Melyik kávé a legegészségesebb? Egy kutatásból most kiderül
			
		    Eredményeikről a European Journal of  Preventive  Cardiology című szaklapban, az Európai Kardiológiai Társaság  (ESC)  lapjában számoltak be.
    
"Tanulmányunk erős és meggyőző   bizonyítékokkal szolgál a kávékészítési módok és a szívrohamok, az   élethossz közötti összefüggésekre" - mondta Dag S. Thelle, a svédországi   Göteborgi Egyetem tudósa.
    
Kiemelte: a szűretlen - például a   török - kávé olyan alkotóelemeket tartalmaz, melyek megnövelik a vér   koleszterinszintjét. A filter eltávolítja ezeket és csökkenti a   szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát".
    
A kávé   világszerte az egyik legnépszerűbb ital és a leggyakrabban használt   stimulálószer. Thelle 30 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a kávéivás   összeköthető összességében a koleszterin és a "rossz", LDL-koleszterin   szintjének emelkedésével olyan mértékben, hogy annak már negatív   következményei vannak az egészségre.
Mennyi tejet fogyasztasz? ITT megnézheted!
    
Kísérletekkel  azonosították a  kávé ezért felelős alkotórészeit és megállapították,  hogy ezek szűrő  segítségével eltávolíthatók. Egy csésze szűretlen  kávéban nagyjából  30-szor nagyobb a lipidnövelő anyagok koncentrációja,  mint a szűrt  kávéban - írja a MedicalXpress.com  tudományos-ismeretterjesztő  hírportál. 
    
A szakértő  kifejtette: kíváncsiak voltak arra, hogy  ez a koleszterinre gyakorolt  hatás növeli-e a szívrohamok és a  szívbetegségekből eredő halálozások  számát. Etikátlan lett volna azonban  olyan randomizált vizsgálatot  végezni, melyben az emberek kávézását  szorítják keretek közé, ehelyett  nagy populációt tanulmányoztak és több  évtizedes adatgyűjtés után  mutatták be most az eredményeket.
    
Az  1985 és 2003 között  végzett kutatásban 508 747, 20 és 79 év közötti  egészséges norvég nő és  férfi vett részt. Kitöltöttek egy kérdőívet a  kávézási szokásaikról. A  tudósok adatokat gyűjtöttek azokról a  változókról is, melyek  befolyásolhatták a kávéfogyasztást és a  szívbetegségeket is, ezeket  figyelembe vették az elemzés során. Ilyenek  voltak a dohányzás, az  iskolai végzettség, a testmozgás, a magasság, a  testsúly, a vérnyomás  és a koleszterinszint.
    
A résztvevőket  átlagosan 20 éven át  követték figyelemmel. Ez alatt az idő alatt 46  341-en elhunytak,  közülük 12 621 haláleset oka szív- és érrendszeri  betegség volt. 6202  személlyel szívroham végzett. 
Milyen lenne a helyes vérnyomás érték az én koromban? ITT kiszámolhatod!
    
Összességében  a  kávézás nem veszélyes szokás - emelik ki a kutatók. Sőt: a szűrt  kávé  fogyasztása egészségesebb, mint a kávézás teljes mellőzése.
    
A   szív- és érrendszeri eredetű halálozások esetében megállapították,  hogy a  szűrt kávé férfiak esetében 12 százalékkal, nők esetében 20  százalékkal  csökkentette a halálozás kockázatát a nem kávézókhoz  képest. A  legalacsonyabb halálozási arány azok között jelentkezett,  akik 1-4  csésze szűrt kávét fogyasztottak naponta. 
    
Ez nem  magyarázható  olyan változókkal, mint a kor, a nem, vagy az életmód,  ezért úgy  gondoljuk, a megfigyelés valós - mondta el Thelle.
    
A  szakértő  kifejtette, hogy a szűretlen kávé nem növelte meg a halálozás  kockázatát  azokhoz képest, akik nem fogyasztanak kávét. Kivételt a 60  évnél  idősebb férfiak képeznek, akik esetében a szűretlen kávé  fogyasztása  összeköthető a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető  halálesetek  arányának emelkedéséhez.
    
Thelle hangsúlyozta,  hogy ezek csak  megfigyelési adatok, de ha közegészségügyi hatóságok a  tanácsát  kérdeznék, azt mondaná: "Azoknak, akik tudják, hogy magas a   koleszterinszintjük és tenni akarnak ez ellen, azt tanácsolnám,   tartózkodjanak a szűretlen kávétól, ide tartozik a dugattyús   kávékészítés is (french press). Mindenki másnak azt tanácsolnám, tiszta   lelkiismerettel igya a kávéját és váltson szűrtre".