatkozta, hogy csak napok kérdése és elnöki rendelettel betiltja a kínai ByteDance által tulajdonolt TikTok közösségi alkalmazást az USA-ban, félve attól, hogy amerikai állampolgárok adatairól szolgáltat információt a vállalat Kínának.
2020. 08. 04. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP részvények sorsa - Nyomás alá kerülhetett az OTP bevétele

Az OTP augusztus 7-én hajnalban teszi közzé negyedéves gyorsjelentését. Bár a masszív céltartalékképzés az első negyedévben a negatív tartományba taszította az OTP eredményét, a második negyedévben ismét szilárd profitot termelhetett a bank - vélik az ERSTE elemzői. 70,2 milliárd forintos profit előrejelzésük azonban még így is nagy visszaesést jelent a tavalyi 105,4 milliárdos adózott eredményhez képest.
2020. 08. 04. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Nagyrészt gyengülés volt ma, de fellendülés jöhet a napokban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,05 pontos, 0,62 százalékos csökkenéssel, 34 407,20 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2020. 08. 04. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csendes hónap a BÉT-en, egy papír megduplázta az árát

A világban újra erőre kapott a koronavírus-járvány, a főbb tőzsdeindexeket azonban ez nem akadályozta a további emelkedésben. A BUX ugyan csökkent, 35 818-ról 34 692 pontra, elsősorban a Mol és OTP gyengülésének köszönhetően, azonban egy, az indexben kisebb súlyú papír, a CIG Pannónia közel megduplázta árfolyamát. Az összforgalom nyárias volt, 184 milliárd forintos értékkel, ami napi 8 milliárd forintos átlagnak felel meg. A brókercégek rangsorát ezúttal az Erste nyerte, második helyre a Wood került, majd a Concorde következett a harmadik helyen.
2020. 08. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét özönlenek a használt autók az országba

Idén júliusban a DataHouse adatai szerint 12 196 import személyautó került hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest 13 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 61 százalékos növekedést jelent. Ezzel a használtautó-import volumene már csupán 6-7 százalékkal marad el a járvány kitörése előtti szinttől.
2020. 08. 04. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Önmaguk árnyékai az európai fapados légitársaságok

Az előző hónapokhoz képest javult az európai légitársaságok forgalma júliusban, de még így is bőven elmarad a tavalyi értékektől.
2020. 08. 04. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Odacsapott a koronavírus a Bayer-nek is

Közzétette második negyedéves gyorsjelentését a Bayer. A vállalatnak jelentős összegeket kellett speciális tételekre, peres ügyekre kifizetnie, amivel együtt 9,55 milliárd eurós második negyedéves veszteséget könyvelt el.
2020. 08. 04. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos optimizmus az Infineontól

A vártnál kedvezőbb negyedéves számokat közölt az Infineon. A harmadik gazdasági negyedéves árbevétel 2,2 milliárd euró lett a várt 2,1 milliárd euróval szemben, amin 220 millió eurós profitot ért el a várt 120 millió euróval szemben.
2020. 08. 04. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már közel 3,5 millió db OTP részvényt vett az OTP

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos oldalán (www.bet.hu) közzétett közlemény szerint folytatta az OTP Bank a saját részvények vásárlását, a tegnapi napon éppen 30.000 darab törzsrészvényt vásárolt 'saját magából'.
2020. 08. 04. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos a Richter menedzsmentje - esik is az árfolyam ma

A szokásos óvatos hangnemet ütötte meg a Richter menedzsmentje a tegnapi tájékoztatón.
2020. 08. 04. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zöld kötvénypiac beindítását tervezi az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Programjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését, így a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.
2020. 08. 04. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma

A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára keddi közleményében.
2020. 08. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mindenütt jó, de legjobb… - Hol vakációzunk idén?

Viszlát nyaralás? Ez a nyári szezon valóban teljesen más, mint az eddigiek, több mindent kell és érdemes mérlegelnünk a biztonságos utazás érdekében. Az Allianz Hungária Zrt. ezúttal arra volt kíváncsi villámfelmérésében, hogy az elmúlt hónapok milyen módon befolyásolták az utazáshoz való viszonyulásunkat és milyen hatással voltak az idei nyaralási terveinkre.
2020. 08. 04. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az autóipar útja a felépülés felé

Az autógyártók már a koronavírus-járvány előtt is nehéz helyzetben voltak, most pedig egy minden eddigitől eltérő válság utáni helyzetre kell felkészülniük. A Roland Berger megvizsgálta azokat a stratégiai eszközöket, amelyek segíthetnek az iparág szereplőinek jobban megérteni a helyzetet és eredményes terveket készíteni.
2020. 08. 04. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: