Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Csináljunk több gyereket, mert elfogy a magyar! - hallhatjuk, olvashatjuk sokfelé az elmúlt időben. Egyre tovább élünk (nő a születéskor várható életkor), viszont csökken a születésszám, így öregszik el a magyar társadalom, amelyre még az is jócskán rátesz egy lapáttal, hogy sok fiatal hagyja el az országot és próbál szerencsét külhonban. Nem véletlen, hogy a kormányzat számos eszközzel próbálja ezt megállítani, lássuk mekkora sikerrel! Megnéztük, hogy Magyarországon hol hallották meg leginkább a 'Csinálj több gyereket' üzenetet és megvizsgáltuk, hogy melyik megyében született idén a legtöbb gyermek! Lássuk a számokat!

Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Születések és halálozás Magyarországon

Az alábbi grafikonon azt láthatjuk (forrás: wikipédia), hogy hogyan alakult a születésszám és a halálozás nagyjából a II. világháborútól napjainkig. A (kék színű) grafikonon elég szembetűnő, hogy az un. Ratkó-korszak (1950-es évek közepén) hozta meg a nagy bébi-bummot, melynek második hullámában (1970-es évek közepén) még jelentősen megugrott a születések száma. Azonban az 1975-ös lokális csúcsponthoz képest napjainkig folyamatosan csökken a születésszám, ezzel okozva komoly problémákat a jövőben pl. a nyugdíjrendszer számára is.

A piros grafikon, mely a halálozások számának alakulását mutatja be azért nagyon lényeges, mert 1981 körül átütötte a kék grafikont, és azóta folyamatosan magasabb értéket mutat. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 1981 óta évről-évre többen halnak meg, mint ahányan születnek Magyarországon, ebből elég könnyedén vonhatjuk le a matematikai következtetést: fogy a magyar.

születésszám és halálozás magyarországon

Több gyerek kellene! Hogyan?

Szándékosan nem célunk politikai tartalmú cikket írni, de nehéz a témát megfogni anélkül, hogy megvizsgálnánk, hogy mit lehet tenni a folyamat megfordítása érdekében? A kormányzat elindította a "Családvédelmi akcióterv" elnevezésű programját, melynek alappillérei: CSOK, nagyszűlői GYED, babaváró hitel, jelzáloghitelekhez nyújtott állami kamattámogatás, autóvásárlási támogatás nagycsaládosoknak, bölcsőde fejlesztési program stb. 

Hogy mindezek a kormányzati támogatások mennyire sikeresek, azt talán a leginkább azzal tudjuk (majd) mérni, hogy mennyi gyermek születik hazánkban a jövőben, így a ProfitLine.hu szerkesztősége folyamatosan vizsgálja a jövőben is majd az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok alakulását.

Magyarország megyéi (forrás: KSH.hu)

Nézzünk rá most, hogy hol mennyi gyermek születik hazánkban!

A KSH adataiból megyei szintű adatokat tudunk kinyerni, így kihirdethetjük a "Melyik megye szüli a legtöbb gyermeket?!" versenyt. Lássuk, melyik megyénk a legszaporább! 

Élveszületések száma megyei bontásban ranglista

élveszületések száma magyarországon megyei bontásban 2019

Ezek a számok így még csak arra jók, hogy megdöbbenjünk! Úristen, tényleg csak 1276 gyerek született eddig Nógrád megyében összesen idén??!! (az adatok a 2019. január - szeptember időszakot mutatják)

Ez a lista így nem fair, hiszen az egyes megyék eltérő méretűek mind terület, mind lakosság-szám tekintetében, így sokkal izgalmasabb adatokat kapunk, ha úgy vizsgáljuk meg ezeket a számokat, ha mellétesszük az adott megye populációjának méretét is. Íme:

Magyarország megyéinek népessége és az újszülöttek száma 2019-ben

újszülöttek száma magyarországon megyénként a lakossághoz viszonyítva

Így már teljesen más képet kapunk, ugye? Ha tehát az adott megye lakosságát is figyelembe veszzük, akkor Nógrád (az előző táblázatban sereghajtó volt!) máris a középmezőnybe ugrik, hiszen Nógrád megye lakosságához viszonyítva nem is olyan rossz eredmény az az 1276 csecsemő idén. A "melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket" versenyünk győztese Borsod-Abaúj-Zemplén megye lett, ahol a 660549 lakosra 5168 újszülött jutott az idei év első kilenc hónapjában! Gratulálunk! (e cikk szerzője is borsodi születésű... :))

A képzeletbeli dobogó másik fokát a B-A-Z megyével szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hódította el, ahol minden 100.000 lakosra 772 újszülött jut. Harmadik helyezett lett Pest megye (Budapest nélkül, hiszen az külön kategória) lett, ahol 751 csecsemő érkezett idén 100.000 lakosonként.

Táblázatunkat érdemes alaposabban is tanulmányozni, és látjuk majd, hogy fővárosunk "gyerkőcproduktuma" a középmezőnybe volt elegendő, és a megyei verseny legutolsó helyezettje Zala megye lett. Zalaiak, ébresztő, kapjuk össze magunkat és húzzunk bele!!!!

Családi pótlék 2020 összege

IDE kattintva, Kedves Olvasó, megtudhatod, hogy mennyi van még hátra az életedből. Igen, kiszámoltuk azt is.

Hozzászólások

Fesztivál belépőjegy 5% áfával, ki járna jól?

A fesztiválok elmaradása miatt, a zenészek megsegítése érdekében a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) a koncertek belépőjegyeire kedvezményes, öt százalékos áfa bevezetését kéri. A Niveus Consulting Group azt járta körbe, kinek jelenthetne ez valós előnyt, illetve léphet-e egyaltalán áfaügyben a kormány.
2020. 08. 05. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fellendülés a német autóiparban?

Javul az üzleti hangulat és a kereslet fellendülésének jelei mutatkoznak már a német autóiparban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden az MTI-hez eljuttatott havi rendszeres felmérése alapján.
2020. 08. 05. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhanykörkép: Az év legtrendibb zuhanykabinjai

Egy gyors frissítő tusolás, vagy ácsorgás az esőztető rózsa alatt, kifejezetten üdítő érzés nyáron. A zuhanykabinoknak is megvannak a különböző változatai, manapság szerencsére már nem kell túl nagy kompromisszumokat kötnünk, hogy valóban olyan legyen a tusolónk, amilyennek szeretnénk. Az újHÁZ Centrum szakértői bemutatják az idei év legtrendibb zuhanykabinjait.
2020. 08. 05. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komplett konyhákat árusít ki a brit olajcég

Konyhai és éttermi berendezéseket, hűtőket és számtalan különleges, színes irodai berendezést bocsátott árverésre Magyarországon – költözés miatt – egy brit olajcég. Az összesen többszáz tételből álló, kissé profilidegennek tetsző lista két külön aukción, de egyidőben kerül kalapács alá.
2020. 08. 05. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az ipari termelői árak az euróövezetben

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az előző havihoz képest az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.
2020. 08. 05. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Már utalják a Kisfaludy2030 program támogatásait

Kedden kezdődnek a Kisfaludy2030 program utalásai, és a hónap végéig minden jogosult megkapja a fejlesztési támogatást - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel kedden.
2020. 08. 04. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Microsofthoz kerülhet a TikTok az USA-ban?

Pénteken Donald Trump azt nyilatkozta, hogy csak napok kérdése és elnöki rendelettel betiltja a kínai ByteDance által tulajdonolt TikTok közösségi alkalmazást az USA-ban, félve attól, hogy amerikai állampolgárok adatairól szolgáltat információt a vállalat Kínának.
2020. 08. 04. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP részvények sorsa - Nyomás alá kerülhetett az OTP bevétele

Az OTP augusztus 7-én hajnalban teszi közzé negyedéves gyorsjelentését. Bár a masszív céltartalékképzés az első negyedévben a negatív tartományba taszította az OTP eredményét, a második negyedévben ismét szilárd profitot termelhetett a bank - vélik az ERSTE elemzői. 70,2 milliárd forintos profit előrejelzésük azonban még így is nagy visszaesést jelent a tavalyi 105,4 milliárdos adózott eredményhez képest.
2020. 08. 04. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Nagyrészt gyengülés volt ma, de fellendülés jöhet a napokban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,05 pontos, 0,62 százalékos csökkenéssel, 34 407,20 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2020. 08. 04. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csendes hónap a BÉT-en, egy papír megduplázta az árát

A világban újra erőre kapott a koronavírus-járvány, a főbb tőzsdeindexeket azonban ez nem akadályozta a további emelkedésben. A BUX ugyan csökkent, 35 818-ról 34 692 pontra, elsősorban a Mol és OTP gyengülésének köszönhetően, azonban egy, az indexben kisebb súlyú papír, a CIG Pannónia közel megduplázta árfolyamát. Az összforgalom nyárias volt, 184 milliárd forintos értékkel, ami napi 8 milliárd forintos átlagnak felel meg. A brókercégek rangsorát ezúttal az Erste nyerte, második helyre a Wood került, majd a Concorde következett a harmadik helyen.
2020. 08. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét özönlenek a használt autók az országba

Idén júliusban a DataHouse adatai szerint 12 196 import személyautó került hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest 13 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 61 százalékos növekedést jelent. Ezzel a használtautó-import volumene már csupán 6-7 százalékkal marad el a járvány kitörése előtti szinttől.
2020. 08. 04. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Önmaguk árnyékai az európai fapados légitársaságok

Az előző hónapokhoz képest javult az európai légitársaságok forgalma júliusban, de még így is bőven elmarad a tavalyi értékektől.
2020. 08. 04. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Odacsapott a koronavírus a Bayer-nek is

Közzétette második negyedéves gyorsjelentését a Bayer. A vállalatnak jelentős összegeket kellett speciális tételekre, peres ügyekre kifizetnie, amivel együtt 9,55 milliárd eurós második negyedéves veszteséget könyvelt el.
2020. 08. 04. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos optimizmus az Infineontól

A vártnál kedvezőbb negyedéves számokat közölt az Infineon. A harmadik gazdasági negyedéves árbevétel 2,2 milliárd euró lett a várt 2,1 milliárd euróval szemben, amin 220 millió eurós profitot ért el a várt 120 millió euróval szemben.
2020. 08. 04. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már közel 3,5 millió db OTP részvényt vett az OTP

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos oldalán (www.bet.hu) közzétett közlemény szerint folytatta az OTP Bank a saját részvények vásárlását, a tegnapi napon éppen 30.000 darab törzsrészvényt vásárolt 'saját magából'.
2020. 08. 04. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos a Richter menedzsmentje - esik is az árfolyam ma

A szokásos óvatos hangnemet ütötte meg a Richter menedzsmentje a tegnapi tájékoztatón.
2020. 08. 04. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zöld kötvénypiac beindítását tervezi az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Programjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését, így a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.
2020. 08. 04. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma

A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára keddi közleményében.
2020. 08. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mindenütt jó, de legjobb… - Hol vakációzunk idén?

Viszlát nyaralás? Ez a nyári szezon valóban teljesen más, mint az eddigiek, több mindent kell és érdemes mérlegelnünk a biztonságos utazás érdekében. Az Allianz Hungária Zrt. ezúttal arra volt kíváncsi villámfelmérésében, hogy az elmúlt hónapok milyen módon befolyásolták az utazáshoz való viszonyulásunkat és milyen hatással voltak az idei nyaralási terveinkre.
2020. 08. 04. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az autóipar útja a felépülés felé

Az autógyártók már a koronavírus-járvány előtt is nehéz helyzetben voltak, most pedig egy minden eddigitől eltérő válság utáni helyzetre kell felkészülniük. A Roland Berger megvizsgálta azokat a stratégiai eszközöket, amelyek segíthetnek az iparág szereplőinek jobban megérteni a helyzetet és eredményes terveket készíteni.
2020. 08. 04. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: