Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Jelentősen előrehaladt az Európai Unió (EU) közép-, és kelet-európai tagjainak felzárkózása a közösség nyugat-európai tagállamaihoz, így a térségben az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) megközelítette az uniós átlag háromnegyedét - emelte ki hétfőn megjelent elemzésében a német szövetségi jegybank (Bundesbank).

Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott közép-, és kelet-európai országok (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia) az utóbbi évek erőteljes gazdasági növekedése révén csökkentették lemaradásukat az EU többi országához képest - állapította meg a Bundesbank.
   
Ezt az előrelépést a jelentős béremelések hatására a munkavállalók is egyre inkább érzékelik. A térség egyes országai - főleg azok, amelyek a nyugat-európai gazdasági központok közelében terülnek el - már meg is közelítették az EU-s átlagot. Az erőteljes belföldi keresletnek és a külföldről érkező közvetlen tőkebefektetéseknek köszönhetően a világkereskedelem gyenge dinamikája eddig kevéssé befolyásolta a térség országainak fejlődését. Azonban a felzárkózás folytatódásához meg kell őrizni a versenyképességet és javítani kell az intézmények minőségén - áll az elemzésben.
    

Az országcsoport egészét tekintve az egy főre jutó GDP 2013-ban az EU-s átlag 41 százalékát tette ki, 2018-ban pedig már a 46 százalékát.
   
Vásárlóerő-paritáson mérve ez az arány a 2013-ban regisztrált 67 százalékról 72 százalékra emelkedett, megközelítette az uniós átlag háromnegyedét.
   
Az országcsoport tagjai között jelentősek a különbségek: Csehországban és Szlovéniában az egy főre jutó GDP váráslóerő-paritáson mérve az EU-s átlag 90 százalékát teszi ki, Észtországban, Litvániában és Szlovákiában nagyjából a 80 százalékát, Lengyelországban, Lettországban és Magyarországon hozzávetőleg a 70 százalékát, míg Horvátországban és Romániában mintegy 60 százalék, Bulgáriában pedig csupán 50 százalék ez az arány.
   
A Bundesbank kiemelte, hogy a felzárkózás eddig nem járt a makrogazdasági egyensúlytalanság erősödésével. Ezt jelzi, hogy a GDP-hez mért közadósság valamennyi vizsgált országban csökkent, a külföldi hitelezőkkel szembeni GDP-arányos adósságállomány pedig csaknem valamennyi országban mérséklődött.
   
Azonban az utóbbi időszakban a túlhevülés jelei mutatkoztak a munkaerőpiacon. A bérnövekedés mértéke valamennyi vizsgált országban jelentősen meghaladta a termelékenység növekedését, így a munka költsége erőteljesen emelkedett és a versenyképesség gyengült - tették hozzá az elemzésben, rámutatva, hogy az országcsoport egészét tekintve a munkanélküliség tavaly rendkívül alacsony szintre, 4,3 százalékra süllyedt, a bruttó bérek és fizetések pedig 8,2 százalékkal emelkedtek, ami jelentősen meghaladja a termelékenység 3,3 százalékos növekedését.
   
A Bundesbank elemzői szerint a felzárkózás fontos tényezőjének lehet tekinteni azt is, hogy a térség országainak gazdasága egyre inkább betagozódik az EU-s belső piacba és a világgazdaságba. A gazdasági nyitottság mértéke - az export és az import aránya a GDP-ben - az utóbbi öt évben 59 százalékról 64 százalékra emelkedett.
  
Ez a folyamat az infrastruktúra modernizálódásával járt együtt, nem utolsósorban az EU strukturális és kohéziós alapjainak támogatásával. A gazdasági keretfeltételeknek az EU-tagsággal járó stabilizálódása pedig nagymértékben ösztönözte a külföldi működőtőke-befektetéseket és segítette a bekapcsolódást a határokon átívelő termelési hálózatokba - állapították meg.
   
Kiemelték: a felzárkózás folytatódása attól is függ, hogy sikerül-e javítani az intézményrendszer minőségén. Rámutattak, hogy a Világbank legutóbbi adatai szerint - az úgynevezett kormányzási mutatókat (Worldwide Governance Indicators - WGI) vizsgáló felmérés alapján - a térségben egyedül Csehország haladja meg az EU-s átlagot a kormányzás hatékonyságát, a szabályozás minőségét, a jogállamiságot, a korrupció kezelését, a politikai stabilitást, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát és az államhatalom elszámolhatóságát tekintve. A térség többi országában esetenként jelentős az elmaradás, különösen a szabályozás minősége, a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem területén.
   
A svájci Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) pedig azt mutatta ki a 2018-as globális versenyképességi felmérésében, hogy a térség legtöbb országában ugyan kismértékben javultak a körülmények, de egy ország sem érte még el az EU-s átlagot.
  
A Bundesbank elemzése arra is kitért, hogy az intézményrendszer minőségének javítása a kutatás-fejlesztési beruházások bővítésének egyik feltétele is lehet. Ezzel kapcsolatban rámutattak, hogy az Eurostat EU-s statisztikai hivatal 2017-ből származó adatai szerint a vizsgált régióban a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások átlagosan a GDP 1,2 százalékát teszik ki, ami messze elmarad a 2 százalékos uniós átlagtól.

Hozzászólások

Továbbra is nő Csehország lakosságának száma

Mintegy 19 ezer fővel 10,669 millióra nőtt Csehország lakossága az idei év első felében, elsősorban a bevándorlás miatt - közölte csütörtökön a Cseh Statisztikai Hivatal.
2019. 09. 19. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zsugorodott az Európai Unió autópiaca

Zsugorodott az Európai Unió autópiaca augusztusban. Szinte minden nagy tagállamban csökkent a forgalomba helyezett új gépkocsik száma, Magyarországon viszont nőtt.
2019. 09. 19. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magas lengyel állami kitüntetést vett át Kövér László

A külföldieknek adományozható legmagasabb rangú lengyel állami kitüntetést, a Lengyel Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét vette át szerdán Kövér László, az Országgyűlés elnöke Varsóban.
2019. 09. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A londoni lengyel nagykövet hazatérésre biztatja az Egyesült Királyságban élő lengyeleket

Hazatérésre biztatja az Egyesült Királyságban élő lengyel állampolgárokat Lengyelország londoni nagykövete. Arkady Rzegocki szerdán ismertetett felhívása szerint eddig nagyon kevés lengyel kért tartós letelepedési engedélyt, és ez gondokat okozhat a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után.
2019. 09. 19. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehország lépjen ki a Nemzetközi Beruházási Bankból!

Csehország lépjen ki a Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB), amelyet 1970-ben hoztak létre a Moszkva által vezetett volt szocialista államok - javasolta szerdán a cseh parlamenti felsőház, a szenátus külügyi bizottsága, amely a testület gazdasági bizottságával együtt zárt ülésen foglalkozott a IIB Moszkvából Budapestre áttelepülését ismertető kormányjelentéssel.
2019. 09. 19. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak a tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai értékpapírpiacok szerdán.
2019. 09. 18. 18:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Juncker szerint sohasem volt ennyire valószínű a megállapodás nélküli Brexit

Brit álláspont szerint Nagy-Britannia mindenképpen, megállapodással vagy a nélkül, de ki fog lépni az Európai Unióból, amely azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnése, a rendezetlen Brexit sohasem volt ennyire valószínű - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.
2019. 09. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe csökkenéssel nyitottak az európai részvénypiacok

Enyhe csökkenéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2019. 09. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe mínuszokra számíthatunk a tőzsdéken

Enyhe mínuszokban nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán. A befektetők az európai és a brit inflációs adatokat várják, emellett továbbra is a Brexit áll a figyelem középpontjában.
2019. 09. 18. 08:31
Megosztás:
Hozzászólások:

A nyugat-európai és romániai termékek 23 százalékánál találtak eltérést

A román fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek 23 százalékánál talált eltérést a termékek összetételét illetően - jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója.
2019. 09. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felvásárolja az Innogy-t a német E.ON

Bizonyos feltételekkel jóváhagyta az Európai Bizottság kedden, hogy a német E.ON felvásárolja a szintén német Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit.
2019. 09. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem közelednek a brit és az EU-s álláspontok

A jelek szerint a hétfői luxemburgi találkozón nem közeledtek a brit és az EU-s álláspontok a brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) kapcsolatban - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
2019. 09. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérsékelt elmozdulással zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen, mérsékelt elmozdulással zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden, miközben a kőolaj világpiaci ára lefelé korrigált a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen hétvégén elkövetett dróntámadások által okozott hétfői meredek emelkedés után.
2019. 09. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdte működését a Mol első szerbiai üzemanyag-terminálja

Megkezdte működését a Mol első szerbiai üzemanyag-terminálja Karlócán (Sremski Karlovci) - közölte a Mol szerbiai leányvállalata, a Mol Serbia kedden.
2019. 09. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az áprilisinál magasabb részvétel mellett zajlik az izraeli parlamenti választás

Az áprilisinál magasabb részvétel mellett zajlik az izraeli parlamenti választás - jelentette a helyi média kedden.
2019. 09. 17. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A román kormányválság olyan, mint a pankráció

A román kormányválság leginkább a pankrációra hasonlít: a felek azt mutatják, valódi ellentétek vannak közöttük, de az igazság az, hogy csak egy jól kitalált show-t látunk - mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő kedden az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevésbé borúlátó a befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben

Augusztushoz képest szeptemberben kevésbé volt borúlátó a befektetők hangulata Németországban és euróövezetben a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden közzétett felmérés szerint.
2019. 09. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Svájc rontotta a gazdasági növekedési előrejelzését

Rontotta az idei gazdasági előrejelzését a svájci kormány kedden arra hivatkozva, hogy egyebek között a Brexit és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére.
2019. 09. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérsékelt gyengüléssel nyitottak a tőzsdék

Mérsékelt gyengüléssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai tőzsdéken kedden.
2019. 09. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Boris Johnson szerint csak így van esély a megállapodásra

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint van esély új megállapodásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, de ebben nem szerepelhet a jelenlegi tartalékmegoldás - backstop -, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.
2019. 09. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások: