Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Csináljunk több gyereket, mert elfogy a magyar! - hallhatjuk, olvashatjuk sokfelé az elmúlt időben. Egyre tovább élünk (nő a születéskor várható életkor), viszont csökken a születésszám, így öregszik el a magyar társadalom, amelyre még az is jócskán rátesz egy lapáttal, hogy sok fiatal hagyja el az országot és próbál szerencsét külhonban. Nem véletlen, hogy a kormányzat számos eszközzel próbálja ezt megállítani, lássuk mekkora sikerrel! Megnéztük, hogy Magyarországon hol hallották meg leginkább a 'Csinálj több gyereket' üzenetet és megvizsgáltuk, hogy melyik megyében született idén a legtöbb gyermek! Lássuk a számokat!

Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Születések és halálozás Magyarországon

Az alábbi grafikonon azt láthatjuk (forrás: wikipédia), hogy hogyan alakult a születésszám és a halálozás nagyjából a II. világháborútól napjainkig. A (kék színű) grafikonon elég szembetűnő, hogy az un. Ratkó-korszak (1950-es évek közepén) hozta meg a nagy bébi-bummot, melynek második hullámában (1970-es évek közepén) még jelentősen megugrott a születések száma. Azonban az 1975-ös lokális csúcsponthoz képest napjainkig folyamatosan csökken a születésszám, ezzel okozva komoly problémákat a jövőben pl. a nyugdíjrendszer számára is.

A piros grafikon, mely a halálozások számának alakulását mutatja be azért nagyon lényeges, mert 1981 körül átütötte a kék grafikont, és azóta folyamatosan magasabb értéket mutat. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 1981 óta évről-évre többen halnak meg, mint ahányan születnek Magyarországon, ebből elég könnyedén vonhatjuk le a matematikai következtetést: fogy a magyar.

születésszám és halálozás magyarországon

Több gyerek kellene! Hogyan?

Szándékosan nem célunk politikai tartalmú cikket írni, de nehéz a témát megfogni anélkül, hogy megvizsgálnánk, hogy mit lehet tenni a folyamat megfordítása érdekében? A kormányzat elindította a "Családvédelmi akcióterv" elnevezésű programját, melynek alappillérei: CSOK, nagyszűlői GYED, babaváró hitel, jelzáloghitelekhez nyújtott állami kamattámogatás, autóvásárlási támogatás nagycsaládosoknak, bölcsőde fejlesztési program stb. 

Hogy mindezek a kormányzati támogatások mennyire sikeresek, azt talán a leginkább azzal tudjuk (majd) mérni, hogy mennyi gyermek születik hazánkban a jövőben, így a ProfitLine.hu szerkesztősége folyamatosan vizsgálja a jövőben is majd az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok alakulását.

Magyarország megyéi (forrás: KSH.hu)

Nézzünk rá most, hogy hol mennyi gyermek születik hazánkban!

A KSH adataiból megyei szintű adatokat tudunk kinyerni, így kihirdethetjük a "Melyik megye szüli a legtöbb gyermeket?!" versenyt. Lássuk, melyik megyénk a legszaporább! 

Élveszületések száma megyei bontásban ranglista

élveszületések száma magyarországon megyei bontásban 2019

Ezek a számok így még csak arra jók, hogy megdöbbenjünk! Úristen, tényleg csak 1276 gyerek született eddig Nógrád megyében összesen idén??!! (az adatok a 2019. január - szeptember időszakot mutatják)

Ez a lista így nem fair, hiszen az egyes megyék eltérő méretűek mind terület, mind lakosság-szám tekintetében, így sokkal izgalmasabb adatokat kapunk, ha úgy vizsgáljuk meg ezeket a számokat, ha mellétesszük az adott megye populációjának méretét is. Íme:

Magyarország megyéinek népessége és az újszülöttek száma 2019-ben

újszülöttek száma magyarországon megyénként a lakossághoz viszonyítva

Így már teljesen más képet kapunk, ugye? Ha tehát az adott megye lakosságát is figyelembe veszzük, akkor Nógrád (az előző táblázatban sereghajtó volt!) máris a középmezőnybe ugrik, hiszen Nógrád megye lakosságához viszonyítva nem is olyan rossz eredmény az az 1276 csecsemő idén. A "melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket" versenyünk győztese Borsod-Abaúj-Zemplén megye lett, ahol a 660549 lakosra 5168 újszülött jutott az idei év első kilenc hónapjában! Gratulálunk! (e cikk szerzője is borsodi születésű... :))

A képzeletbeli dobogó másik fokát a B-A-Z megyével szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hódította el, ahol minden 100.000 lakosra 772 újszülött jut. Harmadik helyezett lett Pest megye (Budapest nélkül, hiszen az külön kategória) lett, ahol 751 csecsemő érkezett idén 100.000 lakosonként.

Táblázatunkat érdemes alaposabban is tanulmányozni, és látjuk majd, hogy fővárosunk "gyerkőcproduktuma" a középmezőnybe volt elegendő, és a megyei verseny legutolsó helyezettje Zala megye lett. Zalaiak, ébresztő, kapjuk össze magunkat és húzzunk bele!!!!

Családi pótlék 2020 összege

IDE kattintva, Kedves Olvasó, megtudhatod, hogy mennyi van még hátra az életedből. Igen, kiszámoltuk azt is.

Hozzászólások

Lemondott a horvát Raiffeisen Bank vezérigazgatója, mutatjuk miért!

Lemondott szerdán Michael Georg Müller, a horvát Raiffeisen Bank (RBA) vezérigazgatója, miután a horvát sajtó nyilvánosságra hozta, hogy a bank egy felhívásban olyan PR-céget keresett, amely egyebek között nyomást gyakorolna az alkotmánybíróságra és más bíróságokra Horvátországban a svájci frank alapú jelzáloghitelekkel kapcsolatban - írta az Idex.hr hírportál.
2020. 01. 22. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült szerdán a forint árfolyama

A forint 0,7 százalékkal gyengült szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 01. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségbe fordultak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után indexveszteséggel zártak szerdán a főbb európai tőzsdék.
2020. 01. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Pluszban a vezető részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 465,05 pontos, 1,05 százalékos emelkedéssel, 44 597,05 ponton zárt szerdán.
2020. 01. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge eredmény a Johnson & Johnson-tól, esnek a részvények

2%-os mínuszban tartózkodnak piacnyitás után a Johnson & Johnson részvényei, miután a várttól kissé elmaradó árbevételről számolt be a cég a negyedik negyedévben.
2020. 01. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új e-learning központ indult webáruház tulajdonosoknak

Manapság egyre többen ismerik fel, mekkora lehetőség rejlik egy webáruház indításában – mégis sokaknak alábbhagy a lelkesedése, amikor először szembesülnek a fenntartás költségeivel, a jogi vagy épp technikai macerákkal, vagy egyszerűen csak azzal, hogy áruházuk nem hozza a kívánt eredményeket. Nekik nyújtanak segítséget az M. I. Learning Tudásközpont újonnan indult online kurzusai.
2020. 01. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre jobban terjed az influenza Magyarországon

Egyre több az influenzaszerű megbetegedés az országban, a figyelőszolgálat jelentése alapján végzett becslés szerint az országban január 13. és 19. között 12 370, az előző hetinél 29,9 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai jelentéséből.
2020. 01. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így fog kinézni a díjkimutatás, amit a banki ügyfelek kapnak január végéig

A pénzügyi szakportál információi szerint így fog kinézni az a díjkimutatás, amelyet minden banki ügyfél megkap január végéig a számlavezető bankjától.
2020. 01. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 01. 22. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Jófogással már az egész országban jönnek-mennek a csomagok

A legnagyobb hazai online apróhirdetési oldal 1 millió Háztól-Házig tranzakció után továbbfejleszti a csomagküldéssel kapcsolatos szolgáltatásait. A Foxpost csomagautomata-hálózattal kötött, 2020 januárjától érvényes partneri megállapodás értelmében még kényelmesebb idők jönnek minden eladó és vevő számára, egyben a feladható termékek köre is bővült: már akár 1000 Ft minimum vételárú terméket is feladhatunk vagy épp fogadhatunk a Jófogáson.
2020. 01. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekért a festményekért fizettek a legtöbbet tavaly Magyarországon

A tavalyi év hazai árverésein értékesített tíz legdrágább képzőművészeti alkotása közül hat a Virág Judit Galéria aukcióin került kalapács alá. 2019 legmagasabb áron eladott festménye 190 millió forintos leütési árral Rippl-Rónai József Kertben című műve lett, de nem sokkal maradt el mögötte Vaszary János Dunaparti korzója sem, amely 140 millió forintért talált gazdára. A harmadik és negyedik helyen Dénes Valéria Bruges című alkotása és Kádár Béla Concertinája osztozik; mindkét alkotás 110 millió forintért kelt el.
2020. 01. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2 számjegyű hozamot ígérnek a legjobb kötvények 2020-ban

2020-ban a globális vállalati kötvényeken belül továbbra is azok a magas, fix kamatozású papírok ígérkeznek jó választásnak az alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóságú befektetők számára, amelyek a befektetésre ajánlott hitelminősítési kategóriába, vagy a nem befektetési kategória felsőbb régiójába tartoznak. A magasabb kockázatot keresőknek pedig az olyan, alacsonyabb minősítéssel bíró kötvénykibocsátók jöhetnek szóba, amelyek a nyereségtermelésüket növelik, illetve sikeres adósságcsökkentési programot valósítanak meg. Ezekben a kategóriákban ígéretes befektetésnek számítanak egyes olajcégek, egy amerikai techóriás és egy zöldenergiába fektető dán vállalat kötvényei, amelyek többsége kétszámjegyű hozammal növelheti 2020-ban a befektetők pénzét - írja elemzésében Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.
2020. 01. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílt a gödöllői McDonalds

Az év első nyitásával, kétsávos autós étteremmel érkezett Gödöllőre a magyarországi McDonald’s. Nem csak a lokáció, de a megjelenés is új; az éttermet már a legkorszerűbb külső- és belsőépítészeti tervek alapján, a „Jövő Élménye” koncepció jegyében építette a hálózat magyar tulajdonosa, Scheer Sándor. Az üzletember alig tíz hónapja vette át a hazai McDonald’s hálózat tulajdonosi feladatait. Az azóta eltelt időszakban a vállalat elindította házhozszállítási szolgáltatását, négy éttermének „Jövő Élménye” koncepció szerinti átalakításával folytatta hálózata modernizálását, és nekilátott hálózatbővítési tervei megvalósításának is. Ennek egyik mérföldköveként nyitja meg Gödöllőn első éttermét, amelyet a lánc három másik egységét működtető franchise partnere, Bódi Károly üzemeltet majd.
2020. 01. 22. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a német üzleti hangulat

A tegnap megjelent ZEW index alapján nagyot javult a német üzleti hangulat.
2020. 01. 22. 14:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudja, melyik a legértékesebb márka a világon? Nem az Apple!

Az Amazon a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2020-as Global 500 ranglistája szerint.
2020. 01. 22. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

40 százalékkal bővült az elektromos autók értékesítése Magyarországon

Tavaly 1803 darab új elektromos autót értékesítettek a forgalmazók Magyarországon, ami rekord mértékű, 41 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, a vásárlók nagy része magánszemély volt - közölte a Vezess.hu honlap szerdán az MTI-vel.
2020. 01. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sorra újulnak meg a színházak országszerte

Csaknem 15 milliárd forinttal több pénz jut a színházak támogatására 2010 óta és a kormány támogatásával sorra újulnak meg a színházak vidéken és a fővárosban - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) MTI-hez szerdán, a magyar kultúra napján eljuttatott közleményében.
2020. 01. 22. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Méhészek nélkül összedőlhet a mezőgazdaság

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A legtöbb helyen javult a levegő minősége

A legtöbb helyen javult a levegőminőség Magyarországon.
2020. 01. 22. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi szén-dioxidot termel egy elektromos autó?

Egy elektromos autó átlagosan kilométerenként 70 grammnyi szén-dioxidot termel, csak nem közvetlenül, hanem az áramot előállító erőművön keresztül - mondta Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem dékánja szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 22. 11:05
Megosztás:
Hozzászólások: