Még nem tudod, hol nyaralj? Irány Szlovénia!

Szlovénia büszke arra, hogy nemzetközi viszonylatban is rendkívül sikeresen és gyorsan kezelte a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetet - mondta Borut Pahor szlovén köztársasági elnök csütörtökön Budapesten. Hozzátette: Szlovénia biztonságos és gyönyörű ország, és várja a magyar turistákat.

Még nem tudod, hol nyaralj? Irány Szlovénia!

A szlovén köztársasági elnök hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, és megbeszélést folytatott Áder János köztársasági elnökkel. Borut Pahor a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón elmondta: tudatában vannak annak, hogy várható a koronavírus-járvány második hulláma.
    

"De bízunk benne, hogy érzékenyebben állunk a kérdéshez, és annak szem előtt tartása, hogy a válságnak nincs vége, hozzájárul ahhoz, hogy a második hullámmal is sikeresen és gyorsan szembe tudjunk nézni" - jelentette ki.
   
A szlovén elnök kiemelte: Magyarország és Szlovénia is rendkívül sikeres volt a koronavírus-járvány kezelésében. Elmondta: Áder János köztársasági elnökkel már nyolc éve együttműködnek, és őszintén tudnak beszélni olyan kérdésekről is, amelyekben nem értenek egyet.
   
Számos témát érintettek most is, olyan témákat, amelyekben hasonló az álláspontjuk. Beszélgettek kétoldalú kérdésekről, az EU vezetésével kapcsolatos kérdésekről, és arról, hogy reménykednek, a soros elnöki tisztséget betöltő Németország vissza tudja szerezni a tisztség tekintélyét - közölte. Elmondta, hogy hamarosan Szlovénia fogja betölteni a soros elnöki tisztséget, és erre felelősségteljesen készül.

Hová utazz legközelebb? ITT megtudhatod!

    

Szólt arról is, hogy Áder Jánossal hasonló az álláspontjuk a fenntartható fejlődésről, ezért a zöld és digitális jövő kérdésében szövetségesek lehetnek.
    

Borut Pahor elmondta, egyetértettek a magyar köztársasági elnökkel abban, hogy az EU-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a külső határok védelmében, és nagyon fontos az illegális migráció visszaszorítása.
    

Európa egy közös szolidaritási modellt keres most, ez is olyan kérdés, amelyről beszélni kell, amelyben kompromisszumot kell elérni, és gyors megoldást kell találni - tette hozzá.
    

A szlovén köztársasági elnök tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került a Trianon-évforduló is, amely - mint fogalmazott - "Magyarországon más visszhangot kap, mint a környező országokban". Elmondta: szóba kerültek térképek, amelyek külföldön olyan benyomást keltenek, "mintha területi igényekről lenne szó". Hozzátette: ez olyan téma, amelyre még vissza fognak térni, miután többet megtudtak róla.
    

"Tudjuk, hogy a múlton nem tudunk változtatni, ugyanakkor a jövőt befolyásolni tudjuk, a jövőt meg tudjuk határozni, ezért is nagyon felelősségteljes a politikusok munkája" - jelentette ki Borut Pahor.
   

Szóba került a nemzeti kisebbségek ügye is - jelezte. A megbeszélés előtt találkozott a magyarországi szlovén nemzetiség vezetőivel, akik azt mondták, hogy példamutatónak tartják a magyar kormány törődését. Borut Pahor hozzátette, hogy a magyar nemzeti kisebbség hasonló törődésben részesül Szlovéniában.
    

A nemzetiségi vezetőknek három kérésük volt. Az egyik egy közbeszerzési pályázat iránti igény volt, amely a válság miatt elmaradt, és amellyel háromnegyed millió euró forrást kapnának a térségbe gazdasági befektetésekre, ami hozzájárulna a fiatalok helyben maradásához, a térség fejlődéséhez. A másik kérés a szentgotthárdi ipari zónába való befektetés volt, a harmadik pedig az, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a szlovén nyelv oktatására - ismertette.
    

A szlovén nyelv elsajátításának igénye a magyarok részéről is felmerült - tette hozzá Borut Pahor.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Nagy bírságot kapott a booking.com

Oroszország monopóliumellenes hatósága 1,3 milliárd rubel (17,52 millió dollár) bírságot szabott ki a Booking.com szállodafoglalási online szolgáltatóra a monopóliumellenes törvények megsértéséért - közölte a felügyelet csütörtökön.
2021. 08. 28. 05:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás: