Magán-egészségügyi vezetők: elképesztő szintre emelkednek az orvosbérek

Konszolidáció, új befektetők megjelenése, magán-egészségbiztosítások adókedvezményének megszüntetése és együttműködés az állammal: többek között ilyen izgalmas témák kerültek elő a hazai magán-egészségügyi szolgáltatók vezetői közötti délelőtti panelbeszélgetésben.

Magán-egészségügyi vezetők: elképesztő szintre emelkednek az orvosbérek

A beszélgetést Bartók János, a Duna Medical Center vezérigazgatója vezette, többek között az alábbi témákat terítékre véve.

Mi hoz változásokat a következő években a magyar magán-egészségügyi piac szerkezetében?

Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) szerint egyelőre fej-fej mellett halad az organikus és az akvizíciós úton történő növekedés. Csermely Gyula (Rózsakert) úgy látja, a biztos anyagi háttér mellett a szakmai hozzáértésnek is óriási jelentősége van, abban bízik, hogy a szakmai befektetők fogják segíteni a piacot. Kirschner András (Swiss) elsősorban az organikus fejlődésben bízik, Leitner György (Affidea) pedig úgy látja, a szektor nagyon szétaprózódott, az akvizíción átesett Affideánál természetesen a felvásárlásokhoz is nagy reményeket fűznek. Papik Kornél (Dr. Rose) szerint a növekedés során elérkezik egy olyan szint a cégeknél, amikor már egy külföldi szakmai befektetőnek érdemes beszállnia, elsősorban az akvizíciók fogják mozgatni a piacot.

Mi lesz a lakásrendelőkkel?

Papik Kornél (Dr. Rose) szerint helyük van a lakásrendelőknek a
piacon, de probléma, ha átlépik a határiakat és jobb szabályozásra lenne szükség. Valós alternatívát a nagy méretű szolgáltatókat tudnak nyújtani az egészségügy átalakításában. Leitner György (Affidea) elmondása szerint 8 magán-egészségügyi szolgáltató rendelkezik minősített védjeggyel, amit nemcsak a nagyok, hanem akár a kis lakásrendelők is elnyerhetnek, és a minőség kiváló fokmérője a Primus Egyesület munkájának eredményeként. Kirschner András (Swiss) elmondása szerint csaknem 200, jellemzően pár tízmilliós árbevételű lakásrendelővel működnek együtt, szerződéses kapcsolataik a szektor fehéredését is segítik. Csermely Gyula (Rózsakert) szerint radikálisan csökkenni fog a lakásrendelők száma, különösen az egyszakmásoké. Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) az autóversenyzéshez hasonlította a lakásrendelői szegmenst, a minőségi ellátásra vonatkozó igény miatt bizonyos ellátások esetében egyre inkább a nagyobb szolgáltatókra lesz szükség, másutt az együttműködések megtarthatják a lakásrendelők létjogosultságát.

Hogy alakul a vidéki és fővárosi szolgáltatók kapcsolata, erőviszonya?

Csermely Gyula (Rózsakert) szerint erős a vidéki magánegészségügy, bizonyos speciális ellátások területén van szükség feltétlenül a budapesti szolgáltatásra. Leitner György (Affidea) szerint erősödött Budapesten is a földrajzi elhelyezkedés szerinti választás, és vidéken is jellemzővé válhat a hálózatszerűség. Papik Kornél (Dr. Rose) abban látja a problémát, hogy a nagy állami szolgáltatók uralják a piacokat, már-már meg tudják fojtani az egyes vidéki kezdeményezéseket, vidéken sokkal erősebb az állami dominancia. Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) a kevésbé speciális ellátásokhoz meg kell adni vidéken is a maga színvonalú hozzáférést. Kirschner András (Swiss) szerint az egyetemi centrumok támogatására és a tömeges betegigényre is szükség van komolyabb centrumok létrejöttéhez.

Hogy hatott a magánegészségbiztosítások adókedvezményének megszüntetése?

Csermely Gyula (Rózsakert) szerint nem jó irány a magánbiztosítások adókedvezményének megszüntetése, de a Rózsakert Medical Centert elsősorban munkaadóként érintette a változás, drágább ezek megvásárlása a munkavállalók számára. Szolgáltatói oldalon nem érinti érdemben őket a változás. Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) hasonlóról számolt be, alacsony náluk a magánbiztosításból finanszírozott ellátások aránya.  Leitner György (Affidea) nagyon rossz iránynak nevezte az adókedvezmény megszüntetését, a prevenciós programokban és a többletfinanszírozásban nagyon fontos lett volna megtartani. Az adóváltozás dacára várhatóan jórészt megmaradnak a munkáltatói egészségbiztosítások, de most defenzív időszak, amiben vagyunk.  Kirschner András (Swiss) felhívta a figyelmet, hogy 2018-ban még sok vállalat kihasználta az adókedvezményt, így tavaly megkötötte csoportos egészségbiztosítását 2019-re, 2020-ban azonban ez a hatás már nem fog érvényesülni a kedvezmény megszűnése miatt. A biztosítói díjbevételek további, akár kétszámjegyű növekedése várható, de már nem a darabszám, hanem a díjak emelkedése miatt. Papik Kornél (Dr. Rose) szerint a vállalatok lenyelik a plusz terhet, nincs alternatíva, így nem várható tömeges visszalépés. A legnagyobb probléma az volt, hogy úgy szüntette meg az állam, hogy nem vezetett be helyette semmit sem.

Milyen szerepük lesz a magánbiztosítóknak a következő években?

Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) szerint az elmúlt években a biztosítók elkezdtek biztosítási portfóliókat építeni, az egészségbiztosítási kockázatközösségük viszont nem vált kellően naggyá, az adóváltozás nem könnyíti meg a helyzetüket. Csermely Gyula (Rózsakert) szerint a szolgáltatóknak szükségük van a biztosítókra. A fekvőbeteg-biztosítások méregdrágák, és kevés az olyan termék, amely külföldi szolgáltatást biztosít. Kirschner András (Swiss) hangsúlyozta: hiányoznak azok a magánkórházak, amelyekben a kórházi biztosítási csomagokat igénybe tudnák venni a betegek, érdeklődés mindenesetre lenne ezekre.  Leitner György (Affidea) szerint nagyon progresszív az MNB Versenyképességi programja, a benne javasolt kötelező egészségpénztári tagság kitörési pont lehetne, belőle magánbiztosítás is vásárolható lenne. Papik Kornél (Dr. Rose) szintén a fekvőbeteg-ellátói hálózatot hiányolta, ha ez létezne, a biztosítások is megjelennének hozzá.

Hogyan fog változni az állami ellátórendszer és a magánszolgáltatók viszonya?

Leitner György (Affidea) szerint továbbra sincs rendezve a magán- és állami szolgáltatások korábban napirendre vett szétválasztásának terve, nincs egészséges egyensúly, a kettőnek szinergiákra és egymás kiegészítésére kellen törekednie. Kirschner András (Swiss) szerint Romániát követjük az orvosok 4 éves 83%-os béremelésének ígéretével, a magánszolgátatók a bérspirált kihívásként érzékelik.  Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) szerint azért vannak különböző szintű ellátó helyek, hogy mindegyiknek érvényesüljön az előnye. Csermely Gyula (Rózsakert) nem az a kérdés, hogy állami vagy magán a jövő, hanem hogy milyen minőségű lesz a magán-egészségügyi ellátás, a szektornak figyelnie kell, „nehogy megölje saját magát” a versenyben. Papik Kornél (Dr. Rose) dicsérte az MNB Versenyképességi programjának egészségügyi részét.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Az ABB páneurópai kísérleti program keretében segíti az e-mobilitási technológia digitális fejlesztését

Az ABB büszke arra, hogy együttműködő partnere az eCharge4Drivers projektnek, amely része a „Felhasználóközpontú töltési infrastruktúra” elnevezésű, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású zöld járművek fejlesztési programjának. Az Európai Bizottság kezdeményezése arra ösztönzi, és abban támogatja a konzorciumokat, hogy intelligensebb, kényelmesebben igénybe vehető e-járműtöltési infrastruktúrát fejlesszenek ki. Az eCharge4Drivers projekt célja, hogy felgyorsítsa az átállást az elektromos hajtásra alapozott, fenntarthatóbb közlekedésre.
2020. 07. 15. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Épül a Lidl 4. logisztikai központja

Új, 62 ezer négyzetméteres logisztikai központot épít a Lidl Magyarország a pest megyei Ecseren. A beruházás összértéke 35 milliárd forint, amelyet 1 milliárd 200 millió forint értékű beruházásösztönző állami támogatással finanszíroz. Az új központ a tervek szerint 2021 novemberében nyitja meg kapuit és 400 új munkahelyet teremt, amely 50 százalékos bővülést jelent a Lidl jelenlegi, 3 raktárában dolgozók összlétszámát tekintve.
2020. 07. 15. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sok külföldi lelépett a magyar lakáspiacról

Bár az idén 16 százalékkal több külföldi nézett körül a magyarországi eladó lakóingatlanok között az ingatlan.com külföldi oldalain, a komoly érdeklődők száma 17 százalékkal csökkent. Idén az Egyesült Államokból érkezett a legtöbb látogató, ráadásul 60 százalékkal több mint tavaly. A második helyen állnak a német, a harmadikon pedig az egyesült királyságbeli látogatók. A külföldről érkezett érdeklődések rangsorát Németország vezeti, majd Ausztria és az Egyesült Királyság következik. Korábban a spanyol, a cseh és orosz befektetők, vevőjelöltek körében is népszerűek voltak a magyar ingatlanok, ám ezekből az országokból az idén 17-69 százalékkal kevesebben néztek szét a hazai lakáspiacon.
2020. 07. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatályba léptek a beutazási korlátozások!

Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.
2020. 07. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sorban állnak a kkv-k az NHP Hajrá hitelért

A koronavírus-járvány első hullámának enyhülésével egyre jobban élénkülhet a gazdaság, amelyben nagy szerepe van a Magyar Nemzeti Bank által elindított Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrának is. A kedvezményes kamatozású hitelprogram továbbra is sikeres a K&H Bank ügyfelei körében, ugyanis a pénzintézet június végéig közel 63 milliárd forintnyi értékben kötött szerződést.
2020. 07. 15. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez is a járvány hatása: egyre népszerűbbek az irodai albérletek

A nagyobb bérleményt fenntartó vállalatok a járvány hatására átgondolják ingatlan használatukat, s akár 15-20 százaléknyi területre is beengednek más cégeket. Az albérlet vonzó lehet azoknak a cégeknek, amelyek jó lokációban, jól felszerelt, de olcsóbb bérleti díjú irodát keresnek – állapítja meg júliusi tanulmányában a VLK Cresa ingatlan tanácsadó.
2020. 07. 15. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fele pluszban, fele mínuszban ötéves távlatban - jelentős az ipari visszaesés

Halvány javulást ért el az áprilisi mélypont után a magyar ipar, de így is közel 31 százalékos volt az éves visszaesés májusban. Ötéves távlatban az ipari teljesítmény bő 10 százalékos mínuszban van, akadnak pozitív eredményt elérő szektorok, ám ezeknél is látható a visszaesés.
2020. 07. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsabban kaphatnak kártérítést a bűncselekmények sértettjei

Életbe lépett a bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított pert bevezető jogszabály. Ahogyan arra a törvény címéből is következtethetünk, ennek lényege, hogy a bűncselekmények áldozatai mielőbb kártérítéshez, sérelemdíjhoz juthassanak. Dr. Bognár Alexandra, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ügyvédje segít megérteni az új szabályokat.
2020. 07. 15. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az építőipari szakemberek többségének álom a legkisebb rezsióradíj

A szakemberek 59 százalékának nem éri el a rendeletben ajánlott minimumot a rezsióradíja - derül ki a Mapei Kft. 300 építőipari szakember megkérdezésével végzett felméréséből.
2020. 07. 15. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így eszünk most a munkahelyünkön: szűkültek a lehetőségek a járvány hatására

Az éttermek bezárása és csökkentett üzemű újranyitása nem hagyta érintetlenül a munkahelyi étkezési lehetőségeket sem – ez derült ki a Wolt és a Profession.hu közös felméréséből. A megkérdezett fővárosi cégek 28 százaléka óvatosan indítja újra a munkahelyeket, ennek része az egészségvédelmi intézkedések bevezetése, és a biztonságos étkezési lehetőség megteremtése is.
2020. 07. 15. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ha ebből a Bonduelle konzervből vásároltál, ne edd meg!

A Bonduelle visszahívta a Bon Menu Curry 425 grammos fehérbab konzervét, az intézkedés kizárólag két időpont közötti gyártott tételeket érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.
2020. 07. 15. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas üvegtáblákat mozgat az ABB robotrendszere a Guardian Orosháza síküveggyárban

Az ABB legnagyobb terhelhetőségű, többfunckiós robotjával valósult meg a Guardian Orosházi síküveggyárának új, biztonságos, hatékonyabb, gyorsabb üvegtábla rakodási rendszere.
2020. 07. 15. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

73 ezer forint jár hektáronként a karácsonyfa területek után

Változik a karácsonyfa ültetvények agrártámogatási rendszere, az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatás helyébe a nemzeti költségvetési forrásokból biztosított támogatási forma lép - hívta fel a figyelmet keddi közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2020. 07. 15. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Új 10 és 20 forintos forgalmi érméket bocsátott ki az MNB

Új 10 és 20 forintos forgalmi érméket bocsátott ki kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállalók munkájának elismerésére és tiszteletükre.
2020. 07. 14. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos fordulat a munkaerőpiacon

Óvatos fordulat valósult meg a munkaerőpiacon, júniusban 12 ezerrel dolgoztak többen, mint januárban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel kedden.
2020. 07. 14. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén teljesített a hazai részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,14 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 35 091,72 ponton zárt kedden.
2020. 07. 14. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a kórházak gazdálkodása

Előrelépés történt a kórházak gazdálkodásában, a huszonnégy vizsgált intézményből tizenhat kialakította a gazdálkodásban rejlő kockázatok kezelésének módját és megteremtette a közpénzekkel és az állami vagyonnal való átlátható, elszámoltatható, felelős, korrupciótól védett gazdálkodás garanciális feltételeit 2017 után - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden az MTI-vel.
2020. 07. 14. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új logisztikai központot épít a Lidl

Új logisztikai központot épít a Lidl Magyarországon, az élelmiszerlánc 35 milliárd forintos beruházásához a kormány 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő beruházás-ösztönzési támogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2020. 07. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

8 milliárd eurós megállapodás született a francia egészségügyi dolgozók juttatásainak növeléséről

Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat.
2020. 07. 14. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Feltételekhez köthetik a járvány miatti uniós hitelfelvétel kormányzati támogatását

Az Országgyűlés kedden a kormánypártok javaslatára várhatóan határozatban szab feltételeket a kormánynak ahhoz, miként támogathatja az Európai Unió (EU) koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét.
2020. 07. 14. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások: