Meghatározó időszak előtt áll Európa

A Saxo Bank, az online kereskedés és befektetés specialistája a mai napon publikálta a nemzetközi piacokra vonatkozó második negyedévi kitekintését, amely helyzetértékeléseket tartalmaz a részvényekről, a devizapiacról, az árupiacról és a kötvényekről, és több olyan makrogazdasági témát is tárgyal, amelyek hatással lehetnek a befektetők portfólióira.

Meghatározó időszak előtt áll Európa

“Továbbra is nagy a különbség az európai és az amerikai eszközök értékeltsége között, az európai eszközök lényegesen olcsóbbak”, mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója. „Ez részben a profilból adódik, Európában ugyanis kevesebb a technológiai vállalat és több a tőzsdére be nem vezetett cég - sok igazán sikeres csoport továbbra sem készül a tőzsdére, így továbbra sem kapjuk tőlük a negyedéves jelentéseket.
 
„Európa egy örökös problémahalmaznak tűnhet: kívülről nehéz megérteni Európát, a belső érdekeket és egyensúlyokat, valamint a kormányoknak azt a törekvését, hogy pénzügyileg függetlennek mutassák magukat. Meggyőződésünk, hogy Európában a makrogazdasági változásokat egy visszaesés vagy egy válság indítja el, ezért 2019 és 2020 kulcsfontosságú évek lesznek a kontinens fejlődése szempontjából. Véleményünk szerint a populista pártok 20-25%-ot fognak elérni a májusi európai parlamenti választásokon.
 
“A legfontosabb tényező, hogy hogyan alakul Németország gazdasági növekedése. Fennáll a kockázata annak, hogy még a negyedik negyedév előtt recesszió alakul ki, akár még az amerikai vámok nélkül is. Németország igen sikeres az Ipar 3.0 modellben, de kezd lemaradni. A technológiai szektorba nem fektetett eleget, és felkészületlenül éri az Ipar 4.0 terjedése. Az internet sebessége, amelyben Németország igen gyenge helyezést ér el a fejlett országok között, csak az egyik tünet. Németországnak fel kell fejlődnie a digitalizációban, a nők foglalkoztatottságában, és többet kellene költenie infrastrukturális fejlesztésekre.
 
“Mindez újra élénkíti a francia-német kapcsolatokat, és hozzájárul ahhoz, hogy az adósságprobléma egy pán-európai kérdés legyen, és ne úgy jelenjen meg, mint Németország és a periféria közti különbség, vagy mint a megszorítások és a pénzbőség közti kényszerű választás. A befektetők, akik egyfolytában az európai nehézségekről olvasnak elemzéseket, azonban rosszul tennék, ha túlságosan nagy figyelmet szentelnének a pesszimista megközelítéseknek. Valójában az európai eszközök sokat nyerhetnek, az automatizálás, a mesterséges intelligencia és a digitalizáció elterjedéséből, és azt se felejtsük el, hogy az európai piacok olcsók, akármilyen megközelítésből is nézzük.


Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

 
„A második negyedévben tehát felerősödnek azok a hangok, amelyek szerint Európa egy problémahalmaz, és nem zárhatjuk ki, hogy az EURUSD tesztelni fogja az 1,05-ös szintet. De ha a kereszt benéz 1,03 alá, akkor már erősen megfontolandó az EURUSD és a 600 európai részvényt átfogó Stoxx 600 longolása, mert továbbra is Európáé a legfontosabb termelékenységi tényező: a világ legjobb közoktatási rendszere.”
 
A visszaesés lehetőségét is figyelembe véve a Saxo a következő helyzetértékeléseket adja 2019 második negyedévére:
 
Részvénypiac – alacsony szintű megtérülés Európában
 
Az európai vállalatok működési nyeresége reálértékben csökkent, mivel nincs olyan erős technológiai szektor, amely megfelelő súllyal képviselné a digitális korszakot az európai részvények között.
 
Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci vezetője elmondta: „Továbbra is defenzív állásponton vagyunk a részvényeket illetően mindaddig, amíg nem történik fordulat, és nem áll meg a gazdaság lassulása, amely széles körben eredményez negatív tőkemegtérülést. A jelenlegi makrogazdasági körülmények leginkább a ciklikus részvénypiacok számára kedvezőtlenek – ilyen például a német, az olasz, a holland, a norvég és a francia részvénypiac. Ugyanakkor viszonylag jól teljesítenek a részvények Dániában, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban.
 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

“Európában az egyik legproblematikusabb terület a pénzügyi szektor. Európa bankszektorának a teljes megtérülése 2003 januárja óta nulla, vagyis egy tizenötéves periódust nézve reálértékben mínusz 28,5%. Ez hasonló a 90-es évek japán zombi-bankjainak teljesítményéhez, és a párhuzam eléggé ijesztő. Európában számos olyan banki szabályozást vezettek be, amely növelte a költségeket ebben a gyengélkedő szektorban. Tíz év telt el a Lehman Brothers csődje óta, de az európai bankszektor még mindig betegeskedik, és akadálya a növekedésnek és a tőkemegtérülés javulásának.
 
„Németország legutóbbi politikai megfontolású kísérlete a Deutsche Bank és a Commerzbank összeolvasztására jól mutatja azt, hogy a jelenlegi politikai rendszer hogyan kezeli ezt a problémát. A bankok túl nagyok és komplexek, a teljes pénzügyi rendszert veszélyeztetik, de Berlin növelni akarja a koncentrációt a szektorban, az általános kritikai ellenére. A racionális megközelítés az lenne, ha növelnék a versenyhelyzetet a pénzügyi szektorban, és nem korlátoznák.”
 
Devizapiac – Európa veszíthet és nyerhet is a legtöbbet
 
Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások bármilyen kimenetele gondot okozhat Európa számára. Egy sikeres megállapodás azt a veszélyt hordozza magában, hogy a kínai kereslet nagyobb részét elégítheti ki az Egyesült Államok, többek között európai exportőrök rovására. Ha nincs, vagy nem eléggé baráti a megállapodás, az a globalizáció visszafogása és a gazdasági lassulás irányába hat – mindkettő zavart okozna az Európai Uniónak, a világ legnagyobb kereskedelmi többletével rendelkező gazdasági blokknak.
 
A Saxo szakértői úgy gondolják, hogy Európa különleges figyelmet érdemel, mivel a második negyedév döntő lesz az Európai Unió számára. Vagy hogy tovább halmozódnak a működési zavarokra utaló jelenségek, vagy az EU kormányai sikeresen megküzdenek a növekvő populizmussal és az Európai Gazdasági és Monetáris Unió fiskális alapjának működésképtelenségével.
 
John Hardy, devizapiaci vezető elmondta: „Az árupiaccal kapcsolatban hosszú távon is növekedést várunk, de az árupiacnak kitett dollárok (kanadai, ausztrál, új-zélandi dollárok) esetében komoly kockázatokat jelentenek az éppen felszínre kerülő ingatlanpiaci buborékok, ezért ezeket a devizákat nem igazán favorizáljuk. Ezek a kockázatok mindaddig meghatározók lesznek, amíg az érintett országok – igazodva a fejlett országokban tapasztalt trendhez – a minél alacsonyabb kamatláb és a központi banki mérleg növelésének politikáját folytatják.

 

Európai országok és fővárosaik - alapszint kvíz ITT

 
“A növekedési ütem csökkenésével kapcsolatos aggodalmak továbbra is élnek a feltörekvő piacokon, de véleményünk szerint Kína megfelelő alapot ad a stabilitásra azzal, hogy igyekszik megőrizni devizájának stabilitását és a külföldiek számára is vonzó a tőkepiaca. A japán jen jól teljesíthet az eladósodottság csökkentésének kockázatai ellenére is, de a japán kormány a fejlett országok közül talán a leginkább kész a fiskális stimulus alkalmazására, és a Bank of Japan-től maximális együttműködést várhatunk, hiszen a jen stabilitásáról van szó.
 
Árupiac - További erősödés?
 
Az árupiac meglepően jó megtérülést biztosított 2019 első negyedévében, a Bloomberg Commodity Index például 9%-kal emelkedett az év első három hónapjában. Ezen belül a növekedés-függő szektorok, az energiaszektor és az ipari fémek emelkedtek a legjobban (17 illetve 12,5 százalékkal).
 
Az év kezdetekor még a növekedési aggodalmak jellemezték a piacokat, de a Fed már január elején a fékre lépett. A Bank of Japan és az EKB jöttek ezután a maguk lazító intézkedéseikkel, végül Kínában a kormány tett a gazdaságot stabilizáló lépéseket, és ilyen irányban erősítette a piaci várakozásokat a Washington és Peking közti megállapodás egyre növekvő esélye.
 
Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci vezetője szerint „A Fed drámai fordulata erősen támogatta az aranyat, mivel rávilágított annak lehetőségére, hogy 12 hónapon belül recesszió lehet. A második negyedévben nem feltétlenül következnek be azok az események, amelyek ahhoz kellenek, hogy az arany áttörje az unciánkénti 1360 – 1380 dolláros ellenállási sávot, de a második félévben erre már jóval nagyobb az esély. Ilyen, az aranyat támogató események a dollár gyengülése, a kötvényhozamok csökkenése és a növekedési bizonytalanságok miatt a részvényárak megtorpanása.”
 
Kötvénypiac – Az állampapírok a befektetők kedvencei lehetnek a második negyedévben
 
Az első negyedévben a központi bankok az Egyesült Államoktól Európán át Kínáig elkötelezték magukat arra, hogy elejét vegyék a globális szintű visszaesésnek.
 
Althe Spinozzi kötvényspecialista ehhez a következőket tette hozzá: „Úgy gondoljuk, hogy ez a globális szintű pánikreakció az állampapíroknak kedvez, de a befektetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a galambjellegű központi banki lépések csak kitolják az üzleti ciklust. Ahhoz, hogy teljesen elejét vegyék egy recessziónak, ami a megítélésünk szerint ez év negyedik negyedévében vagy 2020 elején bekövetkezik, nem elegendőek. Ez azt jelenti, hogy a hiteleszközök felülértékeltek, de a hitelkockázat magas marad, és a befektetőknek óvatosnak kell lenniük, különösen a magas hozamú kötvényekkel és a feltörekvő piaci kötvényekkel.”
 
Makrogazdaság – Nem érdemes a gravitáció ellen küzdeni
 
Igencsak átalakult a makrogazdasági háttér az elmúlt hat hónapban, és ez érződik az ázsiai piacokon is. A központi bankok, élükön a Fed-del és az EKB-val, nem érték el a szökési sebességet ahhoz, hogy elszakadjanak a mennyiségi lazítás világától. A laza pénz okozta függőség igen erős, amit az elkényeztetett részvény- és tőkepiacok is tanúsítanak.
 
Nem meglepő az, hogy nem tudtunk elszakadni a mennyiségi könnyítéstől, ha tekintetbe vesszük, hogy a globális adósság 250 billió (250 ezer milliárd) amerikai dollár, szemben a pénzügyi válság előtti 175 billió dollárral. Ugyanakkor az a gyorsaság, ahogy visszatért a mennyiségi könnyítés, meglepő volt. Kezd kialakulni egy olyan konszenzus, hogy amíg be nem következik egy nagy adósságátrendezés – ami akár 5-10 évvel is odébb van -, marad a laza monetáris politika.
 
Kay Van-Petersen, a Saxo Bank globális makrogazdasági stratégiai szakértője elmondta: „A laza monetáris politikához való visszatérés támogatja a kötvényeket és a részvényeket. Számítani lehet az év során egy jóval gyengébb dollárra, mert erre van szüksége a világnak. Érdemes azt is megjegyezni, hogy miközben nem vagyunk messze az amerikai indexek valaha mért legmagasabb értékeitől, addig a Shanghai Composite 3200 körül van, kb 40%-kal alacsonyabb értéken, mint a 2015-ös csúcsa, amikor 5180-on állt. A világ egyik vezető index-szolgáltatója, az MSCI a feltörekvő piaci indexében jelentősen növeli a kínai részvények súlyát ebben az évben. Mindezek azt sugallják, hogy a kínai részvények túl vannak a mélypontjukon, és 2019 folyamán kellemes meglepetéseket okozhatnak a növekedési adatok.”
 
Makrogazdaság – Európa szembesül a valósággal
 
Jelentős visszaesés tapasztalható az európai magországok, különösen Németország ipari termelésében, amely az európai ipari tevékenység egyharmadát teszi ki. Ez sok politikus számára sokkoló volt, de a Saxo szakemberei számítottak erre. Az elmúlt negyedévekben a meghatározó gazdasági mutatók – különösen a hitelimpulzus – arra késztetett minket, hogy figyelmeztessük a befektetőket az európai lassulás kockázatára.
 
Ha a gazdasági adatok továbbra is csalódást okoznak a következő hónapokban, akkor véleményünk szerint kialakul egy új konszenzus a lazább költségvetési politikáról 2019 második felében. A kedvezőtlen német adatok érkezése tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy beindítsa ezt a folyamatot.
 
Christopher Dembik, vezető makrogazdasági elemző elmondta: „Egyre nagyobb kockázatokat látunk az eurózóna perifériája és Németország növekedésével kapcsolatban. Már az európai parlamenti választások után elkezdődhet a fiskális expanzió, és további monetáris stimulusok várhatók – éppen abban az időszakban, amikor az EKB egy új elnököt keres.”
 
Makrogazdaság – Új kihívások előtt a befektetők
 
Egyre több olyan jelenséget figyelhetünk meg, amelyek az uralkodó politikai rendszer kereteit feszegetik: Trump elnöksége, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a Brexit, vagy a sárga mellényesek mozgalma csak a leginkább szembetűnő példák. Inognak az alapok, és a megállapodás nélküli Brexit lehetősége is már ennek a következménye. A dereguláció és a laissez-faire gazdaságirányítás 30 évnyi időszaka után új paradigmák születnek, amelyek új környezetet teremtenek a vállalkozások és a befektetők számára, és mindennek messzemenő következményei lesznek, új fajta kihívásokkal és kockázatokkal.
 
Eleanor Creagh, piaci stratéga hozzáfűzte: „A jelenlegi rendszer gyengeségei egyre erősebben nyilvánulnak meg, és egyre nehezebb felmérni a kockázatokat, egyre nehezebb megtalálni azokat a politikai és gazdasági lépéseket, amelyek megoldást adnak a felvetett problémákra. Látunk olyan megoldásokat, amelyek ideig-óráig működnek, vagy legalábbis enyhítik a feszültségeket, de a valódi megoldások és egy új egyensúlyi helyzet kialakulásához sok idő kell.”

Hozzászólások

Megoldódhat a Csehországban kialakult feszültség

Megoldódni látszik a kétpárti cseh kormánykoalícióban kialakult feszültség, miután Michal Smarda, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alelnöke hétfőn késő este bejelentette, hogy lemond jelöléséről a kulturális miniszter tisztségére. Döntéséről tájékoztatta Jan Hamáceket, a párt elnökét, a kormányfő első helyettesét, aki biztosította támogatásáról.
2019. 08. 20. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EB 10 millió euróval segíti Boszniát

Az Európai Bizottság tízmillió eurót hagyott jóvá Bosznia-Hercegovina számára azért, hogy hatékonyabban tudja kezelni a migránsválság miatt kialakult helyzetet az országban - közölte az EU boszniai küldöttsége.
2019. 08. 20. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Jelentősen előrehaladt az Európai Unió (EU) közép-, és kelet-európai tagjainak felzárkózása a közösség nyugat-európai tagállamaihoz, így a térségben az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) megközelítette az uniós átlag háromnegyedét - emelte ki hétfőn megjelent elemzésében a német szövetségi jegybank (Bundesbank).
2019. 08. 20. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország korlátozná a tanulók iskolai mobiltelefon-használatát

Az egészségre és a tanulás hatékonyságára gyakorolt kártékony hatásukra hivatkozva a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozását javasolta a tanév kezdetétől az Oroszország régióiba szétküldött módszertani útmutatásában a moszkvai közoktatási minisztérium.
2019. 08. 20. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Angela Merkelnek fontos a Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés

A Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.
2019. 08. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó pluszban zártak a vezető európai tőzsdemutatók.
2019. 08. 19. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Élesedik a vita a cseh kormánykoalícióban

Továbbra is súlyos feszültség van a kétpárti cseh kormánykoalícióban, miután annak kisebbik tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nem akar változtatni jelöltjén a kulturális miniszter tisztségére. Michal Smardát, a párt alelnökét azonban sem Milos Zeman államfő, sem Andrej Babis kormányfő nem akarja látni ebben a bársonyszékben.
2019. 08. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jeremy Corbyn szerint előrehozott parlamenti választásra van szükség

A konzervatív kormány cserben hagyta az Egyesült Királyságot a brit parlamenti ellenzék legnagyobb erejét alkotó Munkáspárt vezetője szerint. Jeremy Corbyn nyomatékosította, hogy előrehozott választásokra van szükség, mert az ország válságba került a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének veszélye miatt.
2019. 08. 19. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Samsung és a Xiaomi aratott az európai okostelefon piacon

A dél-koreai Samsung és a kínai Xiaomi aratott a többi gyártó kárára a második negyedévben a szinte változatlan forgalmú európai okostelefon piacon a Canalys piackutató cég felmérése szerint.
2019. 08. 19. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

12 ezer kalóriás hamburgert kínál egy brit kocsma

Tízemeletes, 12 ezer kalóriás hamburgert kínál az angliai Durham grófság egyik kocsmája - adta hírül a The Guardian című brit napilap szerdán.
2019. 08. 19. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre lassabb lehet a holland GDP-növekedés

A korábban becsültnél valamelyest lassabb lesz Hollandia bruttó hazai termékének (GDP) növekedése jövőre, a munkanélküliségi ráta azonban továbbra is kivételesen alacsony marad az országban - írta friss jelentésében a hágai kormány gazdaságpolitikai elemző hivatala (CPB).
2019. 08. 19. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordszinten a világ 100 legnagyobb cégének piaci tőkeértéke

Rekordszintre, 21 ezer milliárd dollárra emelkedett a világ száz vezető, tőzsdén jegyzett cégének piaci tőkeértéke - derül ki a PwC Global Top 100 felméréséből.
2019. 08. 19. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Sziget fesztivál látogatottsága - egy ábrán mutatjuk

a látogatók száma, ezer fő
2019. 08. 19. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos fennakadásokra számít a brit kormány

Rendkívül súlyos fennakadásokra számít a brit kormány egy lapértesülés szerint abban az esetben, ha október 31-én megállapodás nélkül szűnik meg a brit európai uniós tagság.
2019. 08. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva kész tárgyalni Washingtonnal

Oroszország továbbra is kész tárgyalni az Egyesült Államokkal a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközökről, azt követően, hogy Washington kilépett a fegyverek ezen kategóriáját betiltó INF-szerződésből - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban.
2019. 08. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lesz sok makroadat a jövő héten

A következő héten nem közölnek statisztikai adatot, mindössze az államháztartás július végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatót teszik közzé.
2019. 08. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új fegyverkezési hullám kezdődik

Új fegyverkezési hullám kezdődik, a hadászati támadóeszközök fejlesztése mellett a légvédelmi rendszereket is modernizálni kell - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
2019. 08. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A britek jó része inkább támogatja a megállapodás nélküli kilépést, mint Jeremy Corbyn kormányfővé választását

A britek jó része inkább támogatná az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnését, mint azt, hogy a parlamenti ellenzék legnagyobb erejét alkotó Munkáspárt vezetője a konzervatív miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány révén átvegye a kormányzást és új népszavazást írjon ki az EU-tagságról.
2019. 08. 18. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a görögdinnye ára - egy ábrán mutatjuk!

A görögdinnye piaci átlagára, 2000-2017
2019. 08. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EB kötelezettségszegési eljárást indíthat Romániával szemben

Kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Romániával szemben az Európai Bizottság (EB), amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek (KJI) sikerül alátámasztani, hogy az 1989-es romániai visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt - mondta az intézet munkatársa szombaton az M1 aktuális csatornán.
2019. 08. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások: