Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Jelentősen előrehaladt az Európai Unió (EU) közép-, és kelet-európai tagjainak felzárkózása a közösség nyugat-európai tagállamaihoz, így a térségben az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) megközelítette az uniós átlag háromnegyedét - emelte ki hétfőn megjelent elemzésében a német szövetségi jegybank (Bundesbank).

Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott közép-, és kelet-európai országok (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia) az utóbbi évek erőteljes gazdasági növekedése révén csökkentették lemaradásukat az EU többi országához képest - állapította meg a Bundesbank.
   
Ezt az előrelépést a jelentős béremelések hatására a munkavállalók is egyre inkább érzékelik. A térség egyes országai - főleg azok, amelyek a nyugat-európai gazdasági központok közelében terülnek el - már meg is közelítették az EU-s átlagot. Az erőteljes belföldi keresletnek és a külföldről érkező közvetlen tőkebefektetéseknek köszönhetően a világkereskedelem gyenge dinamikája eddig kevéssé befolyásolta a térség országainak fejlődését. Azonban a felzárkózás folytatódásához meg kell őrizni a versenyképességet és javítani kell az intézmények minőségén - áll az elemzésben.
    

Az országcsoport egészét tekintve az egy főre jutó GDP 2013-ban az EU-s átlag 41 százalékát tette ki, 2018-ban pedig már a 46 százalékát.
   
Vásárlóerő-paritáson mérve ez az arány a 2013-ban regisztrált 67 százalékról 72 százalékra emelkedett, megközelítette az uniós átlag háromnegyedét.
   
Az országcsoport tagjai között jelentősek a különbségek: Csehországban és Szlovéniában az egy főre jutó GDP váráslóerő-paritáson mérve az EU-s átlag 90 százalékát teszi ki, Észtországban, Litvániában és Szlovákiában nagyjából a 80 százalékát, Lengyelországban, Lettországban és Magyarországon hozzávetőleg a 70 százalékát, míg Horvátországban és Romániában mintegy 60 százalék, Bulgáriában pedig csupán 50 százalék ez az arány.
   
A Bundesbank kiemelte, hogy a felzárkózás eddig nem járt a makrogazdasági egyensúlytalanság erősödésével. Ezt jelzi, hogy a GDP-hez mért közadósság valamennyi vizsgált országban csökkent, a külföldi hitelezőkkel szembeni GDP-arányos adósságállomány pedig csaknem valamennyi országban mérséklődött.
   
Azonban az utóbbi időszakban a túlhevülés jelei mutatkoztak a munkaerőpiacon. A bérnövekedés mértéke valamennyi vizsgált országban jelentősen meghaladta a termelékenység növekedését, így a munka költsége erőteljesen emelkedett és a versenyképesség gyengült - tették hozzá az elemzésben, rámutatva, hogy az országcsoport egészét tekintve a munkanélküliség tavaly rendkívül alacsony szintre, 4,3 százalékra süllyedt, a bruttó bérek és fizetések pedig 8,2 százalékkal emelkedtek, ami jelentősen meghaladja a termelékenység 3,3 százalékos növekedését.
   
A Bundesbank elemzői szerint a felzárkózás fontos tényezőjének lehet tekinteni azt is, hogy a térség országainak gazdasága egyre inkább betagozódik az EU-s belső piacba és a világgazdaságba. A gazdasági nyitottság mértéke - az export és az import aránya a GDP-ben - az utóbbi öt évben 59 százalékról 64 százalékra emelkedett.
  
Ez a folyamat az infrastruktúra modernizálódásával járt együtt, nem utolsósorban az EU strukturális és kohéziós alapjainak támogatásával. A gazdasági keretfeltételeknek az EU-tagsággal járó stabilizálódása pedig nagymértékben ösztönözte a külföldi működőtőke-befektetéseket és segítette a bekapcsolódást a határokon átívelő termelési hálózatokba - állapították meg.
   
Kiemelték: a felzárkózás folytatódása attól is függ, hogy sikerül-e javítani az intézményrendszer minőségén. Rámutattak, hogy a Világbank legutóbbi adatai szerint - az úgynevezett kormányzási mutatókat (Worldwide Governance Indicators - WGI) vizsgáló felmérés alapján - a térségben egyedül Csehország haladja meg az EU-s átlagot a kormányzás hatékonyságát, a szabályozás minőségét, a jogállamiságot, a korrupció kezelését, a politikai stabilitást, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát és az államhatalom elszámolhatóságát tekintve. A térség többi országában esetenként jelentős az elmaradás, különösen a szabályozás minősége, a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem területén.
   
A svájci Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) pedig azt mutatta ki a 2018-as globális versenyképességi felmérésében, hogy a térség legtöbb országában ugyan kismértékben javultak a körülmények, de egy ország sem érte még el az EU-s átlagot.
  
A Bundesbank elemzése arra is kitért, hogy az intézményrendszer minőségének javítása a kutatás-fejlesztési beruházások bővítésének egyik feltétele is lehet. Ezzel kapcsolatban rámutattak, hogy az Eurostat EU-s statisztikai hivatal 2017-ből származó adatai szerint a vizsgált régióban a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások átlagosan a GDP 1,2 százalékát teszik ki, ami messze elmarad a 2 százalékos uniós átlagtól.

Hozzászólások

Letette hivatali esküjét az új horvát államfő

Letette hivatali esküjét kedden Zoran Milanovic horvát államfő, volt szociáldemokrata miniszterelnök, aki ünnepi beszédében főleg a kirekesztettség és a korrupció elleni küzdelemre helyezte a hangsúlyt.
2020. 02. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon először élesben is elindul a nyílt bankolás

Öt hónapja léptek életbe az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2) nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései, és a Számlázz.hu az egyike annak a négy fintech cégnek, amely megszerezte a Magyar Nemzeti Banktól az ún. AISP engedélyt, melynek értelmében – az ügyfelek hozzájárulása után – harmadik félként hozzáférhet az ügyfelek banki adataihoz. Most pedig hazánkban először élesben is elindul a nyílt bankolás: az online számlázó autokassza rendszerébe mostantól a K&H Bank több mint 120 000 vállalkozói és nagyvállalati ügyfele is becsatlakozhat, megspórolva ezzel akár heti többórányi munkát.
2020. 02. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Duplájára nőtt a ródium ára

Az autógyártói kereslet növekedése miatt február közepén már csaknem 12 ezer dollárba került egy uncia (31,1035 gramm) ródium, míg az év elején még mintegy 6 ezer dollárba; a fém nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a robbanómotoros autók kipufogógázát a mérgező nitrogén-oxidoktól megtisztítsák - hívta fel a figyelmet a befektetési nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. kedden.
2020. 02. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen estek az európai tőzsdeindexek

Jelentős csökkenéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2020. 02. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben

A hatékony munkaközvetítést szolgáló munkaerőpiaci reformprogram hatodik üteme indul Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében, valamint a fővárosban, az országos bevezetés március 31-én zárul - mondta Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Alap (OFA) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a programról szóló tanácskozáson Veszprémben.
2020. 02. 18. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bundesbank: Nem javul a német gazdasági növekedés

A német szövetségi jegybank várakozása szerint az idei első negyedévben nem javul a német gazdaság teljesítménye, főként a kínai koronavírus-fertőzés által támasztott jelentős konjunkturális kockázatok miatt - ismerteti a Bundesbank hétfőn publikált havi rendszeres gazdasági jelentésének februári kiadásában.
2020. 02. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Február 27-én nyílik az Utazás 2020 kiállítás

Az idén február 27. és március 1. között rendezik meg az ország és a régió legjelentősebb nemzetközi turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2020 kiállítást, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 40 ország több mint 250 kiállítója várja az érdeklődőket 20 ezer négyzetméteren - jelentette be Tihanyi Klára, a főszervező Hungexpo Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
2020. 02. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU több mint 100 millió eurót szán környezetvédelemre

Az EU 101,2 millió euróval támogatja a környezetvédelmet a LIFE-projekt keretében - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben.
2020. 02. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordösszeget költöttek tavaly a külföldi filmesek Csehországban

Rekordösszeget, 8,9 milliárd koronát (117,48 milliárd forint) költöttek el tavaly külföldi filmstábok Csehországban - közölte Jirí Vanek, a Cseh Állami Filmalap (SFK) szóvivője hétfőn Prágában.
2020. 02. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A koronavírus hatása az európai gazdaságra csak ideiglenes

A koronavírus hatása az európai gazdaságra ideiglenes - jelentette ki az eurócsoport elnöke, Mario Centeno portugál pénzügyminiszter hétfőn az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben.
2020. 02. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ukrán GDP csaknem egy negyedét a szürkegazdaság adja

Az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP) csaknem negyedét adja a szürkegazdaság - derült ki abból a kutatási anyagból, amelyet a Ernst and Young vállalat végzett el a Mastercard támogatásával az ukrán gazdasági minisztériummal, a jegybankkal és a statisztikai hivatallal együttműködésben, és amelynek eredményét hétfőn tette közzé a jegybank honlapján.
2020. 02. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérsékelt pluszban zártak az európai tőzsdék

Mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn. A befektetőket megnyugtatták azok a kínai ígéretek, hogy újabb intézkedéseket tesznek a koronavírus által okozott járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására.
2020. 02. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyosbodik a mozdonyvezetőhiány Németországban

Egyre nehezebben találnak mozdonyvezetőket a német vasúttársaságok, miközben az utasok száma az év elején bevezetett adócsökkentés révén tovább emelkedik.
2020. 02. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehország segélyt küld Kínába

Csehország humanitárius segélyt küld Kínába, hogy segítse a koronavírus elleni küzdelmet. A mintegy héttonnányi egészségügyi felszerelést több cseh állami hivatal, régió, város és cég adományaiból állították össze, s a kormány hétfői döntése alapján a hadsereg különgépe viszi majd Kínába - jelentette be Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter a kabinet hétfői ülése után.
2020. 02. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyobb uniós hozzájárulást fizetne Németország

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány vezetője, Armin Laschet szerint Németország hajlandó nagyobb mértékben hozzájárulni a következő uniós költségvetéshez, és ezt a CDU is támogatná.
2020. 02. 17. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödő indexekkel indult a kereskedés a tőzsdéken

Erősödtek a vezető európai tőzsdék irányadó mutatói hétfőn a kereskedés indulásakor.
2020. 02. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

12 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön dolgozó ukránok

Tavaly csaknem 12 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön dolgozó ukránok, míg 2018-ban ez az összeg 11 milliárd dollár volt - hozta nyilvánosságra az adatokat vasárnap az ukrán jegybank a honlapján.
2020. 02. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 02. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma kezdődik a Cziffra György Fesztivál

Ma kezdődik az 5. Cziffra György Fesztivál, amelyen a klasszikus zenei hangversenyek mellett bárest, kiállítás és dzsesszkoncert is várja a közönséget február 23-ig Budapesten.
2020. 02. 16. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington megemeli az Airbus repülőgépek büntetővámját

Washington március 18-ával 10-ről 15 százalékra emeli az európai Airbus repülőgépeket sújtó büntetővámot - jelentette be az amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Robert Lighthizer hivatala (USTR) pénteken este.
2020. 02. 16. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások: