Még a mosdóban is a Facebookot nyomkodjuk?

Nem untunk rá a Facebookra, sőt, a koronavírusnak köszönhetően többet használjuk, mint korábban. Leginkább azért facebookozunk, hogy híreket olvashassunk, és szívesen zárjuk a napunkat úgy, hogy a kék oldal bejegyzéseit böngésszük elalvás előtt – de minden negyedik felhasználó a vécén ülve is Facebookot nyomkodja. A Messengert már csaknem mindenki használja, még ha néha meggondolatlanul is küldünk ott üzeneteket, amiket megbánunk – például erotikus fotókat.

Még a mosdóban is a Facebookot nyomkodjuk?

A Be Social közösségi média ügynökség elkészítette legújabb felmérését: itt a Nagy Facebook Körkép 2020. „Az online felmérést első ízben csaknem két évvel ezelőtt, 2018 szeptemberében készítettük el” – mondta Joanelli Tamás, a Be Social ügyvezetője. „Ezúttal egyszerre tudtuk vizsgálni a két év alatt bekövetkezett változásokat, bevethettünk új szempontokat, és külön kérdéssorban megvilágíthattuk, hogyan befolyásolta a járványhelyzet a facebookozási szokásainkat.”

A járványhelyzet fokozta a Facebook-használatot 

A felmérésben megkérdezettek 91,46%-a napi szinten használja a Facebookot, 73,34% naponta többször is. A korosztályok között van eltérés a Facebook iránti lelkesedésben: míg az 55 év felettieknél a válaszolók 98,82%-a használja a Facebookot legalább napi egy alkalommal, addig ez az arány a tiniknél (13-18 évesek) csak 66,39%-os.

Ha posztolásról van szó, már egy kicsit visszafogottabbak a felhasználók: a megkérdezettek fele (50,17%) ritkábban, mint hetente posztol, csaknem minden ötödik (19,13%) pedig azt állítja, hogy soha. Akik szeretik megtölteni az üzenőfalat tartalommal, azok főleg az 55 év felettiek: 31,43%-uk posztol naponta legalább egyszer a Facebookra.  A koronavírus okozta járványhelyzet ideje alatt azonban minden korosztálynál megnőtt az aktivitás: a felhasználók 42%-a hetente legalább egyszer posztolt valamit.

Híreket olvasni járunk a Facebookra, és elalvás előtt pörgetjük legszívesebben a hírfolyamot 

2020-ban leginkább azért, mert itt követjük a híreket – 58,27% választotta ezt az opciót a felmérésben. Csak hajszálnyival csúszott a második helyre 58,26%-kal az a lehetőség, hogy a Facebook eseményekre hívja fel a figyelmünket. A dobogó harmadik fokára pedig az került, hogy ismerősökről megtudhatunk mindenfélét (56,91%). A járványhelyzet valamelyest átrajzolta az arányokat: felértékelődött a hírek szerepe, még többen (67,16%) mondták azt, hogy a Facebookról olvasnak híreket. Viszont kevesebben (48,99%) tartották azért fontosnak a facebookozást, hogy ismerősökről mindenfélét megtudhassanak.

Annál a kérdésnél, hogy milyen helyzetben használjuk a Facebookot leginkább, a legnagyobb aránnyal (56,14%) az elalvás előtti facebookozás vezeti a rangsort. Ezt követi az az eshetőség, ha várakoznunk kell (46,47%), majd a rögtön ébredés utáni hírfolyam-pörgetés (41,25%). Minden negyedik válaszoló (25,27%) megjelölte azt is, hogy vécén ülve facebookozik. 100-ból hatan azt is bevallották, hogy az utcán gyalogosan közlekedve is hajlamosak belefeledkezni a Facebookba.

A Facebook funkciói közül a legnépszerűbb a Messenger – a válaszolók 97,89%-a használja. A csoportokkal kétharmaduk (66,88%), a Marketplace-szel valamivel több mint egyharmaduk (36,25%) barátkozott meg. A Facebook Stories (13,16%) és a Facebook Watch (11,81%) már messze nem ilyen gyakran alkalmazott funkciók, a játékokra a válaszolók csaknem egynegyede (23,87%) kattant rá.


A tavaszi időszakban feltett kérdésre, hogy melyik funkciót kezdték el a járványhelyzet alatt gyakrabban használni a felhasználók, nem meglepő válasz született: 24,14% az élő közvetítésekhez kapcsolódott gyakrabban a speciális helyzetnek köszönhetően, 22,15% pedig a Messengerben használható videochattel vagy hanghívással élt gyakrabban.

Hol lógunk még, ha nem a Facebookon? 

Ahogy egyre fiatalabbak a felhasználók, úgy oszlik meg a figyelmük egyre több csatorna között. A tinik jellemzően aktívabbak a Facebookon kívül is, míg az idősebbek megelégszenek kevesebb platformmal. A 36 év felettieknél igazából csak a YouTube (61,32%), az Instagram (59,34%) és esetleg még a Pinterest (18,67%) tud labdába rúgni. A tinik legnagyobb kedvence az Instagram (96,25%), de gyakran megfordulnak a YouTube-on (91,47%) is. A Snapchat (75,34%) és a TikTok (68,68%) egyértelműen a tizenévesek terepe.

Ugyan a felmérésben résztvevők 93%-a legalábbis hallott már olyan esetről, amikor valakinek visszaéltek az adataival a Facebookon, mintha viszonylag kevesen gondolnának arra, hogy ez akár velük is megtörténhet. A válaszadók majdnem fele (49,74%-a) ugyanis nem szokta cserélni a jelszavát a Facebookon. Minden nyolcadik válaszadó (12,27%) pedig már maga is átélte, hogy visszaéltek a Facebookon az adataival.

16% küldött már erotikus fotót magáról Messenger üzenetben

A megkérdezettek 37,43%-a mondta azt, hogy előfordult már vele, hogy olyan tartalmat posztolt a Facebookra, amit később megbánt – 12,36%-kal ez többször is megesett. 42,63% pedig Messenger üzenetben küldött már legalább egyszer olyasmit, amit legszívesebben visszaszívott volna. Hogy az erotikus fotót is a meggondolatlanul átküldött üzenetek közé sorolják-e a felmérés résztvevői, azt nem tudjuk biztosan, de azt igen, hogy 16,85%-uk küldött már magáról ilyen képet legalább egyszer valakinek Messenger üzenetben. 8,46% ráadásul azt is beismerte, hogy ez már többször is megesett vele.

A márkák Facebook oldalát szívesen tekintjük ügyfélszolgálatnak

A márkák követése és a velük való kommunikáció is egyre jelentősebbé vált. A válaszolók 73,32%-a követ legalább egy márkát a Facebookon – 17,09% pedig 10-nél is többet. 2018-ban még a válaszolók egyharmada (34,8%) mondta azt, hogy egy márkát sem követ, mostanra ez az arány 26,68%-ra csökkent. A felmérésben résztvevők 41,25%-a vásárolt már márkák által közzétett Facebook posztok hatására – 2018-ban még csak 27%-os volt ez az arány. A válaszolók 64,82%-a pedig már élt azzal a lehetőséggel, hogy közvetlenül egy márka Facebook oldalán keresztül tette fel kérdését.

A felmérésben résztvevők 6,43%-a fontolgatja egy ideje, hogy talán jobb lenne törölnie magát a Facebookról, míg 9,71%-a gyakran gondolkodik ugyan ezen a kérdésen, de egyelőre jobbnak látta maradni. Minden ötödik válaszoló (20,15%) mondta azt, hogy előfordult már, hogy felfüggesztette Facebook fiókját. A nagy többség (56,22%) azért alapvetően Facebook-párti, és nem gondolkodik a fiókja felfüggesztésén. Pedig ha a Facebook bevezetné, hogy a használatáért fizetni kell, akkor jóval kevesebben maradnának, hiába lenne így előttük egy reklámmentes felület: 68,46% nem fizetne semmit a Facebook használatáért. 23,05% egy maximum 1000 Ft-os havidíjjal még megbékélne.

Hozzászólások

A hivatalos adatok szerint már a koronavírus előtt új pályára állt a lakáspiac

Hat év folyamatos emelkedés után tavaly csökkent a lakáspiaci adásvételek száma, és az első negyedévben is hanyatlás történt. Az árak emelkedése az idei első negyedévben - éves szinten - 4,8 százalékra lassult, negyedéves összevetésben minimális emelkedés, gyakorlatilag stagnálás látható. Igaz, az idei első negyedév adatait még nem lehet véglegesnek tekinteni és a koronavírus-járvány lakáspiaci hatásai sem látszanak még. Az ingatlan.com elemzése szerint a kínálati lakásárak 10 százalékkal magasabbak a hivatalos statisztikákban szereplő tényleges eladási áraknál, de szorosan együtt mozognak velük. Augusztus elején Budapesten 713 ezer forintnál tartott a használt lakások átlagára. Az országos rangsorban Debrecen volt a második 452 ezer forinttal, majd Székesfehérvár és Veszprém következik 436-436 ezer forinttal. A legolcsóbb városok közé tartozik Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján.
2020. 08. 04. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Életünk apró örömei, avagy mi teszi a magyarokat boldoggá?

A pszichológia egy viszonylag új irányzata a pozitív pszichológia, amely nevéhez hűen a boldogsághoz és a beteljesüléshez vezető utakat és módszereket kutatja. Általánosan elmondható, hogy a boldogságra és a beteljesülésre is (hosszan) fennmaradó állapotként tekintünk. Mi a helyzet viszont az apró, minket váratlanul meglepő, és ezzel mosolyra fakasztó boldogsággal, mi okoz nekünk örömet? Ezt a kérdést tette fel az idén 90 éves Medve sajt is a magyar fogyasztóknak, a beérkezett válaszok elemzésében pedig Ráskó Eszter pszichológus volt a márka segítségére.
2020. 08. 04. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az év legerősebb hónapját zárta az ingatlanpiac

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 júliusában, országosan 13 215 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 60-65 milliárd forint közötti szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2020. 08. 04. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapesten olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonnál

A járvány miatt az emberek többsége amellett döntött, hogy idén belföldön nyaral. A legnépszerűbb úti cél egyértelműen a Balaton, a legnagyobb veszteségeket pedig jelenleg Budapest szenvedi el. A főváros pont ezért sosem látott kedvezményekkel várja a turistákat, a szállodák és a szakmai szervezetek összefogásának eredményeként sokkal olcsóbb 2020-ban Budapesten nyaralni, mint a Balatonnál.
2020. 08. 04. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Van egy rossz hírünk az allergiával küszködőknek!

Idén nyáron várhatóan nagyon magas lesz a parlagfű pollenkoncentrációja - mondta a Magyar Allergia Szövetség elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2020. 08. 04. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négyszáz településen folytatódik a szúnyogírtás

Több mint négyszáz településen - 140 ezer hektáron - folytatódik a szúnyoggyérítés augusztus első hetében - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2020. 08. 04. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb ütemmel bővíti pécsi ipari parkját a NIPÜF

Csaknem 11 ezer négyzetméteres új raktárcsarnokot épít a NIPÜF Csoport a pécsi ipari parkban. A létesítményre hosszú távú bérleti szerződést kötött a Raben Group magyarországi leányvállalatával. A beruházás rövid idő alatt, jövő tavasz elejére befejeződik. A modern logisztikai központtal több mint 166 ezer négyzetméterre bővül a NIPÜF által fejlesztett ingatlanok állománya.
2020. 08. 03. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Így alakult a hét első kereskedési napja

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,49 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 34 620,25 ponton zárt hétfőn.
2020. 08. 03. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá - A mezőgazdasági beruházások a program nyertesei

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek. A Budapest Bank is nagy érdeklődést tapasztal, összesen több mint 19 milliárd forintnyi hitelt közvetített az ügyfelei számára, amelyet a vállalatok jellemzően beruházások megvalósítására fordítanak. Különösen népszerű a termék az agrárvállalkozók körében, az állomány fele a mezőgazdaságban hasznosul. A feltételek közelmúltban bejelentett módosításai pedig még inkább felpörgethetik a hitelkihelyezést és a forgóeszköz-finanszírozást is.
2020. 08. 03. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

150 millió forintos GVH bírságot kapott a BioTech USA

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy friss döntésében megállapította, hogy az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot tanúsítottak. A GVH a jogsértésért még az engedmények után is magas, 150 millió forintos bírság egyetemleges megfizetésére kötelezte a két eljárás alá vont céget. A döntés hátterét a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportja elemzi.
2020. 08. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Extrém színvilág a 60-as évektől kialakított paneltengerben

Hazánkban a lakóépületek 13%-a ipari panel technológiával készült a 60-as és 80-as évek között. Azon túl, hogy a bennük lakó több mint 1,1 millió ember mindennapi hangulatára is hatással vannak a felhasznált homlokzati színek, az országszerte több mint 530 ezer panelháznak kiemelt szerep jut a városképek kialakításában. De vajon milyen szempontok alapján nyerik új kinézetüket ezek a monumentális épületek?
2020. 08. 03. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Építési engedélyek, lakásépítések az első félévben - ábrán mutatjuk!

Használatba vett lakások száma; Kiadott új lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma
2020. 08. 03. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a RegioJet vasúti járata a Prága-Brünn-Bécs-Budapest útirányon

A RegioJet pénteken reggel elindította közvetlen vasúti járatait a Prága-Brünn-Bécs-Budapest útirányon, a járatokra már elővételben több ezer jegyet értékesítettek - közölte a cseh magántulajdonú vasúttársaság az MTI-vel.
2020. 08. 02. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénteken kezdődik a Szentendrei Teátrum

Pénteken kezdődik Szentendre nagymúltú nyári szabadtéri programsorozata, a Szentendrei Teátrum. A kulturális kínálatban egyebek mellett ősbemutatók, koncertek és felolvasószínházi premierek is szerepelnek - tájékoztatta az MTI-t az intézmény.
2020. 08. 02. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 31. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 08. 02. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zivatarokkal érkezik az enyhülés

A hét elején zivatarokkal enyhülés érkezik, de a hét második felében ismét napsütéses idő és 30 Celsius-fok körüli meleg várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2020. 08. 02. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A terv bíztató, a kivitelezés kevésbé az

A 2018–2022. évek közötti határ menti közúti infrastruktúra- fejlesztésekről szóló kormányrendelet alapján Kárpátalján 17 új közúti határállomás megnyitását tervezik, ám minden valószínűség szerint ebből maximum 5 valósulhat meg – írja elemzésében a Varosh kárpátaljai portál.
2020. 08. 02. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak az átlagkeresetek - ábrán mutatjuk!

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2020. 08. 02. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyszabású fenntarthatósági lépést jelent be a Numil

2020-tól fokozatosan lekerülnek a műanyag szívószálak a Numil Kft. felnőtteknek szánt speciális gyógyászati élelmiszereinek csomagolásairól. A változás, a cég 200 ml-es felnőtt iható tápszer termékeit érinti. A magyarországi Numil Kft. -a Nutricia termékek gyártójaként- piacvezető a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek területén Európában. A csomagolásokat érintő intézkedéseket, a Danone globális „Egy életünk van és egy bolygónk” jövőképével összhangban hozta meg, felelős gyártóként, az Európai Parlament egyszer használatos műanyagok felhasználásának csökkentésére kiterjesztett jogszabály hivatalos hatályba lépése előtt.
2020. 08. 02. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő forgalom mellett esett a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 34 691,74 ponton zárt pénteken, 416,23 ponttal, 1,19 százalékkal alacsonyabban előző heti záróértékénél.
2020. 08. 02. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: